• No results found

Väsentliga risker och riskhantering

In document ASSA ABLOY i korthet (Page 45-48)

Riskhantering

Osäkerhet om framtida utveckling och händelseförlopp är ett naturligt riskmoment i all affärsverksamhet. Risktagandet som sådant ger möjligheter till fortsatt ekonomisk tillväxt, men riskerar givetvis även att negativt påverka affärsverk-samheten och dess uppsatta målsättningar. Det är därför av stor vikt att ha en systematisk och effektiv process för riskbe-dömning samt en väl fungerande riskhantering generellt.

Riskhanteringen inom ASSA ABLOY syftar ej till att undvika risker utan att på ett kontrollerat sätt identifiera, hantera och reducera effekterna av dessa risker. Detta arbete sker utifrån en bedömning av riskernas sannolikhet och potent-iella effekt för koncernen.

ASSA ABLOY är en internationell koncern med stor geo-grafisk spridning, vilket innebär en exponering för olika for-mer av såväl strategiska, operativa som finansiella risker.

Strategiska risker avser förändringar i affärsverksamhetens omgivning med potentiellt betydande effekter på ASSA ABLOYs verksamhet och affärsmål. Operativa risker utgörs av risker direkt hänförliga till affärsverksamheten medförande en potentiell påverkan på koncernens resultat och finan-siella ställning. Finanfinan-siella risker utgörs främst av finansie-ringsrisk, valutarisk, ränterisk, kreditrisk samt risker kring koncernens pensionsåtaganden.

ASSA ABLOYs styrelse har det övergripande ansvaret för koncernens riskhantering och beslutar om koncernens strategiska inriktning baserat på koncernledningens rekommendationer. I den decentraliserade anda som genomsyrar ASSA ABLOY, samt i syfte att hålla riskanalysen och riskhanteringen så nära de faktiska riskerna som möj-ligt, sker en stor del av arbetet med operativa risker på divi-sions- och affärsenhetsnivå.

Strategiska risker

Till de risker som ASSA ABLOY möter av denna karaktär hör olika former av omvärldsrisker med påverkan på säkerhets-marknaden generellt, främst förändringar av kundbeteen-den, konkurrenter, varumärkespositionering och miljörisker.

Till detta ska läggas landspecifika risker.

ASSA ABLOY har en global marknadstäckning med för-säljning och tillverkning i ett stort antal länder. Tyngdpunk-ten finns i Västeuropa och Nordamerika, men andelen av försäljningen har under senare år ökat även i Asien samt Central- och Östeuropa. Koncernen är därmed av naturliga

skäl exponerad för såväl generella omvärldsrisker som land-specifika risker i form av politiska beslut, övergripande för-ändringar av regelverk med mera. Förför-ändringar i kundbete-enden generellt liksom konkurrenters agerande påverkar efterfrågan av olika produkter och dess lönsamhet.

Kunder och leverantörer, inklusive relationerna med dessa, är föremål för löpande lokal översyn. Koncernen har även sedan tidigare upprättat en central funktion för en omfattande omvärldsbevakning, främst inriktad på bransch-specifika faktorer. Under 2008 har åtgärder vidtagits för att ytterligare stärka denna funktion, bland annat avseende spridningen av relevant information till koncernens olika affärsenheter. Vad gäller konkurrenter genomförs riskanalys både centralt och lokalt.

Koncernen innehar ett flertal av branschens starkaste varumärken, varav flera är globala och väl kompletterar kon-cernens huvudvarumärke ASSA ABLOY. Till huvudvaru-märket kopplas även lokala produktvarumärken successivt i en allt högre grad. ASSA ABLOYs goda rykte och anseende generellt sett är en av koncernens styrkor och utgör ett fun-dament för marknadsledarskap.

Aktiviteter pågår kontinuerligt i syfte att bibehålla och ytterligare förstärka ASSA ABLOYs goda rykte. Det innebär bland annat att tillse efterlevnad av ASSA ABLOYs Uppfö-randekod. Uppförandekoden har sedan tidigare införts i koncernen och var under 2008 föremål för en översyn och uppdatering. Koden ger uttryck för koncernens höga ambi-tioner inom bland annat socialt hänsyns tagande, engage-mang och miljöhänsyn. En mer utförlig beskrivning om upp-förandekoden återfinns i avsnittet om hållbar utveckling på sidan 32.

Operativa risker

Operativa risker utgörs av risker direkt hänförliga till affärs-verksamheten med en potentiell påverkan på koncernens resultat och finansiella ställning. Till operativa risker hör legala risker, förvärv av nya verksamheter, strukturåtgärder, tillgång och prisfluktuationer på råmaterial, kundberoende med mera. Risker kring efterlevnad av lagar och förordningar samt kring finansiell rapportering och intern kontroll ingår även i denna kategori.

Hanteringen av dessa risker presenteras närmare i tabel-len på sidan 42.

ASSA ABLOY Årsredovisning

2008 41

Väsentliga risker och riskhantering

Operativa risker Riskhantering Kommentar Legala risker Förväntade och genomförda förändringar i

lag-stiftning följs löpande upp i de länder där koncer-nen är verksam.

En koncernövergripande legal policy är införd, vil-ken specificerar det juridiska ramverk inom vilvil-ken affärsverksamhet får bedrivas.

Utestående och potentiella tvister och andra legala ärenden inrapporteras regelbundet till koncernens centrala juristfunktion.

Riktlinjer kring efterlevnad av gällande konkur-renslagstiftning är införda.

Legala risker kopplade till egendom och ansvars-frågor utvärderas löpande tillsammans med representanter för försäkringsbolag.

Det bedöms vid utgången av 2008 ej finnas ute-stående legala tvister som kan leda till väsentliga kostnader för koncernen.

Förvärv av nya

verksamheter Förvärv genomförs av ett antal personer med stor förvärvserfarenhet samt med stöd av konsulter inom till exempel juridiska och ekonomiska områden.

Förvärv genomförs i enlighet med en enhetlig och fördefinierad koncernövergripande process.

Den består av fyra dokumenterade faser: strategi, utvärdering, genomförande och integration.

Koncernens förvärv under 2008 redovisas i förvaltningsberättelsen samt i not 31 Företags-förvärv.

Omstruktureringsåtgärder Koncernen genomför särskilda strukturprogram, vilket innebär att en del tillverkningsenheter ändrar inriktning till i huvudsak slutmontering samt att vissa enheter läggs ned.

Respektive strukturprogram drivs i projektform med fastställda aktiviteter och tidplan.

De olika projekten följs upp systematiskt och på regelbunden basis.

Strukturprogrammens omfattning, kostnader och besparingar presenteras mer utförligt i för-valtningsberättelsen.

Prisfluktuationer och

tillgång till råmaterial Inköp och hantering av råmaterial sker främst på divisions-/affärsenhetsnivå.

Koordinering sker med hjälp av regionala råd samt med hjälp av övergripande ansvariga för utvalda materialkomponenter.

För ytterligare information kring materialinköp, se not 7.

Kundförluster Kundfordringarna är spridda över ett stort antal kunder på ett stort antal marknader.

Kreditrisker hanteras lokalt på bolagsnivå och följs upp på divisionsnivå.

Fordran på varje enskild kund är i förhållande till total kundfordran relativt liten. Risken för väsent-liga kreditförluster för koncernen bedöms vara begränsad.

Försäkringsrisker Ett koncernövergripande försäkringsprogram finns etablerat, främst avseende egendoms-, avbrotts-, och ansvarsrisker. Försäkringsprogram-met omfattar samtliga affärsenheter.

Exponeringen för ovannämnda riskområden inom koncernen regleras bland annat med hjälp av eget återförsäkringsbolag (så kallat captive).

Koncernen bedöms i stort ha ett adekvat försäk-ringsskydd och en rimlig balans mellan bedömd riskexponering och försäkringskostnad.

Risker relaterade till

intern kontroll Organisationen bedöms som förhållandevis transparent och med tydliga ansvarsfördelningar.

Instruktioner kring ansvarsfördelning, behörig-heter och andra internkontrollrutiner regleras i en handbok för intern kontroll.

Efterlevnad av handboken utvärderas årligen i form av självutvärderingar.

Intern kontroll och övriga relaterade frågor pre-senteras mer utförligt i Bolagsstyrningsrapporten.

Risker kring finansiell

rapportering En väl etablerad controllerorganisation på både divisions- och koncernnivå analyserar och över-vakar kvaliteten på finansiell rapportering.

En övergripande systematiserad riskbedömning av den finansiella rapporteringen har genomförts under 2008.

Se även avsnittet ’Grund för rapporternas upp-rättande’ i not 1.

Ytterligare information om riskhantering kring finansiell rapportering återfinns i Bolagsstyr-ningsrapporten.

ASSA ABLOY Årsredovisning 2008 Väsentliga risker

och riskhantering 42

Finansiella risker

Treasuryavdelningen inom ASSA ABLOY ansvarar för kon-cernens kort- och långfristiga finansiering, finansiell cash management, valutarisker samt övrig finansiell riskhante-ring. Finansverksamheten är centraliserad till en treasury-avdelning som hanterar huvuddelen av alla finansiella transaktioner samt koncernens finansiella risker med ett koncernövergripande fokus. Treasury har under året flyt-tats från Genève till huvudkontoret i Stockholm för att ytterligare effektivisera arbetet med de finansiella riskerna inom företaget.

Ansvarsfördelning och kontrollen av koncernens finan-sieringsverksamhet regleras i en finanspolicy vilken årligen uppdateras och fastställs av styrelsen. Treasury har det huvudsakliga ansvaret för finansiella risker inom de ramar som finanspolicyn fastställer. I detta arbete används en stor mängd finansiella instrument. Redovisningsprinciper, risk-hantering och riskexponering beskrivs mer i detalj i not 1 och not 22 samt not 26 för pensionsåtaganden.

Koncernens finansiella risker utgörs i huvudsak av finans-ieringsrisk, valutarisk, ränterisk, kreditrisk samt risker av-seende koncernens pensionsåtaganden.

Med finansieringsrisk avses risken att finansieringen av koncernens kapitalbehov samt refinansieringen av utestå-ende lån försvåras eller fördyras. Finansieringsrisken kan minskas genom att hålla en jämn förfalloprofil för upp-låningen samt genom att upprätthålla en god kreditvärdig-het. Risken minskas ytterligare via betydande outnyttjade bekräftade kreditlöften.

Eftersom ASSA ABLOY säljer sina produkter i länder över hela världen och har bolag i över 60 länder exponeras kon-cernen för effekter av förändringar av valutakurser. Dessa förändringar påverkar resultatet i koncernen både när utländska dotterbolags resultaträkningar omräknas till svenska kronor, så kallad omräkningsexponering, och när produkter exporteras och säljs i länder utanför tillverknings-landet, även kallad transaktionsexponering. Omräknings-exponeringen är främst relaterad till resultat i USD och EUR.

Denna typ av exponering säkras inte. Valutarisken i form av transaktionsexponering, det vill säga export respektive import av varor, är relativt begränsad inom koncernen, även om den förväntas öka över tiden som ett resultat av rationa-liseringar inom tillverkning och inköp. Koncernen har under 2008 hanterat transaktionsexponeringen genom att säkra förväntade kassaflöden i säkringsbara valutor för nästkom-mande räkenskapsår. Säkringar gjordes genom derivat, huvudsakligen genom en valutakorg. För 2009 har

koncer-nen lagt om policyn och huvudprincipen är att låta valuta-förändringar slå igenom i affärsrörelsen så snabbt som möj-ligt. Som ett resultat av detta säkras i normalfallet endast begränsade delar av de löpande valutaflödena.

Förändringar i valutakurser påverkar också koncernens skuldsättning och eget kapital. Skillnaden mellan de utländ-ska dotterbolagens tillgångar och skulder i respektive utländsk valuta påverkas av valutakursförändringar och ger upphov till en omräkningsdifferens som påverkar koncer-nens eget kapital. En generell försvagning av SEK leder till en ökning av nettoskulden men ökar samtidigt koncernens eget kapital. Vid årsskiftet var de största utländska nettotill-gångarna i USD och EUR.

När det gäller ränterisker har förändringar i räntenivån en direkt inverkan på ASSA ABLOYs räntenetto. Räntenettot påverkas också av storleken på koncernens nettoskuld och dess valutasammansättning. Nettoskulden var 14 013 MSEK (12 953) vid utgången av 2008. Skulden var främst emitte-rad i SEK, USD och EUR. Treasury mäter koncernens ränte-exponering och beräknar resultateffekten av förändringar i ränte nivån över rullande 12 månader. Förutom att ta upp lån i rörlig eller fast ränta används olika räntederivat för att jus-tera räntekänsligheten. Vid årets utgång uppgick den genomsnittliga räntebindningstiden, exklusive pensions-skulder, till cirka 23 (25) månader.

Kreditrisker uppstår både inom den vanliga affärsverk-samheten och genom de finansiella transaktioner Treasury genomför. Kundfordringar är spridda över ett stort antal kunder, vilket minskar kreditrisken. Kreditrisker relaterade till den operativa affärsverksamheten hanteras lokalt på bolagsnivå och följs upp på divisionsnivå.

Den finansiella riskhanteringen medför vissa motparts-risker för ASSA ABLOY. Denna exponering uppstår bland annat genom placeringar av likviditet, via upplåning och derivatinstrument. Motpartslimiter sätts för varje finansiell motpart och följs upp löpande.

ASSA ABLOY hade vid utgången av 2008 åtaganden för pensioner och övriga ersättningar efter avslutad anställning om 3 963 MSEK (4 384). Koncernen förvaltar pensionstill-gångar till ett värde av 2 604 MSEK (3 177). Pensionsavsätt-ningar i balansräkningen uppgår till 1 182 MSEK (1 156). För-ändringen av tillgångarnas och skuldernas värde från år till år beror dels på hur aktie- och räntemarknaderna utvecklas och dels på vilka aktuariella antaganden som görs. De antaganden som görs avser bland annat diskonterings räntor och förväntade inflations- och löneökningsnivåer.

ASSA ABLOY Årsredovisning 2008

Väsentliga risker och riskhantering

43

In document ASSA ABLOY i korthet (Page 45-48)