• No results found

Vanneberga-Önnestad samt dubbelspårsutbyggnad Hässleholm-Kristianstad

In document Stadshuset, Sammanträdesrum 2, kl (Page 24-30)

Beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige följande beslut:

1. Kommunfullmäktige godkänner upprättat avtal om förskottering av utbyggnaden av väg 21 Önnestad-Vanneberga till mötesfri 2+1 väg enligt bilaga 1.

2. Region Skåne och Trafikverket ska meddelas om vikten av dubbelspårs utbyggnad.

3. Kommunstyrelsens ordförande ges i uppdrag att underteckna upprättat avtal.

Sammanfattning

I gällande Länsplan för regional transportinfrastt.uktur i Skåne 2010-2021 ligger ombyggnad av väg 21 Vanneberga-Önnestad till mötesfri 2+1 väg för

genomförande 2017. Projektet föreslås tidigareläggas genom förskottering, vilket innebär att Hässleholms kommun tillsammans med Kristianstads kommun och Region Skåne ställer medel till förfogande så att projektet kan genomföras tidigare än angivet i den regionala transportinfrastrukturplanen.

Konsekvenserna av en förskottering blir:

Utbyggnaden och därmed effekterna, i form av framför allt förbättrad trafiksäkerhet men även bättre tillgänglighet, tidigareläggs med cirka 3 år.

Sänkning av tillåten hastighet till80 kilometer/timme under en övergångstid kan undvikas.

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Justering Utdraget bestyrkes

17(24)

"'"'"'"'"'

Kostnaden för en underhållsbeläggning, cirka 10 miljoner kronor, kan sparas rn.

Omprojektering av utbyggnaden, med tillhörande kostnadsökning, undviks.

Hässleholms kommun, Kristianstads kommun och Region Skåne belastas med räntekostnader på sammanlagt cirka 7 miljoner kronor.

Kommunledningskontoret anser att grundprincipen är att staten ansvarar för finansieringen av statlig infrastruktur. Nyttorna med denna ombyggnad anser vi dock så angelägna att få till, att det i detta fall motiverar en förskottering.

Ett avtal om förskottering måste upprättas mellan parterna Hässleholms kommun, Kristianstads kommun, Region Skåne och Trafikverket För att vara gällande ska detta avtal godkännas av respektive fullmäktige samt regeringen.

Avtal om förskottering mellan Hässleholms kommun, Kristianstads kommun, Region Skåne och Trafikverket 2013-01-17, bifogas enligt bilaga 1.

Beskrivning av ärendet

Hässleholm och Kristianstad är nordöstra Skånes två regionala kärnor och spelar en betydelsefull roll både för sitt omland och för Skånes utveckling. En viktig förutsättning för en positiv utveckling är att tillgängligheten mellan städerna kan förbättras samt att trafiksäkra och miljövänliga resalternativ kan erbjudas.

Väg 21 Hässleholm och Kristianstad

Väg 21 mellan Hässleholm och Kristianstad är starkt trafikerad med

pendlingstrafik och lastbilstrafik. Vägen har en mycket viktig regional funktion som förbindelse mellan de regionala kärnorna Hässleholm och Kristianstad, för de öst-västliga transporterna i norra Skåne och som förbindelse mellan Blekinge och västra Sverige.

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Justering Utdraget bestyrkes

18(24)

~~~~~

Ombyggnad till2+1-väg med hastighetsgränsen 100 kilometer/linune har skett på huvuddelen av sträckan förutom mellan Önnestad och Vanneberga. 2009

fårdigställdes också en ny trafikplats vid Önnestad. Genom ombyggnad av väg 21 Vanneberga-Önnestad till mötesfri 2+1 väg, blir sträckan Hässleholm-Kristianstad

mötesseparerad i sin helhet. Projektet är geografiskt beläget i både Hässleholms och Kristianstads kommun.

Det viktigaste syftet med projektet är att höja trafiksäkerheten. Genom

mötesseparering minskar risken för allvarliga olyckor väsentligt. Projektet leder också till att korsningar utformas på ett säkrare sätt. Genom utbyggnad av cykelvägar och parallellvägar ökar säkerheten för den lokala trafiken och för oskyddade trafikanter. Ombygganden innebär vissa intrång i natur- och kulturmiljön och starkare barriärer än i nuläget. Eftersom ombyggnaden sker i vägt:m nuvarande sträckning blir de dock av begränsad omfattning. De uppstår framför allt vid utbyggnaden av parallellvägarna. I nuläget fluns en hel del

bullerstörningar på omgivande bebyggelse och projektet innefattar åtgärder för att begränsa dessa störningar.

Tillåten hastighet på nuvarande väg är 90 kilometer/timme, men vägen uppfyller inte de nya kriterierna för denna hastighetsgräns. Traflkverket planerar därför en sänkning av tillåten hastighet till80 kilometer/timme. När ombyggnaden är genomförd blir hastighetsgränsen 100 kilometer/ timme.

Det fluns en lagakraftvunnen arbetsplan för ombyggnaden fastställd av regeringen 2009. Planen gäller till 2014 och vid ett senare genomförande krävs att delar av planeringsprocessen måste göras om. Detta tillsammans med förändrade krav bedöms av Traflkverket leda till ökning av kostnaden för projektet med 7-10 miljoner kronor.

Projektet ingår i gällande Länsplan för regional transport:infrasuuktur i Skåne 2010-2021 med den beräknade kostnaden 82 miljoner kronor och med

genomförande 2017. Enligt en förnyad kostnadsberäkning förväntas kostnaden bli 91 miljoner kronor, i båda fallen avses prisnivån 2009. Genomförandet av planen är något försenat. Med den bedömning som nu kan göras av medelstilldelning och

med förutsättningen att Region Skåne inte gör någon omprioritering i kommande planöversyn, fönräntas projektet kunna finansieras av statens budget 2017-2018.

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Justering Utdraget bestyrkes

19(24)

,,,,,

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Forts.§ 30

Beläggningen på nuvarande väg är i behov av åtgärd. Trafikverket gör bedömningen att en underhållsbeläggning behöver genomföras om projektet genomförs enligt plan. Om projektet förskotteras behövs inte detta, vilket innebär att en besparing kan göras med cirka 10 miljoner kronor. Dessa medel kan vid en tidigarelagd utbyggnad tillföras projektet. Därigenom görs en samhällsekonomisk besparing.

Projektet föreslås tidigareläggas genom förskottering, vilket innebär att Hässleholms kommun tillsammans Kristianstads kommun och Region Skåne ställer medel till förfogande så att projektet kan genomföras tidigare är angivet i den regionala transportinfrastrukturplanen (RTI). Trafikverket ska vara ansvarigt för genomförandet. Trafikverket återbetalar när projektet tilldelas medel i deras budget. Aterbetalningen styrs i sin tur av den gällande regionala

Lranspurtinfrastrukturplanen och de anslag som tilldelas av statsmakterna.

Utbyggnaden beräknas kunna påbörjas i början av 2014, under förutsättning att avtal upprättas i början av 2013. Byggtiden bedöms bli cirka 1,5 år. Förslaget innebär att parterna belastas med räntekostnader på sammanlagt omkring 7 miljoner kronor (2012 års prisnivå).

Förslaget är att Hässleholms kommun åtar sig att förskottera 25% av 95 miljoner kronor (2012 års prisnivå) av projektets kostnader. Förskotteringstiden beräknas bli cirka 3 år. Med ett antagande om 3 % ränta belastas Hässleholms kommun av sammanlagda räntekostnader på cirka 2 miljoner kronor.

Det finns en osäkerhet om hur lång förskotteringstiden blir. Osäkerheten är beroende framför allt av objektets placering i RTI-planen. RTI-planen ska ses över och ett nytt planbeslut väntas 2014. Utöver detta, men i mindre omfattning, kan förskotteringstiden även påverkas av det årliga statliga anslaget för RTI-planens genomförande.

Ett avtal om förskottering måste upprättas mellan parterna Hässleholms kommun, Kristianstads kommun, Region Skåne och Trafikverket För att vara gällande ska detta avtal godkännas av respektive fullmäktige samt regeringen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Justering Utdraget bestyrkes

20(24)

Hässleholms

Kommunen anser att grundprincipen är att staten ansvarar för finansieringen av statlig infrastmktur. Vi anser att förskottering som ett sätt att kunna tidigarelägga beslutade investeringar är en samhällsekonomiskt dålig lösning. Vi ser hellre att Trafikverket ska tillåtas att uppta lån hos Riksgälden, i stället för att kommuner och regionen till sämre villkor ska låna till investeringar i statlig infrastmktur.

Nyttorna med denna ombyggnad anser vi dock så angelägna att få till, att det i detta fall motiverar en förskottering.

Järnvägen Hässleholm-Kristianstad

Genomförandet av Pågatåg Nordost pågår. Genom projektet förbättras tillgängligheten i nordöstra Skåne. Nio nya skånska orter kommer att försörjas med Pågatåg och får därigenom direkt koppling till det regionala

persontågsystemet samtidigt som resmöjligheterna till Hässleholm och Kristianstad förbättras.

Under 2013 beräknas trafJk öppnas till Önnestad, Fjälkinge, Hästveda, Ballingslöv, Killeberg, Bjärnum och Vittsjö. Järnvägen mellan Hässleholm och Kristianstad är en av de mest trafikerade enkelspåriga järnvägssträckorna i landet. Kapaciteten är redan idag ansträngd och kommer med förväntad utveckling av resande och traflk att bli otillräcklig. Det är därför angeläget att så snart som möjligt komplettera med dubbelspårsutbyggnad.

För närvarande pågår översyn av de långsiktiga infrastrukturplanerna. Utbyggd kapacitet på järnvägen Hässleholm-Kristianstad ingår bland de projekt som övervägs att ingå i den kommande nationella planen. Två nya mötesstationer beräknas av Trafikverket kosta cirka 140 miljoner kronor och en partiell

dubbelspårsutbyggnad cirka 400 miljoner kronor. Kostnadsuppgifterna är i detta skede behäftade med relativt stor osäkerhet.

Bilagor

1. Avtal om förskottering av Rv 21 delen Vanneberga-Ö.nnestad i Kristianstads och Hässleholms kommun, 2013-01-17

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Justering Utdraget bestyrkes

21(24)

,,,,,

Hässleholms

l

kommun

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Forts.§ 30

Sänt till:

Traflkverket Region Skåne Ekonomiavdelning Tillväxtavdelning T f Utvecklingschef

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Justering

SANIN.lANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum

2013-02-06

Utdraget bestyrkes

Diarienummer

2013/90 040

22(24)

an)

l

(!j TRAFIKVERKET

Förslag 2013-01-17

Avtal mellan Region Skåne, Kristianstads kommun, Hässleholms kommun och Trafikverket Region Syd

Avtal om förskottering av Rv 21 delen

In document Stadshuset, Sammanträdesrum 2, kl (Page 24-30)

Related documents