• No results found

Information om deltagande i en undersökning om förskrivning av

urininkontinens - Äldre kvinnors erfarenheter vid förskrivning och användning av urininkontinenshjälpmedel i öppenvården

Du får här information om en undersökning som utförs genom Högskolan Dalarna i

distriktsköterskeprogrammet. Syftet med undersökningen är att öka distriktsjuksköterskans förståelse för äldre kvinnors erfarenheter vid förskrivning och användning av

urininkontinenshjälpmedel.

Undersökningen är viktig för att distriktsjuksköterskor bättre kan förstå hur det upplevs att få urininkontinenshjälpmedel förskrivet samt att leva med urininkontinenshjälpmedel.

Du tillfrågas med detta informationsbrev att deltaga i denna undersökning. Då du besitter viktig erfarenhet om att bli förskriven urininkontinensskydd. Undersökningen går till så att denna information skickas till alla som ingår i urvalskriterierna för denna undersökning. Utav de som har tackat ja till att delta så kommer max 12 deltagare slumpmässigt att väljas ut.

Undersökningen kommer att gå till så att du intervjuas i ditt hem. Det kommer att ta cirka 1 timme av din tid. Intervjun kommer att spelas in. I efterhand kommer inspelningen att skrivas ned och tolkas för att göra en analys. Ditt deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande utan närmare motivering. När undersökningen är klar så finns möjlighet att ta del av undersökningens resultat i form av en uppsats.

Inga obehöriga kommer att ta del av datamaterialet (författarna har tystnadsplikt och

deltagarna kommer att avidentifieras) och förvaras på dator med lösenord. De som får tillgång till informationen under undersökningens gång är de 2 distriktssköterskestudenterna samt handledare vid Högskolan Dalarna. Efter godkänd kurs makuleras all insamlad data. Högskolan Dalarna är ansvarig för behandlingen av personuppgifter i samband med

examensarbetet. Som deltagare i undersökningen har du enligt personuppgiftslagen rätt att få information om hur dina personuppgifter kommer behandlas. Du har också rätt att ansöka om ett så kallat registerutdrag, samt att få eventuella fel rättade. Vid frågor om behandlingen av personuppgifter kan du vända dig till Högskolans personuppgiftsombud.

2

Undersökningen som du medverkar i kommer att presenteras som ett examensarbete på Högskolan Dalarna inom distriktssköterskeprogrammet.

Undersökningen är forskningsetiskt granskad av Forskningsetiska nämnden vid Högskolan Dalarna.

Distriktssköterskestudenterna som genomför denna undersökning är båda legitimerade sjuksköterskor och anställda i den kommunala hemsjukvården.

Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga.

Författare:

Marianne Hedlund Tel. nr. 073-0985377 E-post: h13mawes@du.se Elsa Magnusson Tel. nr. 070-6624587 E-post: h17elsma@du.se

Handledare: Tel. nr. E-post Underskrifter: ___________________________________ Datum: Ort: Marianne Hedlund ___________________________________ Datum: Ort: Elsa Magnusson ___________________________________ Datum: Ort: Handledare

1

Bilaga 2

Samtyckesblankett - Äldre kvinnors erfarenheter vid förskrivning och användning av urininkontinenshjälpmedel i öppenvården

Jag önskar att vara med i studien för att öka distriktsjuksköterskans förståelse för äldre kvinnors erfarenheter vid förskrivning och användning av urininkontinenshjälpmedel. Jag ger härmed mitt informerade samtycke till att delta i studien.

Namn:

Ort:

1

Bilaga 3

Intervjufrågor

1. Av vem (öppenvården, slutenvården, hemsjukvården) fick du urininkontinenshjälpmedel förskrivet första gången?

2. Hur skulle du beskriva att du blev bemött när du fick urininkontinenshjälpmedel förskrivet?

3. Vad har du för erfarenhet av att använda urininkontinenshjälpmedel?

4. Kan du beskriva dina erfarenheter av att bli förskriven urininkontinenshjälpmedel? 5. Upplever du att förskrivaren tog hänsyn till dina behov vid förskrivningstillfället? 6. Följdfråga: På vilket sätt?

7. Utifrån din livssituation, upplever du att du fick ett bra stöd från förskrivaren när ni skulle prova ut urininkontinenshjälpmedel?

8. Följd fråga: på vilket sätt/utveckla 9. Önskar du att lägga till något ytterligare?

1

Bilaga 4

Blankett för etisk egengranskning av studentprojekt som involverar människor

Projekttitel: Äldre kvinnors erfarenheter vid förskrivning och användning av urininkontinenshjälpmedel.

Student/studenter: Marianne Hedlund och Elsa Magnusson

Handledare: Marika Marusarz

Ja Tveksamt Nej

1

Kan frivilligheten att delta i studien ifrågasättas, d.v.s. innehåller studien t.ex. barn, personer med nedsatt kognitiv förmåga, personer med psykiska funktionshinder samt personer i beroendeställning i förhållande till den som utför studien (ex. på personer i beroendeställning är patienter och elever)? X 2

Innebär undersökningen att informerat samtycke inte kommer att inhämtas (d.v.s. forskningspersonerna kommer inte att få full information om undersökningen och/eller möjlighet att avsäga sig ett deltagande)?

X 3

Innebär undersökningen någon form av fysiskt ingrepp på forskningspersonerna? X 4

Kan undersökningen påverka forskningspersonerna fysiskt eller psykiskt? X 5

Används biologiskt material som kan härledas till en levande eller avliden människa (t.ex. blodprov)?

X

6 Avser du behandla känsliga personuppgifter, som etnicitet, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv?

X

7 Avser du behandla personuppgifter om lagöverträdelser, som brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden?

X

8 Avser du behandla personuppgifter på ett strukturerat sätt, t.ex. i ett register eller en databas? (Observera att även avkodade och krypterade personuppgifter betraktas som personuppgifter så länge det finns en kodnyckel).

X

2

Bilaga 5

Samtycke till att Elsa Magnusson och Marianne Westman får genomföra en studie genom Högskolan Dalarna i Falu hemsjukvård. Studien kommer att genomföras under 2018. I studien kommer Elsa och Marianne att intervjua kvinnor över 65 år som använder urininkontinenshjälpmedel för att studera deras erfarenheter av att få i

urininkontinenshjälpmedel förskrivet och användning av urininkontinenshjälpmedel.

______________________________________________ Datum: Ort: Marie-Louise Nyström

Verksamhetschef för Falu hemsjukvård.

______________________________________________ Datum: Ort: Ulla Uhlin

Related documents