• No results found

7.1. Värdegrund och bemötande

Verksamheten ska präglas av respekt för varje individs behov, resurser och önskemål och bygga på grundtanken att den enskilde har förmåga att själv välja hur han/hon vill leva sitt liv. Detta innebär att personal i mötet med den enskilde ska ha respekt för självbestämmandet, värna integritet, trygghet och värdighet.

Inom vuxenförvaltningens verksamhetsområde ska socialt stöd, service och omsorg ges utifrån ett socialt synsätt där brukaren sätts i fokus och dennes förmågor och resurser tas tillvara. I verksamheterna ska dagen utformas så att den stärker brukarens fysiska och psykiska välbefinnande genom att tillvarata brukarens egna initiativ och uppmuntra till samspel med omvärlden.

Ett professionellt bemötande ska vara utgångspunkt i mötet med brukaren. Utföraren ska i det dagliga arbetet utgå från vuxenförvaltningens verksamhetsidé; ”Med tanke och känsla skapar vi förutsättningar för en meningsfull och trygg tillvaro för individens bästa.”

7.2. Ledningen

Utföraren ska ansvara för att kompetent arbetsledning finns tillgänglig för verksamheten.

Alla med chefsbefattning ska ha relevant högskoleutbildning, eller annan utbildning som bedöms tillräcklig, samt erforderlig kompetens.

7.3. Verksamhetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), hälso- och sjukvård

Utföraren svarar för att det finns verksamhetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Verksamhetschef ska

säkerställa att den enskildes behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i vården tillgodoses. Se dokumentet ”Ansvarsfördelning nämnd verksamhetschef MAS” där ansvarsfördelning mellan nämnd, verksamhetschef samt MAS redovisas.

7.4. Vård och sociala tjänster

Vård och sociala tjänster ska ges utifrån ett socialt synsätt där den enskilde sätts i fokus och dennes förmågor och resurser tas tillvara. Brukaren ska ha delaktighet och inflytande över sin person och vardag. Brukarens självständighet och hälsa ska främjas genom ett förebyggande, habiliterande och rehabiliterande synsätt.

Alla brukare ska erbjudas en kontaktpersonal (ej pers ass, trygghetslarm, tillfälliga insatser). Kontaktpersonalens uppgift är att främja brukarens delaktighet och ha ett särskilt ansvar att bidra till trygghet och kontinuitet för brukaren.

7.5. Kommunal hälso- och sjukvård

Utföraren ska erbjuda hälso- och sjukvård av god kvalitet och omfatta såväl förebyggande hälsovård som sjukvårdsinsatser till de personer som bor i särskilda boendeformer och till de som vistas i utförarens dagverksamheter.

Utföraren ska också erbjuda hemsjukvård och hembesök till befolkningen över 18 år i eget ordinärt boende som har bedömts behöva hälso- och sjukvårdsinsatser och som av olika skäl har svårt att förflytta sig till en öppenvårdsmottagning. Den hälso- och sjukvård som omfattas är insatser enligt HSL § 18 på primärvårdsnivå och som utförs av sjuksköterska samt rehabilitering och habilitering som utförs av arbetsterapeut och sjukgymnast.

Utföraren ska följa överenskommelser med Landstinget Sörmland när det gäller läkemedelhjälpmedel och tandvård. Utföraren ska också följa de delar i berörda vårdprogram som är giltiga för kommunen.

Vården ska vara patientfokuserad och erbjudas på lika villkor med respekt för alla människors lika värde och den enskildes värdighet och självbestämmande.

För att den enskilde ska kunna leva ett aktivt liv, känna trygghet och uppleva största möjliga hälsa och välbefinnande ska verksamheten arbeta utifrån evidens och kunskapsbaserad erfarenhet och med ett rehabiliterande arbetssätt.

Utföraren ansvarar för habilitering, rehabilitering, tekniska hjälpmedel och

förbandsartiklar som ordinerats av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt ska tillhandahålla individuellt förskrivna inkontinenshjälpmedel till de som omfattas av den kommunala hälso- och sjukvården.

Alla med behov av kommunal hälso- och sjukvård ska ha en utsedd namngiven patientansvarig sjuksköterska.

Sjuksköterska ska vara nåbar per telefon dygnet runt. Sjuksköterskan ska ha en inställelsetid på max 30 minuter.

Samtliga hälso- och sjukvårdsinsatser för patienten samordnas av patientansvarig sjuksköterska som ansvarar för att kontakter tas med olika professioner. Planering sker i samverkan och delaktighet med patienten och eller dennes företrädare.

Dokumentationen ska, utifrån patientens individuella behov, beskriva vårdens planering, genomförande och resultat. Dokumentationen ska utformas så att den bidrar till att trygga patientens säkerhet och ge ett underlag för fortlöpande utvärdering och revidering av omvårdnads- och behandlingsinsatserna (enligt patientdatalagen och av medicinskt ansvarig sjuksköterska fastställd rutin).

God hygienisk standard ska tillämpas enligt gällande rutin.

All läkemedelshantering ska följa en aktuell läkemedelsinstruktion som är framarbetad av enheten och fastställd av medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Kvalitetsgranskningar av läkemedelshantering sker av Apoteket Farmaci enligt avtal.

Vid granskning ska enhetschef och sjuksköterska närvara.

Avvikelser ska registreras, analyseras, åtgärdas, följas upp och återkopplas enligt gällande rutin.

För att främja ett hälsoinriktat arbetssätt ska riskanalyser erbjudas samtliga brukare/patienter inom den kommunala hälso- och sjukvården enligt upprättade rutiner med registrering bl a i de nationella registren. Riskanalyser ska utföras inom områdena: nutrition, trycksår, fallprevention, hygien och vårdrelaterade infektioner.

Fallprevention ska följa det länsgemensamma vårdprogrammet ”I alla fall”. Detta gäller även för personer under 65 år.

Brukaren ska vid inflytt på särskilt boende och därefter minst en gång per år erbjudas bedömning av nutritionsstatus, vikt och BMI. Behovet styr insats.

Hälso- och sjukvårdsinsatser ska utföras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal eller av omvårdnadspersonal på delegation eller efter instruktion.

Sjuksköterska ska handleda och ge instruktioner till omvårdnadspersonal i utförarverksamheten för utförande av hälso- och sjukvård.

Arbetsterapeut och sjukgymnast ska handleda och ge instruktion till

omvårdnadspersonal för utförande av habiliterings- och rehabiliteringsinsatser samt handhavande av tekniska hjälpmedel.

Arbetsterapeut och sjugymnast ansvarar för förskrivning av hjälpmedel i hemmet och höftskyddsbyxor för personer med hemsjukvård.

Sjuksköterska/distriktssköterska ansvarar för förskrivning av inkontinenshjälpmedel.

Den enskilde ska tillförsäkras värdighet och trygghet vid vård i livets slutskede. Vård i livets absoluta slutskede ska präglas av medmänsklighet, omvårdnad, smärt- och ångestlindring. Brytpunktssamtal ska ges när legitimerad personal anser det lämpligt.

En kontinuerlig information ska ges till den döende och/eller närstående, om så önskas. Efter bedömning av ansvarig läkare och sjuksköterska upprättas en vårdplan för vård i livets absoluta slutskede där behovet av omvårdnadsinsatser anges. Dessa ges som täta punktinsatser. Registrering ska ske i det nationella kvalitetsregistret Palliativa registret.

Nödvändig tandvård inkluderande tandvårdsintyg och årlig munhälsobedömning ska erbjudas av patientansvarig sjuksköterska enligt Tandvårdslagen 8a §. Utföraren ansvarar för att personal finns tillgänglig då individuell instruktion ges till den enskilde.

7.6. Kost

Mat är en av grundförutsättningarna för hälsa och välbefinnande. Måltiden skapar flera värden för den enskilde som har betydelse för livskvaliteten. Närings- och energitillförsel, social samvaro och sinnesstimulans är exempel på några sådana värden.

De verksamheter som hanterar och serverar mat ska följa Livsmedelsverkets gällande rekommendationer om mat och näring för äldre och personer med

funktionsnedsättning.

Egenkontroll ska finnas som visar att livsmedelslagens krav på tider och

temperaturer för varmhållning, egenkontroll och hygieniska föreskrifter uppfylls.

7.7. Dokumentation och förvaring av handlingar

Utföraren ansvarar för att dokumentation sker i enlighet med socialtjänstlagen och patientdatalagen. Här erinras särskilt om utförarens skyldighet att dokumentera faktiska omständigheter och händelser av betydelse. Syftet med dokumentation är att säkerställa den enskildes rätt till en god och säker service, stöd, vård och omsorg, samt personalens rättssäkerhet vid händelse av internkoll, oenighet mm.

Dokumentationen ska, utifrån den enskildes behov, beskriva insatsernas planering, genomförande och resultat. Dokumentationen ska utformas så att den bidrar till att trygga den enskildes säkerhet och ge ett underlag för fortlöpande utvärdering, revidering och planering av insatserna.

7.7.1. Genomförandeplan

Utföraren ska ansvara för att en genomförandeplan (SoL och LSS) och/eller vårdplan (HSL) upprättas för varje brukare utifrån dennes beslut. I planen ska det framgå hur den enskildes behov av insatser och önskemål konkret ska tillgodoses. Brukaren eller dennes företrädare ska göras delaktiga i planens upprättande. Genomförandeplanen ska prägla det dagliga arbetet med den enskilde, vara aktuell och följas upp minst 2 gånger per år.

7.7.2. Vårdplan

Vårdplanen ska om möjligt utformas tillsammans med den enskilde och/eller dennas anhörig/närstående och tas i regel fram med den enskildes samtycke.

Den ska innehålla mål för planerade insatser/åtgärder utifrån den enskildes behov.

Vårdplanen kan beskriva insatser/åtgärder inom ett verksamhetsområde eller samordnade insatser/åtgärder mellan flera verksamhetsområden.

Vårdplanen används i samband med pågående insatser/åtgärder samt vid uppföljning och utvärdering

Individuella planer dokumenteras i patientjournalen (i enlighet med patientdatalagen).

Dokumentation om den enskilde brukaren ska förvaras i enlighet med gällande lagstiftning, intentionerna i arkivlagen och vuxennämndens dokumenthanteringsplan.

7.8. Sekretess

Utföraren ska svara för att all personal som är verksam inom vuxenförvaltningens utförarverksamhet har kunskaper om sekretesslagstiftningen samt 2 kap 8 § Lag om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Utföraren ansvarar för att frivilligaktörer avger ett tystnadslöfte.

7.9. Misstanke om brott

Utföraren ansvarar för att all personal har kännedom om regelverket kring muta.

Misstanke om brott mot brukaren där personal eventuellt är inblandad ska

omedelbart anmälas till polisen samt rapporteras till förvaltningens personalenhet.

Utföraren ska vidtaga de åtgärder som krävs.

7.10. Avgifter och privata medel

Uppdragsfunktionen debiterar och tar in avgift från den enskilde för vård, omsorg och mat enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa. Den enskilde betalar själv sin egen hyra/boavgift. Utföraren får inte ta ut avgift av den enskilde för åtaganden och skyldigheter som omfattas av överenskommelsen.

Personalen ska i så liten omfattning som möjligt hantera den enskildes medel, när så sker ska rutiner för kontanthantering och god redovisningssed följas.

7.11. Nyckelhantering

Utföraren ska ha rutiner för nyckelhantering samt ansvara för att nycklar förvaras på ett betryggande sätt. Utföraren ska bekosta byte av lås om nycklar kommer bort när utföraren har övertagit ansvaret för brukarens nycklar.

7.12. Lokaler och inventarier

Utföraren ansvarar för att tillhandahålla lokaler och inventarier och att dessa vårdas väl. Utföraren ska ha en effektiv lokalanvändning och planering.

7.13. Transporter

Utföraren ansvarar för att personalen har tillgång till de transportmedel som behövs för att utföra uppdraget.

7.14. Tolk

Utföraren ska vid behov anlita och bekosta tolk med undantag för den tolktjänst som landstinget har ansvar för.

7.15. Verksamhetsövergång

Vid politiska beslut om verksamhetsövergång till annan utförare eller annan förändring, ska utföraren medverka till att övergången sker utan olägenheter för kommunen och brukarna.

Utföraren är skyldig att utan kostnad, efter anmodan, tillställa uppdragsfunktionen de uppgifter som behövs vid en eventuell övergång till annan utförare eller annan förändring.

7.16. Miljö

Utföraren ska arbeta med miljö enligt gällande lagstiftning, riktlinjer och rutiner.

8. Information, samverkan, insyn och tillsyn

Related documents