• No results found

Patrik är en 27 årig ensamstående man utan barn. Patrik finns med i polisens brottsregister, har skulder samt betalningsanmärkningar. Patrik har även en del störningar från tidigare boende. Han har varit ”känd” av socialtjänsten under en kortare tid då han tidigare har haft ett bostadssocialt kontrakt genom socialtjänsten (det var i samband med detta boende som störningarna rapporterats). Lägenheten som Patrik hade genom socialtjänsten sade han upp inför att han skulle avtjäna ett kortare fängelsestraff.

Patrik har haft en sporadisk kontakt med ekonomiskt bistånd, men uppger inte i ansökan eller vid initialt samtal huruvida den kontakten ska återupptas vid frisläppning.

7.4.1 Sammanfattning av bedömningarna

I fallet med Patrik så har alla socialsekreterare gjort olika bedömningar.

En socialsekreterare har med grund i att Patrik troligen inte kommer lyckas bli aktuell på den reguljära bostadsmarknaden på egen hand, beviljat honom bostadssocialt bistånd. Motiveringen var bland annat att han hade betalningsanmärkningar, skulder samt finns med i polisens belastningsregister. En annan socialsekreterare har valt att inte göra någon skriftlig bedömning utan har istället angett att hen skulle ge allmän information och skicka ut ansökningshandlingar

44

som Patrik får fylla i, men samtidigt be Patrik återkomma efter det att han har ”muckat” (blivit frisläppt).

En tredje socialsekreterare har angett i sin skriftliga bedömning att hen skulle ”skynda långsamt” med ärendet. När Patrik hade återkommit till samhället och visat att han kan sköta sig genom att bland annat visa på drogfrihet genom urinprov så skulle sedan ett beslut kunna tas i hans ärende. Socialsekreteraren följde upp resonemanget i uppföljningsintervjun och menade att skulle Patrik lämna negativa urinprov och ta de kontakter han behöver för till exempel hans försörjning så skulle han bli beviljad ett bostadssocialt kontrakt.

En fjärde socialsekreterare gjorde bedömningen att Patrik skulle få ett avslag på sin ansökan till bostadssocialt bistånd där en utredning kring de bakomliggande problemen skulle vara i fokus. En återkommande faktor under de uppföljningsintervjuer som genomfördes med tre av de fyra socialsekreterarna var betydelsen av ”mellanboenden”, det vill säga boenden efter det man kommit ut från diverse institutioner (anstalt, behandling och så vidare).

45 7.4.2 ”Mellanboenden”

En gemensam faktor som kom upp vid uppföljningsintervjuerna var ett behov av fler ”mellanboenden” i Sundsvalls kommun.

En av de tre socialsekreterarna menade att det ofta blir en väldigt stor omställning när individer kommer ut från fängelse, behandling eller liknande och sedan förväntas klara sig själva. Respondenten resonerade kring den stora omställningen på följande sätt:

”Det blir en väldigt stor omställning… jag kan tycka att det är bra att få vara på KRIS tillexempel eller Villa Vägen Ut… där det faktiskt finns personal, för det första steget ut blir så stort /…/ man får ganska mycket ångest … för då står man där själv igen och så ska man försöka sköta sig…”

Socialsekreteraren menade vidare att flera ställen som KRIS17 och Villa Vägen Ut18 skulle behövas i Sundsvall och gav exemplet Bostad Först19. Dock menade respondenten att Bostad Först inte enbart borde rikta sig till missbrukare, trots att missbruk och kriminalitet ofta går hand i hand.

Alla de tre socialsekreterarna som uppföljningsintervjuerna genomfördes med menade att flera ”mellanboenden” i Sundsvall skulle hjälpa till med att reducera antalet individer som inte lyckas när de väl blir beviljade ett andrahandskontrakt via socialtjänsten.

Socialsekreterarna menade även att för att socialtjänsten ska kunna hjälpa individerna när det kommer ut från behandling, fängelse eller annan institution så krävs det att det finns resurser för detta.

7.4.3 Anledningar till uppsägandet av tidigare bostad

Tre av socialsekreterarna gjorde tolkningen att Patrik hade någon form av missbruksproblematik och att detta mer än troligt varit en av faktorerna som lett till att han inte bodde kvar i bostaden.

En av de tre socialsekreterarna menade under intervjutillfället att hen trodde att Patrik hade blivit uppsagd/avhyst och inte på egen hand sagt upp bostaden. Socialsekreteraren menade att eftersom att ekonomiskt bistånd går in och betalar hyran för en sexmånaders period så skulle Patrik inte behövt säga upp lägenheten, och baserat på detta gjordes då tolkningen att något annat än fängelsevistelsen låg bakom utflytten. Socialsekreteraren fortsatte sitt resonemang:

”Det låter ju som att det hänt något under den tiden han har bott där… så kan jag utläsa det /.../ hade man gått in och arbetat med Patrik direkt så kanske inte en

17 KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) i Sundsvall erbjuder ett stödboende till de som muckat, kommit hem från behandlingshem/avgiftning eller kommer direkt från gatan. De boende ges stöd och en utvecklande sysselsättning, tillsammans med ett uppbyggande av rutiner och strukturer för att bli aktuell för ett eget boende. KRIS utför i uppdrag från kommunen drogtester (KRIS 2017).

18 Villa Vägen Ut! Revansch är ett stödboende en bit österut från Sundsvall och är ett boende för män som vill bryta från missbruk och kriminalitet. Personalen vid boendet hjälper med att motivera och stötta männen till att bygga upp ett nytt liv. Villa Vägen Ut! Revansch är ett nolltolerans boende och arbetar bland annat enligt 12-stegsmodellen och motiverande samtal, det utförs även regelbundna drogprover (Villa Vägen Ut! Revansch 2017). 19 För förklaring av Bostad Först se kapitlet Bakgrund och Tidigare forskning.

46

avhysning hade varit aktuell, eller så har man gjort bedömningen att han har stört för mycket och att han behövs flyttas oavsett… men då är det självklart för mig att den dagen han är igång och rehabiliterad och på banan ska han ha ett nytt bistånd” En av socialsekreterarna menade att hen tror att det kan vara en missbruksproblematik och eller psykisk ohälsa som är den bakomliggande faktorn till de störningar som sedan lett till en uppsägning. Dock menade socialsekreteraren att det skulle vara viktigt att föra en dialog med Patrik och låta honom få förklara hur störningarna har uppkommit, och resonerade vidare:

”Det finns många rädda pojkar där ute som knarkar och är kriminella men egentligen är dom livrädda… det enda sättet för dem att överleva är att fortsätta knarka och vara kriminell för då skapar man sig en image.”

Socialsekreteraren påpekade senare i sitt resonemang att det i ärenden med individer som ”åker in och ut i fängelse” ofta sker mycket oförväntade saker, vilket kan komplicera arbetet med att göra en utredning, bedömning och ta ett beslut.

7.4.4 Sammanfattning av vinjett 2

Sammanfattningsvis i fallet med Patrik går det att konstatera att alla socialsekreterare har gjort olika bedömningar kring hur det skulle hantera ärendet. Framkom gjorde bland annat betydelsen av mellanboenden samt att den ”eventuella” missbruksproblematiken fick en betydande roll och kom att bli avgörande i några av socialsekreterarnas biståndsbedömningar.

Related documents