• No results found

3. VÄRME OCH VENTILATION

3.1 Ventilation

3.1.6 Ventilationssystem

Det finns i allmänhet två lösningar för ventilationssystem. En enkel lösning, som är en vidareutvecklad variant av den äldre ”vanliga” ventilationen, samt en utvecklad lösning, som omfattar fläktar för både till- och frånluften och oftast även en värmeväxlare som tillvaratar värme från frånluften.24

Det är genom frånluften som den största värmeförlusten sker. Den ofrivilliga ventilationen styrs av konstruktionens täthet och är, tillsammans med storleken på den avsedda ventilationen och mängden värme som återanvänds från frånluften, en avgörande faktor för hur stor den totala värmeförlusten är.25

S-system (självdrag)

Enkla ventilationslösningar är beroende av självdragskrafterna som bygger på differensen i temperatur mellan inne- och uteluft. Den varma inomhusluften stiger upp och leds ut genom ventilationskanalerna, och ny luft kommer samtidigt in via tilluftsventiler och otätheter. Under sommaren är temperaturskillnaden liten och det kan innebära att ventilationen stannar av under dagen. Man bör då öppna fönstren för att kompensera för det avstannade självdragssystemet. Under vintern fungerar självdragssystemet som bäst, men det går åt mycket energi för att värma upp luften som träder in genom otätheterna. Man kan täta lite extra för att minska mängden kall luft som kommer in, men man får vara försiktig med att inte täta för mycket eftersom det kan försvåra ventilationen. Det finns risk för att inomhusklimatet blir dåligt om ventilationen blir för låg.26

Ventilationsbehovet är som störst under sommaren, det är därför olägligt att det är just då ventilationen inte fungerar. Man kan åtgärda detta genom att installera en temperaturstyrd fläkt. Denna går igång när utomhustemperaturen blir för hög för att självdragssystemet ska fungera självgående. För att minska behovet av större åtgärder, för fläktstyrda system som kräver utrymme och energi, kan man utnyttja lösningar för förstärkning och styrning av existerande självdragssystem. Det ger brukarna frihet att anpassa ventilationen efter det upplevda behovet. För att fläkten inte ska vara igång när det inte behövs kan man installera ett tryck och temperaturstyrt system. Det finns också fönsterlister, för system som tar in sin luft genom otätheter kring fönster, som minskar upplevelsen av drag genom att diffusera luftflödet.27

Självdragssystem förekommer sällan bland de hus som idag är i bruk, det är oftast äldre småhus som kan ha kvar självdragssystem som ventilationsmetod.

Systemets funktionalitet påverkas mycket av hur hushållet brukas. Ventilationen fungerar till exempel bättre om murstocken hålls varm. Därför kan ventilationens verkningsgrad försämras om man övergår till fjärrvärme eller värmepump och murstocken inte längre hålls varm. Man kan även få problem med fukt och undermåligt inomhusklimat.

Fördelen med självdragsventilation är oberoendet av el, det fungerar även vid strömavbrott. Självdragsventilationen fungerar bättre ju högre avståndet är mellan intaget av den kalla 24 Ekobygg, 1995 25 Byggekologi 2, 1997 26 Ekobygg, 1995 27 Byggekologi, 2009

uteluften och uttaget av den varma inneluften, därför är det inte optimalt med självdragsventilation i enplanshus.

En nackdel är att över- och undertryck i självdragssystem kan ge fuktproblem.28 FFS-system (fläktförstärkt självdrag)

FFS-systemet kan fungera både som ett S-system och ett F-system. FFS-systemet är ett vanligt självdragssystem som är utrustat med fläktar som går igång när luftväxlingen i huset är otillräckligt. Det är vanligt att självdrag förstärks av fläktar. Dessa ansluts mekaniskt när ventilationen är som svagast under sommaren, på grund av att temperaturskillnaden mellan inomhus- och utomhusluften är för låg för att självdraget ska fungera. På vintern stängs tilluftsventilerna och begränsar luftflödet när det blir för kallt. Detta för att FFS-system, på grund av dåligt utförande och integrering, kan framkalla oönskat drag.

F-system (frånluftsventilation)

Frånluftsventilation är vanligt förekommande i befintliga och nybyggda hus. Principer bakom detta system går ut på att skapa undertryck i huset genom att driva ut luft med en frånluftsfläkt. I samband med undertrycket kommer färsk luft in genom tilluftsventilerna och otätheter i konstruktionen. För att tilluftsventilerna inte ska sätta igen är det viktigt att inte täta för mycket. Systemet kan kompletteras med en värmepump som tillvaratar frånluftens värme för uppvärmning av vatten.

Tilluftsventilerna ligger oftast i förbindelse till radiatorer, vanligen ovan fönster. Luften måste kunna cirkulera i huset, därför är det viktigt att det finns utrymme för luftpassage över och/eller under dörrar.

FVP-system (frånluftsventilation med värmepump)

Ett FVP-system fungerar precis som ett vanligt F-system, skillnaden är att FVP-systemet tar tillvara på frånluftsvärmen. En värmepump tar, med hjälp av en förångardel placerad i frånluftskanalen, tillvara på värmen som sedan utnyttjas till att värma upp tappvarmvatten och/eller försörja det vattenburna värmesystemet.

FT-system (balanserad ventilation)

Balanserad ventilation innebär att både till- och frånluften drivs av fläktar. Systemet påverkas inte av höjdskillnaden mellan till- och frånluftskanalerna. Det är ett system som finns i många hus.

Med detta system kan man täta konstruktionen mycket mer än vad man kan göra med ett självdrags- eller frånluftssystem, eftersom man inte behöver ta in luft genom otätheterna. Med denna typ av ventilation kan man själv bestämma vilken luftmängd som ska tillföras byggnaden, man behöver heller inte bekymra sig över att vind ska orsaka drag i tilluftsventiler. Ventilationen kan anpassas efter antal personer och upplevt behov.

28

FTX-system (balanserad ventilation med värmeväxlare)

FTX-system är liksom FT-system en balanserad ventilation, fläktar styr både till- och frånluften. Skillnaden är att FTX-system är utvecklade för att kunna användas i kombination med värmeväxlare. Värmeväxlarna är svåra att sköta och förstå sig på och får därför sällan det underhåll som krävs. Av den anledningen samlar systemets långa ventilationsledningar ofta damm och utsätts för angrepp från mikroorganismer och mögel. Värmeväxlarna kan även av skada, felmontering eller glapp börja läcka och på så vis blandas uteluften med inneluften och värmeväxlarens funktion går förlorad.29

FTX-system är det vanligaste ventilationssystemet bland dagens hus. Det populära med detta system är att frånluftens värme utnyttjas till att värma upp tilluften genom värmeväxlaren. Detta ger ett energisparande på 50-80 procent jämfört med om värmen från frånluften inte hade utnyttjats. En annan fördel är att ett FTX-system fungerar oavsett väderförhållanden. FTX- systemet är väldigt mottagligt för smuts. För att systemet ska fungera optimalt måste fläktar, ventiler, ventilationsaggregat och kanaler rengöras regelbundet. Filter måste bytas regelbundet och man bör se till att systemet fungerar som det ska. Systemet kräver mycket underhåll och medför en risk för buller.

Related documents