• No results found

väsentlig betydelse

Händelser av väsentlig betydelse 9

med utbildning och erfarenhet samt grupper som redan tidigare stått långt från arbetsmarknaden.

Till skillnad från många andra kommuner har Trosa kommun inte arbetat genom en så kallad ”krisled-ningsstab” utan den ordinarie organisationen har fortsatt att fungera, om än med högre belastning och mer stöd. Vår bedömning är att den pågåen-de panpågåen-demin måste kunna hanteras hållbart och långsiktigt.

DIGITALISERING

Beteendemönstret i datoranvändningen förändra-des snabbt under våren med en markant ökning av distansarbete och videokonferenser. Kommun-styrelsen fördelade därför en miljon extra från in-vesteringsreserven till IT-reinvesteringar.

29 april antog kommunfullmäktige Sydarkiveras förbundsordning vilket betyder att Trosa kommun blir fullvärdiga medlemmar fr.o.m. 1 januari 2021 och därmed har tillgång till ett e-arkiv (slutarkiv).

Förberedelser pågår i organisationen, en nulägesa-nalys genomfördes i maj och samtliga kontor arbe-tar med att upprätta informationshanteringsplaner vilket leder till att vi får en övergripande bild av vilka handlingar som finns i kommunen och hur de förvaras. Det är steg ett i arbetet med att kunna leverera handlingar till ett e-arkiv.

Arbetet med att byta ut flera tunga administrati-va system har påbörjats. Det system som kommit längst är ekonomisystem. Det kommer att följas av införande av beslutsstödsystem och ärendehan-teringssystem under kommande år.

STÖRRE INVESTERINGAR Skärborgarnas hus

Renovering pågår av Skärborgarnas hus interiört och beräknas vara klart i oktober. En dragspelsläk-tare kommer att monteras efter att den inre reno-veringen är klar.

Skärlagsskolan

Skärlagsskolans tillbyggnad pågår enligt plan och beräknas tas i bruk inför höstterminen 2021. Un-der våren 2021 kommer arbetet med köket, från serveringskök till tillagningskök samt delar i den ursprungliga skolbyggnaden att påbörjas.

Köks- och matsalskapacitet

Måltids- och köksutveckling pågår där tillagnings-kök tillskapas på Skärlag i samband med tillbygg-nad/renovering Skärlagskolan, Fornbyskolans och Hedebyskolans kök byggs om från serveringskök till tillagningskök. Häradsgårdens kök ska ställas om till produktions kök för enbart äldreomsorgen.

Hasselbackens förskola

I Hasselbackens förskola återstår att utföra yt-skiktsrenovering. En avdelning kommer att ge-nomföras under 2020.

Industrigatan

På Industrigatan har lokaler för vård och omsorg- hemtjänsten projekterats, upphandling har skett och byggnation påbörjas under hösten 2020. Kvar-varande medel kommer att användas för fortsatt utveckling av industrigata. Nästa steg är att social-kontoret ska beredas plats inför 2023.

Konstfrusen isrink och ny idrottshall

Projekten idrottshall och isrink befinner sig i fasen projektering. Upphandling är planerad till hösten 2020. Isrink beräknas vara färdigställt kvartal 4 2021 och idrottshall kvartal 2 2022.

Renovering Vagnhärads vattentorn In- och utvändig renovering av vattentornet.

Tofsö

Tofsöprojektet, nytt verksamhetsområde avseende enskilda avloppslösningar pågår och har dispens på utförande fram till 3 okt 2020. Vi har i dag ca 70 installerade anläggningar. Vi väntar besked från länsstyrelsen hur vi ska agera när dispensen har gått ut då alla inte kommer att vara anslutna. Vi har en grupp på ca 80 personer som motsätter sig beslutet att installera nuvarande avloppslösning.

Utredning reningsverk

Tekniska enheten ser över två stycken huvudalter-nativ för Trosas framtida avloppsrening. Beslut för-väntas tas i KF under 2020 om fortsatt inriktning.

Arbetet med underlag för den framtida lösningen fortsätter. Fram till dess att Trosa kommun har en ny avloppslösning i drift kommer investeringar be-höva göras i befintligt reningsverk för att klara till-växten i kommunen till tidshorisonten 2028.

10 Händelser av väsentlig betydelse

För att minska belastningen på befintliga avlopps-reningsverk och framtida avlopps-reningsverkslösning behöver man reducera mängden så kallat ovid-kommande vatten eller ”tillskottsvatten” Med det menas takvatten, dräneringsvatten och inläckande regn- och grundvatten, som i varierande grad till-förs avloppssystemet. Investeringsmedel är avsat-ta för pilotprojekt/ förstudie 2021.

Ny vattenledning Trosa vattentorn

Förstärkning av befintligt vattenledningsnät utförs år 2020. För att säkerställa vattenlevarans till Tro-sa vattentorn så matas detta via två ledningar in till Trosa via en gemensam huvudledning.

Flytt mottagning Korslöt

Ny Återvinningscentral Korslöt. Inför att nya ÅVC Korslöt öppnas i januari 2021 kommer verksam-heten att se över öppettider och eventuellt korri-gera om behov finns. Inpasseringssystem kommer att finnas och sker med körkort.

ÖVRIGA VÄSENTLIGA HÄNDELSER

Under april redovisade SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) resultatet av ”Öppna jämförelser Fö-retagsklimat” som mäter hur nöjda de företag som haft någon typ av ärende hos kommunen är. Med ett NKI (Nöjd-Kund-Index) på 84 fick kommunen högst NKI av samtliga 188 deltagande kommuner.

Kommunen har arbetat fram fyra prioriterade om-råden tillsammans med de lokala företagen och

organisationen Företagarna. Dessa fyra ska föras senast år 2022 och redan under våren genom-fördes ett av dem, upphandlad Skärgårdstrafik.

Kommunfullmäktige beslutade i juni om reviderat Attestreglemente. I det reviderade attestregle-mentet är flera delar omarbetade i syfte att tydlig-göra bland annat ansvarsfördelning samt kontrol-ler och attestmoment.

Under våren har nya E4-skyltar handlats upp och installation inletts i slutet av delåret. Heldigitala skyltar kommer nu att välkomna invånare och be-sökare.

För att uppmärksamma Trosa som ekokommun och visa på hur medborgare och företag själva kan bidra till en bättre miljö anordnas för andra året i rad Tro-sa kommuns Hållbarhetsdagar. I år med fokus på folkhälsa, natur och hållbart resande. Ekoutskottet verkar för att hålla kommunens miljöledningssys-tem aktivt och levande. Under 2020 ska alla tillsvi-dareanställda gå en miljöutbildning, och riktlinjerna för miljöledningssystemet ska revideras.

Arbetet med den kommuntäckande översiktspla-nen fortskrider och är just nu föremål för gransk-ning och förväntas antas av Kommunfullmäktige i slutet av året.

Exploateringstrycket gällande större nya projekt har mattats men antalet pågående projekt är

fort-Händelser av väsentlig betydelse 11

farande stort. Bland annat har Trobos 88 hyreslä-genheter i kvarteret Teologen i Trosa nyligen slut-förts.

Upphandling av Driftavtal gata, park samt yttre fastighetsskötsel har genomförts och avtal är teck-nat med Bite AB och gäller from 1 jan 2021. Under hösten pågår ett arbete med att implementera det nya avtalet och avsluta avtalet med nuvarande en-treprenör så att informationsöverförande sker på bästa sätt.

Kopplat till ny driftform för fastigheter kommer hantverkstjänster såsom bygg, ventilation, rör, styr, bevakning m.fl. att upphandlas.

Driften och förvaltningen av Trosa kommuns fast-igheter kommer from jan- 21 att skötas av Trobo i nära samverkan med tekniska enheten- fastighet som beställare.

Ansökan om förlängt och utökat tillstånd för Trosa avloppsreningsverk är inlämnat till Länsstyrelsen.

Avtal har tecknats under år 2020 där Trosa kom-mun förbinder sig att leverera dricksvatten till Löv-sta VA-samfällighetsförening. Projektet är igång med bla ledningsdragning.

Nya Korslöt återvinningsstation kommer att tas i drift vid årsskiftet. Avtalet med Telge återvinning kommer att uppdateras inför driftstart.

Stensundsvägen kommer att övertas från Tra-fikverket och arbete pågår för att planera omfatt-ning.

Konstinventeringen som påbörjades 2019 är av-slutad. Resultatet ska göras tillgängligt i en digi-tal kadigi-talog och enheter ska kunna ansöka om att byta konst. Styrdokument för offentlig konst har antagits av kommunfullmäktige och ska under året kompletteras med en handlingsplan som anger hur verksamheten arbetar med inköp, placering och urval av offentlig konst.

Den nya biblioteksplanen för perioden 2020-2022 förväntas antas i nämnderna i september. I pla-nen beskrivs ett delvis nytt samverkanssätt mellan folkbibliotek och skolbibliotek som ska gynna båda verksamheterna.

12 Händelser av väsentlig betydelse

SKATTEUNDERLAGSUTVECKLING

Minskad sysselsättning och högre arbetslöshet inne-bär färre arbetade timmar och i förlängningen lägre skatteintäkter. Kommunsektorn har fått extra tillskott för att kompensera skatteintäktsbortfallet 2020.

Kommunfullmäktige fattade beslut om budget 2021 i juni med en budget i balans för 2021. mande år 2022-23 ser betydligt tuffare ut. Kom-munsektorn hade redan innan Covid-19 pandemin stora behov i verksamheterna drivet av demografi.

I vanlig ordning kommer kommunen att revidera budgeten i november med uppdaterade förutsätt-ningar vad gäller skatteprognos, eventuellt till-kommande investeringar etc. Enligt årets nyligen presenterade budgetproposition kommer ytterliga-re mer medel till kommunsektorn.

Ytterligare 10 miljarder kronor satsas på gene-rella medel till kommuner och regioner för 2021 och med 5 miljarder kronor för 2022. Tillsammans med tidigare ändringsbudgetar är det en ökning med 22,5 miljarder kronor för 2021 och med 17,5 miljarder kronor för 2022 jämfört med BP20. För 2023 aviseras ingen ökning.

Riktat statsbidrag på 4 miljarder kronor för äldre-omsorgen.

Ytterligare 5 miljarder kronor, totalt 10 miljarder, har avsatts för att ersätta kommuner och regioner för merkostnader inom hälso- och sjukvården samt omsorgen 2020.

Omsorgslyftet inom äldreomsorgen ökar med 1,7 miljarder kronor.

BEFOLKNINGSUTVECKLING

Trosas befolkning ökade med 2,07 % första halvår-et och växer därmed snabbast i landhalvår-et

procentuellt. Antal invånare per sista juli är 14 103 personer, en ökning med 356 personer. Det ställer fortsatt höga krav på kommunens samtliga verk-samheter.

BOSTÄDER

Den faktiska efterfrågan på nya bostäder är kon-junkturavmattningen till trots förhållandevis hög och beräknas fortsätta i kommunens alla delar, samtidigt som permanentning av fritidsbostäder fortsätter och också förstärks i områden där kom-munalt VA byggs ut.

Det finns för närvarande en god planberedskap men det är samtidigt viktigt att fortsätta prioritera att ta fram nya detaljplaner för att kommunen ska kunna stå väl rustad med nya projekt när nästa konjunkturuppgång inträffar.

KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Trosa kommun står för stora rekryteringsbehov framöver. Tillväxten tillsammans med en allt mer konkurrensutsatt arbetsmarknad har lett till att kom-petensförsörjningen fortsatt är en stor utmaning, även om vi har hög bemanning med få vakanser.

COVID-19

Covid-19 har lyft fram vikten av att ha en långsik-tig och bred totalförsvarsplanering för att kunna hantera vitt skilda scenarier. Ett virus kan snabbt leda till andra typer av kriser i form av störningar i leveranser och personalbortfall Pandemin har inte bara ställt krav på nya arbetssätt, den har även lyft vikten av att bibehålla det som fungerar i vardagen i form av hur vi formerar oss och kommunicerar med varandra och externa parter.

Enligt ansvariga myndigheter bedöms pandemin inte avta förrän ett vaccin kommit ut i distribution, något som tidigast kan ske i slutet av 2021. De kostnader och arbetsinsatser som fram till delåret