• No results found

Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět

In document Úvod do filosofie jako žánr (Page 61-64)

8. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání

8.3 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět

Na druhém stupni pak na vzdělávací oblast Člověk a jeho svět navazuje vzdělávací oblast Člověk a společnost, jejíž součástí jsou vzdělávací obory Dějepis a Výchova k občanství.

8.3.1 Vzdělávací obor Dějepis

„Vzdělávací obor Dějepis přináší základní poznatky o konání člověka v minulosti. Jeho hlavním posláním je kultivace historického vědomí jedince a uchování kontinuity historické paměti, především ve smyslu předávání historické zkušenosti. Důležité je zejména poznávání dějů, skutků a jevů, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj společnosti a promítly se do obrazu naší současnosti. Důraz je kladen především na dějiny 19. a 20. století, kde leží kořeny většiny současných společenských jevů.

Významně se uplatňuje zřetel k základním hodnotám evropské civilizace. Podstatné je rozvíjet takové časové a prostorové představy i empatie, které umožňují žákům lépe proniknout k pochopení historických jevů a dějů. Žáci jsou vedeni k poznání, že historie není jen uzavřenou minulostí ani shlukem faktů a definitivních závěrů, ale je kladením otázek, jimiž se současnost prostřednictvím minulosti ptá po svém vlastním charakteru a své možné budoucnosti. Obecné historické problémy jsou konkretizovány prostřednictvím zařazování dějin regionu i dějin místních.“183 Z charakteristiky vzdělávacího oboru Dějepis vyplývá, že kladení otázek je přímo nutností nebo podporovanou činností. Otázky člověka po jeho původu a po původu světa jsou součástí lidského uvažování o vlastním původu zcela přirozené.

8.3.2 Vzdělávací obor Výchova k občanství

„Vzdělávací obor Výchova k občanství se zaměřuje na vytváření kvalit, které souvisejí s orientací žáků v sociální realitě a s jejich začleňováním do různých společenských vztahů a vazeb. Otevírá cestu k realistickému sebepoznání a poznávání osobnosti

183 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 52.

61

druhých lidí a k pochopení vlastního jednání i jednání druhých lidí v kontextu různých životních situací.“184

8.3.3 Přesahy vzdělávací oblasti Člověk a společnost (vzdělávací oblast Člověk a příroda)

O vzdělávací oblasti Člověk a společnost můžeme říci, že se její přesahy „promítají i do jiných vzdělávacích oblastí a do celého života školy a mají přímou vazbu zejména na společenskovědní část vzdělávacího oboru Zeměpis, který je v zájmu zachování jeho celistvosti umístěn ve vzdělávací oblasti Člověk a příroda.“185 Vzdělávací oblast Člověk a příroda zahrnuje fyziku, chemii, přírodopis a zeměpis, „zahrnuje okruh problémů spojených se zkoumáním přírody. … V této vzdělávací oblasti dostávají žáci příležitost poznávat přírodu jako systém, jehož součásti jsou vzájemně propojeny, působí na sebe a ovlivňují se. Na takovém poznání je založeno i pochopení důležitosti udržování přírodní rovnováhy pro existenci živých soustav i člověka, včetně možných ohrožení plynoucích z přírodních procesů, z lidské činnosti a zásahů člověka do přírody.

Vzdělávací oblast také významně podporuje vytváření otevřeného myšlení (přístupného alternativním názorům), kritického myšlení a logického uvažování.“186 Zde si můžeme opět všimnout zmínky o otevřeném myšlení, což v sobě zahrnují i cíle, které si tato vzdělávací oblast klade. Žáci by si totiž měli klást „otázky o průběhu a příčinách různých přírodních procesů, které mají vliv i na ochranu zdraví, životů, životního prostředí a majetku, správně tyto otázky formulovat a hledat na ně adekvátní odpovědi.“187 Měl by být podporován takový způsob myšlení, který „vyžaduje ověřování vyslovovaných domněnek o přírodních faktech nezávislejšími způsoby.“188 Žáci by měli být dále schopni posoudit důležitost a správnost „získaných přírodovědných dat pro potvrzení nebo vyvrácení vyslovovaných hypotéz či závěrů.“189

184 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 52.

185 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 52.

186 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 63.

187 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 62.

188 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 176, s. 63.

189 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 176, s. 63.

62

8.3.3.1 Vzdělávací obor Fyzika

Ve fyzice se podle RVP ZV vyučuje Vesmír. I když to není přesně řečeno, dá se předpokládat, že otázky po vzniku a vývoji vesmíru popř. téma Velký třesk se zde objeví, což se bezprostředně týká kosmické evoluce.

8.3.3.2 Vzdělávací obor Přírodopis

Na druhém stupni základní školy se ve vzdělávacím oboru Přírodopis podle RVP ZV v obecné biologii a genetice očekávají následující očekávané výstupy žáka:190

- P-9-1-01 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů;

- P-9-1-02 popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci základních organel;

- P-9-1-04 třídí organismy a zařadí vybrané organismy do říší a nižších taxonomických jednotek;

- P-9-1-07 uvede na příkladech z běžného života význam virů a bakterií v přírodě i pro člověka;

Mezi učivo se pak konkrétně řadí následující: vznik, vývoj, rozmanitost, projevy života a jeho význam – výživa, dýchání, růst, rozmnožování, vývin, reakce na podněty; názory na vznik života.191 Pro účely této práce je významné, že názory na vznik života jsou součástí učiva, takže bychom se měli jako učitelé zmínit o evolucionistické i kreacionistické koncepci.

Dále je tu vývoj, vývin a systém živočichů – významní zástupci jednotlivých skupin živočichů – prvoci, bezobratlí (žahavci, ploštěnci, hlísti, měkkýši, kroužkovci, členovci), strunatci (paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci192), což vede rovněž k tomu, že učitelé musí vysvětlit onen „systém živočichů“ a přiblížit žákům provázanost mezi živočichy.

190 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 71–72.

191 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 72.

192 Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, pozn. 177, s. 73.

63

V rámci Přírodopisu v kategorii Neživá příroda také nalezneme určité spojitosti s tématem, kterým se tato práce zabývá. Jedná se o očekávané výstupy, podle kterých žák:193

- P-9-6-01 objasní vliv jednotlivých sfér Země na vznik a trvání života;

- P-9-6-02 rozpozná podle charakteristických vlastností vybrané nerosty a horniny s použitím určovacích pomůcek;

- P-9-6-05 rozlišuje jednotlivá geologická období podle charakteristických znaků.

V podobě konkrétního učiva se jedná o:194

- vývoj zemské kůry a organismů na Zemi – geologické změny, vznik života, výskyt typických organismů a jejich přizpůsobování prostředí.

Zde si už podle formulace v RVP ZV můžeme povšimnout pojmu „přizpůsobování se prostředí“, což je přesně pojem charakterizující evoluci, jak již bylo zmíněno na začátku této práce.

In document Úvod do filosofie jako žánr (Page 61-64)

Related documents