• No results found

Yttrande över kulturnämndens förslag om bildande av bolag för utökad satsning på stöd till filmproduktion i

Stockholmsregionen

Ärendebeskrivning

Regionstyrelsen har överlämnat kulturnämndens förslag om bildande av bolag för utökad satsning på stöd till filmproduktion i stockholmsregionen till Landstingshuset i Stockholm AB för yttrande.

Beslutsunderlag

Verkställande direktörens skrivelse

Kulturnämndens protokollsutdrag § 58 den 24 juni 2020 Kulturförvaltningens tjänsteutlåtande den 2 juni 2020 Förslag till beslut

Styrelsen beslutar följande.

Verkställande direktörens skrivelse utgör Landstingshuset i Stockholms yttrande över kulturnämndens förslag om bildande av bolag för utökad satsning på stöd till filmproduktion i

stockholmsregionen.

Verkställande direktörens förslag och motivering Sammanfattning

Regionstyrelsen har överlämnat kulturnämndens förslag om bildande av bolag för utökad satsning på stöd till filmproduktion i stockholmsregionen till Landstingshuset i Stockholm AB för yttrande.

Enligt förslag till ändring av reglemente ska kulturnämnden följa verksamheten i bolaget inom ramen för nämndens ansvar för Region Stockholms verksamhet inom kulturområdet. Det bör i detta sammanhang uppmärksammas att det nya bolaget blir ett dotterbolag inom LISAB-koncernen vilket innebär att bolaget står till svars gentemot och styrs av

RS 2019-1142

LISAB:s styrelse som agerar moderbolagsstyrelse samtidigt som kulturnämnden förvaltar bolaget och därmed löpande fattar beslut för bolagets räkning.

Kulturnämnden skriver att beslutet inte innebär några ekonomiska konsekvenser för kulturnämnden eller Region Stockholm, samt att förändringen genomförs inom befintlig budgetram.

Kulturförvaltningen har tagit fram en preliminär affärsplan för ”Film Stockholm AB”, inför beslut i regionfullmäktige. I den preliminära

affärsplanen framgår att verksamheten i bolaget behöver finansieras med 22 miljoner kronor, varav 12,8 miljoner kronor från kulturnämnden.

Kulturnämnden föreslår att verksamheten i Landstingshuset i Stockholm AB:s vilande dotterbolag Huddinge Universitetssjukhus AB ändras till att omfatta stöd till filmproduktion i Stockholm.

Verkställande direktören föreslår dock att ett nytt bolag bildas för

verksamheten, istället för att ändra ett bolag som redan är upplagt för att bedriva sjukvårdsverksamhet, som Huddinge Universitetssjukhus AB.

Verkställande direktör ser det som positivt att kulturförvaltningen tagit fram en preliminär affärsplan, som kommer biläggas beslutet i

regionfullmäktige, där det framgår att finansiering kan hanteras inom kulturnämndens budgetram samt i samverkansavtal med Stockholms stad.

Det är även positivt att kulturförvaltningen i affärsplanen gör en riskanalys, där riskerna i samband med bolagsbildningen beskrivs.

Bakgrund

Regionstyrelsen har överlämnat kulturnämndens förslag om bildande av bolag för utökad satsning på stöd till filmproduktion i stockholmsregionen till Landstingshuset i Stockholm AB för yttrande.

Bolagets uppdrag är att stödja och investera i produktion av film och TV-serier i Stockholms län i samverkan med länets kommuner, andra

närliggande regioner och det privata näringslivet. Till bolagets verksamhet hör även att i Stockholms län arbeta med utvecklingsfrågor gällande film, TV och nya medier.

Bolaget ska genom sin verksamhet skapa goda förutsättningar för utveckling och inspelning av film och TV-serier i regionen genom samproduktion, talangutveckling, facilitering, nätverksbyggande och

3 (4)

SKRIVELSE LISAB 2020-0013

2020-08-28

information. Film Stockholm AB ska också främja kompetens-,

branschutveckling och innovation avseende film- och medieverksamheter i regionen.

Bolaget ska utgöra ett dotterbolag till Region Stockholms helägda bolag Landstingshuset i Stockholm AB och ha ett nära och formaliserat samarbete med Stockholms stad.

Enligt förslag till ändring av reglemente ska kulturnämnden följa verksamheten i bolaget inom ramen för nämndens ansvar för Region Stockholms verksamhet inom kulturområdet.

Överväganden

Enligt förslag till ändring av reglemente ska kulturnämnden följa verksamheten i bolaget inom ramen för nämndens ansvar för Region Stockholms verksamhet inom kulturområdet. Det bör i detta sammanhang uppmärksammas att det nya bolaget blir ett dotterbolag inom LISAB-koncernen, vilket innebär att bolaget står till svars gentemot och styrs av LISAB:s styrelse som agerar moderbolagsstyrelse samtidigt som

kulturnämnden förvaltar bolaget och därmed löpande fattar beslut för bolagets räkning. Föredragandeansvaret påverkas inte.

Det nya bolagets framtida resultat före bokslutsdispositioner och skatt kommer att hanteras inom LISAB-koncernens bokslutsdispositioner i form av koncernbidrag, vilket innebär att resultatutjämning kommer att

genomföras mot moderbolaget LISAB. Denna princip tillämpas även på övriga dotterbolag inom koncernen.

Kulturnämndens föreslår att verksamheten i Landstingshuset i Stockholm AB:s vilande dotterbolag Huddinge Universitetssjukhus AB ändras till att omfatta stöd till filmproduktion i Stockholm.

Verkställande direktören föreslår dock att ett nytt bolag bildas för

verksamheten, istället för att använda ett bolag som redan är upplagt för att bedriva sjukvårdsverksamhet, som Huddinge Universitetssjukhus AB.

Ekonomiska konsekvenser

Verksamheten i bolaget har inte som syfte att vara vinstdrivande och kommer finansieras genom ett årligt anslag från kulturnämnden. Enligt samverkansavtal med Stockholms stad tillkommer ytterligare

verksamhetsmedel som främst går till stöd till filmproduktion.

Kulturnämnden skriver att beslutet inte innebär några ekonomiska

konsekvenser för kulturnämnden eller Region Stockholm, samt att förändringen genomförs inom befintlig budgetram.

Kulturförvaltningen har tagit fram en preliminär affärsplan för ”Film Stockholm AB”, som kommer biläggas ärendet inför beslut i

regionfullmäktige. I den preliminära affärsplanen framgår att

verksamheten i bolaget behöver finansieras med 22 miljoner kronor, varav 12,8 miljoner kronor från kulturnämnden. Beloppet finansieras främst med överföring av nuvarande medel för filmverksamhet med 8,3 miljoner kronor. Resterande del av finansieringen utgörs av omprioriterade resurser och mindre verksamhetsförändringar inom kulturnämndens budgetram.

Dessutom tillkommer bidrag från staten (Filminstitutet) med minst 0,5 miljoner kronor per år. Resterande finansiering sker i ett samverkansavtal med Stockholms stad. Detaljerna i samverkansavtalet förhandlas fram under hösten, men beloppet kommer sannolikt att uppgå till minst nio miljoner kronor. I affärsplanen görs även en riskanalys, där riskerna i samband med bolagsbildningen beskrivs.

Administrationsavgifter för att starta ett nytt aktiebolag uppgår till ett par tusen kronor. Därtill behöver bolaget tillföras ett aktiekapital på mellan 100 och 400 tusen kronor. Aktiekapitalet är ingen kostnad eftersom det

redovisas som värdet för det nya bolagets aktier i LISAB:s redovisning.

Carina Lundberg Uudelepp Verkställande direktör

Katarina Holmgren Ekonomidirektör

Beslutsexpediering:

Akt

Godkänd av Carina Lundberg Uudelepp, 2020-08-28

Stadsledningskontoret

Bildande av bolag för utökad satsning på stöd till