• No results found

VÄSENTLIGA AVTAL

In document BillerudKorsnäs AB (publ) (Page 45-48)

LEGALA FRÅGOR OCH KOMPLETTERANDE INFORMATION

VÄSENTLIGA AVTAL

BillerudKorsnäs leverantörs- och kundavtal är hänförliga till den löpande verksamheten.

Leverantörsavtal

BillerudKorsnäs och dess dotterbolag är inte beroende av något enskilt leverantörsavtal. Förlust av en viktig leverantör skulle på kort sikt kunna orsaka fördyrningar och därmed förluster, men bedöms inte få några väsentliga konsekvenser för Koncernen som helhet då det i allt väsentligt finns alternativa

leverantörer. Till BillerudKorsnäs viktigaste leverantörsavtal hör dess avtal avseende inköp av vedråvara med Bergvik Skog, Holmen, Mellanskog, Stora Enso och Sveaskog. Generellt gäller att priser enligt dessa avtal fastställs kvartals- eller halvårsvis. Avsikten är att dessa leverantörer ska fortsätta att svara för huvudsakliga leveranser av vedråvara till BillerudKorsnäs under överskådlig tid men det finns dock ingen garanti för att dessa avtal inte skulle kunna upphöra eller ändras till BillerudKorsnäs nackdel i framtiden.

Andra viktiga leverantörsavtal är BillerudKorsnäs avtal om elleveranser med Vattenfall AB samt leveransavtal med UPM, angående insatsvaror till pappersmaskinerna i Finland

Kundavtal

BillerudKorsnäs och dess dotterbolag har mer än 2 000 aktiva kunder, varav de fem största kunderna står för cirka en tredjedel av Koncernens omsättning. Kundbasen är löpande föremål för förändring. En stor del av BillerudKorsnäs kundavtal är mycket informella och innehåller främst bestämmelser om indikativa volymer och betalningsvillkor, vilket är sedvanligt i branschen. Kundavtal som innehåller detaljerade bestämmelser om avtalstid och uppsägning förekommer sällan. Omförhandlingar av kundavtal sker i många fall regelbundet på halv- eller helårsbasis. Ett undantag är dock majoriteten av kundavtalen som avser vätskekartong och som utgör en betydande del av BillerudKorsnäs omsättning. Inom detta område löper avtalen ofta på flera år och innehåller ofta avtalade volymer, priser och betalningsvillkor.

Koncernens enskilt största kund, som är en kund inom vätskekartong, svarar för en betydande del av Koncernens omsättning. Avtalet med denna kund löper under en begränsad avtalstid.

Andra väsentliga avtal

Nedan behandlas avtal av större betydelse som BillerudKorsnäs eller dess dotterbolag slutit under de senaste två åren, med undantag för avtal som ingår i den löpande verksamheten. Därutöver behandlas även sådana andra avtal som inte ingår i den löpande affärsverksamheten och som innebär att

BillerudKorsnäs eller dess dotterbolag tilldelas en rättighet eller åläggs en skyldighet som är av väsentlig betydelse.

Kreditavtal

Bolaget har ingått ett låneavtal om kreditfaciliteter med ett syndikat av banker samt låneavtal med en bilateral långivare. Syndikatlåneavtalet är daterade den 13 juni 2014 och avser en kreditfacilitet om en revolverande kreditfacilitet om totalt MSEK 5 500. Detta avtal löper till juni 2019. De bilaterala låneavtalen, daterade 13 juni 2014 avser dels korta lån om MSEK 800 samt långa lån om totalt MSEK 400. De senare förfaller 2019 (MSEK 200) respektive 2020 (MSEK 200). Utöver ovanstående lån inkluderar Koncernens långfristiga räntebärande skulder även ett obligationslån emitterade som privatplaceringar med ett totalt lånebelopp uppgående till MSEK 150, emitterad obligation under MTN programmet om totalt MSEK 1 500 samt två bilaterala låneavtal med två olika långivare om vardera MSEK 600. Obligationslånet om MSEK 150 förfaller under 2016, de emitterade obligationerna under MTN programmet förfaller under 2018 och de bilaterala lånen förfaller till betalning den 3 juni 2017.

Obligationslån som Bolaget tar upp på kapitalmarknaden under MTN-programmet kan komma att, helt eller delvis, användas till att återbetala lån i förtid eller enligt förfall ovan.

Låneavtalen och obligationslåneavtalen omnämnda ovan innehåller åtaganden för Bolaget att omedelbart informera långivarna om händelse av väsentlig betydelse för Bolaget eller Koncernens utveckling, samt vid väsentlig förändring av ägarförhållanden i BillerudKorsnäs. Samtliga låneavtal innehåller därutöver bestämmelser om förändringar i ägarmajoriteten (så kallad "change of control"), med innebörd att Bolaget omedelbart ska informera långivarna om någon person eller grupp av personer tillsammans tar kontroll över 30 procent eller mer av rösterna i Bolaget. I sådant fall äger långivarna rätt att återkräva

återbetalning. Motsvarande nivå i detta MTN-program är 50% av aktier och röster. I sådant fall äger obligationsinnehavarna rätt att kräva inlösen av obligationerna.

Låneavtalen innehåller utöver ovan angivna informationskrav även andra sedvanliga åtaganden och standardvillkor, som exempelvis finansiella åtaganden rörande nettoskuld i förhållande till eget kapital samt EBITDA till finansiella kostnader, i båda fallen beräknade på koncernbasis. Under samtliga bilaterala låneavtal har relevant långivare rätt att, vid en eventuell refinansiering av det revolverande syndikatlåneavtalet, påkalla att eventuella ändringar i det refinansierade revolverande syndikatlåneavtalet som är mer fördelaktiga för långivarna under det refinansierade revolverande syndikatlåneavtalet även ska inkorporeras i relevant bilateralt låneavtal.

Utöver ovan nämnda långfristiga räntebärande skulder är dotterbolaget Sia Latgran låntagare under låneavtal avseende en kreditfacilitet till ett belopp om MEUR 4 och en revolverande kreditfacilitet till ett belopp om MEUR 16.

Huvuddelen av BillerudKorsnäs kortfristiga räntebärande skulder består av ett certifikatprogram som löper från den 18 juni 2003 och innebär möjlighet för BillerudKorsnäs att ge ut företagscertifikat i valörer om nominellt SEK 1 000 000 alternativt EUR 100 000 upp till ett rambelopp om MSEK 3 000 eller motvärdet därav i EUR. Företagscertifikaten ska löpa på minst en dag och högst ett år. Per den 30 juni 2014 var MSEK 2 361 utestående under certifikatprogrammet. Vidare är BillerudKorsnäs part till två avtal avseende fakturaköp med två olika banker avseende Koncernens största kund. Avtalen förlängs löpande med kortfristiga perioder och omfattar samtliga kundfordringar i förhållande till denna kund från

tid till annan upp till ett visst maxbelopp. För ytterligare information om Koncernens finansiella skulder, se Bolagets årsredovisning för 2013 som införlivats genom hänvisning och utgör en del av detta prospekt.

Avtal om avyttring av pappersmaskin i Gävle

Som ett led i uppfyllandet av de krav som EU-kommissionen ställde vid godkännandet av samgåendet mellan Billerud och Korsnäs ingicks avtal den 5 maj 2013 med SwedPaper AB avseende avyttring av en pappersmaskin (PM2) vid produktionsenheten i Gävle. Produktionen vid PM2 svarade 2012 för cirka 2%

av BillerudKorsnäs totala kombinerade försäljningsvolym.

Den avyttrade maskinen tillverkar kraft- och säckpapper. Långsiktiga kommersiella avtal har upprättats mellan parterna där BillerudKorsnäs bland annat ska leverera insatsvaror såsom massa, ånga och vatten till SwedPaper. Prissättning avseende massa följer marknadspris. Avyttringen innebär att BillerudKorsnäs kommer att till SwedPaper sälja en årlig massavolym om maximalt 66 000 ton.

Avtal mellan BillerudKorsnäs och UPM

BillerudKorsnäs, genom det helägda dotterbolaget BillerudKorsnäs Finland Oy, ingick den 1 februari 2012 ett rörelseöverlåtelseavtal med UPM om att förvärva UPM:s två pappersmaskiner i Pietarsaari respektive Tervasaari, båda i Finland. Transaktionen slutfördes 1 juni 2012 och köpeskillingen uppgick till omkring MEUR 130. Långsiktiga kommersiella avtal har också ingåtts mellan parterna, där UPM bland annat ska leverera insatsvaror såsom massa, ånga och elektricitet till de två pappersmaskinerna. Om en part inte uppfyller sitt leverans- eller inköpsåtagande har den andra parten rätt att kräva vite. Enligt avtalet om massaleverans ska leverans ske till marknadspris och avtalet innehåller volymåtaganden från båda parter. Vidare har parterna ingått hyresavtal avseende vissa lokaler med en hyrestid om 99 år, avtal som reglerar platstjänster, såsom logistik- och byggnadstjänster, som UPM ska tillhandahålla

BillerudKorsnäs, samt avtal som reglerar allokering av miljörättigheter och miljöskyldigheter parterna emellan. BillerudKorsnäs har enligt hyresavtalet ett långtgående ansvar vid hyresavtalets upphörande för föroreningar på hyresobjektet som uppkommit under hyrestiden.

INFORMATION SOM INFÖRLIVATS GENOM HÄNVISNING

Följande dokument, vilka tidigare offentliggjorts och finns tillgängliga på BillerudKorsnäs webbplats www.billerudkorsnas.se, införlivas genom hänvisning och utgör en del av Grundprospektet:

 BillerudKorsnäs reviderade årsredovisning för koncernen och moderbolaget för år 2012 inklusive revisionsberättelse.

Resultaträkning sid 67

Balansräkning sid 68

Kassaflödesanalys sid 70

Sammanfattning av viktiga redovisnings- och värderingsprinciper sid 81 Övriga hänvisningar

Revisionsberättelse sid 105

Förvaltningsberättelse sid 60

 BillerudKorsnäs reviderade årsredovisning för koncernen och moderbolaget för år 2013 inklusive revisionsberättelse.

Resultaträkning sid 13

Balansräkning sid 14

Kassaflödesanalys sid 16

Sammanfattning av viktiga redovisnings- och värderingsprinciper sid. 28

Andelar i koncernbolag sid 41

Övriga hänvisningar

Revisionsberättelse sid 53

Förvaltningsberättelse sid 6

 BillerudKorsnäs delårsrapporter för perioden 1 januari – 30 juni 2014

Resultaträkning sid 15

Balansräkning sid 16

Kassaflödesanalys sid 17

 Hållbarhetsredovisning 2013.

BillerudKorsnäs årsredovisningar för 2012 och 2013 har reviderats av bolagets och har upprättats i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS). För en sammanfattning av väsentliga redovisningsprinciper, se BillerudKorsnäs årsredovisningar för 2012 och 2013 not 1 (som införlivats genom hänvisning och utgör en del av detta prospekt). De delar i ovan angivna dokument som inte har införlivats genom hänvisning finns antingen återgivna i detta Grundprospekt eller saknar enligt gällande prospektförordning relevans för upprättandet av ett grundprospekt.

In document BillerudKorsnäs AB (publ) (Page 45-48)

Related documents