• No results found

Val av kårfullmäktige

In document Stadgar för Umeå studentkår (Page 11-15)

Valnämnd

§ 1 Valnämnden består av ordförande, vice ordförande samt ett (1) ombud för varje i kårfullmäktige representerat parti. Valnämnden utser inom sig en (1) sekreterare.

Nyregistrerade partier har närvaro och yttranderätt med en representant vardera.

Valnämnden är beslutsmässig om minst hälften av ledamöterna är närvarande. Som valnämndens beslut gäller den mening som erhåller högst antal röster. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder.

Valnämnden ska organisera och genomföra val till Umeå studentkårs kårfullmäktige.

Utöver vad som stadgas i kapitel 8 §§ 2-8 åligger det valnämnden:

Att senast nittio (90) dagar före första valdagen, på Umeå studentkårs anslagstavla och valets officiella webbplats, offentliggöra plats för inlämnande av de handlingar som krävs för att ställa upp i valet.

Att senast sextiofem (65) dagar före första valdagen offentliggöra de vid valet registrerade partierna. Valnämnden ska kontrollera att avgifter enligt kapitel 2 §§ 1-2 erlagts för samtliga kandidater senast vid tillfället för registrering av kandidatförteckningen.

Offentliggörandet ska ske genom anslag på kårens anslagstavla samt på kårvalets officiella webbplats.

Att senast sextiofem (65) dagar före första valdagen fastställa och kungöra tidpunkter och platser för valförrättning.

Att senast sextiofem (65) dagar före första valdagen offentliggöra plats för röstsammanräkning.

Att senast tjugoen (21) dagar före första valdagen utse och instruera valförrättare och rösträknare.

Att senast tjugoen (21) dagar före första valdagen tillsända samtliga medlemmar speciell valinformation om hur man går till väga vid röstning samt var information om partierna och deras kandidatlistor finns att tillgå.

Att senast tjugoen (21) dagar före första valdagen på Umeå studentkår tillhandahålla möjlighet till internetröstning.

Att i samtliga valförrättningslokaler anslå stadgar samt anvisningar för röstningsförfarandet.

Att upprätta protokoll över valet med redogörelse för parti och kandidatregistrering, valresultat, mandatfördelning samt lista med namnen på de valda.

Att senast fem (5) dagar efter valförrättningens avslutande inge protokoll till kårfullmäktige samt offentliggöra valresultatet genom anslag på kårens anslagstavla och på kårvalets officiella webbplats.

Valsätt

§ 2 Kårfullmäktige väljs årligen i fria, slutna, direkta och proportionella val i en valkrets.

Rösträtt tillkommer varje medlem som vid valtillfället kan uppvisa giltig kårlegitimation och som har erlagt avgifter enligt kapitel 2 §§ 1-2 senast klockan 12:00, sista vardagen före första valdagen. Med valdagen avses dagen för vallokalernas öppnande.

Valbar är medlem i Umeå studentkår som vid tillfället för registrering av partis kandidatförteckning erlagt avgifter enligt kapitel 2 §§ 1-2 senast vid tillfället för registrering av kandidatförteckningen, och som nominerats av registrerat parti.

Registrering och nominering

§ 3 Parti som är representerat i kårfullmäktige registreras automatiskt som parti inför nästkommande kårval, under förutsättning att partiet lämnar in namn på gruppledare, kandidatförteckning och kandidatförsäkran inom stadgeenlig tid.

För nyregistrering av parti krävs:

Att de medlemmar som önskar bilda ett parti inkommer med registreringshandling som undertecknats av minst fyrtio (40) kårmedlemmar, som erlagt avgifter enligt kapitel 2

§§ 1-2 senast vid tillfället för inlämning av registreringshandlingen, där de förklarar sig stödja bildandet av partiet.

Att registreringshandlingen är inlämnad tidigast nittio (90) dagar och senast klockan 12:00 sextiofem (65) dagar före kårvalets första valdag på plats som beslutats av valnämnden enligt kapitel 8 § 1.

Att det nybildade partiet samtidigt med registreringshandlingen skriftligen inger ett partinamn som ej är skyddat enligt stadgarnas kapitel 8 § 6.

Att partiet lämnar in namn på gruppledare, kandidatförteckning och kandidatförsäkran inom stadgeenlig tid.

Nyregistrering gäller endast för ett valtillfälle.

§ 4 Åt alla registrerade partier ska ges möjlighet till information i det nummer av kårens tidning som har utgivningsdag närmast före valet. Det ska även ges möjlighet till information på den officiella webbsidan för kårvalet.

§ 5 Alla enligt kapitel 8 § 3 registrerade partier har rätt till ekonomiskt stöd. Hälften av detta stöd ska fördelas lika bland alla registrerade partier före valet. Resterande hälft fördelas lika efter valet bland de partier som blivit representerade i kårfullmäktige. Partistödet sätts in på partiets egna konto, eller lämnas ut till partiets gruppledare.

§ 6 Såsom partinamn eller förkortning för detta får ej användas namn tillhörigt annan sammanslutning av studenter, program/kurs eller universitetsorgan.

Partinamnet får ej registreras om det inte skiljer sig tydligt från namn som redan är registrerat för valtillfället.

Om mer än ett (1) parti önskar anmäla samma partinamn, och om inget annat följer av dessa stadgar, avgör lotten vilket parti som har rätt till namnet.

Om mer än ett (1) parti önskar anmäla partinamn, som registrerades vid föregående valtillfälle eller namn som inte tydligt skiljer sig från detta, äger i första hand det parti som redan är representerat i kårfullmäktige under namnet rätt till detsamma.

Om oenighet uppkommer inom ett parti som är representerat i kårfullmäktige om vem som har rätt till namnet inför registrering ges rätten till den fraktion som stöds av flertalet av partiets fullmäktigeledamöter.

Om inget av ifrågavarande partier är representerat i kårfullmäktige, äger det parti rätt till namnet som bland sina stiftade medlemmar har flest av dem som vid föregående valtillfälle var stiftande medlemmar bakom beteckningen i fråga.

§ 7 Gruppledaren ska till plats valnämnden beslutat tidigast nittio (90) dagar och senast klockan kandidater senast vid tillfället för registrering av kandidatförteckningen.

§ 8 Om oenighet uppkommer rörande vem som är gruppledare utser valnämnden den som för nyregistrerat parti stöds av flertalet av dess stiftande medlemmar och för automatiskt registrerat parti den som stöds av flertalet av partiets kårfullmäktigeledamöter. Vid jämt röstetal avgör lotten.

Valförfarande

§ 9 Val förrättas under vårterminen under de dagar som kårfullmäktige beslutar om enligt kapitel 7 § 15d.

§ 10 I varje vallokal ska valförrättningen ledas av minst en (1) valförrättare. Det åligger valförrättaren/valförrättarna att vidtaga erforderliga åtgärder för att upprätthålla ordningen i vallokalen. Valpropaganda får inte förekomma i vallokalen under valförrättningen. Valnämnden beslutar om lokal för valförrättningen samt lokalens yttre begränsningar.

§ 11 I vallokalen ska minst en (1) dator med internetuppkoppling finnas att tillgå.

Internetröstning

§ 12 Samtliga medlemmar ska tillsändas speciell valinformation om hur man går till väga vid röstning samt var information om partierna och deras kandidater finns att tillgå, senast tjugoen (21) dagar före första valdagen.

Valinformationen ska sändas till medlemmarna under adress som finns registrerad i Umeå studentkårs medlemsregister. Umeå studentkår ansvarar inte för förseningar av valinformationen eller dess uteblivande, om dessa beror på omständigheter varöver Umeå studentkår ej kunnat råda.

§ 13 De röster som inom stadgad tid kommit valnämnden tillhanda ska kontrolleras mot röstlängden.

Om flera röster inkommer från samma person är den senast till Umeå studentkår ankomna rösten giltig och de övriga ska förstöras.

Röstsammanräkning och mandatfördelning

§ 14 Röstsammanräkningen är offentlig och ska företas på plats beslutad av valnämnden och under kontroll av minst tre (3) av valnämnden utsedda rösträknare, vilka själva inte nominerats till fullmäktige för det år valet avser. Röstsammanräkningen ska vara avslutad inom fyrtioåtta (48) timmar efter valförrättningens avslutande.

Mandaten i kårfullmäktige ska fördelas proportionellt mellan partierna på grundval av valresultatet. Fördelningen görs genom att jämförelsetal beräknas för partierna. Det parti som vid varje beräkning får det största jämförelsetalet ska tilldelas ett mandat. Vid beräkningen ska den jämkade uddatalsmetoden tillämpas, som den beskrivs i kapitel 8 § 15.

Mandat som blir över till följd av att parti som vid röstsammanräkningen fått fler mandat än antalet registrerade kandidater får ej fördelas på andra partier. Överblivna mandat är obesatta till nästa val.

§ 15 Fördelningen av mandat beräknas enligt den jämkade uddatalsmetoden. Den innebär att så länge partiet ännu inte tilldelats något mandat beräknas jämförelsetalet genom att partiets röstetal i valkretsen delas med 1,4. När ett parti har fått ett mandat beräknas nytt jämförelsetal genom att partiets röstetal delas med 3. Därefter fortsätter man på samma sätt att dela partiets röstetal med närmast högre udda tal för varje tilldelat nytt mandat. Det parti som vid varje beräkning får det största jämförelsetalet ska tilldelas ett mandat.

Ordinarie ledamöter och ersättare

§ 16 Till ordinarie ledamöter utses de, till de antal mandat partiet erhållit, på partis kandidatförteckning, först uppräknade kandidaterna.

Till ersättare utses i tur och ordning övriga uppräknade kandidater på ett partis kandidatförteckning.

§ 17 Ersättare inträder vid ordinarie ledamots frånvaro på kallelse av kårfullmäktiges ordförande och i den ordning som fastställs genom kapitel 8 § 16.

§ 18 Frånträder kårfullmäktigeledamot eller ersättare sitt uppdrag under löpande mandattid ska denne göra skriftlig anmälan till kårfullmäktige. Till ny ledamot utses den först uppräknade ersättaren på partiets kandidatförteckning. Om ingen fler finns på partiets kandidatförteckning förblir platsen obesatt resten av mandatperioden.

§ 19 Om det kvarvarande antalet kårfullmäktigeledamöter enligt kapitel 8 § 16 är färre än sexton (16) ska valnämnden förrätta extraval enligt kapitel 8 §§ 22-26.

Överklagande och extraval

§ 20 Medlem som anser att fastställd ordning vid valet inte följts, kan överklaga i fråga om registrering av partinamn senast på sjunde (7) dagen efter deras offentliggörande och i fråga om valförrättningen, röstsammanräkningen eller mandatfördelningen senast sju (7) dagar efter valresultatets offentliggörande. Klagoskriften inlämnas till inspektor.

§ 21 Finner inspektor efter överklagande enligt kapitel 8 § 20 att fel begåtts, som kan inverka eller har inverkat på valets utgång, ska inspektor ålägga valnämnden att låta göra om de delar av valet och eventuellt förberedelserna för detta, som felet berör.

Stadgar för val av kårfullmäktig vid extraval

§ 22 Om kårfullmäktige beslutar om upplösning enligt kapitel 7 § 34, eller om antalet kvarvarande fullmäktigeledamöter är färre än sexton (16), enligt kapitel 8 § 19, gäller ordinarie stadgar för val till kårfullmäktige enligt kapitel 8, om inget annat följer av

§§ 23-26.

§ 23 Om kårfullmäktige beslutat om upplösning av fullmäktige ska extraval ske senast femtio (50) dagar efter kårfullmäktiges upplösning.

Om antalet kvarvarande fullmäktigeledamöter är färre än sexton (16) enligt kapitel 8 § 19 ska extraval ske senast femtio (50) dagar efter det uppdagats att antalet kvarvarande ledamöter är färre än sexton (16).

§ 24 Vid extraval åligger det valnämnden särskilt Att besluta om tid och plats för valet.

Att senast fyrtio (40) dagar före första valdagen, på Umeå studentkårs anslagstavla och valets officiella webbplats, offentliggöra plats för inlämnande av de handlingar som krävs för att ställa upp i valet.

Att senast trettio (30) dagar före första valdagen offentliggöra de vid valet registrerade partierna. Valnämnden ska kontrollera att avgifter enligt kapitel 2 §§ 1-2 erlagts för samtliga kandidater senast vid tillfället för registrering av kandidatförteckningen.

Offentliggörandet ska ske genom anslag på kårens anslagstavla samt på kårvalets officiella webbplats.

Att senast trettio (30) dagar före första valdagen fastställa och kungöra tidpunkter och platser för valförrättning.

Att senast trettio (30) dagar före första valdagen offentliggöra plats för röstsammanräkning.

§ 25 Parti som är representerat i kårfullmäktige registreras automatiskt som parti inför extraval, under förutsättning att partiet lämnar in namn på gruppledare, kandidatförteckning och kandidatförsäkran inom stadgeenlig tid.

För nyregistrering av parti vid extraval krävs:

Att de medlemmar som önskar bilda ett parti inkommer med registreringshandling som undertecknats av minst fyrtio (40) kårmedlemmar, som erlagt avgifter enligt kapitel 2

§§ 1-2 senast vid tillfället för inlämning av registreringshandlingen, där de förklarar sig stödja bildandet av partiet.

Att registreringshandlingen är inlämnad senast klockan 12:00 trettio (30) dagar före extravalets första valdag på plats som beslutats av valnämnden enligt kapitel 8 § 24 Att det nybildade partiet samtidigt med registreringshandlingen skriftligen inger ett

partinamn som ej är skyddat enligt stadgarnas kapitel 8 § 6

Att partiet lämnar in namn på gruppledare, kandidatförteckning och kandidatförsäkran inom stadgeenlig tid.

Nyregistrering gäller endast för ett (1) valtillfälle.

§ 26 Vid extraval ska gruppledaren till plats valnämnden beslutat senast klockan 12:00 trettio (30) dagar före första valdagen inge kandidatförteckning över de nominerade kandidaternas namn i den ordning de ska väljas. Till sådan förteckning ska fogas skriftligt intyg (kandidatförsäkran) där den nominerade förklarar sig villig att åta sig uppdraget som fullmäktigeledamot.

Valnämnden ska kontrollera att avgifter enligt kapitel 2 §§ 1-2 erlagts för samtliga kandidater senast vid tillfället för registrering av kandidatförteckningen.

In document Stadgar för Umeå studentkår (Page 11-15)

Related documents