• No results found

Nejdůleţitějším prvkem snad kaţdého designu je barva. Za barevným nádechem stránky stojí designér, který tímto způsobem vyjádří emoce stránky tak, jak bych chtěl, aby působily na návštěvníka. Barvy webu by měly korespondovat s účelem a obsahem stránky. Měly by neverbálně vyjadřovat cítění stránky. 2

6.1 Teorie barev

Poprvé se teorie barev objevila jiţ v 15. století v poznámkách Leona Battisty Abertiho a Leonarda da Vinciho. Dnes známá teorie barev se však začala rozvíjet aţ v 18. století. Zahrnovala zmínky o základním modelu barev RBY – red (červená), blue (modrá), yellow (ţlutá). Tyto tři barvy byly označeny jako primární barvy. Sekundární barvy vznikly smícháním primárních barev. Vznikly barvy zelená, oranţová a fialová. Terciální barvy vznikly smícháním primárních a sekundárních barev. Díky výzkumu barev a optiky přešli vědci ze systému RBY na systém dnes velmi vyuţívaný – RGB – red (červená), green (zelená), blue (modrá). Tento model zobrazování barev se pouţívá u televizorů a monitorů.

Další model, který vznikl v této době a pouţívá se dodnes, je model CMYK – cyan (azurová), magenta (purpurová), yellow (ţlutá), black (černá). Černá barva se zde označuje slovem key (klíčová). Tento model se hojně vyuţívá při tisku u tiskáren, kopírovacích zařízení atd.

Kruh barev (Obrázek 3):

Obrázek 3

2 Celá kapitola o barvách vychází z knihy Jakuba Krčmáře Adobe Photoshop : Praktický webdesign.

20

6.2 Druhy barev

Podle umístění v kruhu barev rozeznáváme dva typy barev – doplňující a podobné. Doplňující barvy jsou takové, které se nacházejí v kruhu barev naproti sobě. Mají tedy přesně opačný odstín a doplňují se. Jedná se například o dvojice barev modrá a oranţová, fialová a ţlutá či červená a zelená. I kdyţ se v kruhu tyto barvy nenacházejí, mezi doplňující barvy zcela jistě patří i dvojice bílá a černá.

Podobné barvy jsou takové, který spolu v kruhu barev sousedí. Nijak se tedy spolu „nebijí“ a vypadají dobře, kdyţ jsou spolu. Nicméně neposkytují moc velký kontrast, kdyţ jsou u sebe.

6.3 Emoce barev

Kaţdá barva má schopnost vyjadřovat jisté emoce. Při pohledu na barvu se člověku vybaví konotace, která je buď pozitivní nebo negativní. Při pohledu na jednu a tu samou barvu mohou mít dva různí lidé různé konotace. Některé barvy jsou spojovány s nebezpečím, jiné s klidem. Například v nemocnicích se pouţívají jemné barvy, většinou v odstínech zelené a ţluté, které představují klid a zdraví. I podle konotací vznikly tři skupiny barev. Jedná se o barvy teplé, studené a neutrální. Teplé barvy vyvolávají teplo a řadí se mezi ně odstíny červené, ţluté a oranţové. Studené barvy jsou člověkem vnímány jako barvy zimy a chladu a patří mezi ně odstíny modré, zelené a fialové. Neutrální barvy se příliš nepojí s ţádnou konkrétní emocí, nicméně to rozhodně neznamená, ţe nevyvolávají ţádné konotace.

Neutrální barvy jsou šedivá, hnědá, bílá a černá.

6.4 Teplé barvy

6.4.1 Červená

Červená barva symbolizuje oheň a sílu. Je často asociována i s vášní a důleţitostí. Psychologové tvrdí, ţe červená barva nabíjí energií. Na druhé straně však můţe červená barva znamenat i vztek, nebezpečí a agresivitu. V psychologii barev červená reprezentuje lásku a krev. Při výběru barev u místností je červená označována jako vzrušení, vášeň a někdy i radost. Záleţí na konkrétním odstínu, ale platí, ţe při vstupu do červeně vymalované místnosti se člověku zvýší tlak. U webdesignu by měl designér přemýšlet nejdříve nad obsahem a poté tomuto obsahu a následně i návštěvníkům webu barvy přizpůsobit. Červenou barvou se na webu označují důleţité věci. Většina seznamovacích serverů na internetu pouţívá pro svůj design či minimálně logo červenou barvu – symbol lásky.

6.4.2 Žlutá

Základní odstín ţluté barvy představuje samé pozitivní konotace: radost, inteligenci, optimismus, štěstí, sluneční svit atd. Tmavší odstíny ţluté mohou však nabírat negativní konotace typu kritika, závist či lenost. Ve webdesignu se ţlutá dostala na vrchol v roce 2009, kdy se během ekonomického úpadku snaţily firemní weby přilákat zákazníky svým slunným designem.

6.4.3 Oranžová

Oranţová barva vzniká spojením primárních barev červené a ţluté a bere tak na sebe jejich mnohé vlastnosti. Sama o sobě však oranţová barva představuje štěstí, radost a sluneční svit. Oranţová si nebere od červené tak silné negativní konotace. Oranţovou barvu si za svou barvu zvolily například firmy EasyJet, SmithKlene či Intel.

6.5 Studené barvy

6.5.1 Modrá

Studené barvy se často pouţívají na webech spojených s profesionalitou, autoritami či mají vyvolat důvěru. Mnoho vládních organizací pouţívá odstíny modré jako svou barvu, protoţe symbolizuje

21

stabilitu, vnitřní klid a důvěru. Pouţívají jí banky, politické strany či například stránky Bílého domu v USA.

Fialová barva symbolizuje jiţ od dob Římanů barvu císařské či královské rodiny. Tato barva ukazuje bohatství a luxus. Je spojována i s duchovnem a tajemnem a podněcuje kreativitu. Světlejší odstíny fialové mají nádech kouzel a magie. Tmavší odstíny naopak představují smutek a ponurost.

6.6 Neutrální barvy

6.6.1 Bílá

Mnozí experti se shodují, ţe bílá barva společně s černou vlastně ani barvy nejsou. Hlavně proto, ţe chybí v modelu barev z 18. století. Nejčastěji je bílá barva povaţována za pozitivní barvu, která symbolizuje štěstí, nevinnost, mír, naději, krásu a čistotu. V některých kulturách je však tato barva povaţována za barvu smrti. Bílá barva je povaţována za nejlepší kontrastující barvu. Proto se na mnoha webech pouţívá jako barva pozadí.

6.6.2 Černá

Stejně jako bílá, ani černá není součástí modelu barev. Černá je v mnoha kulturách spojována spíše se svou negativní stránkou, a to je představa smrti, tajemna či neznáma. Černá barva je nicméně webdesignéry často vyuţívána, protoţe je schopna navodit atmosféru síly, eleganci či hloubku cítění.

Černou barvu je vhodné si vzít např. na přijímací pohovor. Ţadatel tak dá najevo svou silnou individualitu. A totéţ platí i pro webové stránky.

6.7 Bezpečné barvy pro web

Bezpečné barvou jsou takové, které jsou dostupné v libovolném webovém prohlíţeči v libovolném operačním systému podporujícím 256 barev. Na obrazových materiálech můţe být tolik barev, kolik daný formát dovolí. Paleta bezpečných barev obsahuje 216 poloţek. Na následujícím obrázku je zobrazeno 216 bezpečných barev (Obrázek 4).

Obrázek 4

22

Related documents