• No results found

Vakansgrad

Församlingen har ingen byggnad som inte används, förutom Stenhuset i N Rörum. Bibliotekssalen och delar av Skolhuset i N Rörum används enbart som förråd. Förrådsutrymmen bör städas ut och effektiviseras.

Nyttjandegrad och fyllnadsgrad – kyrkobyggnader

Nyttjandegrad för kyrkorna

Nyttjandegraden beräknas på totalt använd tid av årets 8760 timmar. Öppethållande av kyrkorna är inte inräknat i nyttjandegraden.

Beräkningarna baseras på uppgifter ur bokningssystemet som kan vara ofullständiga. Varje bokning är beräknad som 1,5 timmars nyttjande av kyrkan, utifrån en uppskattning av tid per bokningstillfälle.

Nyttjandegraden 2019 och prognosen för 2030 ser ut så här:

2019 2030

Höörs kyrka 8,2 % 12 %

Munkarps kyrka 0,5 % 1,7 %

Hallaröds kyrka 0,8 % 1,7 %

N Rörums kyrka 0,6 % 0,8 %

Tjörnarps kyrka 1 % 1

Tabell 19 Nyttjandegrad per kyrka. Beräknad som antalet nyttjade timmar av årets total 8760 timmar.

10 % nyttjandegrad motsvarar ca 2,5 timmars nyttjande per dag.

Uträkningen visar att nyttjandegraden av kyrkorna på de mindre orterna är mycket lågt.

Nyttjandegraden för Munkarps, Hallaröds och N Rörums kyrkor förväntas öka till 2030. För Munkarps del bygger denna förväntan på att det planeras för att inreda kyrkan med pentry och samlingsplats med bord och stolar. För Hallaröds del bygger förväntan på visionen om Hallaröds kyrka som ett pilgrimsmål. Om uthyrningen av prästgården ökar, kan detta även leda till en ökning av nyttjandet av N Rörums kyrka.

En utredning som gjordes 2018 visar att det skedde en kraftig minskning av gudstjänstdeltagandet i slutet av 90-talet och början av 00-talet. Då antalet mässfall ökade och då antalet gudstjänster där bemanningen var fler än de övriga

gudstjänstdeltagarna, så sänktes antalet gudstjänster till ungefär det antal som nu firas, dvs. ca en gudstjänst per månad i Munkarp, Hallaröd, N Rörum och Tjörnarp.

Dessa nedskärningar i antalet gudstjänster gjordes under första halvan av 00-talet.

Nedskärningarna fick avsedd effekt. Deltagarfrekvensen ökade per gudstjänsttillfälle. Denna har dock sakta sjunkit under 10-talet. Trogna

gudstjänstbesökare har blivit gamla och fallit ifrån. Nya generationer har i mycket liten utsträckning börjat delta i gudstjänsterna.

Utvecklingen i Höörs kyrka har varit annorlunda. Där har nya gudstjänstdeltagare tillkommit och gudstjänstdeltagandet steg under flera år på 10-talet.

Fyllnadsgrad för kyrkorna

Fyllnadsgraden visar nyttjat antal platser i förhållande till totalt antal platser. För 2019 år bygger fyllnadsgraden på en uppskattning av ett normalt förekommande deltagarantal i respektive kyrka, vid förrättning och vanliga gudstjänster. För 2030 beräknas fyllnadsgraden utifrån uppskattat behov av platser för ett högt deltagarantal inom variationen för deltagande en ”vanlig” söndag. Enskilda tillfällen som konfirmationer och enstaka större förrättningar är inte medtagna vid

fyllnadsgradsberäkningen.

Fyllnadsgraden ger en teoretisk bild av utrymmet i församlingens kyrkor i förhållande till ett delvis uppskattat behov. Det säger ingenting om fyllnadsgrad vid enskilda händelser eller enskilda helger som t.ex. jul och påsk.

Vad fyllnadsgradsberäkningen dock klart visar är att det inom Höörs församling finns ett stort överskott på plats i kyrkorna i förhållande till gudstjänst deltagande idag såväl till förväntad deltagande år 2030.

Fyllnadsgraden per kyrka för 2019 och prognos för 2030 ser ut så här:

2019 2030

Höörs kyrka 32 % 32 %

Munkarps kyrka 30 % 40 %

Hallaröds kyrka 30 % 40 %

N Rörums kyrka 20 % 27 %

Tjörnarps kyrka 17 % 21 %

Tabell 20. Fyllnadsgraden per kyrka. Beräknas som antal nyttjade platser i kyrkan en genomsnittlig men välbesökt söndag.

Vid ett flertal tillfällen per år är såväl Höörs kyrka som Tjörnarps kyrka fullsatta. Trots detta får de en relativt låg fyllnadsgrad, då denna inte tar hänsyn till tillfälliga maxbelastningar.

Fyllnadsgraden beräknas öka enligt prognosen för 2030. Denna prognos bygger på de visioner som finns för kyrkorna, se ovan under Fyllnadsgrad.

Nyttjandegrad – församlingshem och övriga verksamhetslokaler

För församlingshemmen har nyttjanden beräknats utifrån den tid som församlingshemmen har varit använda. I Höörs församlingshem innebär det att det räcker med att ett rum har använts för att församlingshemmet ska beräknas som nyttjat.

Nyttjandegraden är beräknad som nyttjad tid av årets 8760 timmar.

Nyttjandegraden för församlingshemmen 2019 samt prognos för 2030 ser ut så här:

Tabell 21. Nyttjandegrad per församlingshem. Beräknad som antalet nyttjade timmar av årets total 8760 timmar.

Enligt prognosen förväntas nyttjandegraden i Hallaröd, N Rörum och Tjörnarp att öka under åren framöver. Denna prognos bygger på två antaganden: 1) ett ökat ideellt engagemang 2) visionerna för Hallaröd som pilgrimsmål och för Prästgården om en ökad extern uthyrning. För Tjörnarps del finns en förväntan om ett bibehållande av det nystartade ungdomscaféet samt om möjligt barngrupper.

Noterbart är att Höörs församlingshem används i snitt ca 8 timmar per dygn, under veckans alla dagar. Det är ytterst få dagar per år som inte huset är i bruk. Nyttjandegraden per bokningsbart rum är dock en helt annan sak.

Sammanträdesrummet 4 %

Musiksalen 4 %

Tabell 22. Nyttjandegrad för verksamhetslokalerna i Höörs församlingshem. Beräknad som antalet nyttjade timmar av årets total 8760 timmar.

Lokalerna används av flera olika verksamheter. Gymnastiksalen används t.ex. såväl vid barnsamlingar som tonårscaféer, samt hyrs ut som gymnastiksal åt Edens skola.

En analys av nyttjandet av lokalerna i Höörs församlingshem ger att nyttjandet av själva

församlingshemmet är mycket högt, samtidigt är nyttjandet av de enskilda lokalerna inte nämnvärt högt. Gymnastiksalen används som exempel främst på vardagar. Den genomsnittliga

användningstiden per vardag för denna lokal är 5 timmar.

För övriga församlingshem är nyttjandetiden mycket låg. Hallaröds och Tjörnarps församlingshem används i snitt 1 timme och 12 minuter per dag.

Fyllnadsgrad – församlingshem och övriga verksamhetslokaler

Beräkning av fyllnadsgrad för församlingshemmen och övriga lokaler är mindre relevant än

nyttjandegraden. Främst beror detta på att det inte finns någon tillförlitlig statistik. Ett medelvärde för besökare vid de verksamheter som varit i församlingshemmen är mycket missvisande då det inte finns statistik för alla bokningar och dels då vissa sammankomster är mycket små.

Fyllnadsgraden har för Munkarp, Hallaröd, N Rörum och Tjörnarp uppskattats utifrån det bedömda behovet av en samlingssal för 50 personer, i förhållande till församlingshemmens storlek. För N Rörum har inte behovet av sovsalar på ovanvåningen tagits med. Vid egna läger och vid extern

uthyrning för barn- och ungdomsläger får bedömningen göras att denna del av huset har en 100 % fyllnadsgrad.

För Höörs församlingshem har beräkningen gjorts på samma sätt som för övriga församlingshem.

Enligt ovan angivet beräkningssätt ser fyllnadsgraden för församlingshemmen år 2019 ut så här:

2019 2030

Höörs församlingshem 44 % 44 %

Munkarps församlingshem 56 % 0 %

Hallaröds församlingshem 62 % 62 %

N Rörums prästgård 50 % 50 %

Tjörnarps församlingshem 56 % 56 %

Tabell 23. Fyllnadsgrad per församlingshem. Bygger på en skattning av behov av platser i relation till faktiskt besökskapacitet i de olika församlingshemmen.

Prognosen för Munkarp 2030 förutsätter att församlingshemmet är avyttrat och att Munkarps kyrka används som samlingssal.

Related documents