• No results found

Verksamheten hemtjänst för personer under 65 år omfattar Eskilstuna kommuns geografiska gräns exklusive Torshälla stads kommundel och stadsdelen Snopptorp.

Utföraren ska utföra hemsjukvård i hela Eskilstuna kommun för personer över 18 år, både planerade hembesök och besök vid oförutsedda behov ska utföras.

Insatserna utförs av vård- och omsorgspersonal som punktinsatser och sker inom ramen för individuppdraget och genomförandeplanen samt delegerad hälso- och sjukvårdsinsats. Det innebär att personal inte kan stationeras hos enskild brukare.

Men täta insatser kan förekomma.

I åtagandet ingår följande verksamhetsdelar:

16.1.1. Stöd i hemmet

Utföraren ska ge individuellt utformad hjälp i form av stöd- och serviceinsats och personlig omvårdnad. Insatserna ges i den enskildes hem, eller i dess närhet, i enlighet med gällande individuppdrag och genomförandeplan.

16.1.2. Social verksamhet

Utföraren ska bidra till att skapa meningsfullhet i vardagen för den enskilde och medverka till att den enskilde aktivt kan delta i samhällslivet.

Samarbete med frivilliga aktörer ska eftersträvas.

16.1.3. Ledsagning till dagverksamhet

Utföraren ansvarar för att ledsaga brukaren till och från dagverksamhet. Denna insats utförs i samverkan mellan personal från hemtjänsten och dagverksamheten för personer med demenssjukdom.

16.1.4. Vård i livets slut

Utföraren ska tillhandahålla en god och säker vård och omsorg i livets slutskede.

Samarbete med anhöriga, hälso- och sjukvårdspersonal och övriga berörda ska ske för att säkra en god omvårdnad och ett gott omhändertagande, enligt rutin.

16.1.5. Matleverans/alt matservice

Utföraren ansvarar för leverans av matlåda till brukarens bostad och matens temperatur ligger inom godkända nivåer, enligt rutin.

16.1.6. Trygghetslarm

Brukare med trygghetslarm får stöd av vuxenförvaltningens larmgrupp.

Syftet med trygghetslarmet är att skapa trygghet i hemmet och är avsett att användas vid akuta hjälpbehov. Trygghetslarmets syfte och funktion ska tydliggöras för brukaren av företrädare från myndighet och utföraren. Utföraren ansvarar för att trygghetslarm (för analog telefoni) införskaffas, installeras, underhålls och driftsäkras i nödvändig omfattning, till enskild över 18 år, som beviljats insatsen.

Installation av larm ska ske inom 5 vardagar efter överlämnat uppdrag. Vid brådskande fall, vilket ska framgå av uppdraget, ska larmet installeras inom 2 vardagar, under förutsättning att brukaren kan överlämna extranyckel.

Utföraren ansvarar för att ta emot larm från larmcentralen samt för att skyndsamt åtgärda dessa dygnet runt, årets alla dagar. Målsättningen är att larmgruppen ska vara på väg till den som larmat inom 30 minuter efter mottaget larm. För inkommet larm ska åtgärd vara påbörjad inom 40 minuter. För brukare som bor i landsbygdsområden kan inställelsetiden vara längre. I de fall då flera larm inkommer samtidigt,

prioriteras andning, hjärta, fall och så kallade tysta larm, där larmabonnenten inte svarar.

16.1.7. Nattinsatser

Utföraren ansvarar för att brukare med beslut om nattinsatser, oavsett ålder, får dessa utförda av vuxenförvaltningens omvårdnadspatruller natt under förutsättning att brukaren kan överlämna extranyckel. Hälso- och sjukvårdspatrull natt ska finnas för personer med behov av sjukvårdsinsatser nattetid.

Omvårdnads – och hälso- och sjukvårdspatrullerna nattetid arbetar huvudsakligen med planerade hembesök, men besök vid oförutsedda behov kan förekomma.

16.1.8. Anhörigstöd och avlösning

Hemtjänsten ska uppmärksamma anhörigas behov och vid behov kunna informera anhöriga om andra hjälpinstanser och insatser. Särskilt utbildade anhörigstödjare ska finnas i varje hemtjänstgrupp

Utföraren ska utifrån individuppdrag avlösa anhöriga som i hemmet vårdar närstående.

16.1.9. Närståendeanställning

När det bedöms lämpligt kan utföraren för Eskilstuna kommuns räkning anställa anhörig för utförande av hemtjänstinsats till sin närstående. Utföraren ansvarar för anställningsförfarandet.

16.2. Insatsernas innehåll

Den enskildes beslut och den individuella genomförandeplanen är utgångspunkt för hur insatsen ska utföras och vilka individuella mål som ska eftersträvas.

16.2.1. Stöd och service

Insatserna inom stöd och service ska utgå från uppdraget och anpassas efter den enskildes önskemål och utformas i samförstånd mellan den enskilde och utföraren.

Den enskilde ska i möjligaste mån delta i utförandet av insatsen, i syfte att behålla funktioner och därmed självständigheten.

Utföraren ska vara brukaren behjälplig vid flytt till särskilt boende så att de viktigaste personliga tillhörigheterna kommer med vid flytten, när detta inte kan tillgodoses på annat sätt. Signal om i vilka fall detta är aktuellt ska komma från berörd enhetschef på det särskilda boendet och förmedlas till berörd enhetschef i hemtjänst

16.2.2. Hantering av sopor (miljö)

Sopor kastas eller källsorteras i närmaste sorteringskärl i eller i anslutning till fastigheten.

16.2.3. Hushållsärenden (inköp mm)

Inköp sker i närmaste dagligvaruaffär, i normalfallet en gång i veckan.

Vid post-, bank- och apoteksärenden kan hemtjänst i undantagsfall åta sig att hantera

”fickpengar” för den enskilde, när det inte kan tillgodoses på annat sätt. I dessa fall ska rutin för kontant hantering följas. En mycket restriktiv hållning ska tillämpas när det gäller hantering av brukarens medel.

16.2.4. Tvätt och klädvård

Utföraren ansvarar för att den enskildes personliga kläder, sänglinne, handdukar m.m. tvättas. Handtvätt och mangling utförs inte. Strykning av gångkläder med undantag av underkläder ingår.

16.2.5. Städning

Utföraren ansvarar för att den enskildes bostad städas så att krav på god trivsel och hygien upprätthålls, enligt gällande rutin

16.2.6. Enstaka insats

Utföraren ska verkställa beslut om enstaka insats enligt uppdraget.

16.2.7. Mathållning

Mat är en av grundförutsättningarna för hälsa och välbefinnande. Måltiden skapar flera värden för den enskilde som har betydelse för livskvaliteten. Social samvaro och sinnesstimulans är exempel på några sådana värden.

Utföraren ansvarar för att enskild med beslut om måltidsstöd får tillräcklig hjälp vid måltidssituationen. Måltidsstöd kan innefatta t ex framplockning och servering av måltiden samt diskning och renhållning vid matplatsen men också matning, sällskap under hela eller delar av måltiden för att stimulera lusten att äta.

16.2.8. Sociala insatser

Insatserna syftar till att motverka ofrivillig ensamhet och isolering samt bidra till minskad oro. Insatserna ska bidra till den enskildes sociala hälsa.

Utöver aktiviteter i utförarens regi kan social samvaro anordnas genom frivilliga insatser. Sociala insatser utförs i form av:

• Samvaro i eller i anslutning till hemmet

• Ledsagning

• Följeslagare

• Utevistelse

16.2.9. Trygghetsskapande insatser

Den enskilde ska i möjligaste mån uppleva livskvalitet i form av trygghet i sitt hem.

Trygghetsskapande insatser utförs i form av:

• Telefonservice/trygghetsringning

• Trygghetsbesök (tillsynsbesök)

• Trygghetslarm

16.2.10. Personlig omvårdnad

Med personlig omvårdnad menas sådana personliga insatser som behövs för att tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov:

• Personlig hygien

• Stöd och hjälp vid dusch och hårvård, insatsen ges i normalfallet upp till två gånger per vecka.

• Hjälp vid toalettbesök

• Bäddning dagligen samt byte av sänglinne var 14: dag eller vid behov

• Hjälp att ta av och på kläder och personliga hjälpmedel.

• Enklare skötsel av hjälpmedel

• Förflyttningar t ex från rullstol till säng

• Måltidsstöd

• Underlätta kommunikation och förståelse

• Hjälp till egenvård

16.2.11. Hälso- och sjukvård i hemmet

All planerad hälso- och sjukvård som med bibehållen säkerhet kan ges i hemmet, kallas för hemsjukvård, under förutsättning att den enskilde inte kan ta sig till annan

oförutsedda behov. Behov av hembesök har identifierats av hemtjänstpersonal eller legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Behörig läkare ska skriva ordination på hemsjukvård. Vårdbehovet kan vara varaktigt eller begränsat i tid. En vårdplan ska vara upprättad av legitimerad personal.

Hälso- och sjukvårdsinsatser ska utföras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal eller av omvårdnadspersonal med delegation/instruktion. Vid egenvård instruerar den enskilde omvårdnadspersonalen

Sjuksköterska i hemvård ska handleda och ge instruktioner till omvårdnadspersonal i hemtjänsten för utförande av hälso- och sjukvård för personer med hemsjukvård.

Arbetsterapeut och sjukgymnast ska handleda och ge instruktion till omvårdnadspersonal i hemtjänst för utförande av habiliterings- och rehabiliteringsinsatser för personer med hemsjukvård.

Sjuksköterska ska utifrån sitt ansvarsområde medverka till att tvärprofessionella läkemedelsgenomgångar med symptomskattning görs på personer som har hemsjukvård med ansvarsövertagande.

Vid hemsjukvård med ansvarsövertagande av läkemedel ska en lokal läkemedelsinstruktion tas fram och följas av hemsjukvården.

Läkemedelsintruktionen ska vara fastställd av medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Related documents