• No results found

Yttre skyddsåtgärder

Dagbefolkning Nattbefolkning

5.5 FÖRSLAG TILL SKYDDSÅTGÄRDER

5.5.3 Yttre skyddsåtgärder

Inom ramen för utredningen har två olika huvudalternativ till ett yttre skydd studerats, nämligen:

 Alternativ 1 – Befintliga vågbrytare förstärks/höjs.

 Alternativ 2 – Landutfyllnad utanför befintlig strandlinje/vågbrytare

Samtliga alternativ kommer att kräva någon form av slussport för att stänga ute vattnet vid högvatten, men ändå bibehålla tillgängligheten för båtar och fartyg till hamnen.

Vilket alternativ som är mest fördelaktig beror främst på hur staden vill utveckla området, men även på vad det finns för tillgång lokalt av utfyllnadsmassor.

Massöverskott från en utbyggnad av fast förbindelse till Helsingör har beaktats i utformningen av ett yttre skydd, dvs. användning av massor för förstärkning av befintliga vågbrytare och utfyllnad i havet utanför.

10274074 • Utredning för Klimatanpassning - Centrala Helsingborg | 63 Figur 34 Översikt yttre skyddsåtgärder

Alternativ 1 - Befintliga vågbrytare förstärks/höjs i nuvarande strandlinje/vågbrytare Detta alternativ tar ett mindre vattenområde i anspråk och utnyttjar befintliga vågbrytare i större omfattning.

Av utrymmesskäl föreslås att vågbrytaren förstärks på utsidan, detta för att bibehålla de ytor för marin verksamhet som finns på insidan idag.

Vid samtliga förslag till skyddsåtgärder måste man säkerställa att en tillräckligt tät konstruktion uppnås.

 Höjning av marken vid Gröningen, erosionsskyddet i befintlig strandlinje förstärks

 Parapeten förstärks på havssidan

 Slussport till fritidshamnen i Norra Hamnen

 Slussport i hamninloppet för Centralhamnen

 Befintlig vågbrytare förstärks och höjs

64 | 10274074 • Utredning för Klimatanpassning - Centrala Helsingborg Figur 35 Principskiss på förstärkt vågbrytare utanför Parapeten. (WSP)

Avförda alternativ

Alternativet med att bara förstärka och höja vågbrytaren i befintliga läge bedöms inte som aktuellt med avseende på följande:

 Befintlig vågbrytare är gammal och kommer att kräva ett ökat underhåll i framtiden.

 En hård konstruktion som en betongvågbrytare måste göras högre för att den inte skall överspola med vågor jämfört med en flackare vågbrytare av block

 Befintlig konstruktion måste tätas/injekteras för att uppnå erforderlig täthet för att inte släppa igenom vatten. Uppnås inte täthet riskerar material att spolas ur vågbrytaren, vilket kan leda till att den skadas med förlorad funktion.

Förslag till skydd enligt alternativ 2 – Yttre skydd genom landutfyllnad

Detta alternativ tar stora vattenområden i anspråk och förutsätter tillgång till ”billiga”

utfyllnadsmassor, exempelvis från utbyggnaden av en framtida fast HH-förbindelse. Beroende på hur utfyllnaden utformas kan behovet av massor balanseras med ett massöverskott vid HH-förbindelsen.

 Höjning av marken vid Gröningen, befintligt erosionsskydd i strandlinje förstärks.

 Landutfyllnad utanför befintliga vågbrytare.

 Slussport i norra hamninloppet till fritidshamnen

Översiktlig summering av aktuella beroenden och hänsynstaganden

Ett utfyllnadsarbete motsvarande nedanstående förslag kräver tillgång till stora mängder massor i områdets närhet för att uppnå kostnadseffektivitet. Rationell hantering av massor med

transportband och/eller pråmar är nödvändig för att minimera miljöpåverkan. Massorna måste finns tillgängliga i rätt tid eftersom mellanlagring är uteslutet då det skulle kräva mycket stora arealer i närområdet.

En framtida HH förbindelse kommer att ge ett stort massöverskott. Beroende bland annat på hur tunnelpåslag utformas och valda diametrar på tunnlar kommer det bedömningsvis uppstå ett massöverskott på ca 4–5 miljoner kubikmeter. Vilken tunnelteknik som kan komma att användas påverkar sammansättningen hos eventuella överskottsmassor, vilket påverkar utförandet.

Utfyllnad med naturliga massor från exempelvis ett sandtag på havsbotten är inte aktuellt då tillståndsmyndigheterna är mycket restriktiva till att ge tillstånd för detta.

Utfyllnadsarbeten kommer att behöva utföras etappvis, där man förslagsvis först vallar in ett delområde för att därefter fylla med massor. Det är viktigt att man säkerställer att de utfyllda massorna inte utsätts för erosion under pågående arbeten.

10274074 • Utredning för Klimatanpassning - Centrala Helsingborg | 65 Landutfyllnaden behöver skyddas med någon form av erosionsskydd. Beroende på utformning,

geometri på land och i vatten kommer olika anpassningar att behöva göras. Generellt gäller att en flackare geometri på skyddet innebär en mindre påverkan från vågor till skillnad från ett brant skydd som oftast kräver ett yttre skydd av större block eller motsvarande.

Utformning av landutfyllnaden beror på vad kommunen har för avsikt med området men även områdets utsatthet för vågor och erosion. Ett landområde kan till exempel utnyttjas för olika former av rekreation och mötesplatser för de boende i staden. En fördel med landutfyllnad är att

”landbarriären” mot översvämning ökar jämfört med att höja befintliga vågbrytare. En landutfyllnad kan också relativt enkelt förstärkas och höjas.

Vid utfyllnad i havet påverkas kustdynamiken när bottendjup och kustlinje ändras. En av de mest påtagliga effekterna som uppstår är att materialtransporten längs kusten ändras och den

dynamiska jämvikten påverkas. Material ackumuleras på ett ställe för att leda till kusterosion på andra då materialtransporten upphör eller förändras.

I Figur 36 illustreras ianspråktagande av vattenområde vid olika utformning av ett yttre skydd.

Figur 36 Principskiss på landutfyllnad (WSP)

Slussport

Vid ett framtida yttre skydd kommer det att krävas någon typ av slussport i hamninloppet för att stänga ute vattnet vid högvatten och kunna bibehålla fartygstrafik till hamnen innanför skyddet. De förväntade ökade havsnivåerna medför att porten kommer behöva vara stängd allt oftare i

framtiden då återkomsttiden för höga vattennivåer blir allt kortare, dvs dagens högvattennivåer kommer att inträffa oftare i framtiden. Detta innebär i sin tur att påverkan på fartygstrafik som måste passera en framtida slussport blir allt större.

Att anlägga två slussportar för fartygstrafik i framtiden är troligtvis inte aktuellt då en ny fast HH-förbindelse skulle förändra transporterna över sundet med betydligt mindre färjor.

En mindre slussport för fritidshamnen bör placeras i Norra Hamnen i pirens förlängning, där de yttre vågbrytarna ger ett visst skydd.

En mindre slussport som inte medger fartyg av dagens storlek som trafikerar Helsingör är ett mycket billigare alternativ. Kostnaden för en mindre slussport beroende på sidoarbeten uppgår till mellan 50–200 miljoner kr jämfört med en större port vilken kan uppgå till 500–1000 miljoner kr för att kunna ta emot större fartyg motsvarande de som trafikerar hamnen idag.

66 | 10274074 • Utredning för Klimatanpassning - Centrala Helsingborg

Figur 37 Exempel på nyanlagd slussport i Esbjerg. (Foto: Helsingborgs stad)

Oslopiren

Oslopiren är ett framtida bostadsprojekt där staden håller på att utreda områdets utformning och funktion. Då Oslopiren är belägen närmast Öresund är det av stor vikt att hänsyn tas i planeringen för att möjliggöra ett yttre skydd i framtiden. Frågor som bör beaktas är funktion och tillgänglighet i hamninlopp och kanaler för fritidsbåtar. I framtiden kommer hamninloppet att behöva förses med en slussport att stänga ute vattnet vid högvatten. Områdets utsatthet bör även beaktas vad gäller påverkan från vågor vid kraftiga vindar. Utformning av skyddsåtgärder bör anpassas i samverkan med utformning av bostadsområdet för att inte barriäreffekter skall uppstå.

Utfyllnadsområden, kanaler och slussportar påverkar vattenomsättningen och därigenom

vattenkvalitén i hamnbassängen. Detta bör noggrant utredas innan val av slutlig utformning väljs, och då bör ett framtida scenario med slussportar och en yttrebarriär vara ett dimensionerande alternativ.

Utredningen förordar att antalet framtida hamninlopp minimeras för att minska kostnaderna och risken.

10274074 • Utredning för Klimatanpassning - Centrala Helsingborg | 67 Figur 38 Inre skydd vid avsnitt Oslopiren

Öresundsverket

Det kommunala avloppsreningsverket Öresundsverket ligger utanför utredningsområdet. Förslag till framtida skydd hanteras i separata utredningar.

Området är utsatt för vågor, vågbrytaren har vid flera tillfällen fått stormskador med bortspolade block med översvämning innanför vågbrytaren som följd.

Det pågår ett arbete med en övertäckning av befintliga bassänger vilket inte syftar till att skydda mot översvämningar.

68 | 10274074 • Utredning för Klimatanpassning - Centrala Helsingborg Figur 39 Öresundsverket

5.6 KOSTNADER

Inom ramen för uppdraget har en övergripande bedömning av anläggningskostnader tagits fram.

En stor del av anläggningskostnaderna för ”inre skydd” kan härledas till tillkommande arbeten som av nödvändighet eller av planeringsmässiga skäl utförs i samband med anläggande av själva skydden. Exempel på kostnadsdrivande faktorer kan vara att ersätta eller rusta upp befintliga kajer, större ledningsomläggningar mm. I några fall kan kostnaderna för dessa arbeten uppgå till 50% av investeringskostnaden. Kostnaderna som presenteras i Tabell 22 är viktade medelvärden från en successivkalkyl, med 12% påslag för planering/projektering samt en riskpeng på 15%. Till kostnaderna skall vid en noggrannare kalkyl även läggas årliga drift och underhållskostnader, vilka inte är inkluderade här.

Tabell 22 Kostnadsuppskattning

Åtgärd Uppskattad totalkostnad (Mkr)

Punktvisa skydd ~ 30

Inre skydd ~ 290

Yttre skydd ~ 970

10274074 • Utredning för Klimatanpassning - Centrala Helsingborg | 69

Related documents