• No results found

– Všiml(a) jste si při návštěvě nějakého tábořiště?

Více než polovina dotazovaných si nevšimla žádného tábořiště, ale 15 z respondentů ano. I toto číslo se mi zdá poměrně vysoké, především z důvodu umístění tábořišť, které bývají mnohdy na místech, kde by si jich obyčejný turista nevšiml.

11. Byl(a) byste ochoten(a) platit za vstup, kdyby byl zpoplatněn?

a) ano – respondentů (92%) b) ne – respondentů (8%)

Pokud by byl zaveden vstupní poplatek, muselo by to pravděpodobně platit pro všechny národní parky v České republice. Touto otázkou jsem se chtěla dozvědět, zda by to lidi odradilo či by k tomu měli pochopení. Dozvěděla jsem se, že valná většina respondentů by se spoplatněným vstupen souhlasila. Pouze třem respondentům by zpoplatnění dělalo problém.

12. Šel/Šla jste někdy, nebo jste někoho zpozoroval(a) pohybovat se mimo značené stezky?

a) ano – 16 respondentů (42%) b) ne – 22 respondentů (58%)

39%

61%

ano ne

Graf 10 – Všiml(a) jste si při návštěvě nějakého tábořiště? (zdroj: vlastní)

59

13. Navštívil(a) jste některé z informačních středisek národního parku?

a) ano – 15 respondentů (39%) informovanost veřejnosti ze strany národního parku. Informovanou skupinou se stává pouze malá skupina lidí, a to například lidé žijící v přilehlých obcích či blízkém okolí, kteří mají o území a možnostech v něm již větší přehled. Je to ovšem dáno také tím, že v tomto případě většina respondentů informační střediska nenavštívila, a tak neměli možnost se tyto informace dozvědět.

3.2 Navrhovaná opatření ke snížení negativních vlivů turismu na prostřední NP České Švýcarsko

Z předešlé kapitoly, která se zabývala jak pozitivními tak negativními vlivy turismu na Národní park České švýcarsko vyplývá, že negativní vlivy převažují zásadně nad vlivy pozitivními. Vzhledem k tomu, že většina negativních vlivů souvisí s neustále se navyšující oblíbeností NP u turistů, a tedy i s nárůstem turismu, dovolila bych si níže navrhnout několik opatření, která by mohla pomoci nastalou situaci v dlouhodobějším horizontu řešit, případně pomoci negativní vlivy utlumit. Navrhovaná opatření jsou představována na obecnější rovině a řeší snížení více negativních vlivů najednou.

3.2.1 Zavedení vstupního poplatku do NP

I když toto opatření u nás prozatím v žádném národním parku zavedeno nebylo, u našich polských sousedů již tento systém funguje několik let. Z vlastní zkušenosti vím, že za vstup do Krkonošského národního parku z polské strany (Karkonoski Park Narodowy) je zpoplatněn částkou několika zlotých - v přepočtu na české se přiblížíme více méně k částce 50,– Kč. Úloha regulace turismu je zde spíše pasivní, neboť počet turistů, kteří mohou do parku vstoupit není nijak omezen, a tak odpadnou spíše ti, kteří

60

s placením částky za vstup nesouhlasí. Vybraná částka by se však mohla účelově používat například na antierozní opatření v návštěvnicky exponovaných částech parku.

Zavedení poplatku, a tím tedy i monitorování a vymezení vstupních míst do parku by umožnilo také přesné sledování počtu turistů, neboť nynejší verze monitoringu je stále spíše orientační, vzhledem k omezeným možnostem. Uskutečnění tohoto opatření by však dle mého názoru musela předcházet dlouhá a hodnotná diskuze, neboť názory se na tuto problematiku radikálně liší a myslím si, že mnoho lidí považuje zavedení poplatku za vstup do parku jako velmi kontroverzní nápad.

3.2.2 Omezení počtu turistů za den v návštěvnicky exponovaných místech parku

Některá zajímavá a hojně navštěvovaná místa parku již regulaci návštěvníků mají.

Tato regulace však plyne spíše z možnosti omezených zdrojů, nežli z toho, že by to bylo zamýšleno jako opatření k regulaci návštěvnosti. Jedná se například o tzv. Divokou soutěsku navazující na Edmundovu soutěsku.

Zde je část soutěsek možné splout pouze na pramicíh a návštěvníci tak musí počkat na volnou loď, což zajišťuje stabilní zatížení prostředí. Jiné oblasti, které čelí velkému náporu tuto možnost regulace zatím nemají, a pokud bude počet návštěvníků dále plynule narůstat, bylo by na místě o tomto nástroji regulace uvažovat. Jedná se především o Pravčickou bránu, jejíž širší okolí vykazuje poškození a zněčištění způsobené náporem turistů (odhalené kořenové systémy, erozní činnosti, vyšší zatížení odpadky atd…).

Správa parku by se mohla inspirovat z podobné regulace zavedené Správou NP Šumava, kde vysoký počet lodí na horním toku Vltavy působil vážné škody na tamním ekosystému a správa parku se tak rozhodla zakročit.

Národní park Šumava byl založen v roce 1991 a o 3 roky později, tedy v roce řada vypracovaných studií a byly podány první stížnosti proti splouvání v tomto úseku.“

(Národní park Šumava, 2014) Bohužel situace představovala problém, tak v roce 2008

61

Správa NP Šumava učinila rozhodnutí horní tok Vltavy uzavřít, a to v letním období.

Ovšem rozhodnutí se nikdy nezrealizovalo. „Na základě Hodnocení významnosti vlivů záměru (splouvání) na evropsky významné lokality a ptačí oblasti, zpracovaného v roce 2013, byly stanoveny příslušným správním orgánem – Krajským úřadem v Českých Budějovicích, přísnější podmínky, týkající se režimu splouvání.“ (Národní park Šumava, 2014)

K zavedení podobného opatření však zatím NP České Švýcarsko chybí výzkum, který by jasně definoval, kde se nyní park nachází za současného stavu počtu návštěvníků, a kde je jasná (resp. alespoň teoretická) hranice, kdy by už měla správa parku o tomto opatření uvažovat. Richard Nagel (2019) ze Správy NP České Švýcarsko říká: „Návštěvníků je opravdu hodně. Už to jsou, řekl bych, alarmující stavy. Není to každý den, ale jsou dny, kdy opravdu dochází ke kolapsům.”

3.2.3 Ostatní opatření snižující dopad negativních vlivů turismu na NP

Správa parku je v této problematice velice aktivní a mnoho z opatření, která mají za úkol zvrátit negativní dopady turismu jsou v plném běhu. Je to například projekt Dráha Českého Švýcarska, ve kterém jde o to návštěvníky parku přesvědčit k využívání veřejné dopravy v co největším rozsahu, a zamezit tak nejen víkendovým náporům automobilů, ale i boji o parkovací místa na okrajích parku. NP České Švýcarsko má jako jeden z mála NP rozmístěno několik sběrných nádob na odpadky, u kterých zajišťuje jejich pravidelné vyprazdňování a snaží se tak zamezit situacím, kdy by neukáznění turisté mohli vyhodit odpadky do volné přírody.

Z Ročenek publikovaných každý rok Správou NP lze také jednoduše vyčíst, že do turistické infrastruktury (do které zapadají i antierozní opatření v podobě lávek pro turisty) park uvolňuje vzhledem ke své rozloze nemalé částky.

„Po celý rok probíhaly průběžné kontroly a opravy turistických stezek a dalšího turistického vybavení. V roce 2018 bylo na opravu a údržbu turistické infrastruktury vynaloženo celkem 1 797 888,- Kč.“ (Správa NP České Švýcarsko, 2018)

62

Stěžejní část práce začíná obecným vymezením turismu, dále popisuje důmyslný systém monitorování návštěvnosti, který park používá. V této kapitole je věnován prostor také zvláštním skupinám turistů, kteří jsou s tímto územím historicky spjati ještě dávno před vznikem samotného parku- horolezcům a trampům. Jádrem celé práce je zachycení a popsání vlivů turismu na prostředí, faunu i flóru národního parku. Vlivy jsou kategorizovány na vlivy s pozitivním dopadem a vlivy s negativním dopadem.

V průběhu vzniku této práce, při shromažďování informací a studování primárních zdrojů se ukázalo, že počet negativních vlivů na NP plynoucích z turismu a nedisciplinovaného chování turistů zásadně převyšuje počet a význam pozitivních vlivů turismu.

Třetí část práce je věnována dotazníkovému šetření, které bylo zaměřeno na vlivy turismu a jejich vnímání účastníky dotazníkového šetření. Byť se může jevit, že dotazník je účelově postavený k podtržení negativních vlivů, za úkol jsem si spíše kladla snahu zjistit zda dotazovaní, z velké míry turisté navštěvující park, byli s negativními vlivy během své návštěvy v konfrontaci, a zda dokázali tyto vlivy sami zaznamenat. Samotný závěr práce je věnován návrhu možných opatření ke snížení negativních vlivů turismu. Těmito nebo podobnými návrhy by se mohla ubírat budoucí strategie správy parku v případě, že by se počet turistů v budoucnu neustále zvyšoval a s nimi i negativní vlivy na tento unikátní kus přírody.

4 Lidově zažitý název, který v sobě zahrnuje oblast jak německého, tak českého NP, a také přilehlých CHKO

63

Paradoxní je, že pro svou ojedinělost a nádheru, bylo toto území vyhlášeno národním parkem, aby ho tak bylo možné co nejvíce chránit. Na druhou stranu právě proto, že je tato oblast chráněná jako národní park, láká to k návštěvě mnohem více turistů a krajina je tak vystavena jejich negativním vlivům.

64

Seznam literatury

Tištěné

BŘEZINOVÁ, Taťána a kol. 2003. České Švýcarsko. Praha: Olympia, 116 s. ISBN 80–

7033–780–X.

DROZD, Jan, ŠTEFLOVÁ Dana. 2010. Péče o lesy v Národním parku České Švýcarsko. Krásná Lípa spol. s r. o., 27 s. ISBN 978-80-904404-6-3

FORET, Miroslav, FORETOVÁ, Věra. 2001. Jak rozvíjet místní cestovní ruch. Praha:

Grada , 175 s. ISBN 80–247–0207–X.

GABRIEL, František, VANĚK, Vojtěch. 2006. České Švýcarsko ve středověku. Praha:

Unicornis, 70 s. ISBN 80–86204–16–2.

HESKOVÁ, Marie. 2006. Cestovní ruch – pro VOŠ A VŠ. Praha: Fortuna, 216 s. ISBN 80–7168–948–3.

INDROVÁ, Jarmila a kol. 2009. Cestovní ruch (základy). Praha: VŠE, 118 s. ISBN 978–80–245–1569–4.

KŘIVÁNEK, Rostislav, PATZELT, Zdeněk. 2011. České Švýcarsko – Turistický portrét. Krásná Lípa: České Švýcarsko o. p. s., 143 s. ISBN 978-50-87248-13-3.

NEHASIL, David, NEHASIL, Vladislav. 2012. Jetřichovicko. 353 s. ISBN 978–80–

260–2898–7.

PATZELT, Zdeněk, SOJKA, Václav. 2005. Národní park České Švýcarsko. OPS České Švýcarsko, 160 s. ISBN 80–86782–50–6.

PATZELT, Zdeněk. 2008. Českosaské Švýcarsko. Praha: Granit, 224 s. ISBN 978–80–

7296–061–3.

RUBÍN, Josef, a kol. 2003. Národní parky a chráněné krajinné oblasti. 1. vyd. Praha:

Olympia, 204 s. ISBN 80-7033-808-3.

65

SOUKUP, Vladimír, DAVID, Petr a kol. 1997. Průvodce po Čechách,Moravě, Slezsku.

Praha: S&D, 138 s. ISBN80-86030-14-9.

Elektronické

ANGERMANNOVÁ, Andrea. 2014. Lezci vyplašili hnízdící sokoly, zbyly jen skořápky a podpisy v knize. [online] Dostupné z:

<https://www.idnes.cz/usti/zpravy/horolezci-v-ceskem-svycarsku-vyplasili-hnizdici-sokoly.A140408_162439_usti-zpravy_alh> (26. 5. 2019)

AOPK ČR. 2019. Historie turistiky. online] Dostupné z: < http://labskepiskovce.

ochranaprirody.cz/cinnost-pracoviste/historie-turistiky/> (25. 6. 2019) AOPK ČR. 2019. Natura 2000. [online] Dostupné z:

<http://labskepiskovce.ochranaprirody.cz/cinnost–pracoviste/natura–2000> (27. 6.

2019)

BELISOVÁ, Natálie in RÖHLICH, Robin, Redakce ČRo Sever. 2019. České Švýcarsko nechalo odstranit nápisy nastříkané na pískovcovou skálu na hradě Šaunštejn. [online]

Dostupné z: <https://sever.rozhlas.cz/ceske-svycarsko-nechalo-odstranit-napisy-nastrikane-na-piskovcovou-skalu-na-7933470> (23. 6. 2019)

BENDA, Pavel in Správa NP České Švýcarsko. 2018. Rada národního parku projednala návrh nové zonace. [online] Dostupné z: <http://www.npcs.cz/rada–narodniho–parku–

projednala–navrh–nove–zonace> (23. 6. 2019)

BOHUŇKOVÁ, Veronika. 2015. Ochrana přírody. Eroze vyvolaná nadměrnou návštěvností pískovcových skalních měst – PP Tiské stěny. [online] Dostupné z:

<http://www.casopis.ochranaprirody.cz/zamereno-na-verejnost/eroze-vyvolana-nadmernou-navstevnosti-piskovcovych-skalnich-mest-pp-tiske-steny/> (10.7.2019) Czech Tourism, 2019. Kyjovské údolí – romantika v kaňonu Křinice. [online] Dostupné z: <https://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Kyjovske-udoli.aspx> (3. 7.

2019.)

Česká divočina. 2019. Vrápenec malý. [online] Dostupné z

<https://ceskadivocina.cz/cs/zvire/netopyr/vrapenec-maly> (5. 5. 2019)

66

České Švýcarsko, o.p.s., 2014. Zpráva o stavu a vývoji návštěvnosti v destinaci České Švýcarsko, část VI. [online] Dostupné z:

<https://www.kr-ustecky.cz/assets/File.ashx?id_org=450018&id_dokumenty=1688203> (26.6.2019) České Švýcarsko. 2007. Historie turistického ruchu. [online] Dostupné z:

<https://web.archive.org/web/20120510125431/http://www.ceskesvycarsko.cz/historie–

turistickeho–ruchu/> (21. 5. 2019)

Český rozhlas. 2017. Strážci národního parku České Švýcarsko brání netopýry před bezohlednými návštěvníky jeskyní. [online] Dostupné z:

<https://sever.rozhlas.cz/strazci-narodniho-parku-ceske-svycarsko-brani-netopyry-pred-bezohlednymi-6823562> (28. 6. 2019)

HÄRTEL a kol. 2019. Klidové území NP České Švýcarsko. [online] Dostupné z:

<http://www.npcs.cz/sites/default/files/user_files/Uredni_deska/Klidova_uzemi/Klidova _uzemi_navrh.pdf> (25. 6. 2019)

KALA, Luboš, SALOV, Tomáš. 2010. Ochrana přírody. Výsledky monitorování a jejich využití v praxi - České Švýcarsko. [online] Dostupné z:

<http://www.casopis.ochranaprirody.cz/zvlastni–cislo/vysledky–monitorovani–a–

jejich–vyuziti–v–praxi–ceske–svycarsko/> (12. 7. 2019)

Kolpron CZ, 2007. Závěrečná zpráva. Kategorizace a zhodnocení vlivu rekreačního a turistického ruchu na ekosystémy národního parku České Švýcarsko. [online] Dostupné z: <http://www.npcs.cz/sites/default/files/user_files/FTP_NO/Studie/Kolpron/

Kolpron_text.pdf> ( 27. 6 . 2019)

Mendelova univerzita. 2019. Ekoturismus. [online] Dostupné z:

<https://is.mendelu.cz/eknihovna/opory/zobraz_cast.pl?cast=46474> (29. 6. 2019) Ministerstvo životního prostředí. 2019. Proces přípravy a schvalování nové zonace ve všech našich národních parcích vrcholí. [online] Dostupné z:

<https://www.mzp.cz/cz/news_190121_zonace> (23. 6 .2019)

67

Monitoring šelem. 2019. Velké šelmy v Českém Švýcarsku. [online] Dostupné z:

<https://monitoring.selmy.cz/ceske–svycarsko/velke–selmy–v–ceskem–svycarsku/> (3.

5. 2019)

NAGEL, Richard. 2019. Geologie. [online] Dostupné z: <http://www.npcs.cz/geologie>

(3. 5. 2019)

NAGEL, Richard. 2010. Vývoj cestovního ruchu v Českém Švýcarsku v datech.

[online] Dostupné z: <http://www.casopis.ochranaprirody.cz/zvlastni–cislo/vysledky–

monitorovani–a–jejich–vyuziti–v–praxi–ceske–svycarsko/> (21.5.2019)

Národní knihovna ČR. 2014. Ekoturistika a ekoagroturistika. [online] Dostupné z:

<https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/ekoturistika-a-ekoagroturistika> (29. 6. 2019) Národní park České Švýcarsko. 2019. Fauna. [online] Dostupné

z:<http://www.cittadella.cz/europarc/index.php?p=fauna&site=NP_ceske_svycarsko_cz

> (2. 5. 2019)

Národní park České Švýcarsko. 2019. Geologie. [online] Dostupné z:

<http://www.cittadella.cz/europarc/index.php?p=geologie&site=NP_ceske_svycarsko_c z> (2. 5. 2019)

Národní park Šumava. 2014. Rezervační systém pro splouvání Vltavy. [online]

Dostupné z: <http://splouvanivltavy.npsumava.cz/#/> (30. 6. 2019) Nationalpark Sächsische Schweiz, 2019. Verhalten. [online] Dostupné z:

<https://www.nationalpark-saechsische-schweiz.de/besucherinformation/verhalten/>

(22. 6. 2019)

Návrat lososů, 2019. Informace o projektu. [online] Dostupné z:

<http://www.navratlososu.cz/jak-adoptovat-lososa.html> (2. 5. 2019)

SALOV, Tomáš in ZÍTKOVÁ, Iva. 2018. Do řeky Kamenice v národním parku České Švýcarsko se začínají vracet lososi. [online] Dostupné z: <https://sever.rozhlas.cz/do-reky-kamenice-v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-se-zacinaji-vracet-lososi-7664760>

(19. 6. 2019)

68

Správa NP České Švýcarsko, 2010. Ročenka. [online] ISBN 978-80-904404-7-0.

Dostupné z: <http://www.npcs.cz/sites/default/files/user_files/FTP_NO/Rocenky/

rocenka_2010.pdf> (27. 6. 2019)

Správa NP České Švýcarsko, 2011. Ročenka. [online] ISBN 978-80-87620-00-7.

Dostupné z: <http://www.npcs.cz/sites/default/files/user_files/FTP_NO/

Rocenky/rocenka_2011.pdf> (28. 6. 2019)

Správa NP České Švýcarsko, 2016. Ročenka. [online] ISBN 978-80-87620-14-4 Dostupné z: <http://www.npcs.cz/sites/default/files/user_files/FTP_NO/Rocenky/

rocenka_2016.pdf> (27.6.2019)

Správa NP České Švýcarsko, 2018. Ročenka. [online] ISBN 978-80-87620-19-9.

Dostupné z: <http://www.npcs.cz/sites/default/files/user_files/FTP_NO/Rocenky/

Rocenka_2018.pdf> (24. 6. 2019)

Správa NP České Švýcarsko, 2019. Čistění posprejovaného Šaunštejna. [online]

Dostupné z: <http://www.npcs.cz/cisteni-posprejovaneho-saunstejna> (23.6.2019) Správa NP České Švýcarsko, 2019. Mechorosty. [online] Dostupné z:

<http://www.npcs.cz/mechorosty> ( 15. 5. 2019)

Správa NP České Švýcarsko, 2019. Přístup na skalní hrad Šaunštejn je omezen. [online]

Dostupné z:<http://www.npcs.cz/pristup-na-skalni-hrad-saunstejn-je-omezen>

(10.7.2019)

Správa NP České Švýcarsko. 2017. Úklid naplavených odpadů z Kamenice. [online]

Dostupné z: <http://www.npcs.cz/uklid-naplavenych-odpadu-z-kamenice> (22. 6. 2019) Správa NP České Švýcarsko. 2019. Návrat vlků do Českého Švýcarska. [online]

Dostupné z: <http://www.npcs.cz/vlk> (3 .5. 2019)

Správa NP České Švýcarsko. 2019. Nejčastější dotazy. [online] Dostupné z:

<http://www.npcs.cz/nejcastejsi–dotazy> (4. 5. 2019)

Správa NP České Švýcarsko. 2019. Plány péče. [online] Dostupné z:

<http://www.npcs.cz/node/59> (23. 6. 2019)

69

Správa NP České Švýcarsko. 2018. Rada národního parku projednala návrh nové zonace. [online] Dostupné z: <http://www.npcs.cz/rada–narodniho–parku–projednala–

navrh–nove–zonace> (23. 6. 2019)

Správa NP České Švýcarsko. 2019. Vodstvo. [online] Dostupné z:

<http://www.npcs.cz/vodstvo#Vodni_toky > (13. 5. 2019)

Zpravodaj Správy NP České Švýcarsko, 2015. Lesní požáry v Národním parku České Švýcarsko. [online] Dostupné z: <http://www.npcs.cz/sites/default/files/user_files/

Publikace/Zpravodaj_CS/Zpravodaj_1502.pdf?fbclid=IwAR0cFBpmlFBjCyoGj2UOm REqU131uosrIGCXuaur3vmjH7zHes3bo6YLoy8> (27. 6. 2019)

Rozhovor

NAGEL, Richard. 2019. Strukturovaný rozhovor s pracovníkem Národního parku České Švýcarsko s panem Richardem Nagelem, dne 24.-6.2019.

70

Seznam příloh

Příloha 1 – Dotazník ...71 Příloha 2 – Geologická mapa NP České Švýcarsko...74

Příloha 1 – Dotazník

Dotazník - Turismus a jeho vliv na Národní park České Švýcarsko

1.Jaké je Vaše pohlaví?

a) žena b) muž

2. Kolik Vám je let?

a) 15-18 b) 19-25 c) 26-35 d) 36-55 e) 56 a více

3. Navštívil(a) jste Národní park České Švýcarsko?

a) ano, několikrát b) pouze jednou c) ne, plánuji to d) ne

4. Za jakým účelem jste tento národní park navštívil(a)?

a) turistika (skalní města a útvary, příroda,...) b) sport

c) relax

d) historie a kulturní památky e) jiné

5. Jaký turistický cíl jste zde navštívil(a)?

a) Pravčická brána b) soutěsky v Hřensku c) Dolský mlýn

d) rozhledny a vyhlídky e) skalní města a útvary f) jiné

6. Co považujete za pozitivní vliv cestovního ruchu na tomto území?

...

...

...

7. Všiml(a) jste si v parku nějakého znečištění?

a) znečištěné vodní plochy b) odpadky

c) lidské exkrementy d) ne

8. Zpozoroval(a) jste zde projevy vandalismu?

a) posprejované objekty b) zničené značení

c) vyryté nápisy, značení na skalách d) poničené ekosystémy

e) jiné f) ne

9. Šel/Šla jste někdy, nebo jste někoho zpozoroval(a) pohybovat se mimo značené stezky?

a) ano b) ne

10. Zaznamenal(a) jste v letním období na území národního parku kuřáka?

a) ano b) ne

11. Všiml(a) jste si při pobytu nějakého tábořiště?

a) ano b) ne

12. Byl(a) byste ochoten(a) platit za vstup, kdyby byl zpoplatněn?

a) ano b) ne

13. Navštívil(a) jste některé z informačních center parku?

a)ano b) ne

14. Dozvěděl(a) jste se o možnostech, jak se zapojit do obecně prospěšných programů pro národní park?

a) ano b) ne

Příloha 2 – Geologická mapa NP České Švýcarsko

Related documents