• No results found

Vlastní hodnocení a doporučení

3. OBEC VYSOKÁ U MĚLNÍKA A JEJÍ STRATEGICKÝ PLÁN

3.5 Strategický plán obce Vysoká 2007 - 2020

3.5.3 Vlastní hodnocení a doporučení

V této kapitole uvádím své postřehy a návrhy k jednotlivým oblastem rozvoje obce.

a) Bydlení

Myslím si, že tuto oblast obec podporuje už jen tím, že má schválený územní plán, kde jsou vymezeny možné plochy pro výstavbu rodinných domů. V současné době už sama obec bohužel nevlastní takové obecní pozemky, kde by se mohlo stavět, jako tomu bylo před několika lety, kdy mohla k prodeji nabídnout pozemky u sokolovny, které se podařilo prodat všechny a vyrostly na nich nové RD a čerpací stanice. Zájem lidí o bydlení v této obci je určitě dobře podporován o tím, že v obci je mateřská a základní škola, zdravotní středisko a jiné služby, které se obec snaží zkvalitňovat tam, kde je to možné. Problémem v další možné bytové výstavbě je, jak již bylo řečeno, že obec náleží do CHKO Kokořínsko a dále pak také nezájem některých majitelů pozemků o jejich prodej, i když je jiným způsobem nevyužívají.

b) Sociální a zdravotní péče

Už jsem uváděla, že v obci je fungující zdravotní středisko pro děti i dospělé, které se nachází v budově obecního úřadu a v této oblasti nemá obec moc možností jak ji rozvíjet. Co se týče sociální péče, zatím v obci funguje rozvážení obědů seniorům, což se z jejich strany setkává s příznivým ohlasem. V programu rozvoje obce se hovoří o vybudování centra pro maminky s dětmi a seniory v některé z budov, které jsou v majetku obecního úřadu. Nejsem si zcela jistá, jestli je tento projekt možné realizovat a to hned z několika důvodů. V budově, o kterou se jedná, je stále ještě nájemník, který patří mezi sociálně slabé občany, tudíž není možné ho vystěhovat.

A za druhé by bylo určitě zapotřebí zjistit, jestli by toto centrum bylo vůbec dostatečně využíváno, jestli je o něj ze strany obyvatel takový zájem, aby obec neinvestovala do projektu, u kterého se za nějaký čas zjistí, že nepřinesl očekávaný výsledek.

c) Školství

V této oblasti si myslím, že není potřeba obci cokoli doporučovat. Snad jen, ať pokračuje v tom, co pro udržení a zlepšení školství v obci dělá. Byť někteří obyvatelé obce mají za to, že investovat do školství je zbytečné a že by se finanční

prostředky měly použít někde jinde, já se domnívám, že to, že je v obci fungující základní a mateřská škola, je pro obec velkou výhodou právě i z důvodu, že to je další možné plus pro ty, kteří se rozhodují, jestli by zde chtěli bydlet.

d) Ochrana životního prostředí

Vzhledem k tomu, že se obec nachází v CHKO musí na udržování a ochranu životního prostředí brát velký ohled. Jedním z problémů vesnic je znečišťování ovzduší tím, že většina jejich obyvatel vytápí své domovy pomocí tuhých paliv.

I když stát zavedl ekologickou daň, díky níž se ceny těchto paliv zvýšily, pořád je to pro lidi finančně výhodnější než využívat nějaký alternativní zdroj tepla. Obec může své obyvatele informovat o možnostech jiných zdrojů vytápění a zajisté by pomohlo, kdyby na tyto zdroje poskytla nějaký příspěvek, ovšem vzhledem k napjatým rozpočtům malých obcí je to zhola nemožné. Dalším důležitým bodem je v této oblasti problematika odpadového hospodářství. Obec Vysoká v současné době tomuto napomáhá alespoň tím, že přispívá svým obyvatelům na budování domácích čistíren odpadních vod. Je už také zpracován projekt na vybudování kanalizace v obci a svedení odpadních vod do centrálních kořenových čistíren, které by se měly nacházet v každé části obce. Úspěch tohoto projektu záleží na získání dotace pro jeho financování. Občané byli o všem informováni a byl jim vysvětlen přínos budování ČOV, protože projekt s sebou nese i to, že každý dům bude muset mít také vlastní domácí ČOV, jejíž vybudování je finančně náročné a tady bych řekla, že nastane problém hlavně u starších a sociálně slabých občanů.

e) Kultura, sport a volný čas

V předchozích kapitolách jsem už uváděla, že se domnívám, že kulturní život v tak malé obci je víceméně dostačující. I když sama za sebe musím přiznat, že mi třeba chybí tradiční pálení čarodějnic ve Vysoké. A když se nad tím zamyslím, celkově chybí nějaká letní akce, protože například všechny čtyři plesy, které se zde konají, jsou v období od ledna do března a pak už nic. Nebylo by špatné zkusit uspořádat nějakou letní taneční zábavu. Určitě bych také mohla doporučit, že by se v sokolovně mohla konat nějaká divadelní představení a podobně, ale myslím si, že by se to nesetkalo s velkým zájmem občanů a obec na to nakonec doplácela. Co se

týče možnosti rozvíjení sportovních aktivit, Vysoká nabízí dostatek sportovního vyžití pro děti i dospělé.

Do kulturního prostředí lze zařadit i vzhled obce. O čistotu a udržování veřejných prostranství se ve Vysoké starají pracovníci veřejně prospěšných prací. Myslím, že na jejich práci by měl někdo dohlížet, protože se domnívám, že by měla vypadat trochu jinak. Pořádnou změnu by si určitě zasloužila náves ve Vysoké, ale na tom se podle sdělení jednoho ze členů ZO již pracuje a zpracovává se na toto studie.

f) Cestovní ruch

Ve strategickém plánu se píše, že obec Vysoká má potenciál pro rozvoj cestovního ruchu. Ano je to pravda, i já jsem se zmiňovala o kulturních a přírodních památkách, které se nacházejí v blízkosti této obce, ale neumím si dost dobře představit, jak by obec mohla tuto oblast sama rozvíjet. Snaží se alespoň tím, že v rámci projektu obnova polních cest, vznikají nové cyklostezky, které mohou milovníci tohoto sportu využít. Ale jinak v obci není například žádné ubytovací zařízení. Před dvěma roky zde byl záměr tu vybudovat penzion soukromým investorem, bohužel ale přišla ekonomická krize a tento investor se teď objekt, kde penzion měl být, snaží prodat. I vzhledem k blízkosti Mělníka, který má naopak nadbytečnou kapacitu ubytovacích zařízení, je zřízení penzionu či jiného podobného zařízení v obci riskantní podnik.

Ale přece jen by se našel nějaký způsob, jak by se dal zvýšit zájem o návštěvu této obce a to umístit informace o památkách na webové stránky obce. Na nich je totiž jen zmíněna historie obce, ale co všechno se nachází v jejím okolí, už se nikdo nedozví. Pomohlo by dát sem buď odkaz na webové stránky, kde se tyto informace dají najít, protože takové samozřejmě existují, nebo, což by bylo dle mého názoru vhodnější, vytvořit takový propagační materiál sami a vložit ho na vlastní webové stránky obce.

Obecně lze říci, že se obec Vysoká především po posledních komunálních volbách vydala správným směrem. Když se podívám na volební program Sdružení nezávislých kandidátů, z jejichž kandidátky se do obecního zastupitelstva dostalo 7 členů, mohu konstatovat, že

tento program je z velké části plněn. Na základě tohoto programu byl více méně vypracován i zde rozebíraný strategický plán. Mohu jen doporučit, aby se zastupitelé nedali odradit nezájmem občanů o jejich činnost nebo naopak přílišným zájmem těch, kteří se na tom, co obec dělá snaží najít jen to špatné. Dále pak aby měli pevné nervy při žádání o dotace a dál se snažili, aby byl život ve Vysoké lepší. Věřím, že na úspěchy současného zastupitelstva, naváže i to, které vzejde z podzimních komunálních voleb.

4. UPLATNĚNÍ STRATEGICKÉHO PLÁNU V MALÝCH OBCÍCH –