• No results found

3.1. Intressepolitik/Opinionsbildning

Föreningen bidrar till att etablera Villaägarna som en viktig lokal intressepolitisk aktör och opinionsbildare genom egna och av regionkontoret samordnade intressepolitiska aktiviteter.

Föreningen har aktiviteter för lokal intressepolitisk verksamhet och opinionsbildning utifrån lokalt behov, exempelvis byggplaner och boendemiljö, bevaka kommunala avgifter,

sophantering. Placering av postlådor mm.

Föreningen aktiverar och stödjer medlemmarna i lokala frågor och även i enskilda problemfall som är viktiga för medlemmarna.

Utfall

Föreningen har under året besvarat ett antal remisser från Trollhättans stad samt yttrat sig över ett antal planförslag i Vänersborg.

Föreningen har vid några tillfällen haft artiklar och debattartiklar i lokalpress.

Den 25 juni. Möte med Vänersborgspolitikerna Gunnar Lidell och Johan Ekström. Marie Dahlin var förhindrad att närvara. Nils-Erik Grusell, Wollmar Danielsson och Sven-Åke Johansson deltog från föreningen. Mötet var begärt av föreningen och var mycket givande och ökade förståelsen mellan förening och kommunansvariga.

Den 29 augusti anordnades en visionskväll med kommunstyrelsen i Vänersborg. Fem representanter för olika samhällsgrupper deltog. Vår förening var inbjuden att delta och ordföranden Nils-Erik Grusell representerade Villaägarna. Kommunstyrelsen var mycket positiv och tyckte att det fått många idéer på kort tid! En del av mötet var utformat som en paneldebatt och det var ett bra arrangemang. Många frågor till panelen från fullmäktige.

Den 22 oktober. Boräntedebatten i Kronansalen, Trollhättan.

Ca 30 personer närvarande. Det var en intressant debatt, där chefsekonom Daniel Liljeberg från Villaägarnas Riksförbund grillade bankernas representanter. I debatten deltog

riksdagsledamöter från (s) och (m) samt representanter för Länsförsäkringar Vänersborg, Swedbank Trollhättan och Handelsbanken Vänersborg.

Ett offentligt möte har genomförts av Vänersborgs kommun i demokratins anda, Sven-Åke Johansson deltog på mötet och där ställde han en hel del frågor, viktiga för våra medlemmar.

Vi har yttrat oss ang. Vänersborgs kommuns Energiplan, ett mycket gediget arbete är gjort från vår sida av Sven-Åke och Maria, vårt svar var utskickat innan mötet.

Samrådsförfarande om Dalslandskusten där vi har yttrat oss, en rundresa i aktuellt område har genomförts.

Villaägarna har även svarat på en skrivelse angående betalningsplan för berörda fastigheter.

Vi har fått en inbjudan av Trollhättans stad att vara delaktiga/lyssna på en redovisning av aktuell avfallshanteringsplanen för kommunen.

VA-avgifterna skiljer mycket i de olika kommunerna vilket har diskuterats i en artikel av Gunnel Ymefors som varit publicerat i vårt Villaägarnytt.

3.2. Lokalt och regionalt rådgivningsarbete

Föreningen skall i samverkan med regionkontoret fånga upp lokala frågor och upprätthålla en god servicegrad och kompetensnivå för allmän rådgivning till medlemmarna, som inte kräver specifika expertkunskaper. Övriga rådgivningsärende har hänvisats till den centrala

rådgivningen vilket skett i ett antal fall.

Utfall

Som konsekvens av artikeln angående handläggningstid för ett bygglovsärende Föreningen och regionen har företrätt en medlem i Trollhättan som genom publicitet och agerande fått viss upprättelse.

3.3. Medlemsförmåner

Föreningen erbjuder attraktiva lokala medlemsförmåner utöver de förmåner som erbjuds från centralt eller regionalt håll, på bekvämt avstånd inom områden som berör boendet, samt eventuella andra villarelaterade områden med specifika lokala förutsättningar.

Föreningen ser även till att alla lokala förmåner finns tillgängliga och uppdaterade på webben och anordnar medlemsaktiviteter i samverkan med samarbetspartner för lokal

medlemsförmån.

Föreningen har 41 samarbetspartners varav fyra har tillkommit under året. I vår folder Medlemsförmåner presenterar vi alla våra samarbetspartners. Foldern skickas ut till samtliga medlemmar i samband med årsmötet. Våra samarbetspartners är även med på vår hemsida och nytillkomna samarbetspartners presenteras i Villaägarnytt.

Utfall

Föreningens två släpkärror, en i vardera Trollhättan och Vänersborg är flitigt uthyrda.

Släpkärrorna har visat sig vara en populär medlemsförmån för våra medlemmar.

Föreningen har även kompostkvarn och häcksax som medlemmarna har tillgång till utan kostnad.

Ny samarbetspartners. Länsförsäkringar Älvsborg. Skaala Fönster, Metso Consulting, Vänersborg, Hedgren Energiteknik, Trollhättan och Brålanda Trä AB.

3.4. Medlemsvärvning

Föreningen har som mål att själva öka den egna värvningen av nya medlemmar genom egna värvningsaktiviteter.

Utfall

Den 13-15 april. Bomässa ”Gör Ditt Boende Bättre” Arena Vänersborg. Föreningen deltog med egen stor monter. I samarbete med några av våra samarbetspartners gjordes vår monter trivsam och intressant. Många nya kontakter knöts och vi erhöll 13 nya medlemmar.

Genom enskild värvning har vi erhållit ytterligare 3 medlemmar. Totalt 16 värvade medlemmar.

3.5. Intern kommunikation

Vi arbetar för en ökad samverkansgrad mellan regional och lokal verksamhet inom regionen.

Föreningen har som målsättning att delta i regionens föreningsaktiviteter som t.ex.

utbildningar, förenings- och ordförandeträffar och att söka samverkan med andra förbundsanslutna villaägarföreningar i regionen.

Utfall

Den 9-10 mars. Föreningskonferens i Falkenberg.

Nils-Erik deltog för Region Väst. Från föreningen deltog Maria Gerd och Sven-Åke Johansson.

Den 3 maj Regionmötet i Mölndal.

Nils-Erik Grusell, Sigrun Wallqvist och Wollmar Danielsson bevistade regionmötet som uppfattades vara givande. Vid regionmötet valdes också ledamöter i regionstyrelsen för två år samt valberedning för regionen. Den 7 november. Ordförandeträff i Göteborg Nils-Erik Grusell deltog för regionen. Maria Gerd, Gunnel Ymefors och Wollmar Danielsson deltog från föreningen. Bra möte med många kontakter med övriga föreningar i Regionen.

Den 22 november. Styrelseutbildning i Vara konserthus. Fyra deltagare från vår förening, Gunnel Ymefors, Wollmar Danielsson, Sven-Åke Johansson och Nils-Erik Grusell.

Deltagare även från Skara, Alingsås och Borås.

3.6. Extern kommunikation och marknadsföring

Vårt mål är att öka kunskapen om Villaägarna och nyttan med medlemskapet för såväl medlemmarna som övriga småhusägare i kommunen.

Detta kan ske både med centralt, regionalt och eget framtaget material att användas i utskick och vid egna lokala mässor och aktiviteter.

Den 13-15 april. Bomässa ”Gör Ditt Boende Bättre” Arena Vänersborg. Föreningen deltog med egen stor monter. I samarbete med några av våra samarbetspartners gjordes vår monter trivsam och intressant. Många nya kontakter knöts och vi erhöll 13 nya medlemmar.

Genom enskild värvning har vi erhållit ytterligare 3 medlemmar. Totalt 16 värvade medlemmar.

Föreningen har vid fyra tillfällen, mars, juni, september och november gett ut

”Villaägamytt”. Tidningen delas ut av Svensk Direktreklam till ca 24.400 hushåll i

Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet.

Utfall

Den 31 januari. Föreläsning ”Spara energi” i Trollhättan.

Som konsekvens av artikeln angående handläggningstid för ett bygglovsärende Föreningen och regionen har företrätt en medlem i Trollhättan som genom publicitet och agerande fått viss upprättelse.

3.8. Medlemsvård och medlemsaktiviteter

Föreningens mål är att öka den upplevda medlemsnyttan. Detta sker genom ökad skriftlig kontakt / information till medlemmarna, ökat antal aktiviteter inom speciellt intressanta områden t ex energi, trädgård och bygg. I samband med årsmötet anordnas något program, t.ex. föreläsning, minimässa, underhållning, lätt förtäring.

Årsmöte hålls före april månads utgång enligt stadgarna. Programmet innehåller underhållning och/eller föreläsning.

Föreningen medverkar vid events, d.v.s. är på plats där arrangemang och mycket folk finns.

Lokala mässor är mer kostnadseffektiva och där medverkar föreningen när möjlighet ges.

Utfall

Årsmötet hölls den 28 mars i Quality Hotel, Vänersborg.

Bra och givande möte med nytt deltagarrekord, 225 medlemmar deltog.

Enbart positiva reaktioner från den stora skaran.

Till mötesordförande valdes Kenneth Karlsson distriktsordförande Vuxenskolan.

Till mötessekreterare valdes ordinarie Michael Lövberg.

Matthandlare Per Lundin presenterade den vackra äkta persiska mattan som lottades ut.

Dragningen i närvarolotteriet och det speciella lotteriet för våra närvarande damer förrättades.

I medlemslotteriet förrättades dragning på den vackra äkta persiska mattan.

Föreningen bjöd på kaffe/dryck med landgång och för underhållningen stod Petra and The Hayweeds.

Den 10 maj VIP kväll Mockfjärdsfönster. En trevlig kväll med många besökare. Det bjöds på förtäring.

Den 16 juni. Årets sommarresa till vackra Bohuslän. Resan blev mycket lyckad och 34 deltagare kunde konstatera att Sigrun som vanligt hade gjort ett berömvärt arbete och alla deltagare var mycket nöjda. En del av kostnaden subventionerades av föreningen

Den 8 september. Hem och Villamässan i Göteborg. En populär återkommande aktivitet med en fullsatt buss. Föreningen bjöd på bussresan.

Den 18 oktober. VIP-kväll med IVT. Det var en mycket givande kväll med mycket diskussion. Det var också stort intresse för att kunna komplettera värmepumpinnehav med solceller för el.

O2 i Trollhättan och Motionspalatset i Vänersborg ordnade i oktober en prova på dag för våra medlemmar med rabatterbjudande. Aktiviteten gav tyvärr mycket dåligt gensvar från våra medlemmar.

3.9 Föreningsutveckling

Säkerställa medlemmarnas upplevda nytta med sitt medlemskap i den lokala villaägarföreningen och säkerställa att medlemmarnas intressen tillvaratas.

Utfall

Försökt utveckla det demokratiska styrelsearbetet och göra det roligare och mer stimulerande.

Hålla valberedningen aktiv genom möteskallelse och protokoll till alla möten och inbjudan till föreningsaktiviteter.

Skicka ut viktig information såväl lokal som allmän samt inbjudningar till aktiviteter till de medlemmar som meddelat sin e-postadress.

Skicka välkomstbrev till alla nya medlemmar för att försäkra att de erhåller information om styrelsens arbete och sammansättning.

Related documents