• No results found

Volvo Aero

In document Årsredovisning 2001 Innehåll (Page 49-52)

Volvo Aero utvecklar och tillverkar högtek-nologiska komponenter till civila flyg- och raketmotorer, samt utvecklar, tillverkar och underhåller militära motorer för Svenska Flygvapnet. Volvo Aero erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive försäljning av komponenter till flygmotorer och flygplan, försäljning och leasing av flygmotorer och flygplan, service, underhåll och reparation av flygmotorer samt förvaltning av flygplanstill-gångar. Dessutom utvecklar, tillverkar och erbjuder Volvo Aero eftermarknadstjänster för gasturbinmotorer och -system.

Företagets verksamhet bygger på nära samarbete med partners och på specialise-ring inom utvalda områden, vilket skapar verklig konkurrenskraft. Detta avspeglas i affärskonceptet ”Specialized for Partnership”

och visionen ”Best Partner”. Volvo Aero är verksamt i Sverige, Norge och USA.

Totalmarknad

Terrorattacken den 11 september fick dra-matiska konsekvenser för flygtrafiken i värl-den, i synnerhet inom och till och från Nordamerika. Under slutet av året noterades en successiv återhämtning i flygresandet, men nivåerna låg ändå klart under de tidiga-re. Fjärde kvartalet präglades därför av fort-satt stora ekonomiska problem för de flesta flygbolag, som tvingades ställa av flygplan och minska sina personalstyrkor för att anpassa sig till den lägre efterfrågan. Bland de få undantagen kan nämnas ett antal lågprisbolag, som tvärtom kunde redovisa passagerarökningar.

Som en direkt effekt av flygbolagens eko-nomiska kris ställdes nya flygplansbeställ-ningar in under perioden och de stora

flyg-97 98 99 00 01 Nettoomsättning, Mdr

7,5 8,6 10,0 10,7 11,8

97 98 99 00 01 Rörelseresultat, Mkr

472 527 584 621 653

97 98 99 00 01 Rörelsemarginal, %

6,3 6,1 5,9 5,8 5,5

Nettoomsättning i procent av Volvo-koncernens omsättning

7 % planstillverkarna Boeing och Airbus

tvinga-des successivt sänka sina prognoser för flyg-plansleveranser. Under 2001 levererade de två bolagen totalt 852 flygplan, men siffran beräknas sjunka till cirka 675 plan under 2002.

Det minskade flygresandet påverkar också i hög grad reservdelsmarknaden och behovet av motorunderhåll, två andra områden där också Volvo Aero är verksamt.

Affärsläge

Många flygbolag befann sig i en besvärlig ekonomisk situation redan före terrorattack-en dterrorattack-en 11 september, mterrorattack-en då blev läget akut. Det kraftigt minskade flygresandet efter terrorattacken ledde till stora intäkts-bortfall, som medförde att flygbolagens eko-nomiska problem allvarligt förvärrades.

Utvecklingen har fått stora konsekvenser för alla företag med anknytning till flygbran-schen; inte bara flygbolagen och flygplans-och flygmotortillverkarna, utan även service-och underhållsföretagen, vars underlag min-skade dramatiskt när flygtrafiken minmin-skade och många flygplan lades i malpåse. Totalt beräknas mer än 200.000 anställda inom flygindustrin ha varslats om uppsägning under 2001. Volvo Aero i Trollhättan och Volvo Aero Services i USA har tvingats vars-la 380 personer.

Marknadsutveckling

Nedgången i flygplanstillverkningen påver-kar Volvo Aero, vars största affärsområde till-verkar komponenter och reservdelar till civi-la flygmotorer. Orderingången minskade under det sista kvartalet men orderstocken var 23% högre jämfört med föregående år, som en följd av mycket god orderingång under det första halvåret.

Försäljning och resultat

Nettoomsättningen för helåret 2001 var 11.784 Mkr (10.713) och rörelseresultatet uppgick till 653 Mkr (621), vilket innebär att Volvo Aero för femte året i rad kunde redovisa rekord, både vad gäller omsättning och rörelseresultat.

Under fjärde kvartalet minskade dock resultatet jämfört med motsvarande tid året innan. Resultatnedgången är hänförlig till nedgången efter den 11 september, som snabbt fått stora effekter för flygplansbran-schens eftermarknad. Såväl Volvo Aero Services (som framför allt köper och säljer reservdelar till flygplan och flygmotorer) som Engine Services (som underhåller flyg-motorer) har drabbats av nedgången.

Aerospace Components (som framför allt tillverkar komponenter och reservdelar till nya flygmotorer) har fortfarande full pro-duktion i sina verkstäder och kan därför redovisa fortsatt god lönsamhet. Under andra halvan av 2002 väntas dock sysselsätt-ningen minska kraftigt, varför företaget lagt ett preliminärt varsel för 310 anställda i Trollhättan. I USA sade Volvo Aero Services, med säte i Florida, upp cirka 70 av sina 350 anställda under hösten, då man även stängde sitt lager i New York och avvecklade sin verksamhet på Irland.

Produktion och investeringar Under 2001 tecknade Volvo Aero ett strate-giskt viktigt avtal om att bli ”risk-and-rev-enue sharing partner” i två av Rolls-Royce motorprogram; Trent 500 och Trent 900, den största investeringen någonsin i motorpro-gram för Volvo Aeros del.

Genom ett avtal med världens största flygbolag, American Airlines, har Volvo Aero Services skaffat sig rätten att sälja

över-skottet av American Airlines’ reservdelar.

Sedan tidigare har Volvo Aero Services den exklusiva rätten att sälja överskottet av reservdelar till Boeings samtliga civila flyg-planstyper.

Volvo Aero och Svenska Rymdbolaget bil-dade ett gemensamt bolag (ECAPS) för att utveckla ett miljövänligt bränsle för satelliter och raketer. Under året blev också Volvo Aero utvalt av Pratt & Whitney att bli strate-gisk partner i utvecklingen av företagets nya raketmotor, RL60. Beslutet innebar samti-digt ett genombrott för Volvo Aeros ”sand-wich-munstycke”, en helt ny patenterad till-verkningsteknologi.

Ambitioner år 2002

Hela flygbranschen håller på att ställa om sig för en period med lägre efterfrågan. Volvo Aero strävar under denna nedgång mot att öka marknadsandelarna och stärka företagets ställning, såväl på komponentsidan som på servicesidan.

I det senare fallet pågår ett arbete över affärsområdesgränserna med eftermarknads-tjänster, med målsättningen att bli en Multi Service Provider gentemot flygbolagen.

Inom motorunderhåll sker en strategisk satsning, som bland annat omfattar de stora JT8- och JTD9-motorerna. En stor order från Pratt & Whitney hösten 2001 visar att man är på rätt väg.

Efter Ungerns beslut att leasa 14 Gripen-plan från Sverige har den tjeckiska regering-en beslutat att inleda förhandlingar om köp av 24 nya Gripen-plan. Volvo Aero stödjer Saab/BAE:s arbete för att ta hem denna och även andra exportorder för Gripen. Under 2002 och 2003 väntas bland annat Polen, Österrike och Brasilien fatta beslut om mili-tära flygplansinvesteringar.

Nettoomsättning/marknad Aero

Mkr 1999 2000 2001

Västra Europa 4.560 4.651 4.788

Östra Europa 16 42 87

Nordamerika 4.557 5.040 5.841

Sydamerika 193 134 187

Asien 491 701 708

Övriga marknader 136 145 173

Totalt 9.953 10.713 11.784

I maj 2001 undertecknade Volvo Aero ett avtal med Rolls-Royce om att bli partner i motorprogrammen, Trent 500 och Trent 900.

4 8

Financial

In document Årsredovisning 2001 Innehåll (Page 49-52)

Related documents