• No results found

Yttrande över remissutgåva Sjötrafikutredning del 1

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens planeringsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta:

Yttrande över remiss Sjötrafikutredning del 1 godkänns.

Sammanfattning

Regionfullmäktige beslutade i samband med budget 2019 (LS 2017-1455) att trafiknämnden ska utreda och arbeta med att forma framtidens sjötrafik, under mandatperioden. Sjötrafiksutredning del 1 omfattar sjötrafikens upplägg och hur sjötrafiken ska formas i syfte att gå mot kollektivtrafikens övergripande mål.

Syftet med sjötrafikutredningen del 1 är att utreda behovet av sjötrafik med planeringsår 2025 och med en framåtblick på 10 år. Sjötrafikutredning del 2 kommer sedan att undersöka vilket tonnage som krävs för att utföra de uppgifter och uppnå de egenskaper som del 1 identifierat.

Trafikförvaltningen har arbetat fram och utrett två utvecklingsalternativ för sjötrafiken, UA1 och UA2.

UA1 föreslår att sjötrafiken inte förändras avsevärt och att trafikupplägget ska likna det som finns idag.

UA2 föreslår däremot större förändringar. Direktlinjer från Stockholm ska begränsas, och resenärer som ska resa längre ut i skärgården behöver resa med kollektivtrafiken på land till replipunkter och andra bytespunkter för att där byta till sjötrafiken för vidare resa. Båda förslagen föreslår att

pendelbåtsförsökslinjen mellan Vaxholm och Stockholm blir permanent.

Sjötrafiksutredning del 1 ska resultera i att ett ändamålsenligt tonnage kan utredas vidare i sjötrafiksutredning del 2.

Ärendebeskrivning

Trafikförvaltningen har i en remiss, ärendenummer TN 2019-0440, översänt sjötrafikutredningen del 1.

Syftet är att utreda behovet för sjötrafiken med en framåtblick på 10 år, utifrån planeringsåret 2025, samt hur sjötrafiken ska utformas i regionen och bättre kunna kopplas till kollektivtrafiken på land.

Sjötrafikutredningen ska bidra med att öka den regionala tillgängligheten, för såväl stadsnära trafik som till skärgården, skapa en mer resurseffektiv kollektivtrafik och kortare restider. Därtill ska del 1

tydliggöra vilket tonnage som krävs för att utföra trafiken, detta kommer sedan vidare utredas i del 2.

Stadsbyggnadsförvaltningen Adam Hjort

Trafikplanerare

Tjänsteutlåtande

2020-08-10 Änr KS 2020/101.510 2 av 4

Bedömning

Vaxholms stad är positiv till att Trafikförvaltning föreslår att pendelbåtsförsöket mellan Vaxholm och Stockholm permanentas, i både UA1(utredningsalternativ) och UA2. Kollektivtrafiken på vatten har en central roll i Vaxholms utveckling och bidrar till att främja en hållbar utveckling i skärgården. En

utvecklad skärgårds- och pendelbåttrafik bidrar det till ett ökat kollektivt resande i kommunen, minskad trängsel i vägnätet och miljöbelastning, ökad regional tillgänglighet, stärkt lokalt näringsliv och

förbättrad tillgång till service, skola, idrott och kulturliv. Vaxholm anser att utvecklingsmålet för en permanent pendelbåtlinje, mellan Vaxholm och Stockholm, är att möjliggöra en restid under 40 min.

Pendelbåttrafiken kommer att ha en viktig roll för pendlare i Vaxholm, och även för turister och besöksnäringen i kommunen. Vaxholm är bland de mest populära besöksmålen i skärgården och under framför allt sommaren är stadskärnan full av turister.

Restid

Potentialen för pendelbåtstrafik är stor i Vaxholm och framför allt är minskad restid, mellan Stockholm och Vaxholm, det som behöver prioriteras. Restiden har störst påverkan på kollektivtrafikens

konkurrenskraft gentemot bilen, och dess attraktivitet för resenärerna. Vaxholm har i jämförelse med andra ytterkommuner längre restid, i relation till avståndet, till regionkärnan. Här kan pendelbåttrafiken bidra till att skapa en pålitlig, radiell, stomlinje på vattnet för att möjliggöra snabbare resor. Vaxholm instämmer i att tonnaget har en viktig roll för att förbättra restiderna, vilket del 2 ska utreda, i kombination med hastighetslättnader för kollektivtrafiken på farleder. Därtill påverkar antalet stopp restiden avsevärt. Vaxholm anser att de bryggor som är viktiga att angöra mellan Vaxholms replipunkt och Stockholm är; Vaxholms replipunkt, Gåshaga, Nacka strand, Slussen och Strömkajen.

Lokala bussförbindelser

En prioritet för att öka pendelbåttrafikens attraktivitet och beläggning är att säkerställa en god tillgänglighet till bryggor och kajer med korta bytestider. En lokal bussförbindelse mellan Resarö och Vaxön behöver utvecklas för att möjliggöra detta. Resarö är den nästa största ön i Vaxholm, sett till antalet invånare, med strax över 3000 fastboende. En lokal busslinje kommer även skapa nyttor för elever och äldre inom kommunen vilka behöver nå skolor och samhällsservice på Vaxön.

Bryggor

I Trafikförvaltningens tidigare pendelbåtsutredning lyftes konceptet med sidotillägg, vilket kan bidra till minskad restid genom snabbare angöring vid bryggor. Det är viktigt för sjötrafikens utveckling att Trafikförvaltningen fortsätter arbeta vidare på det i arbetet med riktlinjer för bryggor, i nästa fas. Det är även angeläget att kommuner och berörda aktörer deltar i processen, då regionen inte äger eller ansvarar för den infrastrukturen i skärgården. Därtill vill Vaxholm lyfta att det finns ett intresse för att utveckla sjötrafiken till att bli mer hållbar, se över möjligheten att utveckla eldrivna båtar, vilket kräver att man i tidigt skede undersöker strategiska lägen för bland annat laddinfrastruktur. Vaxholm anser att Slussen kan bli en allt viktigare brygga för pendlare, förutsatt att tillgänglighet till tunnelbana säkerställs i projektet Slussen.

Tjänsteutlåtande

2020-08-10 Änr KS 2020/101.510 3 av 4

Komfort

Förvaltningens erfarenhet, utifrån inkomna synpunkter, är att pendlare värderar komfort högt, förutom restiden. Arbetspendlare vill utnyttja restiden när de pendlar till att arbeta. Det är viktigt att pendelbåtar erbjuder en bra sittplats, nedfällbart bord och wifi. Därtill har utsikten en stark bidragande faktor, vilket många uppskattar. Samhällsekonomiska analyser uppfattas ha svårt att värdera komfort och dess potential, i synnerhet när det gäller sjötrafik. De samhällsekonomiska vinsterna kan bli stora, men det förutsätter att rätt prioriteringar görs. Det uppfattas att man underskattar hur resenär, vilka pendlar längre sträckor, värderar komfort högt.

Resmönster

Vaxholm är positiv till utredningsalternativ två och omfördelning av trafiktimmar från direkttrafik till att förstärka bastrafiken med bättre turtäthet och längre trafikdygn, mellan öar i skärgården och

replipunkter. Vaxholm har tidigare betonat behovet av längre trafikdygn för boende på öar, på årsbasis, för att möjliggöra att invånare bland annat ska kunna delta i kvällsaktiviteter. Sjötrafikutredningen inriktar sig dock framför allt mot bastrafiken mellan kärnöarna och replipunkter, vilket är problematiskt då resandet till och från övriga öar blir utelämnade. I Vaxholm är sjötrafiken viktig för fler öbor än de på kärnön i kommunen, och ett bra exempel är Tynningö där sjötrafiken är det alternativ invånarna kan nyttja för att nå kommunal service och skolor i sin kommun. Därtill har varken deltidsboendes eller sommargästers, vilka är relativt många och spenderar delar av året i kommunen, resmönster undersökts. Minskad restid till Stockholm med pendelbåttrafik kan tänkas förändra deltidsboendes vanor och resmönster, och till följd därav behovet av kollektivtrafik på vatten.

Taxa

Vaxholm är positiv till att skärgårdstrafiken integreras i SL-taxan, Vaxholm har länge påpekat att taxan bör förändras för att öka kollektivtrafikresandet och skapa en mer enhetlig taxa. En och samma taxa kommer gynna näringslivet i skärgården, möjliggöra att boende i skärgården inte behöver betala dubbla taxor samt göra det enklare för turister och besökare. Utöver enhetlig taxa behöver det behov som dagens ö-kort tillgodoser beaktas.

Besökare och turister

Sjötrafiken har historiskt varit en viktig del av Vaxholms identitet som skärgårdstad. Det är många besökare som söker sig till Vaxholm för att uppleva det militärhistoriska arvet, den kulturrika

stadskärnan, naturen och skärgårdsmiljön. Majoriteten av de som reser från Strömkajen har Vaxholm som destination, besökare och turister är en viktig del för ett livskraftigt lokalt näringsliv. Det måste vara enkelt för sällanresenären att resa med sjötrafiken – var och hur byte ska ske måste vara enkelt och tidtabeller lättförståeliga så resenären känner sig trygg . Vaxholm är positiv till att de kulturhistoriska fartygen ska fortsätta att trafikera skärgården, fartygen är väldigt uppskattade bland invånare och besökare.

Vaxholm - Grinda

Det anses vara både ett kostnadseffektivt och miljömässigt bra alternativ att etablera en linje mellan Vaxholm och Grinda i och med en permanent pendelbåtstrafik mellan Vaxholm - Stockholm.

Replipunkt Vaxholm

Tjänsteutlåtande

2020-08-10 Änr KS 2020/101.510 4 av 4

Vaxholm arbetar med att ta fram en plan för hur Vaxholms kajer ska restaureras efter det att man upptäckt att kajens konstruktion är i dåligt skick. Skärgård- och pendelbåtstrafikens behov hanteras inom projektet och kommunen är positiva till att Trafikförvaltningen deltar i arbetet. Möjligheten att drivmedelsförsörja sjötrafiken i Vaxholm, genom en fast anläggning, undersöks då det kan skapa nyttor för sjötrafiken i och med det strategiska läget Vaxholms replipunkt har i mellersta skärgården. Projektet ska även planera för hur kajområdet kan förbättras och resenärsmiljön är en viktig del av det, därtill ska landanslutningar, avfallshantering och färskvatten hanteras inom projekt.

Depåplan

Det är viktigt att arbetet med att ta fram en depåplan sker i samverkan med kommunerna.

Handlingar i ärendet

Remissutgåva Sjötrafiksutredningen del 1, 2020-05-04

Tjänsteutlåtande 2020-08-10, Yttrande över remissutgåva Sjötrafikutredningen del 1.

Kopia på beslutet till:

För kännedom: Trafikförvaltningen, registrator.tf@sll.se, uppge diarienumret TN 2019-0440 samt Vaxholms stad i ärendemeningen. (Tjänsteutlåtande 2020-08-10, Yttrande över remissutgåva Sjötrafikutredning del 1, ska expedieras tillsammans med beslutet till remissinstansen).

1(95) Trafikförvaltningen

Strategisk utveckling Planering

Strategisk planering

RAPPORT 2020-05-04

Ärende/Dok. id.

TN 2019-0440 Infosäk. klass K1 (Öppen) Handläggare

Sonny Österman 08-686 18 02

sonny.osterman@sll.se

Region Stockholm Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm

Leveransadress:

Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Telefon: 08–686 16 00 Fax: 08-686 16 06

E-post: registrator.tf@sll.se

Säte: Stockholm Org.nr: 232100-0016 www.sll.se

Besök oss: Lindhagensgatan 100. Kommunikationer: Stadshagen/Thorildsplan

Sjötrafikutredning del 1