• No results found

5.2 Elevers syn på användningen av film i svenskundervisningen

5.2.3 Varför visas film på svensklektionerna?

Eftersom syftet med frågan ”Varför visas film på svensklektionerna?” var att få syn på variationen i uppfattningar bland eleverna, har svaren analyserats och grupperats i olika kategorier, vilka beskrivs nedan. Eleverna har svarat olika mycket och en övervägande del av dem har angivit flera anledningar till vad de uppfattar som syftet att visa film på svensklektionerna.

Varför visas film på svensklektionerna? Antal elever % Göra undervisningen roligare och få elever intresserade 22 26,8 %

Skildra epoker 18 22,0 %

Koppla till arbetsområde 17 20,7 % Använda olika sätt att lära ut och in 15 18,3 % Använda uppgifter kopplat till film 13 15,8 % Få kunskaper om svenska språket 13 15,8 % Istället för att läsa bok 13 15,8 % Variera undervisningen och arbetssätten 13 15,8 % Som avbrott i vanliga undervisningen 12 14,6 % Underlätta för läraren 7 8,5 % Film skildrar litteratur 5 6,1 % Tabell 5.5 Svar på frågan ”Varför visas film på svensklektionerna?”

För att förtydliga vad elevernas uppfattningar innefattar sammanfattas nedan det som är centralt inom varje kategori.

Göra undervisningen roligare och få elever intresserade: Att titta på film är enligt 26,8% av eleverna ett sätt att göra undervisningen roligare och få eleverna intresserade och motiverade att lära sig. Det eleverna menar är roligare är att de ”lär sig lättare och på

ett annat sätt” och att film är roligare än att läsa en lång text eller att lyssna på läraren.

Några menar även att det är ett roligare sätt att undervisa på och att läraren lättare får med sig eleverna. När det gäller att väcka intresse med hjälp av film menar elever att ”det är ett bra sätt att göra ungdomar intresserade av ämnet” (BF) och att ”det är ett sätt att få eleverna koncentrerade och engagerade på en särskild del i kursen” (SA).

Skildra epoker: Hälften av de 18 elever som har svarat att film används för att skildra epoker går i HVFR. De anser att film är ett bra sätt att ge en inblick i epoken och ”man förstår epoken lättare med hjälp av film” samt att ”man får en bra uppfattning när man får se hur det var under den epoken”.

Koppla till arbetsområde: 20,7 % av eleverna anser att film används för att på något sätt koppla till ett arbetsområde eller tema. Av svaren framgår det att film hjälper dem att

”få en bredare kunskap i det ämne man håller på med” (TE) samt att för att ”underlätta för eleven att få vidare förståelse kring ämnet, som exempelvis Tristan och Isolde, man får en bättre bild av hur det verkligen såg ut på den tiden” (SA). Av svaren framgår att film ibland används för att introducera ett nytt område eller som avslutning på ett tema.

Använda olika sätt att lära ut och in: Genom de svar 18,3 % av eleverna ger kan en viss medvetenhet om att lärande går till på olika sätt skönjas. Förutom att nämna att det är ett enkelt och smidigt sätt att lära ut på menar respondenterna att film är bra ”för att lära sig på ett annat än det vanliga lärandet när läraren står och pratar” och att man lär sig mer ”när man får använda flera sinnen”. Kontentan av elevsvaren kan summeras i följande elevröst: ”För att alla lär sig olika och med hjälp av att använda något som vi själva ofta använder i vardagen gör det lättare för många att förstå mer och framför allt komma ihåg mer, än bara genomgångar och redovisningar.” (ES)

Använda uppgifter kopplat till film: 15,8 % av eleverna tycker att syftet med att titta på film är att man kan arbeta med olika uppgifter som är kopplade till filmen. Flera menar att filmer fungerar som underlag för diskussioner och olika skrivuppgifter som sammanfattning, essä, recension och jämförelse av bok och film: ”Att dessutom få en skrivuppgift eller liknande som handlar om filmen eller temat ger oss en chans till att tänka efter ännu mer” (ES), ”Man ska kunna analysera en film också. Sedan kan filmer vara bra material till tal, essäer och liknande” (SA) och ”Jag tror att det är för att man vill förbereda en större uppgift på ett bättre sätt” (TE).

Få kunskaper om svenska språket: Några elever, 15,8%, nämner att film är ett sätt att se hur svenska språket används i olika sammanhang. De anser att film visas för att de ska lära sig om dialekter att använda nya ord och ”för att visa hur olika språket används på olika sätt i talande form” (TE). Det är i detta sammanhang tv-programmen Hej litteraturen! och Värsta språket nämns som ett sätt för att få mer förståelse för svenska språket och dess användning.

Istället för att läsa bok: Uppfattningar om att läsning är jobbigt och tråkigt återspeglas i de svar 15,8% av eleverna ger. Svaren återfinns i alla fem klasserna och de flesta menar att det är lättare att förstå en film än att läsa en bok och att ”det är lättare att relatera till karaktärerna i en film än att nöta text i en bok om hur de levde” (SA). Några elever ser dock ett annat syfte än att slippa bokläsning: ”Precis som det ingår att läsa böcker i svenskan bör man titta på film. Man kan tolka och analysera film lika mycket som böcker.

Film är bara ett annat uttryckssätt” (SA).

Variera undervisningen och arbetssätten: Variation i undervisningen och sättet att lära ut samt omväxling från det teoretiska är exempel 15,8 % av eleverna ger eller som en elev i BF sammanfattar ”det är varierande och undervisningen blir inte så enformig (monoton) man lär sig alla på olika sätt.”

Som avbrott i vanliga undervisningen: ”Ibland tror jag att det främsta syftet med att visa film kan vara att ge eleverna lite uppehåll i ett enformigt lärande” menar en elev i BF. Totalt 14,6% av eleverna delar hens uppfattning och ord som används för att poängtera detta är uppehåll, paus, avbrott, koppla av, fylla ut tid, break, slapp lektion och

”filler”.

Underlätta för läraren: Sju av eleverna uttrycker att film visas för att på något sätt göra det enkelt för läraren. Å ena sidan uttrycks detta som något negativt, som när en elev i TE uttrycker att syftet med filmvisning inte är motiverande: ”Om läraren inte har någon exakt plan för de närmsta tre lektionerna så kan man köra film och sedan slänga in lite frågor på det. Så film för mig känns som tidsspill mer än en lärorik uppgift.” En elev i BF menar att film visas ”för att läraren vill gå iväg och dricka kaffe.” Å andra sidan framhålls det positiva av ett par elever: ”För att underlätta för läraren genom att någon annan berättar för eleven om olika saker man arbetar med.” (SA) och ”Det kan underlätta för både lärare och elever. Lärarna behöver inte sitta och planera en hel lektion och eleverna behöver inte bara lyssna på lärarens prat hela tiden” (SA).

Film skildrar litteratur: Fem elever i SA och TE kopplar syftet med filmvisning med litteratur de läser i svenskan: ”Det är en form av litteratur och filmer som visas på svenskan har ofta en bok som utgångspunkt” (TE), ”Det kan även vara när man har läst en bok och sedan kollar på filmen för att kunna jämföra och diskutera” (TE) och ”Man får in litteratur på ett annat sätt. Det kan vara lättare att förstå en bok eller text om man får se den i rörelse och bild” (SA).

Related documents