• No results found

Vyhodnocení stínování práce kanbanistů

4 PROJEKT FORKLIFT FREE FACTORY

4.3 S OUČASNÝ STAV PROJEKTU F ORKLIFT F REE F ACTORY

4.3.3 Vyhodnocení stínování práce kanbanistů

Vyhodnocení jednotlivých pozorování přineslo nečekané výsledky. Pro přesnější představu o práci kanbanistů se hodnoty jednotlivých měření zprůměrovaly a zároveň rozdělily na vysokozdvižný a nízkozdvižný vozík (viz Obr. 9).

59 Obr. 9: Paretova ABC analýza kanbanových činností

Zroj: vlastní zpracování

Z grafu (viz Obr. 9: Paretova ABC analýza kanbanových činností) vyplývá, že z osmihodinové pracovní doby4 se kanbanisté věnují činnostem spadajícím do kategorie A přibližně 5 hodin.

Kategorii činností B se věnují zhruba hodinu a půl. Tento fakt se považuje za neuspokojující, a proto tato kategorie činností bude nadále pozorována se snahou tento čas snížit. Alarmující je kategorie C. Zhruba hodinu a čtvrt se kanbanista nevěnuje své práci. Tato kategorie činností bude okamžitě přezkoumána a je nutné zde provést nápravu.

Na jednotlivé kategorie je třeba se podívat podrobněji. V rámci kategorie Ase nepředpokládá sjednávání náprav. Bude však zajímavé sledovat časové rozdělení činností mezi nízkozdvižným a vysokozdvižným vozíkem. V případě odhalení časových rezerv by mohlo i zde dojít ke zlepšení.

4Pokud se sečtou hodnoty z grafu, neodpovídají přesně osmi hodinám, které činí pracovní doba.

Odchylky vznikaly při ranním nástupu na pracoviště, kdy se přidělovala práce pro daný den, nebo krátkou poradou skladníků na konci pracovní směny apod.

Celkový výstup Nízkozvih Vysokozdvih

5:01 4:57 5:04

1:37 1:37 1:38

1:16 1:18 1:15

Pracovní doba v hod.

kategorie 1 kategorie2 kategorie3

60

Tab. 2: Délka trvání kanbanových činností kategorie A (hod.)

Popis činnosti Celkový

Balení prázdných KLT má převážně vykonávat manipulant obsluhující nízkozdvižný vozík.

Jak je vidět z Tab. 2, tato činnost zabere manipulantovi průměrně 24 minut. Čas strávený touto činností je přijatelný a činnost je určena i pro vyplnění prostojů např. v situaci, kdy je materiál kompletně zavezen do výroby a není třeba kanban doplňovat. Vyjmutí balení KLT z náplně práce kanbanisty není možné. Přehled o prázdných KLT k odvozu mají kanbanisté z první ruky a dokončují tak celý proces kanbanu. S tím souvisí i činnost druhá, zaskladňování prázdných KLT, a ostatní manipulace. Tyto činnosti tvoří minimum času práce kanbanisty a jsou součástí běžného výkonu jeho práce.

Poslední dvě činnosti v kategorii A tvoří zaskladňování a vyskladňování KLT ve výrobě.

V průměru tyto činnosti tvoří zhruba 3:55 hod. (1:35 vyskladnění + 1:58 zaskladnění).

Z pohledu vedení skladu je tento čas přijatelný, avšak je zde prostor pro zlepšení ukanbanového regálu č. 5 (viz Obr. 8 na straně 57), kterému se bude tato práce věnovat v kapitole 5.2. Tento regál je ve firmě posledním nezmodernizovaným zásobníkem.

Kanbanista zde stráví manipulací více času, protože regálové kolejnice na KLT se zadrhávají, jednotlivé přihrádky na sebe nedoléhají a chce to šikovnost a praxi při zaskladňování nových plných KLT.

61 Tab. 3: Délka trvání kanbanových činností kategorie B (hod.)

Popis činnosti Celkový výstup Nízkozdvižný vozík

Vysokozdvižný vozík

Jízda manipulační technikou 0:39 0:33 0:43

Drobné práce 0:28 0:34 0:24

Přestávka (povinná) 0:30 0:30 0:30

Zdroj: vlastní zpracování

Z Tab. 3, kde jsou rozepsány kanbanové činnosti kategorie B, je viditelné rozdělení těchto prací na tři základní činnosti. Každé z těchto činností kanbanista věnuje přibližně 30 minut z celkové pracovní doby. Povinná přestávka činí vždy přesně 30 minut. V pracovní době má každý zaměstnanec nárok na tuto přestávku, proto ji nelze zkrátit a je zbytečné se touto činností dále zaobírat z pohledu zefektivnění pracovní doby.

Mezi drobné práce patří zejména práce se čtečkou čárových kódů ve skladě materiálu, kde každý materiál vyzvednutý z regálu musí být čtečkou označen spolu se zadáním množství, které se vyskladňuje. Tento proces je rychlý a zkušený kanbanista pracuje se čtečkou rychle. Naopak dosavadní používání zápisníků ve výrobě je zdlouhavý proces.

Pokud v regálu chybí materiál, kanbanista si zapisuje číslo regálu, číslo dílu a počet, který je třeba do regálu dodat. Zde by na první pohled bylo vhodné systém načítání vylepšit.

Nabízí se rozšíření čárových kódů do celé výrobní haly. Materiál by se objednával pouze načtením čárového kódu, to by nejen usnadnilo práci kanbanistům, ale zároveň by se uspořil celkový čas práce manipulantů.

Poslední činností je jízda manipulační techniky. Zde je prostor pro zlepšení. Materiál se na místo musí dopravit, ale někteří manipulanti si cestu k danému regálu zbytečně prodlužují, například projíždí skladem expedice apod. Zároveň se k některým kanbanovým regálům několikrát vrací, protože si špatně poznamenali počet chybějícího materiálu apod.

Stejně jako předchozí bod by se tato problematika dala vyřešit čtecím zařízením, díky němuž kanbanista bude přesně vědět, který materiál a v jakém množství má umístit do daného regálu. Zároveň by bylo vhodné pro kanbanisty stanovit cesty, kudy mají s kanbanovým vozíkem projíždět a v jakém pořadí kanbanové regály doplňovat.

62

Tab. 4: Délka trvání kanbanových činností z kategorie C (hod.)

Popis činnosti Celkový

Přestávka mimo stanovenou mez 0:32 0:39 0:28

Zdroj: vlastní zpracování

Tab. 4 zobrazuje činnosti zařazené do kategorie C kanbanových činností. Z této tabulky jsou jasně viditelné ztráty v podobě nevyužitého času pracovníka. V případě čekání se jedná zhruba o 15 minut. Tento problém nastává v případě, kdy se v uličce výroby sejde více vozíků a musí se navzájem vyhýbat, nebo čekat, než se některý vyhne a zajede do jiné uličky.

Větším problémem je čekání způsobené výskytem překážek v podobě velkých dílů materiálu (někde až 2 m) a přípravků na výrobky (tzv. stolů), které se v prostorách výroby špatně skladují a někdy zasahují do uliček. V tomto případě je nutné vyčkat na obsluhu, která pomůže tyto díly z uličky odstranit a umožní tak průjezd manipulační techniky.

Možnost, jak omezit výskyt čekání, je omezení manipulační techniky v prostoru výroby, lepší organizace výroby z hlediska plánování vyskladňování přípravků na výrobky, které zbytečně nebudou čekat v prostoru uličky na usazení do stroje.

Dalšími činnostmi, které se považují za plýtvání, jsou přestávky na kouření a časové nedodržení přestávek (resp. přestávky nad rámec 30minutové pauzy). Tyto činnosti jsou jasným příkladem plýtvání. Při podrobnější studii této problematiky, bylo odhaleno zjištění (viz Tab. 5). Extrémním případem je pracovník, který v součtu přestávek povinných, ostatních a tzv. „kouřových“, strávil téměř dvě hodiny mimo pracoviště. U dalších pracovníků také nebyla pracovní doba dodržovaná. Je patrné, že kanbanisté nejsou pracovně vytíženi, a stojí za zvážení, zda jsou pro zásobování výroby zapotřebí dva kanbanisté.

63 Tab. 5: Přehled pracovních přestávek kanbanistů z hlediska trvání (hod.)

Kanbanista Povinná

přestávka

Přestávka na kouření

Ostatní

přestávky Suma

Kanbanista 1 0:30 0:00 0:27 0:57

Kanbanista 2 0:30 0:00 0:05 0:35

Kanbanista 3 0:30 0:31 0:42 1:43

Kanbanista 4 0:30 0:00 0:38 1:08

Kanbanista 5 0:30 0:00 0:51 1:21

Zdroj: vlastní zpracování

Posledními činnostmi, které se považují za plýtvání (nevyužití své pracovní doby), jsou ostatní práce (viz Tab. 4). Kanbanista využívá volný čas vypomáháním ve skladu a například zakládá nově přivezený materiál do regálů apod. Tento případ je tolerován, protože se jedná o výpomoc, a kanbanista ve skladu pracuje, tedy nezahálí, nicméně není to v jeho popisu práce a tento čas by měl být věnován pouze systému kanban.

64

65