• No results found

Länsstyrelsen Med synpunkter

Region Skåne Med synpunkter

Lantmäteriet Med synpunkter

Trafikverket Med synpunkter

KOMMUNALA NÄMNDER

Miljö- och byggnadsnämnden Utan synpunkter

ÖVRIGA INTRESSENTER

Dammgatan 18 Med synpunkter

Yttranden och kommentarer Statliga myndigheter

Länsstyrelsen

Redogörelse för ärendet

Planområdet är cirka 8,2 hektar och ligger väster om väg 23 i norra Höör. Planförslaget inne-håller två åtskilda markområden. För den norra delen gäller en detaljplan som vann laga kraft 2012 och här är syftet att minska fastigheternas djup genom att flytta tillfartsgatan som leder i nordsydlig riktning parallellt närmre väg 23. Det finns genomförandetid kvar för denna detalj-plan. Den södra delen är, i en detaljplan som vann laga kraft 1974, planlagd som reservat för trafikområde för eventuell framtida omdragning av väg 13. Syftet med det aktuella planförsla-get är att göra det möjligt med verksamheter.

Kommunen har sedan samrådet ändrat planförfarandet till utökat förfarande. Det finns inte någon särskild MKB till planförslaget. Översiktsplanen från 2002 pekar ut området som ut-byggnadsområde för verksamheter. Den pekar även ut ny väg, riksväg 13, inom planområdet.

I granskningsyttrande till översiktsplanen nämner inte Länsstyrelsen planområdet eller någon fråga som planen berörs av.

Länsstyrelsens synpunkter Miljökvalitetsnormer för vatten

Länsstyrelsen anser att det är positivt att kommunen i planbeskrivningen beskriver nuvarande MKN-status. Länsstyrelsen konstaterar samtidigt att det saknas ett förklarande resonemang kring hur kommunen kommit fram till att exploateringen inte förväntas påverka MKN vatten negativt.

dagvattenhanteringen kan ställa till problem för kommunen, eftersom dagvattenhanteringen till stor del hanteras på kvartersmark. Det gäller särskilt med tanke på att plankartan inte re-dovisar var anläggningarna ska ligga och vilken yta de kräver.

Länsstyrelsens bedömning

Länsstyrelsen anser att de aktuella planhandlingarna har brister när det gäller redovisningen av MKN vatten men att bristerna inte är så stora att Länsstyrelsen har synpunkter utifrån 11 kap 10–11 §§ PBL.

Kommentar:

Vid samrådet lämnades följande svar gällande dagvattenhanteringen vilken kvarstår:

Avsikten är att använda naturområdet norr om för dagvattenhantering (allmän platsmark).

Princip för dagvattenlösning är att dagvattnet förs i ledningar från planområdet till de planlag-da områdena för planlag-dagvattenhantering. Jordbruksverket tog i samband med gällande detaljplan fram en översiktlig dagvattenutredning som biläggs planförslaget. Planbeskrivningen anger att lokalt omhändertagande av dagvatten ska ske inom varje fastighet, inom diken längs gatorna och i utjämningsmagasin, områden som är avsatta i befintlig detaljplan norr om. Kommunen bedömer att det finns goda möjligheter inom området för dessa anläggningar.

Region Skåne

Ur kollektivtrafikförsörjningsperspektiv är det positivt att verksamhetsområdet etableras i anslutning till existerande kollektivtrafik. Väg 23 trafikeras av regionbuss 448, en av de s.k.

Ringbussarna, som har hållplats vid Pumpvägen. Linjen har ett begränsat antal turer men bör kunna användas för arbetspendling från Höörs station till arbeten på kontorstider. Området ligger också på cykelavstånd från stationen.

Region Skåne har dock invändningar mot beskrivningen av kollektivtrafiken i planbeskriv-ningen. På sid 11, i stycket Kollektivtrafik, nämns busslinjerna ”ringbuss 3” och ”ringbuss 6”.

Skånetrafiken har inga ringbusslinjer eller andra linjer med den numreringen i området i dag.

Den enda linje som går i närheten av planområdet i dag är Ringbuss 448 mot Rörum. Någon busstrafik till Tjörnarp finns inte sedan 2014 eftersom pågatågen trafikerar Tjörnarp.

Texten behöver därför uppdateras eftersom och kvalitetssäkras så att den verkligen beskriver dagens förhållanden vad gäller trafik och kollektivtrafik.

Det är också av svårt att utifrån texten i planbeskrivningen bilda sig en uppfattning av var den kontrollficka och den parkeringsplats som beskrivs som lämpliga för busshållplats egentligen ligger. Region Skåne önskar därför se en tydligare beskrivning av vilka platser kommunen har tänkt sig för busshållplatser och att dessa förslag är anpassade till dagens linjenät.

Kommentar:

Under rubriken ”Kollektivtrafik” har texten kompletterats med texten:

Väg 23 trafikeras av regionbuss 448 mot Rörum, en av de s.k. Ringbussarna, som har hållplats vid Pumpvägen. Linjen har ett begränsat antal turer men bör kunna användas för arbetspend-ling från Höörs station till arbeten på kontorstider. Linje 445 i Ringbuss-systemet kör också sträckan Höörs stn – Pumpvägen 12 ggr dagligen (lördag, söndag och helgdag 8 ggr) från 06:12 på morgonen till 19:10 på kvällen. Någon busstrafik till Tjörnarp finns inte sedan 2014 eftersom pågatågen trafikerar Tjörnarp.

Under rubriken ”Gång och cykelväg” har texten kompletterats med texten: ”Området ligger på cykelavstånd från stationen.”

Lantmäte rimyndigheten väljer att särskilt belysa följande frågeställningar.

Plankarta

Egenskapsgräns saknas vid ”skyltpelare”. Otydlig redovisning av vad som är fastighetsgränser, då ett flertal andra linjer är snarlika. Skala angivet, men ej vad som är originalformat.

p6 = osäkert hur arean om 2500 kvm ska mätas upp. Inom en radie? Räknat från närmsta befintliga byggnad?

Kommentar:

Egenskapsgräns har lagts in som avgränsning för skyltpelaren. Skalan är 1:000 i A1 vilket skri-vits in på plankarta och illustrationskartan, dock är en skalstock tillräcklig vilken funnits med på samråds- och granskningskartorna då den är rätt oavsett hur kopieringen/förminskning/

förstoring är gjord.

Avsikten är att kommunen äger marken inom J1 för lager och upplag, och om kommunen ar-renderar ut mark, minst 2500 kvm, så får maximalt en tillfällig byggnad på 200m2 uppföras och detsamma gäller för kommunens egen verksamhet. För att även göra det möjligt att avstycka fastigheter för upplag och lager med tillfälliga byggnader har motsvarande exploteringstal för 200m2 / 2500m2 lagts in istället på plankartan,” e18”. Kommunen bedömer och godkänner utförandet och placeringen vid de tillfälliga bygglov.

Trafikverket

Trafikverkets har yttrat sig i samrådsskedet och vill lämna kompletterande synpunkter i detta skede.

Planen ger förslag på en gång- och cykelväg som löper parallellt med väg 23. Gc-vägen finns inte med i nuvarande cykelplan. Trafikverket tillsammans med Regionen prioriterar de objekt som finns i cykelplanen.

För att kommunen ska kunna genomföra GC-vägen enligt detaljplanen måste gc-vägen ligga utanför vägområdet. Gc-vägen blir då en kommunalanläggning.

I plankartan finns förslag på en skyltpelare som Trafikverket vill att det ska ligga utanför vägområdet. Reklam ska placeras och utformas på ett sätt som är acceptabelt med hänsyn till trafiksäkerheten. Antalet reklamskyltar och andra reklamanordningar ska minimeras.

Reklamskyltar betraktas som anläggning enligt 43 § pkt1 i väglagen. Tillstånd krävs alltid för reklam inom vägområdet.

Kommentar:

Trafikverket har efter ovanstådende synpunkter godkännt detaljplanen i mailväxling då gång-och cykelvägen finns med i kommunens prio lista för RTI-planen 2018-2029 gång-och redan finns planlagd intill väg 23 öster om planområdets norra del i gällande detaljplan som vann laga kraft 2012-02-02 och i detaljplan för ”Pumpen-området” söder om Barkvägen. Marken för gång- och cykelväg reserveras med tillhörande skiljeremsor mot väg 23 i öster och mot na-turmark för trädrad i väster innan tomtmarken tar vid. Gång- och cykelväg finns idag utbyggd fram till ca 100 meter norr om Pumpvägen söder om planområdet och avsikten är att gång- och cykelvägen ska fortsätta norrut utmed Verksamhetsområdet.

Likaså har trafikverket i mailväxling godkännt placeringen av skyltpelaren som med detaljpla-nen hamnar inom kommunalt huvudmannaskap. Avsikten är att kommudetaljpla-nen äger skyltpelaren.

Som ändring på plankartan har en snävare avgränsning gjorts med egenskapsgräns för skylt-pelaren i plankartan i antagandehandlingen. Enligt avgränsningen ska skylten placeras minst 12 meter från vägbanan. I samband med bygglov ansvarar Miljö och byggmyndigheten för att

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö-och byggnadsnämnden har tidigare yttrat sig över rubricerad detaljplan i samrådsskedet, 2017-03-14 § 35, och har nu beretts tillfälle att yttra sig över den utställda detaljplanen. Miljö-och byggnadsnämndens synpunkter i samrådet har bemötts i samrådsredogörelsen. Nämnden har ingen erinran mot det utställda detaljplaneförslaget.

Privatperson

Boende på Kvarnbäcksområdet, ej sakägare

Den södra delen i planförslaget (del av Ekeröd 6:4), borttagandet av vägområdet, får mycket stora konsekvenser för livsmiljön i Höörs tätort och bör ligga kvar tills vägstrukturen runt Höörs tätort är utredd.

Borttagandet av vägområdet strider mot gällande Översiktplan 2002 och finns även med i ny översiktsplan 2012 som enligt Plan- och bygglagens 3 kap. varit ute för samråd.

Något utställningsförslag till ny översiktsplan har ej gjorts enligt PBL.

Nu pågår det fortsatta arbetet med översiktsplanen och då används ett PM från Trafikverket om regionalt viktiga vägar som arbetsmaterial. Detta har bifogats detaljplanen vid gransk-ningsprocessen. I detta PM skriver Trafikverket att Höörs kommun i sin översiktsplanering tidigare reserverat mark för både en östlig och en västlig förbifart. Detta är inte rätt! I gällande översiktsplan och samrådsförslag till ny översiktsplan finns inget västligt alternativ på förbifart med! Den västliga förbifarten som fanns för många år sedan planerades från Eslöv, väster om Ringsjön upp till Svanarp och vidare norr om Sjunnerup till väg 23. Detta alternativ togs bort när Höörs kommun förordade det östra alternativet och har inte funnits med i översiktsplaner-na. På bilden (figur 5) i Trafikverkets PM står fel text. Texten ska enligt gällande översiktsplan vara: Infrastrukturen runt Höörs tätort. Detta är en helt annan sak.

Det vägområde som tas bort i detaljplanens södra del är en länk mellan Rv 13, norr om Kvarn-bäck och fram till Verksamhetsområde Norr. Denna länk kan vara positv att ha kvar vid Höörs tätorts utbyggnad långt fram i tiden. Är det så viktigt att bygga på den nu. Då försvinner dess möjlighet.

Attraktiviteten både för utbyggnadsområdet Kvarnbäck och Verksamhetsområde Norr hade ökat med denna anslutning. Det hade även blivit en viss avlastning av Frostavallsvägen genom Höör.

I Trafikverkets PM kan man också utläsa att de inte är klara med studier, analyser och miljö-bedömningar av möjliga vägsträckningar. Därför bör ny infrastruktur redovisas för allmänhe-ten i det fortsatta arbetet med ny översiktsplan. Denna nya infrastruktur berör inte bara Höörs kommun utan är även av Mellankommunalt och Regionalt intresse.

I detaljplaneförslagets beskrivning står det endast om de olika konsekvenserna för ”Sågen-området”. Konsekvenserna som blir vid borttagandet av vägområdet för de boende i området Frostavallsvägen/Ystadsvägen ska även redovisas.

• Borttagandet av vägområdet kan medföra betydande miljöpåverkan i området runt Frosta-vallsvägen/Ystadvägen. Detta i och med att trafiken måste fortgå på nuvarande sträckning.

Även om det inte blir någon trafikökning så är trafiken idag mycket stor. Möjligheten till en förändring i framtiden blir svår att genomföra.

• Konsekvenserna blir stora vad gäller miljökvalitetsnormer för luft, hälsa och säkerhet samt sociala konsekvenser som att beakta barn och ungdomars bästa enligt barnkonventionen.

Många incidenter har hänt och händer utmed vägen. Många kan intyga detta. Höghults

Höörs tätort.

• En övergripande målsättning inom samhällsplaneringen bör vara att skapa en trygg och långsiktlig säker livsmiljö. Det måste även gälla för området utmed väg 13/Frostavallsvä-gen/Ystadvägen i Höörs tätort.

• Kartbilaga har bilagts med nuvarande påfarter, övergångsställe samt Höghults lekplats på Frostavallsvägen/Ystadsvägen från Kvarnbäck till Sövröd. Denna kartbilaga fanns med i samrådsyttrandet men har inte kommenterats eller bifogats samrådsredogörelsen.

Kommentar:

I skrivelsen efterfrågas en utredning av vägstrukturen runt Höörs tätort. Förvaltningen bedö-mer dock att tillräcklig utredning finns genom bilagan PM om regionalt viktiga vägar. Detta PM är inte Trafikverkets, utan innehåller förvaltningens egna bedömningar. Slutsatsen är att det inte finns anledning att bygga någon västlig förbifart.

Vägreservatet för västlig förbifart finns med i gällande översiktsplan med motiveringen att höja standarden i stråket Ystad-Höör-Helsingborg. Sedan detta ställningstagande gjordes har transportutvecklingen i Skåne och Sverige tagit nya riktningar. När förvaltningen bedömt att det inte finns motiv att behålla vägreservatet var det mot bakgrund av dels hur trafikut-vecklingen på väg 13 sett ut under de senaste 15 åren och dels med stöd i aktuella underlag

andel av trafiken för att innebära någon avgörande skillnad för miljön i Frostavallsvägens när-område. Det kan därför inte vara frågan om någon betydande miljöpåverkan.

Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde 20170828 diskuterades frågan åter, med de synpunkter som lämnats in i samrådet och granskningen från privatperson boende i Höör som underlag, och det beslutades att föreslå kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att undanta vägreservatet från antagandet.

Sammanfattning

Inkomna synpunkter har bemötts separat med kommentarer.

Related documents