• No results found

Inriktning

Efterfrågan på vuxenutbildning förväntas vara fortsatt stor 2014 till följd av arbetsmarknads- och sysselsättningsläget för att möta arbetsmarknadens efterfrågan på kompetens och utbildad ar-betskraft. Till följd av lågt statsbidrag är behovet av kommunal finansiering stort för att kunna möta behovet av vuxenutbildning främst för Malmös kortutbildade befolkning.

Malmö Stad har under åren satsat mycket på olika yrkesutbildningar som matchar den lokala arbetsmarknadens behov. Det är därför viktigt att de som står långt från arbetsmarknaden, in-skrivna på JobbMalmö och/alternativt Arbetsförmedlingen ges företräde till dessa utbildningar.

Även efterfrågan på svenska för invandrare, sfi, är stor och har succesivt ökat under 2013. En resursförstärkning har därför gjorts inför 2014. Målgruppen för samhällsorientering för nyan-lända har utökats under 2013 vilket bedöms medföra en fördubbling av antal deltagare. Det kan innebära ett behov av resurstillskott under 2014.

Vuxenutbildningen ska anpassas utifrån individuella behov, vara knuten till arbetslivet och lik-värdigt tillgodose behovet hos kvinnor och män. Fokus ska sättas på deltagarnas yrkesidentitet i kombination med språkutbildning. Undervisning i sfi, svenska för invandrare, ska vara starkt sammankopplad med övriga stödjande insatser för självförsörjning. De framgångsrika talangpro-grammen, arbetsinriktad sfi som inkluderar både praktik, coachning och yrkesutbildning, ska fortsätta och om möjligt utökas till att beröra fler yrkesområden.

Under 2014 påbörjas en förstudie i syfte att ta fram underlag för ett eventuellt beslut om att starta TAMU - en träningsskola med arbetsmarknadsutbildningar för unga vuxna mellan 18 och 30 år.

Utbildningarna ska rikta sig till unga som inte med annan insats förväntas nå arbete.

Effektmål 2014 för vuxenutbildningsinsatser

 80 procent av dem som genomgått förberedande utbildningsinsatser skall gå till arbete, yr-kesutbildning, reguljära studier eller annan kompetenshöjande insats.

 80 procent av dem som genomgått rekryteringsutbildningar skall gå till arbete.

 50 procent av dem som avslutar sfi-kurs under 2014 skall ha uppnått betygsnivå.

Resursfördelning för vuxenutbildningsinsatser

202 900 tkr reserveras år 2014 för vuxenutbildningsinsatser enligt följande:

Komvux, ordinarie utbud inkl särskilt stöd 44 500 tkr

Praktik vid events 5 000 tkr

Unga in 500 tkr

Förberedande utbildningar (FUB) inkl rekryteringsutbildningar 12 500 tkr

Second Chance School 5 000 tkr

Sfi 132 100 tkr

Samhällsorientering 3 300 tkr

I ovanstående medel ingår pris- eller lönekompensation.

Komvux, ordinarie utbud

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ska genom den kommunala vuxenutbildningen erbjuda utbildning till vuxna utifrån den enskildes behov och förutsättningar och erbjuda ett brett utbud av kurser och utbildningar av hög kvalitet inom grundläggande och gymnasiala kunskaps-områden. Yrkesutbildning ska även kunna erbjudas med modersmålsbaserad undervisning som modell. I ordinarie utbud ingår vägledningsinsatser och validering. Då efterfrågan på validering och kompletterande utbildning ökat markant under senare år tillskjuts extra resurser under 2014.

Inom Komvux, ordinarie utbud avsätts 3 000 tkr för särskilt stöd – språkstöd och kognitivt stöd – i svenska för personer som har behov av utökad språkförståelse för att kunna delta i yrkesutbild-ningar eller arbetsmarknadsinsatser. Medlen ges även för personer som på grund av funktions-nedsättning har behov av kognitivt stöd som en integrerad del av yrkesutbildning eller arbets-marknadsinsats.

Praktik vid events

Satsningen Praktik vid events fortsätter under 2014 med ambitionen är att erbjuda ungdomar kortare arbetstillfällen i samband med olika evenemang i staden. Till denna satsning kopplas en applikation för mobiltelefoner och Malmö stads hemsida där de unga kan lägga upp sin profil.

De unga matchas genom detta system till olika passande events och arbetsuppgifter. Tanken är att denna tekniska lösning ska vidareutvecklas för att kunna användas till fler insatser och mål-grupper.

Unga In

När det gäller ungdomar 16 – 24 år som varken arbetar eller studerar ingår Malmö Stad sedan 2012 i ett nationellt projekt tillsammans med arbetsförmedlingen. Syftet är att genom uppsö-kande arbete möta ungdomar som inte arbetar och studerar för att genom samverkan kommun och stat tillsammans ge möjlighet till olika former av stöd och insatser. Malmö Stad bemannar med en vägledare genom Vägledningscentrum.

Förberedande utbildningsinsatser (FUB) och rekryteringsutbildningar

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen samverkar med JobbMalmö för otraditionella former av utbildningsinsatser som erbjuder individen möjlighet att pröva en ny bransch eller för-bereda sig inför en längre yrkesutbildning för att få arbete. Utbildningsinsatsen kan vara en kor-tare preparandutbildning inför en yrkesutbildning eller ett arbete (även åtgärdsanställning), eller kan vara en praktisk vägledande orientering för att skapa intresse och motivera yrkesval inför framtiden. Förberedande utbildning kan också vara en kort yrkesutbildning som leder till arbete för de deltagare inom JobbMalmö som har svårt att få ett arbete och som inte kommit in på ar-betsmarknaden.

Second Chance School (E2C)

För ungdomar 20-25 år som har lämnat skolan utan fullständiga betyg driver Malmö stad inom Komvux Södervärn en Second Chance School som ger extra stöd både socialt och inom under-visningen. Verksamheten ingår i det europeiska nätverket E2C.

Svenska för invandrare - sfi

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har ansvar för sfi för flyktingar och invandrare oavsett vistelsetid i Sverige. Sfi ska ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket men även grundläggande läs- och skrivfärdigheter för att underlätta deltagande i samhälls- och arbetsliv. Utbildningen ska vara individanpassad och kunna kombineras med annan verksamhet såsom etableringsinsatser, annan utbildning, validering, arbete, praktik eller andra arbetsmark-nadsinsatser. Utbildningen ska kunna erbjudas kontinuerligt under året.

Sfi ska även på ett tydligare sätt kopplas samman med övriga stödjande insatser för självförsörj-ning. Talangprogrammen som bygger på kombinationen av ordinarie utbildning, kommunal vux-enutbildning, sfi, praktik och coachning ska utvecklas vidare i så hög utsträckning och till så många områden som möjligt.

Efterfrågan på sfi är stor och har ökat kraftigt under 2013. Det finns för närvarande över 4 200 deltagare i sfi. För att klara den fortsatt höga efterfrågan har arbetsmarknads- och vuxenutbild-ningsutskottet erhållit 10 000 tkr extra under 2013. Denna förstärkning i budget kvarstår under 2014. Från arbetsmarknads- och vuxenutbildningsutskottets budget avsätts 132 100 tkr för sfi.

Därtill tillkommer intäkter av momskompensation med 4 000 tkr. I budgeten för sfi ingår kost-nader avseende skolkopieringsavtalet.

Samhällsorientering

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har övergripande ansvar för det lagstadgade 60 timmars samhällsorientering som ska erbjudas nyanlända flyktingar och övriga invandrare. 20 timmar utförs av Invandrarservice inom sociala resursförvaltningen i det initiala skedet medan resterande 40 timmar utförs av gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

I arbetet med samhällsorientering för nyanlända avsätts resurser till gymnasie- och vuxenutbild-ningsförvaltningen för nyttjande av länsstyrelsens Samhälls- och hälsokommunikatörer som också erbjuder information till ett stort antal språkgrupper.

Related documents