• No results found

Var försiktig, risk för skador på maskinen!

In document Wilo-EMU TR T17... (Page 28-37)

Vid monteringen, måste man se till att alla elkablar, linor osv. hålls

borta från omröraren och maskinens propeller (observera

ström-ningen!). Eftersom de kan skadas.

Steg 1: I förekommande fall (om monterat från fabrik) ska genomgående plastrullar, insticks-axlar och ringsprintar på släden demonteras. Se till att delarna finns till hands för den slutgiltiga monteringen. Ringsprintarna är fästa vid släden med kedjor. Placera lyftan-ordningen i rätt position och fäst draglinan på maskinen

Vid utföranden med korta, fast monterade rullar behöver detta inte göras!

Fig. 5-2: Demontering

Steg 2: Drag ut alla elkablar och drag kablarna genom kabelhållarna på fästbygeln. Fäst kabeln så att det bildas en liten båge vid maskinen. Alla elkablar måste dras genom kabelhållarna.

Fig. 5-3: Montering av kabelhållaren

750 750

750

500

Steg 3: Lyft maskinen försiktigt så att den kan svängas utan risk. Se till att maskinen är i våg-rätt läge när den lyfts (släden resp. ramen måste stå parallellt med styrröret). Förskjut vid behov tyngdpunkten genom att flytta schackeln.

Fig. 5-4: Lyfta maskinen

Steg 4: Sväng in maskinen över bassängen med hjälp av lyftdonet. Beakta styrrörets läge i förhållande till släden. Sänk försiktigt ned maskinen till styrröret. Rikta släden efter styrröret med lämpligt hjälpmedel. Flytta vid behov linskivan på lyftarmen till ett annat fästhål.

Fig. 5-5: Svänga in maskinen över bassängen

Steg 5: Sänk försiktigt ned maskinen på styrröret, se till att den inte kläms fast/hamnar snett.

Styrrullarna resp. styrtapparna sitter mot styrröret. Om insticksaxlar används: mon-tera insticksaxlarna och plastrullarna på släden nu. Insticksaxlarna fixeras med rings-printarna.

Vid utföranden med korta, fast monterade rullar behöver detta inte göras.

Fig. 5-6: Sänka ned maskinen på styrröret

Steg 6: Sänk sakta ned maskinen. Kabelhållarnas karbinhakar hakas in i draglinan. När bas-sängen är tom kan dessa arbeten utföras först på slutet av monteringen.

Draglinan och elkablarna måste dras och fästas så att de inte kan komma in i propellerns arbetsområde vid lyftning/sänkning och svängning.

Slingor kan fastna i propellern. Det kan leda till maskinskador och/eller skador på kabeln och draglinan.

Fig. 5-7: Sänka ned maskinen sakta

Steg 7: Sänk maskinen till det fasta stoppet eller styrrörets ände. Kontrollera maskinens hela svängradie; maskinen måste kunna svängas utan risk.

Om det finns hinder av något slag inom svängradien, eller om maskinen kan svänga emot bassängväggarna måste svängradien begränsas!

Fig. 5-8: Sänka maskinen till det fasta stoppet

Steg 8: Alla kablar dras till en kabelhållare och säkras med en vägghållare på bassängens kant så att de inte kan lossna/förskjutas eller falla ned. Se till att inga kablar kan komma in i propellern och/eller maskinen!

Draglinan och elkablarna måste dras och fästas så att de inte böjs eller skaver emot någonstans. Annars finns det risk för personskador och/

eller allvarliga skador på maskinen.

Fig. 5-9: Koppla och säkra kabeln

i

min.60mm

Steg 9: Sväng maskinen till den föreskrivna inställningsvinkeln och säkra den med en skruv på vägghållaren så att den inte kan förskjutas/vridas.

Fig. 5-10: Fästa maskinen på vägghållaren

Steg 10: Tag ut draglinan från lyftdonet, sätt fast den på pollaren (se även monteringsbladet

”Specialfästdelar”) och säkra den med trådklammer.

Draglinan får inte belastas. Pollaren används bara för att säkra dragli-nan. Hela maskinen måste sitta på nedsänkningsanordningen.

Fig. 5-11: Fästa och säkra draglinan

120°

15°

Steg 11: Den elektriska anslutningen får endast utföras av en behörig elektriker, anvisningarna i databladet ”Elektriska anslutningar” måste följas. Kontrollera sedan propellerns rota-tionsriktning.

Fig. 5-12: Elanslutning

Vid flexibel montering med nedsänkningsanordning ”AVU” och fast installerad lyftanordning, stannar draglinan kvar i lyftanordningen och säkras på vinschen. ”Steg 10” gäller alltså inte här!

I motsats till mobil installation kan maskinen köras på olika höjder, t.ex. för upplösning av ytsedi-ment. Beakta följande:

- Spänn och säkra alltid elkablarna innan maskinen slås på.

- Kontrollera linan och bär-/lyftdon med avseende på skador/slitage i kortare intervaller.

500mm 750mm

750mm

min.60mm

Fig. 5-13: Maskin med fast installerad lyftanordning 750mm

750mm

500mm

min.60mm

Flexibel montering med stati-venhet AVUS/AVUSH

Maskiner av typ TR90-2, och i vissa fall maskiner av typ TR60-2 och 75-2, kan även användas på fasta stativenheter. Då kan det bildas mycket stora skjuvkrafter.

Stativenheten kan monteras fristående på uppställningsplatsen. Det är inte möjligt att svänga styr-röret i efterhand. Beakta tillhörande monteringsblad i denna drift- och underhållshandbok vid mon-teringen. Tänk även på att det måste finnas en lyftanordning med tillräcklig bärförmåga och tillräckligt dimensionerad lyftarm för säker lyftning och sänkning av maskinen.

För en optimal blandning/cirkulation måste tillverkarens inställningsanvisningar observeras. Detta bifogas till anbudet resp. orderbekräftelsen.

Fig. 5-14: Montering med stativenhet

Draglina säkrad med:

- pollare

- lyfthjälpmedel (fast installerat) Draglina lös med:

- fånghake och hållbygel (till 4 meter djupt vatten)

Fastsättning av kablar med

Fri kabelupphängning utan kabelhållare

Gummibuffert

Stativenhet

kabel- och vägghållare

Demontering

Före demonteringen måste maskinen kopplas bort från elnätet och säkras mot återinkoppling av en behörig elektriker. Vid fast montering måste bassängen tömmas. Sedan kan hela installationen tas bort. För demonteringen måste maskinen säkras resp. lyftas upp med lyftdon. Om en nedsänk-ningsanordning används kan maskinen lyftas upp med hjälp av lyftdon även när bassängen är fylld.

Om draglinan har säkrats på pollaren måste linan först dras in i vinschen. Se till att elkabeln inte skadas!

In document Wilo-EMU TR T17... (Page 28-37)

Related documents