• No results found

Verkställa beslut

Efter att nämnden har fattat ett slutligt beslut om t.ex. bistånd enligt SoL eller insatser enligt LSS beslutar nämnden hur beslutet ska verkställas. SoL ger kommunerna en frihet att anpassa sina insatser efter skiftande behov och för-utsättningar.268

Det kan handla om beslut om att bevilja bistånd till särskild boendeform som ska verkställas eller var ett beslut om placering i ett behandlingshem ska verkställas. Domstolens beslut om umgängesstöd enligt 6 kap. 15 c § FB ska också verkställas av socialnämnden genom att utse en viss person att med-verka vid umgänget. Det ankommer alltså på socialnämnden att utse den per-son som ska medverka vid umgänget. Dessa beslut är i regel inte möjliga att överklaga.

RÅ 2007 ref. 62 I

Vård- och omsorgsnämnden hade beviljat den enskilde korttidsvistelse sex icke specificerade dygn per månad. En ny ansökan om korttidsvistelse torsdag till måndag var tredje vecka avslogs. HFD konstaterade inledningsvis att frågan i målet gällde omfattningen av den prövning som domstolen ska göra i mål om särskilda insatser enligt LSS. Ett ställningstagande till detaljerna vad gäller ut-formningen av en viss insats torde oftast vara att betrakta som beslut om verk-ställighetsåtgärder. Rena verkställighetsbeslut anses inte vara överklagbara. se Ragnemalm, Förvaltningsbesluts överklagbarhet, 1970 s. 582. Vad domstolen har att ta ställning till är om den enskilde genom den erbjudna insatsen tillför-säkras goda levnadsvillkor.

RÅ 2007 ref. 62 II

I målet var ostridigt att den enskilde hade rätt till korttidsvistelse. Frågan i må-let rörde istälmå-let i vilken form insatsen skulle ges, i form av lägervistelse på ett visst utpekat läger och under visst antal helger eller om behovet kunde tillgo-doses på kommunens korttidsboende. HFD gjorde bedömningen att den enskil-des behov av rekreation och miljöombyte kunde tillgodoses på ett korttidsbo-ende. Någon rätt för den enskilde att kräva ett visst utpekat boende följer inte av LSS. Valet av boende får i princip hänföras till verkställigheten. HFD fann att den av kommunen medgivna insatsen var tillräcklig för att tillförsäkra den enskilde goda levnadsvillkor.

Från denna huvudregel finns några undantag. Ett sådant undantag är när en domstol har fattat beslut om beredande av vård enligt LVU. Enligt 11 § LVU är det nämnden som därefter beslutar om hur vården av den unge ska ordnas och var han eller hon ska vistas under vårdtiden. Ett sådant verkstäl-lighetsbeslut kan överklagas med förvaltningsbesvär, se 41 § 1 LVU.

Ett annat undantag är om verkställighetsbeslutet, med hänsyn till omständig-heterna i ärendet, innefattar ett mer självständigt avgörande, om det förutsätter

268 HFD 2012 ref. 11, HFD:s dom 2012-02-29, mål nr 2316-11.

en självständig prövning av moment som inte tidigare prövats eller om tidigare beslut under förfarandet får omprövas. Är ett verkställighetsbeslut utrustat med en självständig effekt kan det inte uteslutas att det bör kunna överklagas.269

Det finns inte någon generell lagregel som anger när ett beslut ska verkstäl-las. Däremot innehåller specialförfattningar i vissa fall bestämmelser som re-glerar när ett beslut ska verkställas. Sådana bestämmelser finns i SoL, LVU, LVM och LSS.

Om det saknas särskilda bestämmelser om när ett beslut ska verkställas är den viktigaste frågan om beslutet har vunnit laga kraft eller inte. Förenklat kan sägas att gynnande beslut ska verkställas omedelbart medan beslut med negativ innebörd för den enskilde (t.ex. avslag på en ansökan om att ett tidsbegränsat beslut om en insats som pågår ska förlängas) inte ska verkställas förrän de har vunnit laga kraft.

Beslut som inte får överklagas vinner omedelbart laga kraft och får verkstäl-las omedelbart efter tillkännagivandet.

Vad som gäller ifråga om sanktioner när ett beslut inte verkställs omedelbart utvecklas under rubriken Ej verkställda beslut och domar.

Den tidsgräns om tre månader som gäller för bestämmelsen om rapporte-ringsskyldighet av ej verkställda beslut har ingenting att göra med tidpunkten för när beslut ska verkställas, jfr 16 kap. 6 f § SoL. Det innebär att en kommun inte har tre månader på sig att verkställa ett beslut, utan beslutet ska verkställas omedelbart.

Beslut som gäller omedelbart enligt SoL

Beslut som enligt 16 kap. 3 § första stycket SoL får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol gäller omedelbart. Det framgår av andra stycket samma bestämmelse. En förvaltningsrätt eller kammarrätt får dock förordna att dess beslut ska verkställas först sedan det har vunnit laga kraft.

Beslut som gäller omedelbart enligt LVU och LVM

Enligt 40 § LVU gäller beslut om omedelbart omhändertagande, om förebyg-gande insatser och om tillfälligt flyttningsförbud omedelbart.

Andra beslut av socialnämnden enligt LVU gäller omedelbart, om nämnden inte förordnar något annat. Om nämnden beslutar att ett visst beslut inte ska gälla omedelbart uttrycks det vanligen ”Beslutet gäller inte förrän det vunnit laga kraft”. Ett sådant beslut får inte verkställas förrän överklagandetiden har gått ut. Om ett sådant beslut skulle överklagas får det inte verkställas förrän den eller de högre instanserna sagt sitt. LVU innehåller även en annan regel som innebär att ett visst beslut inte får verkställas.

Enligt 9 § andra stycket LVU får ett beslut om omedelbart omhänderta-gande inte verkställas om den unge är häktad. Så länge den unge är häktad tar häktningsbeslutet över beslutet om omhändertagande.270 Däremot kan LVU-vård inledas om den unge är intagen på sjukhus.271

Av 43 § LVM framgår att socialnämndens beslut om omedelbart omhän-dertagande enligt 13 § LVM gäller omedelbart.

269 Se JO 2005/06 s. 182.

270 Prop. 1989/90:28 s. 112.

271 Se JO 1987/88 s. 152.

Beslut som gäller omedelbart enligt LSS

I 27 § LSS anges vilka beslut av nämnden som gäller omedelbart. Det gäller bl.a. beslut om insatser enligt 9 §, utbetalning till någon annan enligt 11 §, återbetalning enligt 12 § och förhandsbesked om rätt till insatser enligt 16 § andra eller tredje stycket LSS.

Verkställighet genom expediering eller fristående beslut Om en enskild har ansökt om bistånd enligt SoL eller begärt insatser enligt LSS och nämnden har fattat ett beslut om avslag, ”verkställs” beslutet genom att det delges den sökande (expediering). Beslut om yttranden, anmälan eller framställning till annan myndighet verkställs också genom själva expedie-ringen.

När det gäller beslut om bifall till en ansökan om bistånd enligt SoL eller en begäran om insatser enligt LSS är det innehållet i beslutet som avgör hur det verkställs. Gäller beslutet ekonomiskt bistånd görs utbetalningen i enlig-het med beslutet. Gäller beslutet en insats som ska verkställas av någon an-nan än handläggaren, t.ex. hemtjänst i ordinärt boende, särskilt boende för äldre eller behandlingsinsatser för en person med missbruksproblem krävs andra förberedelser för verkställighet.

I de allra flesta fall fattas inga särskilda fristående beslut om verkställig-heten av ett beslut. Nämndens ställningstaganden till detaljerna för hur ett visst beslut ska verkställas brukar ses som en naturlig fortsättning på huvud-beslutet.272

Ett exempel på när ett fristående beslut fattas är när socialnämnden fattar ett formellt beslut enligt 11 § första stycket LVU. När förvaltningsrätten har beslutat om LVU-vård ska socialnämnden enligt 11 § första stycket LVU be-stämma hur vården av den unge ska ordnas och var han eller hon ska vistas under tiden.

Vad ska dokumenteras?

Av dokumentationen ska det framgå när ett beslut av nämnden eller ett avgö-rande av en förvaltningsdomstol har verkställts.273

Enligt 11 kap. 5 § SoL och 21 a § LSS ska även ”faktiska omständigheter och händelser av betydelse” dokumenteras. Hur mycket som behöver anteck-nas i samband med att beslutet verkställs beror på innehållet i beslutet. I vissa fall kan det räcka med en kort anteckning om att ekonomiskt bistånd har be-talats ut. I andra fall behöver också andra omständigheter kring beslutets verkställighet antecknas, t.ex. vem som har förordnats som kontaktperson, vilken hemtjänstgrupp som har fått ansvaret för insatser till den enskilde eller i vilket familjehem en person placeras.

Om beslutet inte kan verkställas

Det ska också framgå av dokumentationen om det finns skäl och i så fall vilka, som har medfört att ett beslut av nämnden inte har verkställts. Som ex-empel kan nämnas att den enskilde ångrar sig och avstår från en beslutad in-sats eller att ett beslut inte kan verkställas på grund av sjukdom eller dödsfall.

Om den enskilde erbjuds att få ett beslut om t.ex. särskilt boende verkställt

272 Se Ragnemalm (1970) s. 582 ff.

273 Se 5 kap. 20 § SOSFS 2014:5.

vid en viss enhet och tackar nej till erbjudandet ska det framgå av doku-mentationen.

Om det inte går att verkställa ett beslut omedelbart, t.ex. ett beslut om sär-skilt boende, är det viktigt att handläggaren håller fortsatt kontakt med den enskilde för att bevaka den enskildes situation till dess att beslutet verkställs.

En sådan situation kan innebära att det uppkommer ett nytt ärende genom en ansökan om tillfälliga insatser i väntan på att det ursprungliga beslutet kan verkställas.

Related documents