• No results found

6. Diskussion

6.2 Varumärkets mjuka värde idag

Utifrån föregående avsnitt går det att konstatera att Bollnäs GIF: s varumärke har förmågan att locka till sig lojala kunder i och med att varumärket uppfyller de flest av delarna i det externa varumärkeskapitlet. Varumärket väcker ett starkt engagemang på orten, men kanske inte nationellt. Varumärkets kännedom är mycket god lokalt, antagligen inte lika god ut i Sverige. De associationer som finns kring varumärket har nedsmutsats av de tidigare

ekonomiska problemen, men utåt sätt försöker föreningen vända detta genom att göra rätt för sig. Föreningen har mervärden som är unika för just deras varumärke, men hur viktiga dessa mervärden är kan det endast spekuleras kring. Lojaliteten för föreningens varumärke på orten är stark.

Med utgångspunkt i resonemanget ovan betyder det att Bollnäs GIF på en lokal nivå har ett mycket starkt varumärke, som alltså har ett högt mjukt värde. Även inom Hälsingland borde varumärket vara starkt, där finns det dock flera idrottsvarumärken som konkurrerar om uppmärksamheten, ett exempel är bandyklubben Edsbyn. Intresset för bandy är så pass stor i detta område och konkurrensen så påtaglig så därför känner antagligen de flesta till Bollnäs GIF: s varumärke. Varumärket är med största sannolikhet inte starkt på ett nationellt plan. Motiveringen till detta påstående är att kännedomen med största sannolikhet är låg inom flera grupper nationellt, mervärdena varumärket är bärare av har inte samma betydelse på ett nationellt plan, lojaliteten för varumärket är svagt i och med att mervärdena inte har samma dignitet ute i Sverige, det kan vara svårt för föreningen att tvätta bort stämpeln att de är en förening med dålig ekonomin i hela landet, och slutligen så är det osäkert hur engagemanget För Bollnäs GIF ser ut i resten av Sverige.

Föreningens varumärke är en tillgång som bör beaktas och styras för att eliminera risken att varumärket urholkas och blir en skuld. I och med de ekonomiska problem som föreningen har haft har deras varumärke legat på en bottennivå. Bollnäs GIF har inte råd att varumärket sjunker så kraftigt igen.

6.3 Varumärkets bidrag till orten

Under studiens genomförande har det varit många personer som hävdat att idrottsföreningen Bollnäs GIF faktiskt påverkar orten Bollnäs en hel del. Det faktum att Bollnäs GIF bidrar till

en ökad inflyttning och en ökad frekvens av övernattningar är viktigt för en ort som Bollnäs, detta bidrar till att klimatet på orten blir bättre, nyföretagandet ökar och samhället blir mer levande. Att föreningen inte påverkar näringslivet i någon hög grad är naturligt då föreningen är liten och ortens näringsliv inte direkt är beroende av föreningens framgång. Det som är viktigast som Bollnäs GIF bidrar med till orten är att de skapar ett ökat engagemang och ökad gemenskap, samt att invånarna i Bollnäs har ett givet samtalsämne och samlingspunkt. Den publicering föreningen skapar nationellt är också av stor betydelse, frågan är om föreningens publicering verkligen gynnar orten och inte enbart föreningen själv. Det som skrivs har faktiskt med idrotten att göra och inget med kommunen i sig. Det som i sådana fall skulle kunna gynna orten vid publicering är, som många nämnt i denna studie, att kommunen blir en kommun som associeras med något, något positivt.

Idrottsföreningar på bruksorter har alltid haft en nära relation med närsamhället. Historiskt sätt så har idrotten gillats av dem som uppskattar konsensustanken, att idrotten är en naturlig mötesplats för människor med olika sociala bakgrunder. Detta genererade förståelse och sammanhållning över klassgränser. Gemenskap mellan dessa grupper var ett understöd till samhället. Förr ansågs det att idrottsföreningar stärkte bruksandan och det kan förklara varför kommunen stödjer föreningen så mycket som de gör idag. För bruksorter har det alltså alltid betytt mycket att ha en idrottsförening att samlas kring för att skapa en identitetskänsla och stärka gemenskapen. Frågan är om det fortfarande är så? Med denna studie som grund går det att säkerställa att så är fallet, det är kring begreppen gemenskap och identitet som föreningen verkligen bidrar med något till orten. Invånarna har något att samlas kring och något att diskutera. Lyckas Bollnäs GIF kommunicera ut detta borde ortens företagare inse hur stor roll Bollnäs GIF spelar för Bollnäs välmående. Nu upplevs det som om många företagare sponsrar Bollnäs GIF för att alla andra gör det eller för att de anställda har ett bandyintresse. Det skulle betyda mer för föreningen om företag sponsrade dem för att de har insett hur viktigt det är för ortens välmående att föreningen faktiskt finns och att de når framgång för att en framtidstro skall skapas på orten.

Bollnäs som bruksort kan tjäna på att det går bra för laget. Lagets framgångar ger orten och företagen på orten god klang och god publicitet. Bollnäs GIF borde kanske därför samarbeta med kommunen och ha kommunen i åtanke när man framarbetar sin varumärkesplattform för att på så sätt framhäva de båda. Som tidigare nämnts så stöddes inte idrotten för själva

spelarna och spelets skull utan ofta för samhällets bästa. Idrotten frambringade goda

egenskaper som alla på orten tog del av. Detta kan kanske användas i jakten på sponsorer än idag. Bollnäs GIF framgångar gynnar hela orten som får en god klang ute i landet.