• No results found

Vad påverkar sannolikheten att ta ut tjänstepensionen

7 Vem tar ut tjänstepensionen tidsbegränsat?

7.3 Vad påverkar sannolikheten att ta ut tjänstepensionen

Störst betydelse för valet av uttagsperiod är tjänstepensionens förvalda uttagsperiod. För att analysera vilka ytterligare faktorer som kan ha betydelse för valet av uttagsperiod har regressioner skattats med hjälp av linjära sannolikhetsmodeller. I regressionerna undersöks vilka egenskaper som kännetecknar personer som har en större benägenhet att ta ut sin

38 Ytterligare analys visar att resultaten avseende förvalets betydelse för olika kapitalstorleksklasser eller olika åldrar är stabila när hänsyn tas till en rad bakgrundsfaktorer hos individen.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

<p10 p10-p25 p25-p75 p75-p90 >p90 Percentiler 2-4 år 5 år 6-10 år 11-15 år 30 år/livslång

tjänstepension under två till fem år jämfört med längre tidsperioder givet att deras tjänstepension har en viss egenskap såsom till exempel ett visst förval.39

Resultaten presenteras i tabell 5. Regressionsanalyserna görs separat för män och kvinnor då män och kvinnor med samma egenskaper kan agera på olika sätt. Valet att ta ut pensionen tidsbegränsat kan också påverkas av hur ens partner väljer att ta ut sin pension, vilka inkomster och hur pass god hälsa partnern har, eller om man inte har någon partner. Analysen delas därför även upp i gifta/sammanboende respektive ensamstående.40 I materialet har de som avlidit under mätperioden exkluderats eftersom datamaterialet från AMF inte innehåller någon information om deras val.

Personerna i urvalet kan därför antas ha en i genomsnitt något bättre hälsa än alla Alectas och AMF:s kunder.

Tidigare studier visar att både pensionskapitalets storlek och inkomsterna har betydelse för vilken uttagsperiod den försäkrade väljer för sin pension.

I linje med tidigare forskning tar personer i mindre utsträckning ut en tjänstepension under högst fem år om den innehåller ett stort tjänstpen-sionskapital än om den innehåller ett mindre tjänstepentjänstpen-sionskapital. Det finns dock ett undantag; de män som har de allra lägsta kapitalen tar ut tjänstepensionen under högst fem år i lägre utsträckning än de män som har ett mellanstort kapital.

Om den försäkrade bara har en tjänstepension, eller har fler tjänstepen-sioner men denna är den största hos Alecta eller AMF, är sannolikheten lägre att den försäkrade kommer att ta ut denna tjänstepension under högst fem år. Detta gäller för både män och kvinnor. Resultaten visar vidare att sannolikhet att välja att ta ut tjänstepensionen under högst fem år är lägre för personer som har möjlighet att välja alternativ ITP (”tio-taggare”).41

Även den disponibla inkomsten som den försäkrade hade året innan uttagsvalet gjordes har viss betydelse för vilken uttagsperiod som valdes.

Personer med jämförelsevis låga disponibla inkomster väljer, tvärtemot tidigare forskning, i något lägre utsträckning att ta ut pensionen under högst fem år än de med högre disponibla inkomster.

Tidigare studier visar att personer med nedsatt hälsa, mätt som stort uttag av sjukpenning, livslängd efter pensioneringstidpunkt respektive föräldrars

39 I regressionerna som presenteras har specifika kontroller för de olika försäkrings-produkterna (36 stycken) inkluderats. Det betyder att regressionsskattningen är rensad för genomsnittliga skillnader mellan olika försäkringsprodukter, såväl vad gäller andelen som väljer uttag under två till fem år som de egenskaper som betecknar en viss försäkringsprodukt, t.ex. vilket förval som produkten har. Meto-den rensar även för att sammansättningen hos Meto-den kundgrupp som har produkten kan variera mellan olika försäkringsprodukter. Det betyder att man undviker att skattningarna beror på att försäkringsprodukter är olika eller att de som har en viss produkt avviker i något avseende från dem som har en annan försäkrings-produkt.

40 De som lever ihop i samkönade äktenskap eller förhållanden är så få i materialet att de inte är inkluderade i analysen.

41 Alecta betecknar de som hade lön över tio inkomstbasbelopp som ”tiotaggare”.

Dessa hade möjlighet att välja alternativ ITP (”tiotaggarlösning”). Se avsnitt 6.2.

De som har valt alternativ ITP har i skattningen fått ingå i en egen försäkrings-produkt. I Alectas data finns viss undertäckning, det vill säga, en del av dem som valt alternativ ITP betecknas inte som tiotaggare.

livslängd, har en större sannolikhet att ta ut pensionen tidsbegränsat än andra. I regressionerna har en variabel som visar om den försäkrade hade någon form av sjukersättning året innan uttagsvalet samt en variabel som visar om den huvudsakliga inkomsten under året före uttagsvalet utgjordes av sjukpenning inkluderats.42 Variablerna tolkas här som hälsovariabler. De som har sjukersättning eller de som får eller fick en stor del av sin inkomst från sjukpenning antas ha sämre hälsa än de som har hela eller majoriteten av sin inkomst från förvärvsarbete43.

Resultaten visar, i linje med tidigare forskning, att både män och kvinnor som fick någon inkomst från sjukersättning/förtidspension eller hade sjuk-penning som huvudsaklig inkomstkälla året före uttagsvalet har en något högre sannolikhet att ta ut sin tjänstepension under högst fem år, jämfört med dem som fick sin huvudsakliga inkomst från förvärvsarbete. Detta skulle kunna tolkas som att de med nedsatt hälsa antar att deras livslängd blir relativt kort alternativt att de förväntar sig en sämre hälsoutveckling.

Utifrån detta gör de ett ekonomiskt rationellt val och tar ut sin tjänste-pension under en kortare period för att få en så hög inkomst som möjligt för att så länge hälsan tillåter ha ett så gott liv som möjligt.

Ett annat sätt att mäta hälsa är genom att studera sjukskrivningshisto- riken under arbetslivet. För att studera om försäkrade med längre sjuk-skrivningshistorik gör andra val än personer med kortare eller ingen sjukskrivningshistorik har två variabler skapats som visar hur stor andel av den totala inkomsten44 mellan 55 och 64 års ålder som kommer från sjukersättning/ förtidspension respektive sjukpenning. Resultaten visar tvärtemot tidigare forskning att ju större andel av inkomsten som kommer från sjukersättning/förtidspension, desto lägre är sannolikheten att ta ut tjänstepensionen under högst fem år. Att ha fått större delen av sin in-komst från sjukpenning mellan 55 och 64 års har inte någon betydelse för valet att ta ut tjänstepensionen på högst fem år.

En hypotes kring de motstridiga hälsorelaterade resultaten är att de med längre sjukskrivningshistorik har andra diagnoser än de som har en kortare sjukskrivningshistorik. Det skulle kunna vara så att de som har en lång sjukdomshistorik är sjukskrivna för till exempel ryggvärk och depression, medan de som har en kortare sjukdomshistorik har livshotande sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Att dessa två grupper gör olika val för tjänstepensionsuttaget blir då logiskt. De med livshotande sjuk-domar har en större benägenhet att ta ut tjänstepensionen under fem år än de med sjukdomar som inte är livshotande. Datamaterialet innehåller inte information om personers diagnoser vilket leder till att denna hypotes inte kan testas här.

42 Variablerna är konstruerade så att en person som fick någon del

sjukersättning/förtidspension klassas som ”sjukersättning året innan valet gjordes”. De med huvudsaklig inkomst från sjukpenning eller rehabiliterings-penning klassas till denna kategori om de inte fick någon del sjukersättning samt fick majoriteten av sin inkomst från sjukpenning.

43 De som klassas som ”har fått huvudsaklig inkomst från förvärvsarbete” är de som inte fick någon del sjukersättning och fick majoriteten av sin inkomst från förvärvsarbete.

44 I den totala inkomsten ingår förvärvsinkomster samt inkomster från socialför-säkringen och arbetslöshetsförsocialför-säkringen.

För dem som är gifta eller sammanboende kan uttagsvalet även påverkas av hur partnern försörjer sig. Om partnern till exempel har sjukersättning/

förtidspension, och därmed relativt sämre hälsa än genomsnittsindividen, skulle detta å ena sidan kunna innebära att den försäkrade tar ut sin tjänstepension under en kort period för att familjen ska få så hög inkomst som möjligt och kunna leva gott under en kortare period innan partnerns hälsa blir ännu sämre. Å andra sidan, om den försäkrade förväntar sig att partnerns livslängd kommer att bli relativt kort kanske valet faller på en livslång pension för att trygga livsinkomsten som ensamstående i framtiden. Resultaten visar att partnerns hälsa, mätt som inkomst från sjukersättning/förtidspension, endast har betydelse för gifta män. De tog i något mindre utsträckning ut sin tjänstepension under högst fem år om kvinnan hade sjukersättning året före det år som mannen gjorde sitt uttagsval. Att partnern får sin huvudsakliga inkomst från sjukpenning/rehabiliteringspenning har inte någon betydelse för uttagsvalet.

Sammanboende män har en något högre sannolikhet att ta ut sin tjänstepension under högst fem år om kvinnan får sin huvudsakliga inkomst från tjänstepension året innan han gör sitt uttagsval. För sammanboende kvinnor gäller det omvända – om mannen får sin huvudsakliga inkomst från tjänstepension året innan hon gör sitt val är sannolikheten lägre att hon väljer att ta ut tjänstepensionen under högst fem år. Detsamma gäller om mannen får sin huvudsakliga inkomst från allmän pension.

Även ålderskillnaden inom paret kan ha betydelse för uttagsvalet. Om partnern är mycket äldre kan, med samma resonemang som för en partner med sämre hälsa än genomsnittet, den försäkrade ha en högre sannolikhet att ta ut tjänstepensionen under högst fem år så att paret kan göra saker innan den äldre partnern har uppnått en hög ålder. Alternativt kan den försäkrade planera för en framtid som änka eller änkling och därmed välja livslång pension för att säkra sina framtida inkomster. Resultaten visar att om åldersskillnaden är mindre än två år har männen en något högre sannolikhet att ta ut tjänstepensionen under högst fem år än om ålders-skillnaden är större, men motsvarande samband finns inte bland kvinnor.

När mannen är mer än fem år äldre än kvinnan har både mannen och kvinnan en lägre sannolikhet att ta ut tjänstepensionen under högst fem år. När kvinnan är mer än fem år äldre än mannen har mannen en lägre sannolikhet att ta ut tjänstepension under högst fem år, men inte kvinnan.45

Tidigare forskning visar att lågutbildade har en högre sannolikhet att ta ut tjänstepensionen tidsbegränsat. Våra resultat visar att den försäkrades utbildningsnivå har en viss betydelse för valet av tidsbegränsad respektive livslång pension (med hänsyn tagen till disponibel inkomst). Män, särskilt sammanboende, med låg utbildning väljer att ta ut pensionen under högst

45 Cirka 5 procent av de gifta eller sammanboende männen respektive 2 procent av de gifta eller sammanboende kvinnorna faller bort ur analysen. Detta på grund av att partnerns egenskaper såsom t.ex. partnerns ålder eller huvudsaklig

inkomstkälla endast har varit möjliga att mäta för dem vars partner förekommer i SCB:s uttag ur LISA-databasen. Uttaget är begränsat till personer födda mellan 1930–1958. Detta gör att bortfallet för de yngre kohorterna är högre än för de äldre kohorterna. En känslighetsanalys för gifta/sammanboende som exkluderar partnerns egenskaper visar att övriga skattningar inte påverkas nämnvärt.

fem år i något större utsträckning än män med treårig gymnasieutbildning.

Män med högskoleutbildning väljer däremot att ta ut sin tjänstepension under högst fem år i lägre grad än män med treårig gymnasieutbildning.

Detta gäller i något högre grad ensamstående än sammanboende män.

Ensamstående kvinnor med högskoleutbildning tar i något högre utsträck-ning ut tjänstepensionen under högst fem år än andra kvinnor. För gifta kvinnor eller kvinnor i samboskap har utbildningsnivån ingen betydelse för uttagsvalet.

Enligt tidigare forskning väljer yngre i större utsträckning än äldre att ta ut pensionen tidsbegränsat. Resultaten från den här studien visar att efter förvalet har åldern för när den försäkrade gör uttagsvalet absolut störst betydelse för om tjänstepensionen tas ut under högst fem år eller inte.

Både män och kvinnor har en mycket högre sannolikhet att välja att ta ut tjänstepensionen under högst fem år om de tar ut tjänstepensionen före 65 års ålder jämfört med om de tar ut den vid 65 års ålder. Ju tidigare den försäkrade tar ut tjänstepensionen innan 65-årsdagen, desto större är sannolikheten att ett femårigt uttag väljs. Även de som tar ut tjänste-pensionen vid 66 och 67 års ålder, samt kvinnor som tar ut den vid 68 års ålder, väljer i större utsträckning ett femårigt uttag än de som tar ut tjänstepensionen vid 65 års ålder. Tas tjänstepensionen ut från 69 års ålder eller senare är sannolikheten att ta ut den under fem år lägre, jämfört med att ta ut den vid 65 års ålder. Det ska dock noteras, att 82 procent av alla tjänstepensioner tas ut när den försäkrade är 65 år (se avsnitt 6.1) och att 75 procent väljer att ta ut tjänstepensionen i linje med förvald utbetal-ningsperiod (se avsnitt 6.2).

Tabell 5 Valet att ta ut tjänstepensionen under två till fem år, marginella sannolikheter

Alla Män Kvinnor Gifta

män

Gifta kvinnor

Ensamstående män

Ensamstående kvinnor Kapitalets storlek, percentiler

< 10:e -0.0076*** -0.0196*** 0.0084*** -0.0194*** 0.0120*** -0.0133*** 0.0043 10–25:e 0.0252*** 0.0107*** 0.0435*** 0.0067** 0.0460*** 0.0177*** 0.0378***

25–75:e ref ref ref ref ref ref ref

75–90:e -0.0600*** -0.0441*** -0.0847*** -0.0446*** -0.0896*** -0.0424*** -0.0773***

> 90:e -0.2037*** -0.1930*** -0.2276*** -0.1964*** -0.2280*** -0.1831*** -0.2274***

Viktigaste försäkringen -0.0145*** -0.0114*** -0.0188*** -0.0087** -0.0173*** -0.0134*** -0.0196***

Tiotaggare -0.0499*** -0.0460*** -0.0673*** -0.0422*** -0.0745*** -0.0504*** -0.0487***

Utbildning

Grundskola 0.0062*** 0.0090*** 0.0045 0.0125*** 0.0023 0.004 0.0063

2-årigt gymn. 0.0070*** 0.0075*** 0.0088** 0.0095*** 0.0064 0.0033 0.0102*

3-årigt gymn. ref ref ref ref ref ref ref

<2 år högskola -0.0015 -0.0102*** 0.0124*** -0.0078** 0.0089 -0.0140** 0.0172**

> 3 år högskola -0.0061** -0.0134*** 0.0059 -0.0111*** 0.0003 -0.0176*** 0.0152**

Forskarutbildning -0.0165** -0.0134* -0.0323* -0.0141 -0.0141 -0.011 -0.0537**

Okänd 0.0028 0.0129 -0.0167 -0.0046 -0.0245 0.0197 -0.0037

Familjevariabler

Gift 0.0002 0.0099*** -0.0130***

Kvinna 0.0044***

Har hemmavarande barn -0.0111*** -0.0107*** -0.0143*** -0.0101*** -0.0192*** 0.0049 -0.0089

Alla Män Kvinnor Gifta män

Gifta kvinnor

Ensamstående män

Ensamstående kvinnor Disponibel inkomst, percentiler

< 10:e -0.0326*** -0.0230*** -0.0303*** -0.0242*** -0.0242*** -0.0319*** -0.0393***

10–25:e -0.0135*** -0.0079** -0.0124*** -0.0008 -0.0012 -0.0262*** -0.0266***

25–75:e ref ref ref ref ref ref ref

75–90:e 0.0052** 0.0042* 0.0096** 0.0061* 0.0108* -0.0009 0.005

> 90:e 0.0024 0.0066** -0.0012 0.0080** 0.0026 0.0027 -0.0095

Andel förvärvsink. 55–64 år -0.0217*** -0.0252*** -0.0215*** -0.0278*** -0.0344*** -0.0189* -0.0104 Andel förtidsp.ink. 55–64 år -0.0653*** -0.0524*** -0.0780*** -0.0654*** -0.0800*** -0.0294** -0.0716***

Andel sjukpenning 55–64 år -0.0047 0.0025 -0.0227 -0.0114 -0.0377* 0.0335 -0.0071 Största inkomstkällan året innan pensionsvalet

Allmän pension -0.0062** -0.0063* -0.0058 -0.0090** -0.0056 0.0051 0.0087 Tjänstepension 0.0061** 0.0024 0.0114*** -0.0027 0.0131** 0.0099* 0.0088 Förtidspension 0.0167*** 0.0111** 0.0236*** 0.0132** 0.0247*** 0.0099 0.0206***

Sjukpenning/rehabp. 0.0286*** 0.0290*** 0.0264** 0.0211* 0.0295* 0.0331** 0.0243 Arbetslöshetsersättning 0.0139*** 0.0099* 0.0209*** 0.0116 0.0215** 0.013 0.0287**

Förvärvsinkomst ref ref ref ref ref ref ref

Efterlevandeförmån 0.0009 0.0514 -0.0063 -0.0783*** 0.0997 0.0609 -0.0023

Övrigt -0.0165*** -0.0110* -0.0255*** -0.0023 -0.0157* -0.0077 -0.0092

Alla Män Kvinnor Gifta män

Gifta kvinnor

Ensamstående män

Ensamstående kvinnor Partnerns största inkomstkälla året innan valet

Allmän pension 0.0065* -0.0105**

Tjänstepension 0.0178*** -0.0066

Förtidspension -0.0047 -0.002

Sjukpenning (rehabp.) -0.0011 -0.0068

Arbetslöshetsersättning -0.0048 -0.0257

Förvärvsinkomst ref ref

Efterlevandeförmån 0.3969*

Övrigt -0.0023 0.0193

Egen inkomst som andel av hushållets inkomst

< 25 % av hushållets ink. -0.0041 -0.0187***

> 75 % av hushållets ink. -0.0006 -0.0007

Partnerns ålder

Partnern är 65 år eller äldre -0.0028 0.0027

Mannen > 5 år äldre -0.0080** -0.0098**

Kvinnan > 5 år äldre -0.0162* -0.0065

Åldersdifferensen< 2 år 0.0062** 0.0035

Alla Män Kvinnor Gifta män

Gifta kvinnor

Ensamstående män

Ensamstående kvinnor Ålder

55 0.5196*** 0.5345*** 0.4987*** 0.3677 0.4044 0.5644*** 0.5261***

56 0.5982*** 0.6007*** 0.5926*** 0.4916*** 0.6623*** 0.6226*** 0.5436***

57 0.5533*** 0.5213*** 0.6112*** 0.4850*** 0.6104*** 0.5656*** 0.6271***

58 0.5377*** 0.5297*** 0.5493*** 0.5095*** 0.5669*** 0.5426*** 0.5416***

59 0.4951*** 0.4679*** 0.5320*** 0.3549*** 0.5198*** 0.5854*** 0.5402***

60 0.4247*** 0.4113*** 0.4554*** 0.3611*** 0.4731*** 0.4824*** 0.4327***

61 0.3440*** 0.3196*** 0.3871*** 0.2805*** 0.3726*** 0.3715*** 0.4126***

62 0.2371*** 0.2124*** 0.2828*** 0.1695*** 0.2748*** 0.2926*** 0.3058***

63 0.2153*** 0.1934*** 0.2542*** 0.1694*** 0.2501*** 0.2455*** 0.2619***

64 0.2337*** 0.2175*** 0.2647*** 0.1860*** 0.2608*** 0.2857*** 0.2711***

65 ref ref ref ref ref ref ref

66 0.0614*** 0.0428*** 0.0896*** 0.0407*** 0.0913*** 0.0628*** 0.0945***

67 0.0543*** 0.0315*** 0.0855*** 0.0367*** 0.0926*** 0.0384*** 0.0883***

68 0.0230* 0.0001 0.0623*** -0.0022 0.0661* 0.0085 0.0784**

69 -0.0707*** -0.0765*** -0.0622*** -0.1140*** -0.0759** -0.0169 -0.0560*

70 -0.0572*** -0.0862*** 0.0163 -0.0955*** -0.0149 -0.0882*** 0.0197

71 -0.0887*** -0.1004*** -0.0588** -0.1201*** -0.0323 -0.0848*** -0.0925***

72 -0.0912*** -0.1074*** -0.0535* -0.1279*** -0.0136 -0.0907*** -0.0958***

73 -0.1033*** -0.1097*** -0.0997*** -0.1292*** -0.1024*** -0.0943*** -0.1118***

74 -0.0986*** -0.1034*** -0.1018*** -0.1321*** -0.0937*** -0.0716** -0.1276***

75 -0.1011*** -0.1099*** -0.0983*** -0.1303*** -0.1141*** -0.0886*** -0.1062***

Alla Män Kvinnor Gifta män

Gifta kvinnor

Ensamstående män

Ensamstående kvinnor 76 -0.1010*** -0.1040*** -0.1043*** -0.1326*** -0.0780*** -0.0880*** -0.1298***

77 -0.1093*** -0.1180*** -0.1185*** -0.1426*** -0.1036*** -0.1181***

Antal observationer 511640 304934 206706 196141 122031 97664 81827

Anm.: Linjär sannolikhetsmodell (OLS). ***/**/* innebär statistiskt signifikant estimat på 0,1/ 1/ och 5-procentsnivån. Robusta standardfel klustrade på individ. I datamaterialet kan samma person förekomma med mer än ett uttagsval eftersom samma individ kan ha flera tjänstepensioner. Kapital och disponibel inkomst är justerade för prisförändringar. I regressionen har även dummyvariabler för sektor vid 55 års ålder, uttagsmånad och produktnummer för försäkringsprodukten (36 stycken) inkluderats. Urvalet innehåller endast dem som levde 2014-12-31. Data inkluderar uttagsmånad 2008:1–2013:12.

Källa: Data från Alecta och AMF samt SCB:s LISA-databas. ISF:s bearbetningar.

8 Pensionsinkomster och effekten av