• No results found

A) TEORETICKÁ ČÁST

2.1 Vzdělávání Romů v minulosti

2 Vzdělávání Romů

Podle školského zákona má na vzdělání rovný přístup kaţdý státní občan České republiky nebo jiného členského státu Evropské unie bez jakékoli diskriminace z důvodu rasy, barvy pleti, pohlaví, jazyka, víry a náboţenství, národnosti, etnického nebo sociálního původu, majetku, rodu a zdravotního stavu nebo jiného postavení občana. (školský zákon, 561/2004 sb.,§2 (1))

Škola připravovala a nadále připravuje podmínky pro základní vklad do ţivota kaţdého dítěte, ţáka, včetně romského. Vzdělání a k němu vedoucí proces vzdělávání má v ţivotě jedince naprosto výjimečnou, nenahraditelnou a nezastupitelnou roli. Tato oblast je velice důleţitá pro úspěšnou integraci romských občanů do společnosti, včetně jejich pracovního uplatnění. „Je třeba zaměřit vzdělávání a výchovu na celou generaci – na děti od narození přes mateřské školy, základní školní vzdělání, střední a vysoké propadají a jsou klasifikovány druhým nebo třetím stupněm z chování. Mnohem častěji ukončují docházku v niţším neţ závěrečném ročníku nebo jsou přeřazovány do základních škol praktických. Minimální procento Romů studuje na středních a vysokých školách“. (Šotolová, 2008, str. 51)

2.1 Vzdělávání Romů v minulosti

První pokus začít skutečně řešit problémy spjaté s Romy učinila osvícená panovnice Marie Terezie (1740–1780). Ve svých reformách uzákonila povinnou školní docházku a násilnou sedentarizaci Romů ţijících na území Rakouska-Uherska. S tím úzce souvisí i povinnost docházení romských dětí do škol. Romské děti tam však téměř nedocházely, nerozuměly vyučovacímu jazyku a nechápaly, proč by školu měly navštěvovat. Romové nebyli za záškoláctví svých dětí trestáni.

Během 18. století došlo na území Čech, ale především jiţní Moravy ke zvýšené sedentarizaci Romů. Bylo to především proto, ţe místní aristokracie potřebovala jejich kovářské, hudebnické, kotlářské a podkovářské sluţby. Dobrých romských řemeslníků si šlechtici váţili a za jejich dobré sluţby jim udělovali domy a ochranné listy. Za to

22

však řemeslníkova rodina nesměla opustit území spravované ochranitelským šlechticem. Z tohoto důvodu se časem řada romských rodin nenásilně a zcela dobrovolně usadila. Romové sice ţili na okrajích vesnic a okraji vesnického společenství, ale vzhledem ke svému řemeslnickému umění, poţívala řada rodin zvláštní úcty mezi majoritním obyvatelstvem. Romové se snaţili přizpůsobit ţivotu majority, pro kterou bylo posílání dětí do školy samozřejmostí a tudíţ i Romové posílali své děti do školy. Toto se dělo na přelomu 19. a 20. století a ve 30. letech se objevila generace Romů s maturitou nebo popř. s vysokou školou. Na Moravě se tak v období před druhou světovou válkou zrodila romská inteligence. Bylo to několik romských rodů, ve kterých byly alespoň dvě generace vzdělané, minimálně s maturitou. Byly to především rody Holomků a Danielů, které dodnes mají vysokoškolsky vzdělané pokračovatele.

Podle dostupných pramenů je prvním vysokoškolsky vzdělaným Romem v dějinách komunity v českých zemích JUDr. Tomáš Holomek, který promoval v roce 1937 na praţské Univerzitě Karlově.6 (Kovaříková, 1998)

Násilným přerušením tohoto vývoje byla druhá světová válka, které byla nejkrutějším obdobím v historii Romů. Po nástupu Adolfa Hitlera k moci začalo Německo provádět rasovou politiku. V roce 1935 byli Romové (právě tak jako Ţidé) prohlášeni za občany druhé třídy a byli jiţ od počátku existence Národně – socialistické strany Německa povaţováni za rasové nebezpečí pro německý národ. Norimberské zákony ze září 1935 označily Romy a Ţidy za rasy cizí a neárijské krve. Byly zakázány sňatky árijců s neárijskými rasami.

„Cikánská krev“ byla povaţována za nebezpečnější neţ „ţidovská krev“, u které stačilo k záchraně ţivota mít pouze jednoho ţidovského prarodiče. Naproti tomu Němec, jehoţ jeden prarodič byl Cikán, byl povaţován za cikánského míšence a podle tehdejších zákonodárství byl převezen do koncentračního tábora. (Šotolová, 2008, str.

11)

V říjnu 1938 vydal říšský vůdce SS Heinrich Himmler a šéf německé policie Říšskou centrálu pro potírání cikánského bytí. Měli být zaregistrováni všichni Cikáni, cikánští míšenci a osoby, které vedly cikánský způsob ţivota. Na území Německa byli

6 Jeho syn Ing. Karel Holomek se stal po listopadu 1989 jedním z předních romských aktivistů. Prosazuje občanské principy v souţití Romů a Čechů na základě vzájemné úcty. Jeho dcera PhDr. Jana Horváthová promovala na filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně v roce 1989. Nyní pracuje jako

muzeoloţka Muzea romské kultury v Brně. Manţel MUDr. Vladimír Horváth vystudoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Pracuje v nemocnici jako chirurg. (Kovaříková, 1998)

23

v roce 1939 Romové zaregistrováni a vše bylo připraveno k jejich likvidaci. (Šotolová, 2008, str. 12)

V roce 1941 byla zřízena pracovní střediska pro Ţidy a pracovní útvary pro asociály, kam byli zařazeni především „Cikáni mimo pracovní poměr“. Ministerstvo vnitra vybudovalo komplex tzv. východoslovenských pracovních útvarů, ve kterém byly soustředěny téměř tři tisíce vězňů, z nichţ více neţ polovinu tvořili Romové. Další z Německem obsazených států musí být koncentrováni a transportováni na jedno místo.

K tomuto účelu byl vybrán koncentrační tábor Osvětim – Březinka, kde byl vyčleněn zvláštní prostor, tzv. cikánský rodinný tábor. Protoţe se blíţila fronta a nacisté se báli Rudé armády, tak vedení osvětimského tábora rozhodlo, ţe všech těchto 3 tisíce osob bude zlikvidováno. Tak se také stalo, v noci z 3. na 4. srpna 1944 byli všichni nahnáni do plynových komor a následně spáleni v krematoriích.

V letech 1944 – 1945 byli Romové postupně vyvraţďováni, mnoho Romů bylo zavraţděno při likvidaci cikánských osad.

Před nacistickou okupací ţilo v Čechách a na Moravě přibliţně 10 000 Romů. Po druhé světové válce jich přeţilo okolo 600. (Šotolová, 2008, str. 17-18)

Po válce chyběla v Čechách levná pracovní síla a tovární náboráři jezdili do romských osad na Slovensko (kde byli Romové za války pouze perzekuováni, nikoliv vyhlazováni) a nabízeli jim pracovní místa v Čechách spolu s domy, které zbyly po odsunutých Němcích. A tak v 50. a 60. letech proběhla druhá migrační vlna Romů do Čech (první byla v 16. století z východní Evropy). (Šotolová, 2008)

Tito Romové, kteří byli zvyklí ţít polokočovným ţivotem, nechodili na Slovensku do škol a slovenštinu znali velmi špatně. Vláda prosazovala politiku asimilace, a to v co nejrychlejším čase. Absence romských dětí ve škole se přestala tolerovat. V rámci politiky „asimilace cikánů do společnosti” bylo rozhodnuto začlenit co nejvíce romských dětí uţ do mateřských škol. „Ta byla za komunistického reţimu zdarma a bylo velmi podporováno, aby všechny děti romské i neromské do školy chodily. Mnohé i romské matky, byly zaměstnané. Zaměstnání bylo povinné a musel je dostat i kaţdý

24

Rom. To bylo velmi příznivé pro účast dětí v předškolní i školní výchově.“ (Balvín, 1997, str. 70).

„Neplnění povinné školní docházky bylo najednou přísně postihováno. Policejní zákroky, finanční pokuty aţ po odebrání dětí do výchovných ústavů a věznění rodičů.“

(Hejkrlíková, 2001)

Tím, ţe bylo po roce 1989 zrušeno ústavní právo na práci a povinnost pracovat, octlo se 60-70% Romů bez zaměstnání. Dosahují velmi nízkého vzdělání, a tím mají omezená pracovní místa. (Bartoňová, 2005, str. 63)

Related documents