• No results found

6. Diskussion

6.1. Val av metod och teori

En kvalitativ metod i form av individuella intervjuer har gett oss föräldrars unika berättelser och upplevelser om insatsen personlig assistans. Genom att vi valde att genomföra individuella intervjuer har föräldrarna kunnat ge oss en specifik och unik berättelse om sina upplevelser av delaktighet och livskvalitet för sina barn. Vi anser att frågeställningarna gav föräldrarna möjlighet till att ge beskrivande svar om sin upplevelse och föräldrarna kunde själva välja hur mycket och vad de ville delge oss. Trots att varje förälders upplevelse är unik kan vi utifrån resultatet av intervjuerna se att upplevelserna hos de fyra föräldrarna ändå är ganska likartade.

Urvalet av intervjupersoner till vår studie skedde med hjälp av enhetschefer inom

handikappomsorgen. Vi anser att det kan ha haft en viss betydelse för resultatet i vår studie. Det finns en risk att enhetscheferna kontaktade de föräldrar som de ansåg hade bra erfarenheter av insatsen personlig assistans. Utfallet av urvalet till vår studie blev föräldrar som är vana att påverka sina barns livssituation. Under intervjuerna framkom att föräldrarna är engagerade i handikapporganisationer och att de genom sina erfarenheter skaffat sig goda kunskaper till att uttrycka sig i tal och skrift. Vi anser att det kan ha haft en viss betydelse för studiens resultat. Med det menar vi att föräldrarnas goda förmåga att uttrycka sina upplevelser har gett oss ett rikt material där föräldrarna kunnat beskriva sina upplevelser ur flera infallsvinklar som mynnat ut i en helhetsbild av delaktighet och livskvalitet för deras barn.

Genom att vi använt oss av en narrativ ansats har vi kunnat belysa föräldrars upplevelser över tid, vilket innebär att vi har kunnat belysa hur insatsen personlig assistans påverkat barnens

livssituation samt hur personlig assistans främjat delaktighet och livskvalitet för barnen. Vi anser dock att det finns en nackdel med en narrativ ansats avseende upplevelser. Med det menar vi att det kan vara en svårighet för föräldrarna att minnas upplevelser som sträcker sig lång bak i tiden.

Genom att vi använt oss av ett holistiskt perspektiv i vår studie har vi kunnat skapa oss en helhetsbild av föräldrarnas upplevelser, vilket avser delaktighet och livskvalitet för barnen. Patel och Davidson (2003) menar att det inte är delarna i sig som är viktiga i berättelsen utan det centrala är helhetsbilden. Resultatet visar att det centrala i föräldrarnas berättelser avser delaktighet, jämlikhet, tillgänglighet och självbestämmande. Föräldrarna upplever dock att det brister där barnen inte kan uppnå den delaktighet och jämlikhet. Den samlade upplevelsen som föräldrarna ändå ger oss är att deras barn trots allt uppnår en god livskvalitet genom insatsen personlig assistans.

Genom att vi tagit del av tidigare forskning, lagstiftning och föräldrarnas upplevelser har vi uppmärksammat betydelsen av ett väl fungerande system. Personlig assistans är en insats genom rättighetslagstiftningen LSS, upplevelsen av insatsen sker utifrån individens perspektiv, människor

29 hanterar situationer på olika sätt och kommunernas handikappolitik skiljer sig åt. Genom

systemteori har vi kunnat förstå vikten av att de olika delarna i systemet måste samverka. Vår studie visar att föräldrarna upplever vissa brister avseende jämlikhet och delaktighet för sina barn.

Föräldrarna upplever dock att bristerna inte beror på insatsen personlig assistans utan på grund av omfattningen av barnets funktionsnedsättning samt kommunernas handikappolitik.

Förutom systemteori valde vi att använda begreppen delaktighet och livskvalitet eftersom de är centrala i både barnkonventionen och LSS. Begreppen är även centrala i föräldrarnas berättelser och var därför bra att ha som utgångspunkter i vår analys av resultatet.

6.2. Delaktighet och livskvalitet genom insatsen personlig assistans

Resultatet i vår studie visar att föräldrar till barn med omfattande funktionsnedsättningar har fortsatt föräldraansvar i större utsträckning efter det att barnet fyllt 18 år. Genom föräldrarnas berättelser framkommer att de måste fatta beslut i större utsträckning jämfört med föräldrar till barn utan funktionsnedsättning, vilket även Nordgren m.fl. (1988) har studerat. Det här resultatet stärker vår förförståelse om att föräldrar till barn med omfattande funktionsnedsättning måste fatta beslut i större utsträckning än föräldrar till barn utan funktionsnedsättning.

Enligt Nordgren m.fl. (1988) har föräldrar till barn med funktionsnedsättning svårigheter att se hur deras barn skiljer sig från barn utan funktionsnedsättning. Föräldrarna i vår studie har inte uttryckt att de har svårigheter i att belysa barnens behov. Föräldrarna i den här studien berättar vikten av att kämpa för sina barns rättigheter men de upplever att det ständiga beslutsfattandet kan vara påfrestande samt att det är tidskrävande, vilket även Jarkman (1996) menar.

Vår förförståelse var att föräldrar till barn med omfattande funktionsnedsättning har svårigheter att lämna över ansvaret för sitt barn till assistenterna. I studien framkommer att föräldrarna har tillit till assistenterna men känner ändå att de vill ha kvar ansvaret till viss del och det största ansvaret de anser sig ha är att se till att deras barn får en god livskvalitet. Jarkman (1996) menar att en förutsättning för att barnens behov på bästa sätt skall kunna tillfredsställas är att

föräldrarna är delaktiga i beslutsprocessen. Efter att vi genomfört samtliga intervjuer reflekterade vi över att det på ett tydligt sätt framkommer från föräldrarna att deras personlighet, yrke och utbildning har betydelse för deras möjlighet att påverka sina barns rättigheter och sina barns möjligheter till att få en god livskvalitet. Vi kom till insikt med att föräldrarnas möjlighet till påverkan har stor betydelse för utfallet av insatsen avseende personlig assistans. Eftersom LSS är en rättighetslag som är utformad för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning ett liv likt andra anser vi att det är fel att personlighet, utbildning och yrke inte skall ha någon betydelse för utfallet av insats.

Mossler och Printz (2006) menar att tillgänglighet är en förutsättning för att människor med funktionsnedsättning skall få möjlighet till att vara delaktiga i samhället. Föräldrarna berättar att genom personlig assistans ges barnen möjlighet till delaktighet. Det som inskränker barnens möjlighet till delaktighet är den bristande tillgängligheten i samhället. Föräldrarna anser att insatsen personlig assistans är den bästa insatsen som möjliggör delaktighet och livskvalitet för

30 deras barn. Även Stenhammar (2006) menar att personlig assistans ökar möjligheten till

delaktighet för barn med omfattande funktionsnedsättning. Det är vanligt att skapa sig ett eget hem i vuxen ålder, vilket möjliggörs för människor med omfattande funktionsnedsättning genom personlig assistans. Genom sin studie menar Larsson (2008) att just genom insatsen personlig assistans ges människor med funktionsnedsättning lika möjligheter att kunna leva som andra.

Livskvalitet är en individuell upplevelse av vad som är av betydelse i livet (Sjödén, 1988 refererad i Gardelli, 2004). De upplevelser som vi fått tagit del av upplevelser ur ett föräldraperspektiv och vad föräldrarna anser är livskvalitet för sina barn. Barnen i vår studie har en omfattande

funktionsnedsättning och har därmed svårigheter att fullt ut på egen hand uttrycka sina behov och önskemål. Larsson (2008) menar att det här är en svaghet i rättighetslagstiftningen, eftersom självbestämmande är en central aspekt i LSS. Enligt artikel 12 i barnkonventionen har alla barn rätt att få uttrycka sin önskan, med hänsyn till barnets ålder och mognad (Melin, 2004). Vi anser att det är en svårighet att kunna tillgodose självbestämmande hos ett barn med en omfattande funktionsnedsättning eftersom barnen inte uppnått den mognad som barnet skall ha uppnått avseende den kronologiska åldern. I studien visar föräldrarna att de kämpar för sina barn för att de skall kunna uppnå både delaktighet och en god livskvalitet. Vi anser att då ett barn inte själv kan uttrycka sina behov och önskemål, är föräldern den som står barnet närmast och därmed på bästa sätt kan företräda barnet.

Föräldrarna berättar om tilliten till assistenterna och att assistenterna har en god flexibilitet i sitt arbete, vilket innebär att assistenterna anpassar aktiviteter utifrån barnens behov och önskemål.

Vår förförståelse var att föräldrarna skulle känna bitterhet över familjens livssituation, vilket vi delvis kan styrka genom föräldrarnas berättelser om bristande tillgänglighet för sina barn i samhället. Trots det berättade föräldrarna om en acceptans för sin och sina barns livssituation.

Föräldrarna utgår från barnens förutsättningar med hänsyn till den omfattande

funktionsnedsättning barnen har och föräldrarna anser att barnen inte kan integreras fullt ut i samhället. Vi anser att utifrån föräldrarnas berättelser upplever de att barnen genom insatsen personlig assistans integreras i samhället utifrån sina egna förutsättningar. Insatsen personlig assistans skall vara personligt utformad och täcka individens behov (Ekensteen, 2006). Vi anser ett det är av stor vikt att assistansen är personligt utformad och föräldrarna i vår studie berättar om vikten av att assistenterna gör saker som passar för barnet och att föräldrarna känner tillit till assistenterna. Larsson (2008) menar att assistansyrket är ett genomgångsyrke vilket innebär att kontinuiteten är låg. Genom vår studie kan vi belysa en annan bild då föräldrarna berättar om att deras barn haft samma assistenter under många år, vilket medför en trygghet för både barnen och föräldrarna.

6.3. Förslag till vidare forskning

Vår studie har belyst ett föräldraperspektiv på barns delaktighet och livskvalitet genom personlig assistans. Genom studien har vår nyfikenhet väckts om hur föräldrarna lärt sig hantera sorgen och om sorgen påverkar upplevelsen av insatsen personlig assistans. Vårt förslag till vidare forskning är att studera föräldrars möjlighet att hantera sorg, vars barn har en omfattande funktionsnedsättning.

31

Källförteckning

Bergstrand, B O. (2011). LSS 2011- stöd och service till vissa funktionshindrade. Höganäs: Komlitt AB.

Blennberger, E. (2005). Etik i socialpolitik och socialt arbete. Lund: Studentlitteratur.

Blennberger, E. (2007). Etik för socialt arbete. I Meeuwisse, A., Sunesson, S. & Swärd, H. Socialt arbete – en grundbok. Stockholm: Natur & Kultur. s. 227-247.

Dahlgren, L. & Starrin, B. (2004). Emotioner vardagsliv och samhälle – En introduktion till emotionssociologi. Malmö: Liber AB.

Dehlin, A-M. (1997). Personlig assistent – en rättighet, ett yrke. Lund: Studentlitteratur.

Ekensteen, V. (2006). Självbestämmande inom personlig assistans. I Brusén, P. & Printz, A. (red.) Handikappolitiken i praktiken – om den nationella handlingsplanen. Växjö: Grafiska Punkten. s.75-84.

Ershammar, D. (2006). Ökat brukarinflytande – vägen från patient till medborgare. I Brusén, P.

& Printz, A. (red.) Handikappolitiken i praktiken – om den nationella handlingsplanen. Växjö: Grafiska Punkten. s.84-95.

Evelius, K. (2006). När får någon annan bestämma?I Brusén, P. & Printz, A. (red.)

Handikappolitiken i praktiken – om den nationella handlingsplanen. Växjö: Grafiska Punkten. s.96-104.

Fyhr, G. (2002). Den förbjudna sorgen – om förväntningar och sorg kring det funktionshindrade barnet.

Stockholm: Edita Norstedts Tryckeri.

Gardelli, Å. (2004). Det handlar om ett värdigt liv – människor med funktionshinder införlivar IKT i sina vardagliga liv. Luleå: Luleå Tekniska Universitet.

Jacobsen, D I. (2007). Förståelse, beskrivning och förklaring – introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete. Lund: Studentlitteratur.

Jarkman, K. (1996). Ett liv att leva – om familjer, funktionshinder och vardagens villkor. Stockholm:

Gotab.

Johansson, A. & Öberg, P. (2008). Biografi- och livsberättelseforskning. I Meeuwisse, A., Swärd, H., Eliasson-Lappalainen, R. & Jacobsson, K. (red.) Forskningsmetodik för socialvetare. Stockholm:

Natur & Kultur. s.73-88.

Kvale, S.(1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Larsson, M. (2008). Att förverkliga rättigheter genom personlig assistans. Lund: Lunds Universitet, Socialhögskolan.

32 Lindberg, L. (2006). Handikappolitikens utveckling – från institutioner till sektoransvar.

I Brusén, P. & Printz, A. (red.) Handikappolitiken i praktiken – om den nationella handlingsplanen.

Växjö: Grafiska Punkten. s.19-36.

Malterud, K. (2009). Kvalitativa metoder i medicinsk forskning. Lund: Studentlitteratur AB.

Melin, S. (2004). Barnkonventionen i svensk rätt – principer och regler i urval. Stockholm: Thomson Fakta AB.

Mossler, K. & Printz, A. (2006). Att leva som andra! Att mäta och beskriva levnadsförhållanden för personer med olika funktionshinder. I Brunsén, P. & Printz, A. (red.) Handikappolitiken i praktiken – om den nationella handlingsplanen. Växjö: Grafiska Punkten. s.171-200.

Möller, A. & Nyman, E. (2003). Barn, familj och funktionshinder. Stockholm: Liber.

Nordgren, I., Esscher, E. & Lindkvist, A. (1988). Att vara förälder till ett barn med handikapp.

Socialmedicinsk tidskrift, nr.3-4, s.103-136.

Patel, R. & Davidson, B. (2003). Forskningsmetodikens grunder – att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Lund: Studentlitteratur.

Schaller, J. (1993). Varför just jag? – föräldrars upplevelser av ”svåra frågor” från barn med funktionshinder. Läkartidningen, vol.90, s.2141-2143.

Schjödt, B. & Egeland, T A. (1994). Från systemteori till familjeterapi. Lund: Studentlitteratur.

SFS 1949:381. Föräldrabalk. Lund: Studentlitteratur AB.

SFS 1993:387. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lund: Studentlitteratur AB.

SFS 2010:110. Socialförsäkringsbalk. Lund: Studentlitteratur AB.

Sjöberg, U. (2003). Handläggning av LSS-frågor. Stockholm: Elanders Gotab.

Sohlberg, P. & Sohlberg, B-M. (2009). Kunskapens former – vetenskapsteori och forskningsmetod. Malmö:

Liber AB.

Stenhammar, A M. (2006). Handlingsplanen för barn och ungdomar. I Brusén, P. & Printz, A.

(red.) Handikappolitiken i praktiken – om den nationella handlingsplanen. Växjö: Grafiska Punkten. s.52-73.

Thurén, T. (2007). Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur.

Trost, J. (2005). Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur.

33 Wolmesjö, M. (2007). Diskriminering av personer med funktionshinder. Full delaktighet och tillgänglighet – en mänsklig rättighet. I Staaf, A. & Zanderin, L. (red.) Mänskliga rättigheter i svensk belysning. Malmö: Liber AB. s.161-174.

Öquist, O. (2003). Systemteori i praktiken – systemteorins tillämpning inom utbildning – vård – socialt arbete.

Växjö: Grafiska Punkten.

Internetsidor

Barnens RäddningsArk (2011). FN:s konvention om Barnets Rättigheter. (Elektronisk). Tillgänglig:

http://www.barnensraddningsark.com/fn-barnkonvention-hela.shtml (2011-12-01).

Statens offentliga utredningar 2009:36. Främja, skydda, övervaka – FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. (Elektronisk). Tillgänglig:

http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/66/37/8c05cca3.pdf (2011-11-25).

Socialstyrelsen (2011). Personlig assistans – kartläggning av kommunala riktlinjer. (Elektronisk).

Tillgänglig: http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/10157/2005-131-17_200513117.pdf (2011-09-22).

Vetenskapsrådet (2011). Forskningsetiska principer inom humanistisk – samhällsvetenskaplig forskning.

(Elektronisk). Tillgänglig: http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf (2011-11-14).

Bilaga 1. Informationsbrev

Information till dig som medverkar i vår forskningsstudie

Vi är två socionomstudenter vid Karlstads universitet som skall skriva en C-uppsats. Syftet är att belysa hur rättighetslagstiftningen LSS och insatsen personlig assistans upplevs i praktiken.

Vi har genom kurslitteratur och tidigare forskning tagit del av kunskap om hur LSS och insatsen personlig assistans har arbetats fram och dess syfte. Genom att intervjua dig som förälder kan vi få möjlighet att lyfta fram din upplevelse av insatsen personlig assistans. Din medverkan kommer att ge oss kunskap om upplevelsen som vi inte kan belysa genom litteratur och tidigare forskning.

Forskning inom socialt arbete skall följa forskningsetiska principer, vilket innebär att du som deltar i studien har ett individskydd och att vi som genomför studien måste uppfylla vissa krav.

De forskningsetiska principerna innebär att ditt deltagande är frivilligt och du har rätt att avbryta ditt deltagande när du vill. Resultatet av din medverkan kommer endast användas för studiens syfte och du kommer att få ta del av det färdiga materialet om så önskas.

Vi som forskare omfattas av tystnadsplikt och du som deltagare kommer inte att kunna

identifieras i studien då vi använder oss av fiktiva namn. Arbetsmaterialet förvaras på ett sådant sätt att ingen obehörig kan ta del av det. Efter avslutad studie kommer arbetsmaterialet förstöras.

Du är välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar.

Karlstads universitet/avdelningen för sociala studier Socionomprogrammet

Malin Fornander Jessica Nylund

Jag har tagit del av information avseende studien ”Upplevelse av insatsen personlig assistans för barn, ur ett föräldraperspektiv” och samtycker till medverkan.

Datum:____________

Namnteckning:_______________________________________________________________

Namnförtydligande:__________________________________________________________

Bilaga 2. Intervjuguide

Tema föräldraskap

 Är du eller har varit assistent till ditt barn?

 Kan du beskriva din roll som förälder?

 Kan du beskriva din roll som assistent?

 Finns det någon annan roll du har avseende ditt barn?

 Kan du beskriva hur du som förälder upplever att ditt barn har personlig assistans?

Tema livssituation

 Hur länge har ditt barn varit beviljad insatsen personlig assistans?

 Kan du beskriva ditt barns livssituation tiden innan personlig assistans?

 Kan du beskriva varför du/ni valde att ansöka om personlig assistans?

 Kan du beskriva ditt barns livssituation idag?

 Hur upplever du att ditt barns livssituation kommer att se ut framöver?

Tema livskvalitet

 Hur upplever du som förälder jämlikhet för ditt barn?

 Hur upplever du ditt barns delaktighet i samhället och socialt?

 Hur upplever du tillgängligheten för ditt barn?

 Hur upplever du ditt barns möjlighet till självbestämmande?

 Kan du beskriva hur du- och/eller ditt barn har möjlighet att påverka er situation?

 Hur upplever du att kontinuiteten ser ut kring ditt barn?

 Hur upplever du livskvalitet för ditt barn?

Related documents