• No results found

När det gäller det sätt man använder sig av Internetmediet för att nå ut samt vilkas intresse man i sin tur vill fånga går det bland analysobjekten i denna uppsats att se olika grupperingar. Till att börja med går det att observera likheter mellan Kistagalleria.se och Faltoversten.net. På Kista gallerias webbplats fokuseras den fysiska gallerian, därför talas det mycket om just denna plats målgrupp. Några rader i texten som tar upp målgrupp lyder: ”I dagsläget står de anställda inom Kista Science Park för nära 40 procent av omsättningen i centret. Men det finns en ännu högre omsättningspotential hos denna välavlönade, välutbildade och ungdomliga kundgrupp. Nu ska vi få dem att shoppa i Kista Galleria istället för i City.”127 Genom detta citat går det tydligt att se att här appliceras de sociala normer som råder ute i det fysiska samhället på själva gallerian samt även webbplatsen. Herman och Sloop samt Berlands resonemang rörande den enorma tilltro på Internetmediets möjligheter att sudda ut betydelsen av vem du är ute i samhället så fort du tar klivet in i cyberrymden fungerar således illa i detta sammanhang. Trots att ingen vet vem du är när du besöker webbplatsens sidor är dessa ändå tydligt avgränsade, om du passar in i köpcentrets målgrupp är Kistagalleria.se

127

säkerligen mer intressant än om du inte gör det. På detta sätt utesluts ett flertal individer från att ta del av webbplatsen eftersom många inte direkt tilltalas i texterna.

Vidare finns även ett skrivet stycke rörande den ekonomiska status som råder i länet: ”Stockholmare har, generellt sett, högre löner än i övriga landet. Och i IT-branschen tenderar lönerna att ligga ännu högre. Det ger bra förutsättningar för hög omsättning i ett modernt storcentrum mitt i en expanderande storstadsregion.”128 I Stockholms län är medellönen de facto högre än i övriga landet, men det är inte något som gäller för var och en av stadsdelarna i Stockholm, speciellt inte i Kista. I alla fall inte bland de boende där. Genom de demografiska studier jag utfört går det i själva verket att se att Kista har den absolut lägsta medelinkomsten av de områden vars befolkningsstrukturer jag har tittat på. Där tjänar man i genomsnitt 186 000 kr om året vilket följaktligen ligger under landets medelinkomst. Köpkraftiga Kista får således stå för de som arbetar där och ej de som bor i området. Till och med de boende i Kista kan således sägas exkluderas från webbplatsen och även från gallerian. Det verkar som om Kista galleria har satt upp ett vision för hur deras drömmålgrupp av shoppare ska se ut, detta avspeglas i sin tur även på dess webbplats. Denna målgrupp är, som tidigare har gått att utläsa, unga högavlönade människor inom IT-sektorn som dagtid har sin arbetsplats i Kista men sedan åker till andra stadsdelar där de är bosatta.

Det går att se tydliga paralleller, som jag ovan har påpekat, mellan Kista gallerias och Fältöverstens webbplatser. Båda har uttalade målgrupper. Men vilken målgruppen är skiljer sig dock mellan de två Internetplatserna. Fältöverstens köpcentrum har nyligen blivit ombyggt, och under ombyggnationen har man som besökare på deras webbplats kunnat läsa vad de vill få ut av renoveringen. De menade att de ville återuppliva Fältöversten och göra det till Östermalms medelpunkt; ett självklart shoppingställe för östermalmsborna. Man ville uppnå en ny image där centret skulle bli den goda grannen i stadsdelen. Detta är något som syns på den nya webbplatsen. På startsidan finns en text där man hälsas välkommen till Fältöverstens köpcentrum på Östermalm. Sedan, på varje efterföljande sida, finns det rubriker såsom: ”Om din goda granne fältöversten”, ”Välkommen till din granne”, ”Fynda bland er grannes erbjudanden”, ”Har ni besökt er nya granne?” och ”Du hittar väl till din granne?”129 Den nya framtoningen man beskrev att man strävade efter på den gamla webbplatsen syns tydligt på den nya genom just dessa rubriker. Här sker en tydlig avgränsning, man vill vara en god granne och man vill vara Östermalms mitt. Genom att uttrycka detta definieras här en klar målgrupp. Det spelar ingen roll vem du är bara du bor på Östermalm, tycks webbplatsen säga.

128

http://www.kistagalleria.se 2002-03-13

129

Genom att köpcentret har ett uttalat mål för sin verksamhet, d v s att vara till för de boende i en stadsdel i Stockholm, och genom att detta tydligt färgar av sig på Faltoversten.net känns denna avgränsad och enbart till för en liten grupp människor. Kanske behöver man inte locka människor på samma sätt som Kista galleria måste. Eftersom medelinkomsten bland de boende i Kista är mycket låg och många lever på socialbidrag lönar det sig för det köpcentret att dra till sig köpkraft som i vanliga fall kanske shoppar i city. När det gäller Östermalms demografi kan man se att i detta område ligger medelinkomsten på 280 000 kronor om året. Här finns därför redan en, ur konsumtionsvinkel sett, potential hos befolkningen som uteblir i Kista. Faltoversten.nets möjlighet att nå ut bortses ifrån eftersom det finns stora resurser bland invånarna i själva köpcentrets närhet. Vem du är spelar här stor roll, återigen suddas ej de rådande sociala skillnaderna i samhället ut av Internetmediet, utan färgar snarare av sig på detta.

Pkhuset.com skiljer sig något från de övriga i fråga om form och uppbyggnad. Den är avskalad och relaterar på inget vis till det stadsområde den är belägen. Här handlar det istället mycket om attityd. Det finns t o m en rubrik med just namnet ”attityd” genom vars olika länkar, de tidigare nämnda Snowdrops.com, Jlindeberg.com e t c, man som besökare kan färdas ut i cyberrymden. Vidare finns under rubriken ”Butiker” en lista på alla affärer som är belägna i PK-huset samt länkar till deras webbplatser. Något intressant är att man här även gör listor på de märken de olika butikerna tillhandahåller, detta blir ytterligare en indikation för hur mycket just attityd och stil spelar roll. Vid ett besök på Pkhuset.com blir det följaktligen viktigt huruvida ma n som Internetanvändare kan identifiera sig med webbplatsens förhållningssätt eller ej. För den som inte kan det blir denna genast irrelevant. Här sker således en avgränsning på ett annat sätt än i ovan diskuterade webbplatser. På Pkhuset.com är det inte längre en fråga om kön, klass eller ras utan snarare om modemedvetenhet.

Den webbplats som tydligast urskiljer sig i förhållande till de övriga, i just denna diskussion gällande sociala hierarkier, är Farstacentrum.se. Detta trots att denna precis som Fältöverstens och Kista gallerias webbplatser lägger stor vikt vid att beskriva det fysiska köpcentret och de möjligheter som där finns för kunden. Många webbanvändare utesluts här, precis som i de andra fallen, eftersom det nästan blir ett kriterium att man ska besöka själva centret för att kunna uppskatta dess webbplats. Men till skillnad från Faltoversten.net, Kistagalleria.se samt även Pkhuset.com finns det på Farstacentrum.se ingen uttalad målgrupp beroende på att man där betonar att själva köpcentret vänder sig till alla: ”Här finns något för

alla, ung som gammal, trendig som konservativ. Precis som Farsta Centrum självt.”130 står det

skrivet angående butiksutbudet.

Något som även kan ses som intressant i detta sammanhang är att Farstacentrum.se har en sida på engelska, där den viktigaste av informationen som finns på webbplatsen summeras. Detta gör att en global publik kan ta del av denna samt förstå dess innehåll. Men frågan är bara till vilken nytta eftersom webbplatsen, som ovan framgår, på många sätt vänder sig primärt enbart till de personer som har för avsikt att besöka den fysiska shoppingplatsen.

Avslutningsvis i detta kapitel kommer Tumbacentrum.se att diskuteras. På webbplatsens startsida står det: ”Tumba Centrum –din handelsplats i södra Stockho lm.”131 Detta tilltal gör att man känner sig välkommen, både att utforska webbplatsen vidare samt att besöka det fysiska centret. Vidare finns det en text med klickbara siffror där det står: ”1-2-3 goda skäl för Tumba Centrum”132 När man klickar på var och en av siffrorna dyker olika fönster upp. Ett tar upp att Tumba centrum är en trivsam mötesplats där olika arrangemang anordnas, ett annat att det är lätt och smidigt att ta sig till centret samt att det finns många parkeringsplatser. Det tredje fönstret innehåller en text som berättar att det finns gott om bostäder i själva Tumba. Köpcentrets webbplats tar här steget längre än de tidigare redogjorda webbplatserna och uppmärksammar besökaren på det område i vilket köpcentret är beläget. Man sätter här i centret i en lokal kontext extra tydligt. Trots att de andra köpcenterwebbplatserna i mångt och mycket refererar till det område de är belägna är det ingen som direkt försöker locka Internetanvändaren att flytta till området. Detta blir något unikt för Tumba. Intressant att ta upp i detta sammanhang är att man på Tumbacentrum.se även har en sida som bär rubriken ”Historik”. På denna finns en tidslinje som sträcker sig från 1971 fram tills i dag. På linjen finns viktiga årtal utmärkta då det har skett förändringar på orten, t ex när man byggde pendeltågsstationen eller när man tog första spadtaget på Hågebyleden som går förbi Tumba. Detta blandas med information vilka ägare som har funnits till själva centret genom åren. Man blandar följaktligen information rörande Tumba köpcentrum och Tumba som område i denna tidslinje. Detta leder till att Internetanvändaren får ytterligare information om själva orten. I och med att fokus ligger på att skapa en bild för den som är inne på webbplatsen om området samt vilken typ av bostäder det finns där kan Tumbacentrum.se sägas vara mer än marknadsföring för ett shoppingcentrum. Hela orten fokuseras här.

130 http://www.farstacentrum.se 2002-04-11 131 http://www.tumbacentrum.se 2002-04-16 132 http://www.tumbacentrum.se 2002-04-16

Related documents