• No results found

Väsentliga händelser under året

In document Verksamhetsberättelse 2016 (Page 27-32)

Samtliga kyrkogårdar flygfotograferades under förra året. Flygfotograferingen skall så småningom generera digitala kyrkogårdskartor via två dataprogram, ett geografiskt informationssystem i kombination med ett gravplatsadministrativt datasystem.

På samtliga kyrkogårdar har en gravstensöversyn genomförts för att kontrollera att respektive gravsten inte utgör en säkerhetsrisk. På de gravplatser där gravstenen står dåligt kontaktas respektive

gravrättsinnehavare om gravstenens skick. Kyrkogårdsförvaltningen har under året varit behjälplig med att samordna gravstenreparationerna på respektive kyrkogård.

Stora delar av Eslövs kyrkogårds parkeringsytor och vägnät asfalterades under förra året.

Den fortsatta etableringen av Eslövs nya kyrkogård har år 2016 inneburit att den nya kyrkogården försetts med belysning och ytterligare solitärträd.

Med början från april 2016 installerades fjärrvärme i personallokalen, ekonomilokalerna och i kapellbyggnaden på Eslövs kyrkogård.

Personal

Personal under året har varit kyrkogårds/fastighetschef, förvaltningsassistent, arbetsledare, biträdande arbetsledare, kapellföreståndare, fordonstekniker, 5 stycken kyrkogårdsarbetare, 18 stycken

säsongsanställda kyrkogårdsarbetare samt sammanlagt 17 stycken sommarungdomar under veckorna 24-35.

Framtiden

Den fortsatta etableringen av Eslövs nya kyrkogård kommer att fortgå de kommande åren. Närmast på tur blir att bygga vidare för att etablera den nya kyrkogårdens centrala del. Arbetet med att upprätta elektroniska kyrkogårdskartor kommer att påbörjas under år 2017.

Begravningsverksamhet

Resultaträkning (tusen kronor)

Budget Redovisat Avvikelse

2016 2016

Intäkter 17 508 17 294 -214

Kostnader -18 066 -18 332 -266

Personalkostnader -9 581 -9 261 320

Fastighetskostnader -1 116 -1 796 -680

Övriga kostnader -5 674 -5 583 91

Kapitalkostnader -1 695 -1 692 3

Nettokostnader -558 -1 038 -480

Ackumulerat resultat 2015-12-31 1 351 1 351 Ackumulerat resultat 2016-12-31 793 313

Driftbudget netto (tusen kronor)

Budget Redovisat Netto- 2016 2016 avvikelse Verksamhet

Begravningsavgifter 17 000 16 937 -63

Kyrkogårdsförvaltning, administration & ledning -3 105 -2 542 563 Gravsättning och kyrkogårdsskötsel -11 740 -9 469 2 271

Fastigheter och mark -2 713 -5 964 -3 251

Nettokostnader -558 -1 038 -480

Noter

Not 1 Konsertverksamhet Eslöv

7/2 Musikallinjen på Eslövs folkhögskola 5/3 Halmstads vokalensemble

20/3 Passionsmusik med solistkvartett och musiker

10/4 Eslövs Vokalensemble sjöng Brahms ”Liebeslieder-walzer”

17/4 Orgelkonsert med Sofia Östling

15/5 Externt arrangemang med Eslövs Dragspelsklubb 29/5 Vårkonsert med Septemberkören

3/7 Orgelkonsert, samarrangemang med Skånes Orgelveckor 25/9 Körkonsert med Petri Sångare

1/10 Dalby Vokalensemble

10/10 Mozarts ”Kröningsmässa” med Eslövs Vokalensemble, barockorkester, solister 23/11 Externt Arrangemang ”I Juletid” med Christer Sjögren

8/12 Luciatåg med Kulturskolan

11/12 Julkonsert med Eslövs Vokalensemble 13/12 Luciakonsert med Septemberkören

Not 2 Lördagsmusik i Eslövs kyrka

30-minuters orgelmusik

17/9, 1/10, 29/10, 12/11, 20/11 och 10/12

Not 3 Musikgudstjänster och konserter i Ö.Strö/Skarhult och Borlunda

31/1, 6/3 och 22/5 Musikgudstjänster i Borlunda 7/2,13/3 och 24/4 Musikgudstjänster i Skarhult 16/6 och 23/6 Sommartoner i Skarhult

10/7 Borlunda - Musik i sommarkväll

21/8 Skarhult - Musik i sommarkväll

27/11 Advents- och julmusik i Skarhult

18/12 Mariamusik i Borlunda

Not 4 Körverksamhet i Eslöv

Eslövs vokalensemble – 27 sångare som träffas en gång i veckan. Samarbete har skett med kör i Berlin och Rudersdal i Danmark, med Kulturskolan i Eslöv, egna producerade konserter eller med andra externa musiker och körer.

Septemberkören med 27 sångare

AM-kören med 30-35 sångare

Eslövs kyrka är en god inspelningskyrka för professionella ensembler, t.ex. så har Höör barock med Dan Laurin, blockflöjtsvirtous, hyrt kyrkan för inspelning.

Körerna medverkar vid de traditionella gudstjänsterna men även vid musikgudstjänster eller konserter.

Under biskopsvisitationen i november 2016 förenades kontraktets körer och medverkade vid gudstjänsten i Eslövs kyrka.

Örtofta

Kyrkokör med 20 sångare Borlunda

Kyrkokör med 13 sångare

Not 5 Eslövs församlingsråd

Eslövs församlingsråd har sammanträtt sex gånger under 2016. Vi har träffats på Eslövs församlingsgård och har beslutat om kollekter, utdelning från stiftelser, engagerat oss i sommarkvällarna på Eslövs församlingsgård, behandlat

kyrkvärdsfrågor, upplåtelse av kyrka mm.

I september gjorde vi ett studiebesök på Killans Bönegård samt S:t Olofs pilgrimskyrka dit gudstjänstvärdar samt ledamöter var inbjudna.

Eslövs församlingsråd bjöd in Bella J Tinghammar, ordförande i konstföreningen ARTIE, avseende en utställning i Eslövs kyrka.

På Eslövs museum gjordes några ledamöter en utställning med anledning av att Eslövs kyrka fyllde 125 år vid första advent.

Utställningen flyttades senare till Eslövs kyrka.

Eslövs församlingsråd har vid olika tillfällen tjänstgjort som gudstjänstvärdar i Eslövs kyrka på grund av för få kyrkvärdar.

Not 6 Marieholms församlingsråd

Under verksamhetsåret 2016 har församlingsrådet i Marieholm sammanträtt sex gånger. Vid dessa mötestillfällen har vi bland annat fattat beslut i frågor som rör gudtjänst, kollekt och skötseln av kyrkogården. Till exempel har församlingsrådet sett till så att en ny ljusbärare kommit på plats i minneslunden vid Reslövs kyrka.

Under våra sammankomster har vi har också pratat mycket om hur kontakten med församlingsborna ska utformas. Bland annat kommer äldre personer i församlingen att uppvaktas vid högtidsdagar.

I samband med våra möten har vi också haft en studiecirkel som medlemmarna i församlingsrådet har turats om att hålla i.

Vi har då diskuterat boken Förtroendevald vilket medlemmarna har tyckt varit mycket intressant och givande.

Året avslutades med julmiddag på den lokala restaurangen Hardings vilket blev en väldigt trevlig kväll för alla som kunde komma.

Assarssons minnesstiftelse

Församlingsrådet har hand om Assarssons minnesstiftelse som varje år delar ut medel för äldre behövande och sjuka i församlingen. Församlingsårets ordförande, Nils-Olof Gunnarsson, och präst Cecilia Rangvin gjorde även i år hembesök hos de som tilldelats medel ur fonden och lämnade då över blommor och intyg på utdelningen.

Aktiviteter under året

Under året har församlingsrådet sett till att kyrkan har deltagit vid olika evenemang i byn. Vi var med under den årligen återkommande Sundeliusdagen då företagarföreningen ordnar marknad. Då hölls gudtjänst i parken och kyrkan höll även i en av grenarna i Mariehoms-kampen då lagen skulle skriva en dikt.

Församlingsrådet deltog också vid tåginvigningen då vi serverade glögg och delade ut kyrkans jo-jo-kortsfodral. Under den årliga julmarknaden var församlingsrådet också med och serverade risgrynsgröt med saftsås vilket var mycket uppskattat av hungriga marknadsbesökare.

Under 2016 har församlingsrådet ordnat föreläsningskvällar i prästgården. Då hade vi besök av Lars Linder respektive Kristina Warming.

Östra Karabys verksamhetsråd har under sommaren ordnat med ”Sommarkvällar” vid tre tillfällen i kyrkstugan i Östra Karaby. Dessa kvällar har man kunnat lyssna till intressanta föredrag som varit både välbesökta och uppskattade.

Verksamhetsrådet ordnar också så att Östra Karaby Kyrka smyckas till tacksägelsedagen och under Allhelgonahelgen, då både Reslövs och Östra Karaby kyrka höll öppet, serverade verksamhetsrådet kaffe i vapenhuset i Östra Karaby. II Reslövs Kyrka var det våra kyrkvärdar som stod för kaffeserveringen den dagen.

Varje år organiserar församlingsrådet en utflykt för församlingsborna och i år styrde en full buss kosan mot Österlen. Där besökte vi Ravlunda kyrka, höll andakt och tittade på Piratens grav. En härlig lunch intogs sedan på Äpplets hus i Kivik vilket ju passade bra eftersom det var slutet på augusti och äppeltider! Utflykten avslutades med fika på den anrika kaffestugan vid Alunbruket i Degeberga.

Internationella gruppen

Församlingsrådet har tillsatt en internationell grupp där Anette Palm varit sammankallande. Gruppen gör insamlingar i fastan med samling på Palmsöndagen i prästgården med lotteri, servering och underhållning. Vid jul har kläder, hygien-produkter och stapelvaror samlats in till Stadsmissionen i Malmö och vid insamlingen till ”Världens Barn” har man under hösten skramlat med bössor i byn.

Kyrkvärdar

Under året har våra kyrkvärdar haft fyra sammankomster. Vid dessa tillfällen har man arbetat med att göra tjänstgöringsschema för gudtjänsterna men även arbetat med frågan om hur nya kyrkvärdar ska rekryteras.

Not 7 Östra Onsjö församlingsråd

Församlingsrådet hade under 2016 sju sammanträden. Plats för sammanträdena alternerade mellan församlingsgården i Billinge, församlingshemmet i Stehag, Bosetorp och kyrkstugan i V Strö. Förutom att diskutera och besluta om sedvanliga frågor har församlingsrådet under året bland annat:

Diskuterat och gjort inspel till kyrkorådet om budget, verksamhetsplan och gudstjänstschema.

Bjudit in Jörgen Larsson från Eslövs kommun, och fått information om situationen för ensamkommande barn i Eslöv och diskuterat hur församlingsrådet kan bidra till förbättrad situation för dem.

Sett teaterföreställningen ”Var är mitt hem?” och deltagit i efterföljande samtal med skådespelaren Danjin Malinovic på Medborgarhuset i Eslöv.

Diskuterat minneslunden i V Strö samt lämnat synpunkter på behovet av upprustning av denna till ledningsgruppen.

Bjudit in konstnären Anitha Christoffersson som visade och berättade om ett konstverk som på församlingsrådets förslag senare köptes in för att pryda församlingshemmet i Stehag.

Tillsammans med personal från område Land deltagit vid Stehagsdagen och erbjudit besökarna samtal, information och fika.

Tillsammans med personal från område Land firat gemensamt födelsedagskalas för äldre i Östra Onsjö församling.

In document Verksamhetsberättelse 2016 (Page 27-32)

Related documents