• No results found

Ö VERENSST ÄMMELSE MED ÄGARPOLICY

I policyer beskrivs hur fond- och pensionsbolagen ska utöva sitt ägande och vilka krav de har på sina portföljbolag. Vi har i vår undersökning kommit fram till att de i stor utsträckning följer sina policyer men det råder delade meningar om de alltid uppfyller policy. Fond- och pensionsbolagen går på stämmor och röstar när de har betydande innehav i så stor utsträckning som deras resurser tillåter, vilket är i enlighet med policy. Fond- och pensionsbolagen lever upp till sina policyer att utöva rösträtten eftersom de röstar för och emot förslagen på bolagsstämmorna i den utsträckning det förekommer röstning. Däremot yttrar de sig inte så ofta på stämmorna även om det framkommit att de har börjat yttra sig mer. När fond- och pensionsbolagen tillhör de större ägarna deltar de i valberedningarna vilket också överensstämmer med ägarpolicyer.

Dock har fond- och pensionsbolagen fått utstå både positiv och negativ kritik för sitt valberedningsarbete gällande styrelsens sammansättning. I policyer står att de vill verka för en väl sammansatt styrelse, vilket de fått positiv kritik för i media. De institutionella investerarna har berömts för att ha sett till att styrelserna blivit bredare.

Det står också i policy att de vill se en väl sammansatt styrelsen med hänsyn till kön och nationalitet. Där finns ännu en del att göra då andelen kvinnor i styrelsen inte är mer än knappt 20 procent och endast en styrelseledamot är invandrare. Samtliga respondenter på fond- och pensionsbolagen uppger dock att den ökade mångfalden i styrelserna inte får ske på bekostnad av den kompetens som behövs för uppdraget som styrelseledamot. Genom att fond- och pensionsbolagen deltar i valberedningar har de möjligheten att initialt påverka styrelsesammansättningen genom att ge förslag och argumentera för bra kandidater, men valberedningen består av flera olika ägare och

det slutliga beslutet fattas av stämman, vilket gör att fond- och pensionsbolagen inte ensamt står för valet, varför inte endast fond- och pensionsbolagen kan kritiseras eller prisas för styrelsesammansättningen. Alla fond- och pensionsbolag som i sina policyer skriver att tjänstemän från bolagen inte bör sitta i styrelserna följer också detta, respondenterna uppger också att det heller inte är lämpligt. Däremot sitter tjänstemän från ett av de studerade fond- och pensionsbolagen i portföljbolagens styrelser men frågan berörs inte i ägarpolicyn.

Även kring ersättningar och incitamentsprogram råder det delade meningar om de studerade fond- och pensionsbolagen lyckats uppnå målen i sina policyer att ersättningarna ska vara skäliga och inte utmanade, samt att de ska vara marknads-mässiga. Vad som är marknadsmässigt och skäligt är en subjektiv fråga vilket gör det svårt att bedöma huruvida fond- och pensionsbolagen uppnår sin policy. En respondent menar att om fond- och pensionsbolagen skulle gå emot vissa incitamentsprogram skulle de också gå emot sina egna höga program och förklarar därmed varför fond- och pensionsbolagen inte protesterar i så hög utsträckning som respondenten själv anser att de borde göra. Däremot beröms de institutionella investerarna i en tidningsartikel för att de har sett till att incitamentsprogrammen har blivit mer prestationsbaserade. Det finns också exempel på att de har röstat emot föreslagna program eller att de har uttryckt sin åsikt kring hur programmen är sammansatta på bolagsstämmorna. Därmed uppfyller fond- och pensionsbolagen sin policy då de uppfattar att incitamentssystemen är fel, däremot kanske de borde rösta emot fler förslag enligt vår tidigare respondents resonemang. Fond- och pensions-bolagen uppfyller också sina policyer då de röstar för ett förslag om ett incitaments-systemen som de anser är väl utformade.

Även vid kapitalstrukturfrågan är det en bedömningsfråga hur fond- och pensions-bolagen uppfyller sin ägarpolicy. Fond- och pensionspensions-bolagen för diskussioner kring kapitalstrukturen vilket är i enlighet med policy men vilken kapitalstruktur som är bäst för bolaget är svårt att säga. Om fond- och pensionsbolagen driver en fråga, vilket vår undersökning visar att de gör, för att uppnå en kapitalstruktur som de anser är bra i portföljbolaget lever de upp till policy att portföljbolag ska ha en väl avvägd kapitalstruktur. En av våra övriga respondenter har dock uttryckt sitt ogillande över att

fond- och pensionsbolagen driver på för stora utdelningar som inte är bra för portföljbolagets framtida möjligheter att investera.

Vid budsituationer följer fond- och pensionsbolagen sina ägarpolicyer att offentlig-göra sina ställningstaganden i buden och att de tar ställning till buden för att kunna ta beslutet om budet ska förkastas eller accepteras. Däremot är det väldigt situations-beroende om budet accepteras eller förkastas. I fallet med rösträttsdifferentiering är det svårt att säga om fond- och pensionsbolagen lever upp till sin policy, vid ett tillfälle gavs det nya förslag som var i enlighet med policy men som sedan drogs tillbaka med hänsyn till vad som var bäst för bolaget. Andra fond- och pensionsbolag röstade vid samma tillfälle emot sina principer när de blivit lovade av andra ägare att aktiekonstruktionen skulle ses över vid ett senare tillfälle. Efteråt framfördes åsikter i tidningsartiklar att fond- och pensionsbolagen borde fortsätta arbetet för att få bort rösträttsdifferentieringen i det ursprungliga bolaget men det är inget vi har sett. Vid ett senare tillfälle i ett annat bolag röstade däremot flera fond- och pensionsbolag emot ett förslag om rösträttsdifferentierade aktier i utdelade bolag. Därmed är det väldigt situationsberoende hur de agerar i fallet med rösträttsdifferentiering men fond- och pensionsbolagens representanter uppger att det inte är en prioriterad fråga. Även uppfyllandet kring miljö- och etikkraven är svåra att bedöma om fond- och pensionsbolagen uppfyller policy, men vi har inte sett att någon kritik uppkommit om att de investerar i bolag som inte uppfyller gällande lagstiftning eller konventioner.

Fond- och pensionsbolagen för en löpande dialog med portföljbolagen under året men främst inför stämman, vilket är helt i enlighet med ägarpolicy och som också bekräftas av både journalister, styrelseledamöter och representanter från fond- och pensionsbolagen. Det finns även exempel på att fond- och pensionsbolagen samverkar med andra ägare i till exempel frågor kring incitamentsprogram eller debattartiklar, vilket även står angivet i policy att det ska ske då det bedöms vara lämpligt varpå de även uppfyller den delen av policy.

Slutsatsen man kan dra av detta och det fond- och pensionsbolagen även är överens om är att det är väldigt situationsberoende hur de agerar. Exempelvis tas ställning vid varje uppköpserbjudande till det enskilda budet, och vid varje diskussion kring kapitalstrukturen är portföljbolagets situation avgörande för hur fond- och

pensions-bolagen ställer sig till exempelvis utdelningar. I vissa fall spelar det heller ingen roll om de röstar för eller emot under en stämma eller om de går emot förslag i vissa delar i dialogen innan stämman när de inte själva eller tillsammans med andra institu-tionella investerare tillhör storägarna. Storleken på fond- och pensionsbolagen i sig och storleken på deras innehav i portföljbolagen påverkar. Ett tydligt exempel på detta är då de största ägarna vanligtvis deltar i valberedningen, vilket gör att de som deltar får möjlighet att i större utsträckning påverka portföljbolaget än övriga ägare. När innehavet är stort i portföljbolaget ses de också som en starkare maktfaktor och har möjlighet att påverka genom dialog med styrelse och företagsledning inför bolagsstämmorna. Respondenterna från fond- och pensionsbolagen uppger själva att de får kompromissa med andra ägare för att kunna nå en lösning som är så överensstämmande som möjligt med de policyer de har, men som också är så bra som möjligt för portföljbolaget. Detta innebär att fond- och pensionsbolagen ibland får acceptera förslag som inte är helt i linje med den policy de har. Beslut tas i hänsyn till situationen och deras ägarandel och inte strikt i enlighet med policy.

6 Referenser

Aktiespararnas hemsida. Hans Tson Söderström – tio frågor till nye ordföranden.

Tillgänglig: <http://www.aktiespararna.se/artiklar/Forbundsnytt/Hans-Tson-Soderstrom---10-fragor-till- nye-ordforanden/>. (2007-05-28).

Alectas hemsida. Ägarpolicy för Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt. (Fastställd oktober 2004). Tillgänglig: <http://www.alecta.se/upload/Finansiell%20info/

Filer/Alecta_agarpolicy_december_2004.pdf >. (2007-05-11).

Almgren, J. (2005). Storägare positiva till Old Mutuals bud. Svenska Dagbladet Näringsliv, 31 augusti. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Almgren, J. (2006). Skandia bjuder in till ny bonusfest. Svenska Dagbladet Näringsliv, 25 februari. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Almgren, J. (2006). Robur nobbar Gambro-bud. Svenska Dagbladet Näringsliv, 11 april. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Almroth, L. (2006). Styrelsen fick OK för A- och B-aktier. DN.se, 24 april.

Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

AMF Pensions hemsida. Bolagsstämmosäsongen 2006. Tillgänglig: <http://www.amf pension.se/upload/Dokument/PDF/060630rapport_stämmosäsongen_koncern .pdf>. (2007-05-09).

AMF Pensions hemsida. Ägarpolicy för AMF Pension Fondförvaltning. (Fastställd december 2006). Tillgänglig: <http://www.amfpension.se/upload/Dokument /PDF/AMF_Pension_agarpolicy.pdf>. (2007-05-09).

Anderson, R.C. & Reeb, D.M. (2003). Founding-Family Ownership and Firm Performance: Evidence from the S&P 500. The Journal of Finance, vol. 58 nr. 3 (June), s. 1301-1328.

Andra AP-fonden lämnar Skandia. (2006). Dagens Nyheter, 9 februari. Tillgänglig:

Affärsdata. (2007-04-25).

Andra AP-fondens hemsida. Andra AP-fondens ägarpolicy. (Fastställd februari 2007).

Tillgänglig: <http://www.ap2.se/upload/docs/Uppdaterad_agarpolicy_

07_02_07 .pdf>. (2007-05-11).

Andra Ap-fondens hemsida. AP2 index över kvinnorepresentation på utbildningsnivå, på mellanchefsnivå och i börsbolagens styrelser och ledningar. En studie genomförd av Nordic Investor Services för Andra AP-fonden Maj 2006.

Tillgänglig: <http://www.ap2.se/upload/060612_rapport.pdf>. (2007-05-10).

Aronsson, C. & Carlbom, T. (2006). Vargflocken som får börsdirrarna att darra.

Veckans Affärer, 26 oktober. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Askman, T. (2005). Intervju: Sarah McPhee – Med risk i blick. Affärsvärlden, 18 maj.

Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Assa Abloys hemsida. Assa Abloys årsstämmoprotokoll fört 2006-04-25. Tillgänglig:

<http://www.assaabloy.com/Global/Investor_relations/Annual%20general%2 0meeting/2006/Protokoll%20sve/Protokoll-Arsstamma-2006.pdf>. (2007-05-29).

Atlas Copcos hemsida. Atlas Copcos årsstämmoprotokoll fort 2006-04-27.

Tillgänglig: <http://www.atlascopco.com/se/Images/Protokoll%2B%C3%A 5rsst%C3%A4mman%2B2006_tcm40-121550.pdf>. (2007-05-29).

Bengtsson, E. (2005). Shareholder activism of Swedish institutional investors.

Edsbruk: Akademitryck.

Bergin, E., Larsson, S. & Sundén, M. (2006). De har makten över näringslivet.

Svenska Dagbladet Näringsliv, 14 oktober. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Blecher, S. (2006). Spelet om Gambro har börjat. DN.se, 9 maj. Tillgänglig:

Affärsdata (2007-04-25).

Cadbury, A. (1992). The financial aspects of corporate governance. The Committee on the Financial Aspects of Corporate Governance. London: Gee and Co.

Ltd.

Carlsson, B. (2005). Robur vill ha förlikning med Ramqvist. Dagens Nyheter - Ekonomi, 8 april. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Carlsson, R. H. (1997). Ägarstyrning. Falun: Ekerlinds förlag.

Cervenka, A. (2006). Kommentar: Straffspark för fonderna i Electrolux.

Affarsvarlden.se, 4 maj. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Cervenka, A. (2006). Finn Johnsson får mothugg. Affarsvarlden.se, 11 september.

Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Coffee, J. C. (1991). Liquidity versus Control: the Institutional Investor as Corporate Monitor. Columbia Law Review, vol. 91, nr. 6, s. 1277-1368.

Colley, J., L. (2004). What Is Corporate Governance? USA: McGraw-Hill

Companies. Tillgänglig: <http://site.ebrary.com/lib/vaxjo/Doc?id=10083553

&ppg=34>. (2007-05-25).

David, P., Kochhar, R., & Levitas, E. (1998). The effect of institutional investors on the level and mix of CEO compensation. Academy of Management Journal, vol. 41, s. 200-208.

Deegan, C. & Unerman, J. (2005). Financial Accounting Theory. Berkshire: McGraw-Hill Education.

Den lilla, svaga människan. (2003). Dagens Nyheter, 2 december. Tillgänglig:

Affärsdata. (2007-04-25).

DiMaggio, P. J. & Powell, W. W. (1983). The Iron Cage Revised: Institutional Isomorphism and Collective Rationality in Organizational Fields. American Journal of Sociology, vol. 48, s. 147-160.

Editorial: Corporate Governance, Institutional Investors and Socially Responsible Investment. (2002). Corporate Governance: An International Review, vol 10, nr 1, s 1-4.

Electrolux hemsida. Electrolux årsstämmoprotokoll fört 2006-04-24. Tillgänglig:

<http://ir.electrolux.com/files/Protokoll_arsstamman_2006.pdf>. (2007-05-29).

Electrolux hemsida. Protokoll från extra bolagsstämma 12 december 2006.

Tillgänglig: <http://ir.electrolux.com/files/Protokoll.pdf>. (2007-05-31).

Ericssons hemsida. Ericssons årsstämmoprotokoll fört 2006-04-10. Tillgänglig:

<http://www.ericsson.com/se/investerare/arsstamma/doc2006/protokoll_arsst amma.pdf>. (2007-05-29).

Evans, R. (2004). European funds increasing corporate activism. Pensions &

Investments, vol. 32, s. 14-16.

Fondbolagens Förenings hemsida. Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande.

(Fastställd februari 2007). Tillgänglig: <http://www.fondbolagen.se

/upload/riktlinjer_f%C3% B6r_%C3%A4garut%C3%B6vande_rev_feb_07_

002.pdf>. (2007-04-16).

Fondbolagens Förenings hemsida. Svensk kod för fondbolag. (Fastställd april 2006).

Tillgänglig: <http://www.fondbolagen.se/upload/kod_f%C3%B6r_styrning _av_fondbolag_revidering_feb_2007.pdf>. (2007-04-16).

Frick, L. & Granström, K. (2006). Nu är det klart – OM köper Skandia. Svenska Dagbladet Näringsliv, 27 januari. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Första AP-fondens hemsida: Tillgänglig: <http://www.ap1.se/templates/AP1 _Normal.asp?id=2719>. Samt <http://www.ap1.se/templates/

AP1_Normal.asp?id=2009>. (2007-05-31).

Gambros hemsida, Bolagsstämmoprotokoll 2/2006: Tillgänglig:

<http://www.gambro.se/upload/Site_se/Investor_relations/Finansiella_rappor ter/2006/BOLAGSSTAMMOPROTOKOLL_2006.pdf>. (2007-05-31).

Gripenberg, P. (2006). Riskkapitalets framgångar trissar upp chefslöner. DN.se, 12 november. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Handelsbankens hemsida. Handelsbankens årsstämmoprotokoll fört 2006-04-25.

Tillgänglig: <http://www.handelsbanken.se/shb/inet/icentsv.nsf/vlookuppics /investor_relations_bolagsstämma_06_protokoll_sv/$file/bolagsstamma_200 6_protokoll_svenska.pdf>. (2007-05-29).

Handelsbanken Fonders hemsida. Ägarstyrningspolicy. Tillgänglig:

<http://shb.ecovision.se/ Fund/funds/OwnerPolicy.aspx?locale=sv-SE>.

(2007-05-11).

Hedlund G., Hägg, I., Hörnell, E., & Rydén, B. (1985). Institutioner som aktieägare – Förvaltare? Industrialister?. Klippare? Kristianstad: Kristianstads

Boktryckeri AB.

Hellbom, O. & Saldert, J. (2006). Seddigh unik i styrelserum. Dagens industri, 21 mars. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Hellman, N. (2005). Can we expect institutional investors to improve corporate governance?. Scandinavian Journal of Management, vol. 21, s. 293-327.

Hendry, J., Sanderson, P., Barker, R. & Roberts, J. (2006). Owners or traders?

Conceptualizations of institutional investors and their relationship with corporate managers. Human relations, vol. 56, s. 1101-1132.

Hennes & Mauritz hemsida. Hennes och Mauritz årsstämmoprotokoll fört 2006-05-03. Tillgänglig: <http://www.hm.com/filearea/corporate/fileobjects/pdf/

sv/ANNUAL_GENERAL_MEETING2006__ITEM_6_1156351838730.pdf

>. (2007-05-29).

Hirschman, A. O. (1970). Exit, Voice and Loyalty: Responses to Decline in Firms, Organizations and States. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.

Holmens hemsida. Holmens årsstämmoprotokoll fört 2006-03-27. Tillgänglig:

<http://www.holmen.com/Main.aspx?ID=f1a13c25-c54c-4d46-bc5c-6e808e8350d4>. (2007-05-29).

Industrivärdens hemsida. Industrivärdens årsstämmoprotokoll fört 2006-05-08.

Tillgänglig: <http://www.industrivarden.se/upload/pdf/Protokoll%20 arsstamma%202006.pdf>. (2007-05-29).

Institutionerna måste förtydliga sin ägarroll. (2006). Dagens industri, 27 mars.

Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Interview: The Role of Institutional Investors in Corporate Governance: the case of Standard Life Investments. (2000). Corporate Governance: An International Review, vol. 8, nr. 1, s 81-86.

Investors hemsida. Investors årsstämmoprotokoll fört 2006-03-21. Tillgänglig:

<http://www.investorab.com/NR/rdonlyres/171551C1-1205-432C-A54A-7D9981F21857/0/Protokollarsstamma2006.pdf>. (2007-05-29).

Johnson, R. & Greening, D. (1999). The effects of corporate governance and

institutional ownership types on corporate social performance, Academy of Management Journal, vol. 42, nr. 5, s. 564-576.

Kiepels, C. (2006). Roburs makt väger tyngst. Dagens industri, 23 november.

Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Kiepels, C. & Svensson, K. (2006). Kritikerna varnar för utarmade ledningar, Dagens industri, 8 juni Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Kollegiet för svensk bolagsstyrnings hemsida. Svensk kod för bolagsstyrning.

(Gällande från juli 2005). Tillgänglig: <http://www.bolagsstyrning.se/

sv/0000004.asp>. (2007-04-16).

Larsson, G. (2006). Volvos kassa till för uppköp. Dagens industri, 6 april. Tillgänglig:

Affärsdata. (2007-04-25).

Lundell, S. (2006). Kampen om Volvo: Nya ägare bäddar för utrensningar i Volvo.

Dagens industri, 7 september. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Lundell, S. (2006). Volvos nya mål splittrar storägarna. Dagens Industri, 9 september.

Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Länsförsäkringars hemsida. Ageranden 2006. Tillgänglig: <http://lf.ecovision.se/

finansrummet/mainFrame.aspx?top=8&subm=2&contentUrl=&showFundSu bMenu=>. (2007-05-11).

Länsförsäkringars hemsida. Ägarpolicy. Tillgänglig: <http://lf.ecovision.se/

finansrummet/mainFrame.aspx?top=8&subm=2&contentUrl=&showFundSu bMenu=>. (2007-05-11).

Nachemsson-Ekwall, S. (2006). De storgrälar om Volvos kassa. Dagens industri, 30 mars. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Nachemson-Ekwall, S. (2005). Slopa valberedningarna! Dagens industri, 21 december. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Nachemson-Ekwall, S. & Svensson, K. (2005). Skandiaägare byter sida inför slutstriden. Dagens industri, 10 oktober. Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Nordeas hemsida. Nordeas årsstämmoprotokoll fört 2006-04-05. Tillgänglig:

<http://www.nordea.com/sitemod/upload/root/www.nordea.com%20-%20se/Investorrelations/Protokoll_Nordea_2006.pdf>. (2007-05-29).

Nordea Fonders hemsida. Nordeas fonder – Riktlinjer för ägarstyrning. (Fastställd september 2006). Tillgänglig: <http://www.nordea.se/sitemod/upload /root/www_nordea_se /om_nordea/agarstyrning_fonder/riktl_agarstyrn _int.pdf>. (2007-05-09).

Nordeas Fonders hemsida. Ägarfrågor i fokus 2006. Tillgänglig:

<http://www.nordea.se/sitemod/upload/root/www_nordea_se/om_nordea/aga rstyrning_fonder/agarstyrning_2006.pdf>. (2007-05-09).

Parkin, M. (2005). Microeconomics – International Edition – Seventh Edition. USA:

Pearson Education, Inc.

Pålsson, A-M. (2001). Fondbolagen – de ovilliga och olämpliga ägarna. Ekonomisk Debatt, årg. 29 nr 1, s 29-39.

Rosengren, K. E. & Arvidsson, P. (2005). Sociologisk metodik. Malmö: Liber.

Sandviks hemsida. Sandviks årsstämmoprotokoll fört 2006-05-02. Tillgänglig:

<http://www.sandvik.se/sandvik/0010/Internet/se03369.nsf/GenerateTopFra meset?ReadForm&menu=&view=http%3A//www.sandvik.se/sandvik/0010/I nternet/se03370.nsf/2232ea4068464333c12569a0004fa358/ec24d37d9fbb58 ebc125716c003da754%21OpenDocument&banner=/sandvik/0010/Internet/s e03369.nsf/LookupAdm/BannerForm%3FopenDocument>. (2007-05-29).

SCA:s hemsida. SCA:s årsstämmoprotokoll fört 2006-04-06. Tillgänglig:

<http://www.sca.com/documents/sv/AGM/Protokoll_2006_SV.pdf>. (2007-05-29).

Scanias hemsida. Scanias årsstämmoprotokoll fört 2006-05-04. Tillgänglig:

<http://www.scania.com/Images/Scania%20AB%20ordinarie%204%20maj

%2006_tcm10-158920.pdf>. (2007-05-29).

SEB:s hemsida. SEB:s årsstämmoprotokoll fört 2006-04-04. Tillgänglig:

<http://www.sebgroup.com/pow/wcp/filedownload.asp?file=DUID_FF7BE8 F6CBFEA1E0C1257154004563B8_protokoll2006.pdf&sitekey=sebgroup.co m&lang=se>. (2007-05-29).

SEB:s hemsida. Ägarpolicy för SEB:s svenska fondbolag. (Fastställd februari 2003 reviderad februari 2006). Tillgänglig:

<http://www.seb.se/pow/content/Fonder/oevrigt/ agarpolicy.pdf>. (2007-05-09).

Securitas hemsida. Protokoll fört vid extra bolagsstämma 25 september 2006.

Tillgänglig: <http://www.securitas.com/documents/en/Minutes%20of%

20the%20meeting,%20Extraordinary%20AGM%2025%20September%2020 06%20incl%20appendix.pdf>. (2007-05-31).

Securitas hemsida. Securitas årsstämmoprotokoll fört 2006-04-03. Tillgänglig:

<http://www.securitas.com/documents/related_documents-swe/AGM_2006_protokoll.pdf>. (2007-05-29).

Skandias hemsida. Skandias årsstämmoprotokoll fört 2006-04-27. Tillgänglig:

<http://www.skandia.com/se/includes/documentlinks/agm2006/minutes_agm _060427_se.pdf>. (2007-05-29).

Skandia Livs hemsida. Skandia Livs ägarpolicy. (Fastställd december 2005).

Tillgänglig: <http://www.skandia.se/liv/upload/SkandiaLiv/pdf/skandialiv _agarpolicy_20051219.pdf>. (2007-05-10).

Skanskas hemsida. Skanskas årsstämmoprotokoll fört 2006-03-30. Tillgänglig:

<http://www.skanska.com/files/documents/investor_relations/2006/protokoll _bolagsstamma_060330.pdf>. (2007-05-29).

SKF:s hemsida. SKF:s årsstämmoprotokoll fört 2006-04-25. Tillgänglig:

<http://investors.skf.com/files/prbolsv06.pdf>. (2007-05-29).

Sparare kan förlora miljarder på grund av kryphål i lagen. (2006). Dagens Nyheter, 26 november. Tillgänglig: Affärsdata (2007-04-25).

SSAB:s hemsida. SSAB:s årsstämmoprotokoll fört 2006-04-08. Tillgänglig:

<http://www.ssab.se/upload/Verksamhet/Dokument/Prot%20SSABs %20årss tämma%202006.pdf>. (2007-05-29).

Sundqvist, S-I. (2006). Ägarna och makten i Sveriges börsföretag. SIS Ägarservice.

Svensson, K. (2006). Gardells drag slår ut Källströmer. Dagens industri, 12 oktober.

Tillgänglig: Affärsdata. (2007-04-25).

Svensson, K. (2006). Storägare positiva till röstförslag. DI.se, 21 april. Tillgänglig:

Affärsdata. (2007-04-25).

Swedbanks hemsida. Swedbanks årsstämmoprotokoll fört 2006-04-24. Tillgänglig:

<http://www.swedbank.se/sst/www/inf/out/fil/0,,298101,00.pdf>. (2007-05-29).

Swedbank Roburs hemsida. Bolagsaktuellt. Tillgänglig: <http://www.robur.se/

upload/pdf/bolagsaktuellt.pdf>. (2007-05-09).

Swedbank Roburs hemsida. Deltagande i bolagsstämmor 2006. Tillgänglig:

<http://www.robur.se/upload/pdf/Bolagsstammor_2006.pd f> (2007-05-30).

Swedbank Roburs hemsida. Riktlinjer för information till aktieägarna om incitamentsprogram i aktiemarknadsbolag. (Fastställd mars 2001.

Tillgänglig: <http://www.robur.se/upload/pdf/incitamentsprogr_010322 .pdf>. (2007-05-09).

Swedbank Roburs hemsida. Roburs ägarpolicy. (Fastställd oktober 2005).

Tillgänglig: <http://www.robur.se/upload/pdf/agarpolicy.pdf>. (2007-05-09).

Swedish Match. Protokoll fört vid extra bolagsstämma 4 december 2006. Tillgänglig genom kontakt med Swedish Match. (2007-05-31).

Swedish Match:s hemsida. Swedish Match årsstämmoprotokoll fört 2006-04-20.

Tillgänglig: <http://www.swedishmatch.com/Archive/Pdf/ProtokollA GM2006.pdf>. (2007-05-29).

Tele 2:s hemsida. Protokoll från extra bolagsstämma 21 februari 2006. Tillgänglig:

<http://www.tele2.com/upload/files/Protokoll_EGM_0206.pdf>. (2007-05-31).

Tele2:s hemsida. Tele2:s årsstämmoprotokoll fört 2006-05-10. Tillgänglig:

<http://www.tele2.com/upload/files/protokollAGM20060510.pdf>.

<http://www.tele2.com/upload/files/protokollAGM20060510.pdf>.