• No results found

Till verksamhetschef och Medicinskt ansvarig sjuksköterska för godkännande av datainsamling.

Vi är två sjuksköterskor, Camilla Pettersson och Anna Nazarzadeh, som studerar på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska vid Högskolan i Borås. Som en del i utbildningen gör vi ett examensarbete på avancerad nivå.

Inkontinens är ett vanligt problem och ses som en naturlig del av åldrandet. Cirka 40 % av befolkningen lider av inkontinens. För äldre personer som bor på särskilt boende ökar problemet med inkontinens, och ca 70-75% av de boende har inkontinensproblem. Vi är intresserade av att undersöka varför inkontinensproblemet verkar öka i omfattning vid flytt till ett särskilt boende. Intressant är också att ta reda på distriktssköterskans erfarenhet av att göra utredningar och hur detta dokumenteras.

Syftet med examensarbetet är att undersöka hur utredningar, förskrivning av inkontinenshjälpmedel dokumenteras och används på vård – och omsorgsboende. Förhoppningen är att ta del av cirka 20 vårdplaner där dokumentation om utredning av urininkontinens och utprovning av inkontinensskydd till äldre patienter finns skriftligt dokumenterade. Dessutom finns önskan att ta del av efterföljande genomförandeplaner för samma äldre patienter.

Metoden i examensarbetet kommer att vara en studie av vårdplaner och genomförandeplanerna som sedan analyseras med en kvalitativ metod. Dessa dokumentanalyser kompletteras med fokusgruppsintervjuer. Fokusgruppsintervjuerna planeras inkludera omvårdnadspersonal och sjuksköterska. Datainsamling kommer att ske genom gruppintervju som spelas in för att sedan analyseras. Granskning av vårdplanerna och intervjuerna i grupp kommer att ske sensommaren och hösten 2018. Fokusgruppsintervjuerna kan ske på arbetsplatsen eller annan plats enligt överenskommelse. Tidsåtgången för intervjuerna beräknas till ca 60 minuter. Att medverka i intervjuerna är frivilligt och kan när som helst avbrytas utan förklaring. Vårdplanerna och genomförande planerna kommer att vid granskningen vara avidentifierade. Allt material hanteras konfidentiellt och kan inte spåras till deltagarna eller patienterna vid publiceringen.

För att underlätta för oss att komma igång med vårt insamlande av dokument uppskattar vi svar om deltagande senast v 23. Bifogat formulär om godkännande skickas till angiven adress så snart som möjligt.

För att underlätta för oss att komma igång med vårt insamlande av dokument uppskattar vi svar om deltagande senast vecka 23. Bifogat formulär om godkännande skickas till angivna adress snart som möjligt.

Vid frågor och eventuella funderingar är Du välkommen att kontakta oss eller vår handledare.

45 Hälsningar

Camilla Pettersson Anna Nazarzadeh e-mailadress e-mailadress telefonnummer telefonnummer

Handledare

Lise-Lotte Jonasson, Universitetslektor Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Godkännande

Undertecknad verksamhetschef godkänner härmed att Anna Nazarzadeh och Camilla Pettersson genomför datainsamling inom ramen för vad som ovan beskrivits.

X-stad / 2018

_______________________________ Namn

46

BILAGA 2

Exempel på hur vårdplaner och genomförandeplaner är utformade och vilka sökord som används i de 2 kommuner där studien genomförts

Exempel på hur en vårdplan kan se ut i kommun 1

Vårdplanen får ett namn valfritt: Till exempel Inkontinensvård Problem och analys: beskriver vad som är bekymmer.

Mål: Vad är syftet med vårdplanen

Urininkontinensutredning: Dokumenteras hur utredningen fortlöper och utförs. Hjälpmedelsförskrivning: vilket inkontinensskydd som provats ut och ska förskrivas Farmakologisk behandling: eventuell läkemedelsbehandling

Instruktion till personal: Hur och när inkontinensskydden ska användas Information och undervisning: Vad förmedlas till patienten.

Upprättas av ansvarig Distriktssköterska eller sjuksköterska. Finns fler sökord tillägga i vårdplanen efter vilken åtgärd som utförts. Daganteckningar skrivs in i vårdplan av både omvårdnadspersonal och distriktssköterskor/sjuksköterskor.

Exempel på genomförandeplan i kommun 1 Namn: Individuell genomförandeplan

Målsättning: Hur vill patienten få omvårdnad utförd, vilken hjälp till egenvård är nödvändig.

Morgon: Beskriver detaljerat insatser, mål med insatsen, hur den ska utföras och av vem.

Förmiddag, lunch, eftermiddag, kväll och natt är utformade på samma sätt.

Genomförandeplanen har en del som beskriver insatser som sker en gång per vecka och även insatser som sker mer sällan. Denna del av genomförandeplanen är uppbyggd på precis samma sätt där insatsen detaljerat beskrivs, målet med insatsen, hur och av vem sen ska utföras.

Upprättas av omvårdnadspersonal och om möjligt i samråd med patienten.

47 Exempel på vårdplan kommun 2

Namn: Ordination inkontinensvård ICF 620 Vad: beskriver problemet som patienten har. Mål: Vad är syftet med vårdplanen

Vem: Beskriver vem som ansvarar för att insatsen utförs Hur: På vilket sätt ska insatsen utföras.

När: Beskriver vilken tid på dygnet

Planerad uppföljning: När och hur sker uppföljningen beskrivs under detta sökord. Upprättas av ansvarig distriktssköterska eller sjuksköterska.

Exempel på genomförandeplan kommun 2 Namn: Genomförandeplaner för omsorgsinsatser.

Genomförandeplanen börjar med namn och adress till patienten och vilka som är kontaktpersoner, både närstående och professionella kontaktpersoner kring patienten. Bakgrund: valfri personlig beskrivning av familj och var patienten tidigare bott Social situation: Vilka intressen patienten har eller har haft.

Hälsosituation/syn/hörsel: Beskriver vilka besvär som patienten lider av.

Rutiner för omsorgsinsatser: Beskriver vad som ska utföras och vilken tid på dygnet i väl avdelade kolumner för en överskådlighet.

Genomförande av omsorgsinsatser: Beskriver insatsen, kryssas i en ruta om patienten kan utföra insatsen själv. Beskriver genomförandet av insatsen och hur hjälpen ska vara utformad. Insatser som beskrivs är bland annat följande: personlig omvårdnad, tvätt, städ, inköp och ledsagning till aktivitet.

Sista delen i genomförandeplanen är övrigt vilket beskriver till exempel hjälpmedel, förflyttning, fallrisk, larm och inkontinenshjälpmedel. Hur dessa ska användas och hur hjälpen ska vara utformad för patienten.

Related documents