• No results found

Både utflyttarna och de offentliga har och har haft kopplingar till naturen, både till vattnet men även till den omgivande skogen. Skogsskolan drar nytta av närheten till skogen på flera sätt, dels genom utflykter och friluftsdagar och dels genom ett valfritt ämne med friluftsliv som tema. Den utflykt som läraren beskriver med mest entusiasm har under åren utvecklats från att ha varit en dagsutflykt för lärare och elever till en heldagsupplevelse för lärare, elever och föräldrar. Besparingar resulterade i att skolan fann busshyran för hög, så för att få hjälp med skjuts till utflyktsmålet tillfrågades föräldrarna:

Varje höst går vi en höstvandring som vi har hållit på med i många år känns det som. Då går vi ju på östgötaleden, eller delar av östgötaleden och det har blivit väldigt populärt både bland barn och deras föräldrar. Från början beställde vi buss, för då hade man ju lite pengar på den tiden, och några föräldrar följde med. Sen så har det blivit så att vi har känt att vi inte haft råd

89 Karnebåtfestivalen är en så gott som årligt återkommande kombinerad karneval med andra festligheter i centrum. 90 SOU 2000:87, s. 41-42.

att ha buss kanske och sen har vi hört efter om det är några föräldrar som kan ställa upp, och vi har aldrig haft några problem med det utan det har alltid funnits föräldrar som ställer upp. Här kommer då på morgonen massor med bilar och så stuvar vi in de här barnen i alla bilar och sen kör vi iväg till en ny del utav vandringsleden och har matsäck med oss. Många föräldrar har sagt, hela tiden har det vatt så, ja inte de där första åren, men sen har det vatt så varje år att det är så många som vill följa med och de tycker att det där är en härlig dag och tillfälle att få vara med sitt eget barn och alla andra kamrater i skogen.

De andra utflykterna som skolan gör rör mestadels skogsmiljön. Då jag ställer frågan om skolan på något sätt besöker vattnet drar sig läraren tillminnes ett fåtal gånger som skolan varit vid vattnet, utöver vanliga badtillfällen. Någon klass har varit och paddlat på Valdemarsviken, någon har åkt skridskor och någon annan klass har åkt långfärdsskridskor. Dessa tillfällen är sådana som klassläraren minns från alla de år denne arbetat på skolan och är alltså inte utflykter som skett under detta läsår. Läraren tillägger också att de inte varit och gjort undersökningar vid vattnet. Skogsskolan vill enligt läraren förmedla ett positivt intryck av Valdemarsvik till eleverna, och där är naturen en viktig del:

…så försöker vi få barn till att ta med sig det hem och de som inte har föräldrarna med sig på det här att ta med sig det hem ändå och få de intresserade av naturen i Valdemarsvik.

Att naturen är viktig i den marknadsföring kommunen för framgår tydligt i de broschyrer som finns om Valdemarsvik. Hela 48%92 av de bilder som finns med i broschyrerna har ett vattentema. De allra flesta bilderna visar delar av Valdemarsviken eller annat vatten. Några av de bilder som räknats med inom denna kategori har dock räknats med för sin symbolik, däribland ankaret som pryder kommunens vapen. Kommunpolitikern berättade också om en annons som Valdemarsvik deltagit i:

...vi hade med i Dagens Nyheter till exempel nu då, man gjorde en hel annons från Östergötland och då står det så här, livskvalité och skärgårdsidyll året runt.

Baserat på broschyrer jag tagit del av och tyder jag kommunens marknadsföring och dess fokus på naturen som att naturtillgångarna och då framförallt närheten till skärgården har blivit kommunens varumärke.

Också de boende ser naturen som en tillgång för kommunen. Båda boendeinformanterna återkommer till Valdemarsvik på sommaren för att sola och bada. De badplatser som finns i kommunen lockar mer än vad de som finns i närheten av den nuvarande boendeorten gör. Den ena boendeinformanten ser dessutom naturen som en anledning till en eventuell återflytt. Samma informant är uppvuxen i kommunen, boende nära vattnet och familjens segelbåt. Denne har haft stor tillgång till vattnet genom båten och den segelklubb familjen varit medlemmar i. Den andra boendeinformanten hade inte några kopplingar till sjölivet när den kom inflyttad till kommunen.

Utöver några enstaka turer med en väns segelbåt har dennes vistelse vid vattnet begränsats till sol och bad. Dock upplever inte denne kommunen som särskilt badvänlig:

Vi badade mindre när vi flyttat till Valdemarsvik än vad vi gjorde innan. Badstränderna var inte så lättillgängliga och det var svårt att hitta någon simskola.

Informanten syftar på att de långa avstånden som är till badplatserna från centrala Valdemarsvik kräver att bil eller cykel som färdmedel, vilket denne upplevde som problematiskt. Båda informanterna tror att det främst är de med båt som får ta del av skärgårdsidyllen till fullo. Trots att Skogsskolan vill förmedla naturen till eleverna är det sällan de vistas kring vattnet, och eftersom inte heller Skogsskolan genom sina utflykter skapar möjlighet för alla att ta del av skärgården får långt ifrån alla invånare i kommunen uppleva de skärgårdsbilder som visas i turistbroschyrerna.

Related documents