• No results found

VB, Wakeboard- och Wakeskatekommittén

Wakekommittén genom Michaela de Waern

Verksamhetsåret 2012 innebar för disciplinerna Wakeboard och Wakeskate återigen exceptionella framgångar, såväl nationellt som internationellt. Sverige har nu blivit en nation att räkna med på internationella mästerskap även på kabelsidan, trots att vi som kabelnation gjorde internationell debut först förra året. Detta år har varit det absolut mest framgångsrika hittills avseende medaljskörd på internationella tävlingar, och Sverige har skickat landslag till samtliga stora mästerskap. De svenska landslagen har i år tagit hela 9 medaljer på internationella mästerskap, varav ett VM-guld och två EM-guld!

På den nationella scenen avhölls under 2012 fler tävlingar på kabel än bakom båt, vilket följer den trend vi noterat även tidigare år. Kabelåkning tycks hittills attrahera fler nya åkare, vilket genererat en tillkomst av flera mindre kabelsystem vid sidan av våra två befintliga full-size kabelparker i Stockholm och Fagersta.

En kabeltour inledde säsongen med ett första stopp i Fagersta Cable Park, följt av WCPE i Uddevalla och Surfbukten i Östersund, för att sedan avslutas med SM kabel vid Stockholm Arlanda 18-19 augusti.

På båtsidan hölls en juniortävling i Waxholm i slutet av juli, vilket lockade flera yngre åkare som tidigare aldrig tävlat. SM båt avhölls på västkusten i vackra Tullboden 10-12 augusti, och kom att bli vårt kanske mest lyckade SM hittills.

Sverige har under året skickat större landslag till internationella tävlingar än någonsin tidigare, och svensk officiell representation fanns på både EM båt i Kiev Ukraina i augusti, EM kabel i Toulouse Frankrike i september samt VM i Manilla Filippinerna i november. Vi har detta år även haft åkare i fler kategorier än tidigare, vilket vi tror har bidragit till ett bredare intresse för sporten på hemmaplan.

Vad gäller medial täckning har svensk wakeboard under 2012 figurerat i både SVT-sporten, SVT text-tv, TV4-sporten och i ett flertal olika lokaltidningar.

Verksamhet

Under året genomförde Wakekommittén bl.a. följande för vidareutveckling av sporterna:

 Elitsatsning, där ett antal av Sveriges bästa wakeboard- och wakeskateåkare ingår i en elitgrupp tillsammans med åkare från vattenskiddisciplinen.

 Landslagsrepresentation vid IWWF/E&A båt wakeboard/wakeskate, IWWF/E&A kabel

wakeboard/wakeskate i Toulouse, Frankrike, IWWF VM kabel wakeboard/wakeskate i Manila

 Inofficiell representation med wakeboard vid “Cash for Tricks” i Tyskland

 Gemensamt uppstarts- och träningsläger för ett 25-tal åkare på både båt och kabel wakeboard/wakeskate i Fagersta 18-20 maj.

 Samlad träning för landslaget i inför båda E&A mästerskapenunder ledning av förbundskapten Magnus Öhrbom.

 Tillhandahållit tränarresurser till Riksidrottsgymnasiet i Vattenskidor & Wakeboard i Fagersta.

Skolan är en del av förbundets elitarbete.

 Aktivt stöd och deltagande med domare, ledare och funktionärer i säsongens tävlingar.

 Fortsatt arbete med att vidareutveckla svensk wakesport genom att sprida information och kunskap om sporten genom och Facebook, i syfte att bredda intresset för våra sporter.

 Aktivt arbete internationellt inom IWWF/E&A och dess Wakeboardcouncil, där kommittén genom Claes Scheffer bl.a. arbetar med både regelfrågor och olika internationella tävlingsarrangemang.

Tävlingsresultat 2012

Verksamhetsårets höjdpunkt nationellt är alltid Svenska Mästerskapen, vilket i år för första gången avhölls både bakom båt och på kabel.

SM båt wakeboard och wakeskate, Tullboden

Svensk wakeboards kanske bästa båt-SM hittills avhölls på västkusten i Tullboden i augusti. Som arrangör stod Tullbodens Vattenskidklubb och huvuddomare var rutinerade Niclas Thorell. Strålande sol och spegelblankt vatten präglade arrangemanget som attraherade ett 40-tal åkare från hela landet varav flera sedan tidigare är rutinerade tävlingsåkare, medan andra tävlade för första gången. Detta SM lockade många yngre åkare som tidigare aldrig tävlat, vilket lovar gott inför framtiden.

Caroline Djupsjö försvarade titeln som svensk mästarinna för femte gången i rad, och blev med sitt trick Whirlybird första svenska någonsin att sätta en mobe på en nationell tävling.

SM kabel wakeboard och wakeskate, Stockholm-Arlanda

Årets svenska mästerskap i kabel avhölls på The Cable Park Stockholm-Arlanda även detta i augusti.

Det blev ett lyckat arrangemang.

Som arrangör stod SAVK och huvuddomare var Trudi Andersen och Michaela de Waern. Ett drygt 60-tal åkare från hela Sverige samlades under helgen för att tävla i åtta olika klasser, och vi fick lära känna flera nya åkare som debuterade på tävlingsscenen.

På wakeboard blev kampen om mästartiteln stenhård på herrsidan, där rutinerade Benjamin Hoppe lyckades försvara sitt SM-guld för andra året i rad med ett otroligt snyggt åk, tätt följd av lillebror Jeremia Hoppe som satte dubbelvolt i finalen.

I herrklassen blev nykorade båtmästaren Oskar Gejler svensk mästare vilket resulterar i att Osakar är Svensk mästare i Wakeskate både efter bår och kabel.

Internationellt

IWWF/E&A EM båt wakeboard och wakeskate, Kiev, Ukraina

Under ledning av förbundskapten Magnus Öhrbom respresenterades Sverige av 7 åkare vid båt-EM i Kiev Ukraina. Det svenska laget gjorde sin bästa insats någonsin och kammade hem 4

mästerskapsmedaljer! På wakeskate imponerade Oskar Gejler och tog guld i juniorklassen med ett suveränt och varierat åk, och i damklassen lyckades Michaela de Waern försvara sitt guld för tredje gången i rad bakom båt. I herrklassen lyckades Joakim Eklund med ett fantastiskt åk, och tog hem silver i sin första internationella tävling. Svenska landslaget var överlägset bäst som nation på

wakeskate, och hamnade totalt på en tredje plats i lagtävlingen, om innefattade både wakeboard och wakeskate.

IWWF/E&A EM kabel wakeboard och wakeskate, Toulouse, Frankrike

Under ledning av landslagskapten Magnus Öhrbom reste svenskarna till kabel-EM i Toulouse som det största svenska landslaget någonsin med totalt 15 åkare varav flera gjorde internationell debut.

Sverige gjorde återigen en strålande insats och hamnade på fjärde plats i lagtävlingen efter giganterna Tyskland, Storbritannien och värdnationen Frankrike. Var sin silvermedalj erövrades av Judith Hoppe, Michaela de Waern och David Augustinsson.

IWWF VM kabel wakeboard och wakeskate, Manila, Filippinerna

Under ledning av tillförordnad landslagskapten Anna Simlund och assisterande lagkapten Erik Nilsson representerades Sverige på kabel-VM av 9 åkare varav sju på wakeboard och två på wakeskate. Det svenska laget gjorde succé med VM-guld för supertalangen Anna Simlund på damsidan i

mastersklassen och VM-silver för stabile David Augustinsson på herrsidans masterklass. Vi vill även nämna Jeremia Hoppe som imponerade med världens första dubbelvolt på VM.

Summering av 2012

2012 kan sammanfattningsvis betecknas som ytterligare ett framgångsrikt tävlingsår internationellt, och Sverige har definitivt befäst sin ställning som en nation att räkna med på wakeboard och

wakeskate. Resultatmässigt har Sverige aldrig presterat bättre med totalt 9 medaljer på internationella mästerskap och kan nu alltså stoltsera med en regerande världsmästarinna i wakeboard, två

Europamästare i wakeskate, en silvermedaljör på VM, fyra silvermedaljörer på EM och en bronsmedalj i lagtävling på EM!

Nationellt kan sägas att vi återigen noterat ett ökat intresse för arrangemang av tävlingar i nya format som efter t.ex. vinsch och mobila kabelsystem. Wakeboardkommittén arbetar aktivt med frågan kring olika typer av tävlingsformat, där föreningar skall kunna arrangera tävlingar av olika format och med lite olika inriktning med syftet att utöka tävlingsscenen. Vi har glädjen att konstatera att vår sport har vuxit under det gångna året, med ett generellt ökat intresse och ett ökat engagemang avseende tävlingsdeltagande. Med anledning av vår växande organisation har vi tillsatt ytterligare en

landslagskapten i form av Christina Johansson, som kommer att ansvara för landslagen tillsammans med nuvarande kapten Magnus Öhrbom.

Vi blickar nu fram mot 2013 med stora förhoppningar om fortsatt utveckling, och ser kanske särskilt fram emot kabel-EM på hemmaplan i Fagersta i sommar!

VB, Barfotakommittén

Peter Norberg

Domarseminarie Holland den 14-15 April.

Årets barfota säsong startade för ett 10 tal domare i Holland som då träffades och gick genom regeländringarna inför säsongen.

Samtidigt fick man en förberendes för de stundande VM tävlingarna genom extra tentor m.m.

Träningslägret i Bunn 16-17 Juni är något som kommer att gå till historien. Vi gjorde en riktad satsning på juniorer och den slog mycket bra ut. Det var många år sen vi hade så spridda åldrar ute på sjön.

Flera föredettingar dök upp med sin avkomma och gamlingarna hade svårt att hålla sig ur sjön. Som tur för oss är Bunnsjön den barfotabåt tätaste sjön i norra Europa.

Barfota EM gick av stapeln den 13-15 juli i Brielle utanför Rotterdam. Vi var ett antal svenskar på plats här vid Molemkamps ultimata barfota arena. Det är en smal kanal, ca 800 meter lång utan backwash och som dessutom är placerad gynnsamt för vinden.

Efter en lång nedresa förenades åkare, domare och supporters över en middag på kvällen.

Sveriges enda åkare Dennis Andersson, samt domarna Mikael Söderqvist och Peter Norberg valde, till skillnad från supportrarna, att avsluta kvällen tidigt för att vila sig i form.

Efter en regnig tävling slutade Dennis på en 17 plats i slalom och 22 i trick.

Mikael Söderqvist och jag själv fick en bra genomkörare inför det kommande världsmästerskapet i Texas där vi båda var uttagna som domare.

SM/NM den 3-4 Augusti arrangerade Bunns VSK SM och NM i barfotaåkning på Falkenbergs

Roddklubbs arena. Flertalet av åkarna valde att bo i husvagn nere vid åkplatsen och det liknade mer ett kollo än en barfota tävling, vilket kändes positivt.

Det medverkade 11 åkare under 12 år som valde att åka direkt på bommen, enligt de nya reglerna med reducerade poäng.

Familjen Aartsen dominerade med mycket fina resultat. Evu fick till ett hopp på 22,6 meter.

NM blev en familjär tillställning med mycket skratt och en underbar avslutningsbankett med prisutdelning.

VM Waco Texas 26 augusti-2 september

Det var ett gäng med stora förväntningar som samlades uppe på Landvetter inför avfärd.

Åkare Dennis Andersson, psykologisk coach Håkan Söderqvist, domare Mikael Söderqvist, domare Peter Norberg och det två supportrarna Oskar och Smen. Trots helt skilda resrutter lyfte och landade vi med mindre än en timmes skillnad.

Tävlingen hölls på www.barefootskiranch.com

De flesta rancher brukar mestadels innehålla hästar men inte denna. Där fanns istället afrikanska hjortdjur som till på köpet var relativt tama.

Tänk dig själv att stå och ladda inför en hoppstart och det står ett gäng antiloper tre meter ifrån dig och blänger.

Söderqvist och undertecknad var lite nervösa inför att döma vårt första VM men allt eftersom mästerskapet flöt på insåg vi att vi är rätt grymma.

Det som verkligen gav självförtroendet en boost var de gånger det gick till videobedömning och vi hade 100 % rätt. Det verkliga erkännandet kom när det gick till videobedömning för rekordgranskning, att bedöma eventuella pauser i vändningarna är det verkligt tuffa i barfota.

Finalerna närmade sig och bägge domarna från Sverige var uttagna att medverka vilket tydligen ska vara ovanligt som förstagångs domare på ett VM.

Dennis Andersson placerade sig 28 overall bland seniorerna.

Sammanfattning.

Vi hälsar glatt en ny generation barfotaåkare välkomna. Den tillväxt vi haft denna säsong har vi aldrig haft tidigare. När övriga världen tappar så börjar vi få ett ökat intresse.

Uttrycket som Herr Nilsson myntade en gång när han blev intervjuad av tidningen lever ännu kvar -Varför åker ni barfota?

Svaret blev:

-För att våra föräldrar tvingar oss!

Dessa historiska ord börjar få en mening.

Tack för detta fantastiska barfotaår 2012.

VB, Funktionshindrade

Elsie Antonsson.

Kommittén har under 2012 haft följande verksamhet:

Tävlingar där funktionshindrade åkare deltagit har varit SM i Linköping

Varberg Open – KWA Classic Västsvenska serien

På SM i Linköping blev Elsie Antonsson blir 1:a i trick och1:a i slalom.

Kommittén har även arrangerat ”Pröva på dagar”

En pröva på dag har hållits under ett läger hos Rekryteringsgruppen i Valjeviken.

Denna följs upp med åkning en heldag med strålande sol hos Bromölla VSK.

Ytterligare en pröva på dag har ordnats i samband med Rekryteringsgruppens äventyrsläger i Norrtälje.

Möten, utbildning:

Elsie har deltagit i en träff på Bosön för kvinnliga landslagskaptener.

Elsie går även en utbildning i PGK – Prestationsutveckling genom kommunikation som anordnas av RF på Bosön.

Elsie har representerat SVWF på Svenska Handikappidrottsförbundets möte för representanter för de förbund som har idrott för handikappade men inte är medlem i SHIF.

Related documents