• No results found

Verksamhetsrelaterade effekterRosengårds station

In document Malmö Konstmuseum (Page 54-57)

Tomt A

Kortfattad beskrivning

Typexemplet kan med sin exponering mot såväl stationstorg som Amiralsgatan, innebära goda möjligheter för externa aktörer och lokala entreprenörer att verka i byggnaden.

Tomtens läge i förhållande till järnvägen och Amiralsgatan kan medföra problem med buller och vibrationer, vilket kan minska utemiljöns attraktivitet.

Befintliga byggnader

Illustration av möjlig ny bebyggelse i samband med en eventuell framtida förtätning av området. Illustreras här endast för att visualisera ett tänkbart sammanhang, och är inget denna utredning föreslår.

(visionsarbete, Amiralsstaden, SBK)

Malmö Konstmuseum

Verksamhetsrelaterade effekter

• Flexibla utställningsutrymmen: Tomten har goda förutsättningar för ändamålsenliga och flexibla utställningsutrymmen. 3

• Bra flöden besökare: Tomten har goda förutsättningar för att skapa effektiva och intressanta flöden för besökaren. 3

• God logistik: Tomten har goda förutsättningar för bra logistik för verksamheten. 3

• Levande dygnet runt: Det finns stor potential för ett levande museum under alla tider på dygnet/veckan. 3

• Bra utemiljöer: Det finns goda förutsättningar för bra förplatser och utemiljöer (mikroklimat) intill byggnaden. 2

• Möjligt att samutnyttja: Det finns goda förutsättningar för att samut-nyttja ytor/funktioner/lokaler med andra verksamheter. 3

• Aktörer kan verka parallellt: Det finns goda möjligheter för olika aktörer att fungera parallellt och självständigt i byggnaden. 3

• Verksamheter i området: Det finns andra verksamheter i området som kan dra nytta av museets verksamhet. 3

Detta innebär att medeltalet för "Program & Samverkan" blir: 3,0 Detta innebär att medeltalet för "Ändamålsenlighet" blir: 3,0 Detta innebär att medeltalet för "Mötet med Malmöborna" blir: 2,5

MÖTET MALMÖBOR AKTÖRER KAN VERKA P

ARALLELL T

MÖJLIGT ATT SAMUTNYTTJA

LEVAND

Lokaliseringens förutsättningar, belägen på en smal tomt och inklämd mellan ett bostadsområde såväl som Amiralsgatan, kan ge museets utformning något begränsade förutsättningar.

På grund av dessa förutsättningar har typexemplet på denna lokalisering tagit formen av en högre byggnad med mindre fotavtryck. Konsekvensen av detta kan innebära att en mindre del av programmet ryms på varje våning, vilket speciellt kan spela roll för entréplan och mötet med besökarna. I typexem-plet finns merparten av de publika funktionerna såväl som inlastning och initial konsthanering på entréplan. Inlastningen löses på en sidogata kopplad mellan Amiralsgatan och Cron-mans väg, vilket eventuellt kan skapa problem i mötet med Amiralsgatans högre flöden.

Byggnadens interna flöden utgår i exemplet från en central hissnod såväl som i form av trappor i varierade positioner.

Detta för att erbjuda alternativa rörelsemönster till utställning-utrymmena, representerade av en direkt såväl som en indirekt väg. Nackdelen med en vertikal lösning av programmet kan bli att den visuella kopplingen mellan museets våningsplan försämras och att rörelsen i byggnaden därmed försvåras.

Utställningshallarna baseras på ett modulsystem om 6m, och kan på grund av byggnadens mindre fotavtryck riskera att bli relativt likartade till storlek och form. Det finns dock möjlighet till variation genom att dela av eller slå ihop utrymmena, vilket ger en viss flexibilitet för upplevelsen av utställningarna.

Logistiken gällande konst och material mellan våningarna sköts via lasthissen. Denna logistik fungerar relativt effektivt vare dess centrala läge.

Sammantaget kan rörelsen för besökare såväl som de som ar-betar i museet bli något mer komplicerad i en vertikal byggnad än i ett horisontellt planerat program.

Program & Samverkan

Typexemplet kan på denna lokalisering husera en flexibel lokal på bottenvåningen i riktning mot Amiralsgatan. Här kan stadsdelens starka entreprenörsanda ges plats i form av några för området typiska verksamheter, och på så vis ge museet mervärden med en unik inriktning. Utöver denna yta kan allrummet och workshopytorna på plan 8 nyttjas av närliggande externa aktörer. En del av områdets verksam-heter kan även komma att gynnas av det stärkta kulturella utbudet och besöksnäringen ett museum kan innebära.

Nackdelen kan dock vara den interna kommunikationen och den mindre direkta exponeringen av lokalerna mot stadslivet. Detta kan minska möjligheterna för den effektiva och annonserade samverkan något.

Förutom de potentiella ytorna för samutnyttjande kan val av program såväl som utställningarnas innehåll i stor grad påverka möjligheten för att uppnå önskade verksamhetsre-laterade effekter

Det finns goda möjligheter för kaféet att verka parallellt i byggnadens entréplan, hörsalen kan på grund av byggna-dens ytmässiga begränsning bli frånkopplat denna funktion.

Denna ligger dock på ett attraktivt läge i toppen av bygg-naden, med goda förbindelser till kaféets kök via en separat hiss. För att kunna driva de externa verksamheterna utanför museets öppettider är det möjligt att dela av det centrala kommunikationsflödet från utställningsytorna.

Mötet med Malmöborna

Tomten kan som tidigare beskrivits, ge goda förutsättnig-nar för externa aktörer och lokala entreprenörer att verka i byggnaden. Detta kan ge Museet möjligheter att utveckla ett platsspecifikt program, skulle stärka dess prägel i lokal-området såväl som i staden.

Publika funktioner som kafé och butik vänder sig i typex-emplet mot stationstorget och kan på så vis aktivera detta.

En extern aktör kan tillföra en variation i byggnadens öp-pettider, vilket kan komma att aktivera det direkta närom-rådet, i detta fallet Amiralsgatan. Museet har beroende på programmering, möjlighet att aktiveras under veckans alla dagar och bli ett vardagsrum för de boende i närområdet såväl som den långväga besökaren. Den lägre tillgänglighe-ten kan dock minska denna potillgänglighe-tential något.

Stationstorget kan utgöra museets förplats och kopplar till Amiralsgatan såväl som visuellt till Rosengårdsstråket i söder. Platsen är i dagsläget utsatt för de dominerande vindriktningarna i Malmö. Den befintliga byggnationen skyddar något mot den sydliga vinden, men typexemplets höga fasader kan göra att vinden trycks ner från de högre höjderna till marknivån. Visat i exemplet syns även skärm-tak, som kan reducera vindarnas påverkan och på så vis förbättra förutsättningarna på platsen. Lokaliseringen med-ger ett bra solläge främst mot västra och sydvästra sidan.

Något som kan bli svårt att komma ifrån är dock tomtens svåra utsatthet för buller och vibrationer från järnvägen och Amiralsgatan.

Situationsplan skala 1:400

Rosengårds station Tomt A

Verksamhetsrelaterade effekter - Entréplan

Utställning

In document Malmö Konstmuseum (Page 54-57)