• No results found

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelsen omfattar tiden 1 januari – 31 december

1. 11 protokollförda och justerade möten har hållits varav ett är årsmöte inkl. konstituering.

2. Ett möte inkl. teaterbesök har hållits utan minnesanteckningar. Se prot. 2017-09-03 p 3.

3. Ett medlemsmöte genomfördes 2 sep i Östhammar. Summering se prot. 2017-09-03 p 6.

Organisation

- Swe Q, Sveriges Quinnoråd, har under året haft 14 betalande enskilda medlemmar. En betalande organisationsmedlem, IKFF – Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Stockholmskretsen med ca 110 medlemmar. Swe Q har en referensgrupp i Göteborg och många kontakter med såväl nationella kvinnoorganisationer och nätverk som internationella

samverkansparter.

Valberedning

- Årsmötet utsåg ledningsgruppen till valberedare

Lokaler

- Vår administrativa hemvist är Stockholm. Vårt programkontor finns hos

Österbybruk. De flesta av ledningsgruppens möten har hållits hos . Ett möte har hållits i Botarsbo Österbybruk i samband med medlemsmötet i Östhammar. Möten har också genomförts via Skype.

Verksamhet

Egna verksamheten, arrangemang och projekt under året

- Integrationsprojekt i Östhammar. Genom att vi erhöll 10 000 kr från Östhammars kommun kunde vi genomföra informationsmöten i Österbybruk respektive Östhammar och därefter ordnade vi två verkstäder för integrering. En gemensam matlagning med middag i Botarsbo och en

handarbetsträff hos Vuxenskolan i Östhammar. Skriftlig rapport finns.

- Releaseparty genomfördes 27 jan på Vuxenskolan i Östhammar där vi presenterade vårt specialnummer Tillsammans 4/2016 - Kvinnor om bygga och bo och jämställda transporter.

- Kvinnors röst behövs – om boende och transporter (våra rekommendationer) översattes till

engelska av vår medlem .

- Fred med jorden och på jorden 5 juni. Vi genomförde ett stort samarrangemang med tal, sång och musik i Valö Östhammars kommun. Vi samtalade om vårt gemensamma ansvar för framtiden för fred med och på jorden. Dagen avslutades med fredsbön och sång i vackra Mariakyrkan i Valö. Vi fick kulturbidrag med 6000 kr från Östhammars kommun. Skriftlig dokumentation finns.

- DollsFor Change, Dockprojektet. Vi stödjer projektet och har under våren ordnat dockverkstäder i Uppsala, Östhammar och Österbybruk.

- Undersökning av kommuners bostadsförsörjningsplaner som vi påbörjat hösten 2016 avslutades p.g.a. förändrade politiska förutsättningar för hela bostadspolitiken. Separat dokumentation finns.

- Projektet En hållbar utveckling med fokus på boende och transporter på kvinnors villkor avslutades den 28 februari och godkännande kom den14 september.

- Studieplan Kvinnors röst behövs – med fokus på kvinnors roll i lokalsamhället framtagen. En modell inom ramen för projektet En hållbar utveckling med fokus på boende och transporter.

- Siri-projektet. Medlemmen utsågs att tillsammans med utforma ett program för föreningens arbete med bostads- och kommunikationspolitiken. En träff har hållits där projektet döptes till Siri (den dagens namnsdag) och en programförklaring påbörjades. På grund av vår skrala ekonomi som inte tillåter några resor förutom på egen bekostnad har inte projektet framskridit som planerat men kommer vara med i 2018 års Verksamhetsplan.

- Nominering till en plats i Partsgemensamt forum (PGF) 2018 inlämnades. Vi blev inte invalda men vi kan delta i öppna förmöten, inbjudan genom Civos, som hålls inför varje möte i PGF.

- Projekt Slutförvar Forsmark. Vi sökte projektpengar från Östhammars kommun för verksamhet december 2017 – mars 2018. Med anledning av under hösten pågående domstolsförhandlingar i Mark- och Miljödomstolen (MMD) kring frågan om slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och också planerad kommande lokal folkomröstning i Östhammar sökte vi projektpengar. Projektet Slutförvar Forsmark – kvinnors roll i lokalsamhället erhöll efter beslut i kommunstyrelsens AU den 19 december 41 000 kr.

Årsmötet 4 mars

- Årsmötet hölls under trevliga former hos . Deltagarna

reste gemensamt med Eckerölinjens färja efter anslutning med buss från olika håll. Förutom att sedvanliga årsmötesförhandlingar genomfördes åt vi gemensam middag – grönsaks wok med storräkan - tillagad av den goda grannen . All förtäring tillhandahölls till självkostnadspris.

- Medlemsavgiften beslöts sänkas fr o m 8 mars till 100 kr/person att gälla för resten av år 2017 samt för 2018. Prenumerationsavgiften sänks till 50 kr. Medlemsavgiften för

medlemsorganisationer kvarstår till 200 kr för de med färre än 500 medlemmar och 300 kr för dem med 500 medlemmar eller flera.

Samverkan och deltagande i projekt tillsammans med andra organisationer

Internationella Kvinnodagen 8 mars

- Tillsammans med MR-nätverket (Mänskliga Rättigheter) i Uppsala medverkade vi i ett gemensamt arrangemang på temat FNs hållbarhetsmål 2030. var arrangemangets moderator för gruppdiskussioner. höll i gruppdiskussionen kring mål 11- Hållbara städer och samhällen. Vi hade med oss materialen specialnumret Tillsammans 4/2016 och Kvinnors röst behövs.

- deltog i ett seminarium på Europahuset i Stockholm.

- deltog i en manifestation utanför Norra Latin i Stockholm på temat Kvinnor utan gränser.

Dolls For Change Dockprojektet och Kulturkalaset i Göteborg 16-20 augusti

- Dockprojektet är ett initiativ för att stärka demokratiska krafter både i Sverige och övriga världen.

Projektet som är helt fristående från någon organisation drivs av eldsjälar från när och fjärran.

Varje docka som görs har ett skrivet budskap som förmedlas till världens ledare. Dockorna ämnar sedan doneras till barn i flyktingläger.

- reste på egen bekostnad till Göteborg för att tillsammans med

många andra volontärer medverka i dockverkstäderna på Kulturkalaset. Vår medlem a slöt upp. Över 600 dockor gjordes av besökarna på Kulturkalaset.

- Dockprojektets utställning med över 1000 dockor skickade från hela världen presenterades på Världskulturmuseet i Göteborg med invigning den 19 december.

Artister för fred. Gränslös fredsgala i Stockholm 23 september

var med i planeringen för galan. var

volontärer. presenterade dockprojektet Dolls For Change genom att ge deltagarna möjlighet att göra egna dockor. Vi hade med oss materialen specialnumret Tillsammans4/2016 och Kvinnors röst behövs.

Mark- och miljödomstolens förhandlingar om slutförvar för använt kärnbränsle

- har som representant för Gröna Kvinnor följt domstolsförhandlingarna under hösten och utsågs av Milkas (Miljörörelsens kärnavfallssekretariat) att delta i rundabordssamtal med regeringen den 4 december.

Sveriges Kvinnolobby och Riksorganisationen RIFFI

- Vi är medlemmar, som en av ca 45 organisationer, i paraplyorganisationen Sveriges Kvinnolobby.

- Vi har fortsatt samarbete med RIFFI (Riksförbundet för internationella föreningar för invandrarkvinnor).

Integrationsnätverket Östhammars kommun

- Vi har aktivt deltagit i Östhammar kommuns integrationsnätverk under året. Möten har hållits en gång i månaden på olika orter inom kommunen.

Internationella kontakter – samarbeten

- Marta Center Riga Lettland. Vi har kontinuerlig kontakt med och de var också med i vårt seminarium 5 juni i Valö där Iluta Lace och hennes syster Dita Lace framförde traditionella lettiska sånger.

- Genom medlemskap i Sveriges Kvinnolobby är vi medlemmar i European Women´s Lobby, EWL och FNs kvinnokommission CSW.

Sveriges Kvinnolobby

Forum Jämställdhet i Örebro 31/1 – 1/2

- Vi deltog genom medverkan både som volontärer i forumet

och i Sveriges Kvinnolobbys monter med våra material, specialnumret Tillsammans 4/2016 Kvinnor om bygga och bo och jämställda transporter och Kvinnors röst behövs – om boende och transporter.

- Vi var en av 18 nominerade till årets Jämställdhetspris. Priset tilldelades Eskilstuna kommun.

Årsmötet 25 mars - Vårt ombud vid årsmötet

till styrelsen men hon föreslogs inte av valberedningen. Mötet röstade enligt valberedningens förslag.

- Vi hade inlämnat en motion om att Sveriges Kvinnolobby blir medlem i Paraplyorganisationen Social Forum. Mötet avslog motionen.

EU-projekt

-

Förfrågan från Sveriges Kvinnolobby som de fått från European Womens Lobby om svensk representant till en projektansökan från ett konsortium av transportexperter i EU, som söker pengar från ett EU-program om forskning och finansiering kallat European Horizon 2020*). Vi nominerade till uppdraget.

*) A consortium of transport experts in a new project under the European Horizon 2020 research