• No results found

Vattennivå - översvämningsrisk

Nya och befintliga bostäder i relation till 2- och 3-meters nivåkurvan

Riksintresse 4 kap MB

K O

Innebär att Solbergsudde exploateras enligt försla-get och att samtliga hushåll ansluts till det kommu-nala va-nätet.

Konsekvenser

Samtliga reningskrav klaras då rening av avlopps-vattnet sker vid Lucerna avlopps-reningsverk. Slam-met från avloppsverket används som jordförbättring av miljöteknikföretaget Econova AB och därmed sluts kretsloppet av näringsämnen. Avloppslammet används också vid odling av energiskog och ham-pa.

Miljömässigt medför detta alternativ att problem med förorenade enskilda avlopp i princip upphör och övergödning i skärgården minskas mm. Att an-sluta befintliga hushåll till kommunalt vatten och av-lopp bidrar därmed till att uppnå miljömålen.

Påverkan från avloppsvatten upphör på de enskilda brunnarna. Inträngning av saltvatten bör minska då det förmodligen tas ut en mindre mängd vatten från brunnar när det finns kommunalt anslutet vatten.

Risken för brist på vatten vid torra perioder försvin-ner.

Även problem med dålig dricksvattenkvalité upphör och istället får man en säker framtida tillgång på dricksvatten av god kvalitet.

Den största påverkan på miljön sker vid anläg-gandet av det nya ledningsnätet. Träd måste fällas, ledningsgravar ska grävas, berg ska sprängas. Efter själva anläggandet är påverkan från ledningsnätet på miljön försumbar vid normal fungerande drift.

Med godkända avloppslösningar, som är lämpliga med hänsyn till områdets geologi och topografi, kan de nya miljökraven klaras under förutsättning att anläggningen fungerar bra och underhålls på ett korrekt sätt. En fortsatt drift av enskilda va-lösningar innebär dock en fortsatt risk för miljöpåverkan. Dels drabbas recipienten, i detta fall i huvudsak Öster-sjön, dels föreligger betydande risk för påverkan av vattentäkter. Vad gäller färskvatten så finns idag pro-blem med avloppspåverkan samt saltvatten. Även problem med otillräcklig vattentillgång förekommer.

Bra enskilda brunnar är svårt att hitta till alla fastig-heter, då det finns risk för begränsade uttagsmöjlig-heter, avloppspåverkan samt saltvatteninträngning inom området.

Vid fortsatt användande av enskilda vattenbrunnar är det ur smittskyddssynpunkt viktigt att tillräckliga skyddsavstånd kan hållas mellan infiltrationsanlägg-ningar/ markbäddar och vattentäkter, så att inte dricksvattenbrunnar förorenas. Tillräckliga avstånd måste hållas mellan bebyggelse och anläggning så att risken för luktproblem minimeras.

De nya råden med högre krav på rening innebär att det blir avsevärt dyrare, jämfört med tidigare, med enskilda avlopp. Enskilda VA-lösningar med-för ett stort ansvar och åtagande med-för varje enskild fastighetsägare. Det är upp till den enskilde att se till så att anläggningarna fungerar och underhålls så att rådande krav efterföljs. De mer komplicerade anläggningarna med urinsortering, kemisk fällning mm, som krävs för att klara de nya kraven, kräver en engagerad brukare med kunskap att sköta an-Nollalternativ

Nollalternativet består av den befintliga bebyggelsen där samtliga fastigheter har installerat vatten- och avloppsanläggningar som uppfyller kommunens krav.

Det renade avloppsvattnet ska uppfylla badvatten-kvalitet vid utsläppsställen där människor kan expo-neras. Med tanke på de många badmöjligheterna längs områdets stränder samt de populära allmänna badplatserna utanför området, är det ur smittskydds-synpunkt viktigt att alla avloppsanläggningar uppfyl-ler kravet på badvattenkvalitet.

I tabellen nedan redovisas kommunens, samt de nya allmänna rådens, funktionskrav som gäller vid utsläpp från nyinstallerade enskilda avloppsanlägg-ningar nära hav. Enligt kommunen bör Tabell Funktionskrav för utsläpp från avloppsanläggningar på Solbergsudde.

*) BOD betyder ’Biological Oxygen Demand’ och är en uppskattning av hur mycket organismer (t ex bakterier och dött organiskt material det finns i vattnet. BOD7 är ett mått på hur mycket syre som åtgår under 7 dygn för biologisk nedbrytning.

Konsekvenser

K O N S E K V E N S E

Slutsats

Nuvarande situation med enskilda avloppsanlägg-ningar på mark som är olämplig för infiltration, med avloppspåverkan av vattentäkter som följd, samt förekommande saltvatteninträngning och vatten-brist i enskilda brunnar, i kombination med de nya miljökraven för avloppsutsläpp, kan inte anses vara hållbar.

Framtidsplanerna för Solbergsudde innebär ett re-lativt stort tillskott av permanentbebyggelse och en säker och fungerande vatten- och avloppslösning är avgörande för områdets utveckling. Den mest håll-bara lösningen är därmed kommunalt vatten och avlopp.

Boende i området slipper det ansvar och åtagande som lokala va-lösningar innebär. Ansvaret för un-derhåll och drift av ledningssystemet ligger istället hos kommunen.

S L

Norrlandet, införs riktlinjer för gestaltning. Dessa kan antingen utformas som planbestämmelser på plankartan eller i ett separat gestaltningsprogram.

En planbestämmelse måste då införas som binder gestaltningsprogrammet till planen.

Utbyggnaden bör ske etappvis och de olika alterna-tiven med villor kontra flerbostadshus bör styras av efterfrågan.

Möjligheterna till ett genomförande av projektet be-döms vara goda och en detaljplan kommer upprät-tas under 2009.

80-90 nya hushåll, fördelat på 33-37 friliggande vil-lor, 18 radhus samt 24-36 lägenheter. Under förut-sättning att förslaget förverkligas i sin helhet och om man antar ett medeltal på 4 personer per friliggande villa, 3 personer per radhus och 2,5 personer per lägenhet innebär de nya hushållen att ca 260-280 personer flyttar hit. Med de 17 befintliga friliggande husen, som i förslaget planläggs för bostadsända-mål, kan Solbergsuddes befolkning bli upp till 350 personer. Då ska beaktas att såväl permanent- som fritidsboende är inräknat.

Deponiområdet föreslås bli en enklare aktivitetspark, samt vinteruppställningsplats för båtar.

I detta arbete har framkommit att det är orealistiskt att Solbergsudde ska förses med kollektiva färdme-del. Den möjlighet som finns är att skolbussen linje-läggs så att den blir tillgänglig för alla. Det innebär att ett säkert och sammanhängande cykelvägnät in till staden är särskilt värdefullt.

Genom att bygga fler bostäder i området kan en framdragning av kommunalt vatten och avlopp, trots olika fördyrande omständigheter, finansieras.

Kommunen måste dock troligen gå in och betala delar av kostnaden så att inte tomterna blir svår-sålda. Problemen med befintliga enskilda läckande avlopp och bristande dricksvattentillgång löses där-med, vilket är en stor fördel för kommunen.

För att förhindra att de nya bostäderna på Sol-bergsudde placeras och utformas utan hänsyn till landskapet, vilket har skett i andra liknande områ-den i Västervik, bl a Piperskärr och Platåvägen på

V

ästervik kommuns vision om att locka nya kom-muninvånare genom att skapa åtråvärda bo-stadsområden, främst i sjönära lägen nära staden, har varit en utgångspunkt för detta arbete. Visionen inbegriper en rad nya områden varav utvecklingen av Solbergsudde är en del. Detta arbete ska därför ses som en del av ett större projekt för att öka invå-narantalet i Västervik.

Det centrala målet med mitt projekt har varit att ge ett konkret förslag på hur man kan utveckla Solbergsudde till ett bostadsområde och samtidigt bevara den naturnära, lantliga karaktären samt de värden inom natur, kultur, rekreation och turism som finns.

Utvecklingen av Solbergsudde ska ske utifrån olika behov, som barnfamiljens, unga par utan barn, sing-lar, medelålders par med utflugna barn och pen-sionärer etc. Därför erbjuds i förslaget ett varierat bostadsutbud i form av lägenheter i olika storlekar, radhus och villor. Detta bör ske i kombination med olika upplåtelseformer som ett led i att attrahera olika inkomstgrupper. Barnfamiljer lockas genom en satsning på säkra och stimulerande lekplatser, möj-lighet till aktiviteter och friluftsliv nära bostaden, an-lagd långgrund sandstrand där små barn kan bada som komplement till klippbaden, en säker trafikmiljö med separerad gång- och cykeltrafik, övergångs-ställen samt en förskola i området.

Vuxna kan bl a attraheras av möjligheter till friluftsliv inpå knuten, tillgång till båtplats, närhet till golfba-na, klippbad och aktivitetsfält.

Planförslaget skapar ett underlag för bostäder för

Related documents