• No results found

Nästan alla de källor som jag har använt mig av i denna undersökning har en anknytning till någon organisation eller institution som behandlar aktuella frågor inom hälso- och sjukvården. Det institut som jag har använt mig av är Spri.

Förkortningen Spri står för Sjukvårdens och socialstyrelsens planerings- och rationaliseringsinstitut, men heter numera hälso- och sjukvårdens utvecklingsinstitut. Förkortningen har Spri behållits eftersom det är ett etablerat ”varunamn”.

Spri är ett fristående utvecklingsinstitut som arbetar för att förbättra hälso- och sjukvården. Arbetet syftar till att utveckla sjukvårdens kvalitet, ta fram metoder för effektivare resursutnyttjande och underlätta utbytet av information mellan olika vårdenheter. Spri´s projekt engagerar flera tusen anställda inom vården och de samarbetar med universitet och högskolar, både nationellt och internationellt. Spri´s bibliotek och förlag är centrala kunskapskällor, som tillhandahåller ett antal olika databaser där sökning efter information kan utföras, några av dessa är Patrix, Spriline och WHOLIS. Spri har cirka 100 anställda och finansieras av staten och sjukvårdshuvudmännen.

De flesta källor som jag har använt mig av har deltagit i ett eller flera projekt i Spri´s regi. Dessa är:

• Appelqvist, O., Bresell, S., Klein, G., Lundgren, P. och Sandström, S. • Björklund, L.

• Klein, G.

• Klein, G. och Persson, H. • Knoll, K.

• Lagerlund, B.

Jag bedömer Spri som en relativt trovärdig källa som ger ut någorlunda aktuell information, därför har jag använt mig av Spri som huvudkälla för min undersökning. Spri är som jag nämnt tidigare ett fristående utvecklingsinstitut, vilket innebär att de inte styrs från något särskilt företag. Detta gör att jag bedömer Spri vara en adekvat kunskapskälla med avseende på min problemställning som behandlar frågor inom hälso- och sjukvården.

Att hitta information om enstaka källor har inte varit lätt men en av källorna har jag hittat lite information om och det är Gunnar Klein. Han verkar vara ganska kunnig inom informationssäkerhetsområdet, då hans namn finns i många rapporter och artiklar, antingen som författare eller som referens. Gunnar Klein är med Dr och arbetar som konsult med datasäkerhetsfrågor i Gunnar Klein AB. Han är bland annat ansvarig för den grupp som inom den europeiska standardiseringen definierar säkerhetsprinciperna för personal- och patientkort.

Andra organisationer som jag har hämtat information ifrån är enligt min mening någorlunda trovärdiga som informationskällor, eftersom de är väl etablerade i samhället. De är följande:

• Toppledarforum

• Statskontoret, Höglund, P., Nilsson, H. och Santesson, S. • Sveriges Tekniska Attachéer, Berglund, T.

• Datainspektionen

Av källan Toppledarforum har jag använt mig av en remissutgåva som behandlar säkrare IT i offentliga sektorn. Toppledarforum, där nuvarande finansminister Erik Åsbrink är ordförande, är ett initiativ från Finansdepartementet och verkar i samverkan med Kommunförbundet och Landstingsförbundet. Statskontoret fungerar som sekretariat åt Toppledarforum.

Våren 1994 tog Finansdepartementet initiativ till ett arbetsprogram för förnyelse och effektivisering av offentlig verksamhet genom ökad användning av IT. Toppledarforum bildades. Upprinnelsen till arbetsprogrammet var uttalanden i budgetpropositionen i januari 1994 och arbetet i den nybildade IT-kommissionen.

I regeringsförklaringen den 3 okt 1995 sägs följande:

"Regeringens IT-politik inriktas på att modernisera lagstiftningen, på ökad utbildning och kompetensutveckling i skolan och arbetslivet, samt på att få till stånd en ökad användning av IT i den offentliga sektorn. Initiativ tas för att påskynda övergången till elektronisk handel i förvaltning och företag. En övergripande IT-strategi presenteras för riksdagen."

Toppledarforums arbetsprogram med sin operativa inriktning på offentlig förvaltning är ett viktigt led i förverkligandet av regeringens IT-politik. Toppledarforums utgångspunkt är att effektiv informationsförsörjning är av strategisk betydelse för fortsatt förnyelse av offentlig verksamhet och för att möjliggöra bättre service åt allmänheten till lägre eller oförändrad kostnad.

Statskontoret är en viktig resurs i utformningen och genomförandet av arbetsprogrammet. Toppledarforums sekretariat har därför ett nära samarbete med Statskontoret i dessa frågor.

Enligt ett förslag från Toppledarforum skulle Statskontoret genomföra en upphandling av elektroniska ID-kort för tjänstebruk, samt att undersöka marknadsläget för tillämpning av sådan teknik. Detta resulterade i ett PM, som jag har använt mig av. Sveriges Tekniska Attachéer är en stiftelse som varje år har ett 50-tal unga, svenska civilingenjörer stationerade på svenska ambassader och konsulat runt omkring i världen, vars uppgift är att förmedla tekniska nyheter hem till Sverige. Sveriges Tekniska Attachéer finansieras delvis av Närings- och handelsdepartementet, delvis av uppdragsintäkter från svenska företag. Sveriges Tekniska Attachéer har jag använt till att få en inblick i hur aktiva kort tekniken kan tillämpas i olika situationer.

Datainspektionen anser jag vara en tämligen trovärdig källa som arbetar för en säkrare utveckling av datoriserade arbetsmiljöer och informationssystem. Den information som jag använde är riktad till de som utvecklar datoriserade patientjournalsystem eller som på annat sätt påverkar utvecklingen. Informationen redovisar Datainspektionens syn på säkerhetsåtgärder som kan vara lämpligt att införa i ett datorjournalsystem för att uppnå en tillräcklig säkerhet för patientjournaler.

Givetvis finns det många källor som jag inte har använt mig av och detta beror på flera faktorer:

• de har behandlat samma ämne som de källor som jag har valt att använda mig av,

vilket har gjort att jag har varit tvungen att välja bort några källor.

• några källor som jag trodde skulle tillföra något visade sig efter närmare granskning

att de inte tillförde något.

• några källor hittade jag på Internet men kunde inte hitta någon förankring till det

som de påstod.

5.2 Val av personer som skall intervjuas

Jag har valt att intervjua personer som arbetar på företag som tillverkar och distribuerar aktiva kort. Jag har även valt personer som arbetar med frågor som berör mitt problemområde, exempelvis personer som har en eller annan anknytning till hälso- och sjukvårdens utvecklingsinstitut (Spri).

Min handledare på WM-data har gett mig namn på personer som hon tror kan hjälpa mig i min undersökning. Dessa personer kommer jag också att försöka få kontakt med för att utföra min intervjuundersökning.

6 Genomförande

Related documents