• No results found

4 Resultat och analys 1

4.5 Värde 26

Något som har diskuterats i alla de intervjuer som gjorts i denna studie är hur kunden uppfattning om företaget och produkterna påverkas beroende på vilket land företaget produceras i.

För Sverige A finns det olika perspektiv att se värdediskussionen på. För den intervjuade är det svårt att veta hur mycket värde kunden faktiskt sätter på att produkten är producerad i Sverige.

“Det är något att haka upp sig på, det är den här svårigheten som är så att nu är det många som säger så att “vad härligt, vad bra att det är gjort i Sverige!”. Men det är ju också för att jag har tryckt på det. Hade jag inte nämnt det så vet jag inte om de hade sagt “men vad härligt att det är en arkitekt som har ritat dem”. Det är svårt att veta vad det egentligen betyder.”- Sverige A

De berättar att de stått på mässor i hela världen, och säger att när de står i Sverige får de jättepositiv respons över att produkterna är tillverkade i Sverige, men de tar också upp att när de är i övriga delar i Europa så har det inte lika stor betydelse. De känner att det främst beror på vilken relation man har till landet, och att det kan bli extra värdefullt att det är producerat i sitt hemland oavsett om det är Sverige eller till exempel Tyskland.

Sverige B säger att värdet en svensk produktion skapar för kunden är något som är väldigt viktigt för företaget och dess egna värderingar. I Sverige Bs intervju förklarar de företagets värderingar på följande vis:

“Eftersom Sverige är ett land känt för sina högkvalitativa produkter, väljer många företag idag att maskera sig bakom ett svenskt eller nordiskt namn för att “rida på vågen” av det nordiska varumärket samtidigt som de oftast massproducerar sina varor i fjärran östern. Detta ville jag ändra på, jag ville skapa ett starkt varumärke med starka anknytningar till Sverige och Skandinavien, och för mig är därför svensk produktion en självklarhet för mig, allt annat kändes fejk och vilseledande för kunden.” – Sverige B

Portugal A har sett förändringar över tid i hur kunden värdesätter vilket land produkten tillverkas i. I uppstarten av företaget säger de att de märkte att kunden hade svårt att betala ett dyrare pris för att produkten var närproducerad och mer hållbart gjord. Deras produkter var då något dyrare än vad de är idag, men de uppfattade att kunden inte var beredd att betala det pris som krävdes för att få en bättre produkt. Idag känner företaget att kulturen på marknaden har börjat ändra sig, och säger att kunderna är idag mer öppna för de hållbara argument företaget har och vill hellre lägga lite extra pengar på att få en mer hållbar produkt. De säger också att kunden ser ett värde i att produkten är producerad i Portugal eller Europa och är mer förstående för det pris som krävs på produkterna för att göra det.

“Jag tror absolut att det är en del av det som blir intressant för en kund, det är framför allt i New York och Kalifornien som vi sålt till. Där tror jag man har en bild av att nordisk eller svensk design, och att det är gjort i Europa, det är ett tecken på hög kvalitet.” – Portugal A

- 27 -

Portugal B säger att eftersom kork är väldigt starkt sammankopplat till Portugal tror de att kunderna förväntar sig att produkterna också ska vara tillverkad där. De berättar att de har märkt att kunder får en annan kvalitetskänsla när produkten är gjord där.

4.5.1 Analys av värde

I litteraturen ser vi att produktionslandet kan påverka kundens uppfattning om kvalitet, där en produkt som är tillverkad i ett fattigt land ofta uppfattas som lägre kvalitet, och att kunden är beredd att betala mer för en vara som är producerad lokalt (Maronde et.al. 2015). Det finns också svensk forskning på att kunder inte är beredda på att betala mer för en lokalt producerad vara (Pal et.al. 2017).

Liksom litteraturen går företagens åsikter isär kring detta. Sverige B är väldigt bestämd med att det svenska varumärket är väldigt starkt och att kunder ser ett stort värde i att produkterna är producerade i Sverige, vilket också överensstämmer med litteraturen (Sollander, Hilletofth & Eriksson 2017). Sverige A reflekterar lite mer kring värdet av att något är producerat i Sverige, både för svenska och utländska kunder. De anser att det inte alls är säkert att det har ett jättestort värde att produkten är gjord i Sverige, framför allt inte för utländska kunder som inte har samma relation till Sverige som svenskar har. Portugal B säger att det svensk design och europeisk produktion är något som den amerikanska marknaden värdesätter och ser som bra kvalitet. Litteraturen nämner att en produktion i hemlandet kan öka värdet till kunden då det ger kortare ledtider och företagen blir mer flexibla i sin värdekedja och kan lättare anpassa sig efter kunden efterfrågan (Sollander, Hilletofth & Eriksson 2017). Vi märkte att företagen inte reflekterade så mycket kring vilket värde de kortare ledtiderna eller ökade kvalitetskontroller en produktion närmare hemlandet innebär för kunden. Däremot ser vi tydligt att de istället fokuserade på hur produktionslandet kan stärka deras varumärkesvärde, speciellt de företag som producerar i Sverige. Detta kan förklaras med att företagen säljer kvalitetsprodukter där ledtider inte är speciellt viktiga, utan istället ser företagen att de kan förstärka känslan av kvalitet med hjälp av produktionslandet.

- 28 -

5 Slutdiskussion och rekommendationer

I det här kapitlet för vi en djupare diskussion kring analysen och tar upp de faktorer vi anser behöver lyftas fram ytterligare. Slutsatsen presenteras även i slutet av diskussionen. Vi avslutar kapitlet med rekommendationer för praktiker samt förslag på vidare forskning.

Related documents