• No results found

Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace

Pro praktickou část této diplomové práce byla požádána o spolupráci Základní škola Edisonova v Edisonově ulici. Autorka tuto instituci navštěvovala v rámci předmětu Souvislá pedagogická praxe, která byla vykonávána celkem šest týdnů od poloviny dubna do konce května. ZŠ Edisonova autorce umožnila během praxe zrealizovat výuku podle pedagogických příprav vytvořených na základě konstruktivistického modelu vyučování E-U-R. Stejně tak poskytla materiály a prostory, které byly potřebné k různým aktivitám spojeným s vyučováním. Praktickou část uvedeme základními informacemi o vybrané škole a jejich materiálních příprav. Další podkapitoly se věnují charakteristice předmětu přírodověda podle ŠVP ZŠ Edisonova a analýze třídy, která byla vybrána pro realizaci práce.

4.1 Základní informace o ZŠ Edisonova

ZŠ Edisonova se nachází ve Varnsdorfu v Ústeckém kraji a byla otevřena v roce 1989 s kapacitou 450 žáků. V roce 2003 se stala samostatnou příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Město Varnsdorf a od roku 2012 je zde ředitelkou Mgr. Bc. Ladislava Křížová.

Celý areál se rozléhá na ploše 19.956 m², z toho zastavěná plocha pokrývá 4.815 m². Budova školy se skládá celkem z pěti pavilonů, to znamená I. stupeň pro 1. až 5. ročníky a školní družiny, II. stupeň pro 6. až 9. ročníky a odborné učebny, třetí pavilon tvoří tělocvičny se šatnami a učebny pro výtvarnou výchovu, pracovní činnosti a také školní kuchyňka.

Ve čtvrtém pavilonu najdeme školní jídelnu a v pátém pavilonu, který propojuje všechny ostatní, se nacházejí šatny s kójemi pro I. a II. stupeň. Kolem budovy je několik školních pozemků, které z části zabírají fotbalové a volejbalové hřiště. Škola procházela v minulosti různými rekonstrukcemi. Dnes jsou například chodby barevně vymalované a vyzdobené, na čemž se podíleli i žáci, zvenku byla obnovena fasáda na všech budovách, došlo k modernizaci odborných i kmenových tříd. Škola se každoročně účastní několika krátkodobých i dlouhodobých projektů. Jedním z největších je mezinárodní projekt

„Sustainable Skills 2032“, který je podpořen programem Erasmus+. V tomto projektu

55

jde o získávání a předávání učebních a vzdělávacích dovedností jak mezi učiteli, tak mezi žáky, kteří navštěvují partnerské zahraniční školy. Každý rok si mohou žáci vybrat z více než dvaceti různých zájmových činností, mezi něž patří jak sportovní aktivity, tak činnosti klidnějšího rázu.

ZŠ Edisonova stojí uprostřed sídliště, v blízkosti je sportovní hala, kam žáci v létě chodí na hodiny tělocviku nebo bazén, ve kterém se žáci prvního stupně učí základním plaveckým dovednostem.

4.2 Materiální podmínky pro výuku

V této podkapitole budou zhodnoceny materiální podmínky na ZŠ Edisonova, kvůli lepší představě pro vytváření pedagogických příprav. Na škole najdeme odborné učebny pro výuku chemie, fyziky, přírodopisu a cizích jazyků. Škola je rovněž vybavena 2 učebnami s výpočetní technikou. Jelikož se pedagogické přípravy v této práci věnují pouze jednomu tematickému celku a tím je přírodověda na prvním stupni základní školy, důležité jsou hlavně materiály s tímto předmětem spojené. Celý školní venkovní areál je využíván jak k výuce, tak k hrám. Velký pozemek, kromě již zmiňovaného fotbalového a volejbalového hřiště, tvoří prostorná rozsáhlá zahrada, o níž se žáci dle svých možností starají. Najdeme zde například záhonky pro pěstitelské práce, několik druhů stromů a rostlin pro poznávání, dřevěný altánek, ve kterém učitelé realizují výuku při teplých dnech, nebo amfiteátr pro školní slavnosti.

Jednotlivé kmenové třídy zahrnují základní vybavení, jako je dřevěná, magnetická a bílá tabule, ale i tabule interaktivní s dataprojektorem, přičemž k tomu nechybí pomůcky jako křídy, fixy, houby na mytí nebo magnety na tabuli. Dále pak samozřejmě učitelský stůl se židlí a žákovské lavice s židlemi. Na stěnách visí nástěnky a naučné tabule. Každá třída na prvním stupni má vlastní kabinet, ve kterém lze najít velké množství výukových plakátů na hodiny přírodovědy, vlastivědy, ale i matematiky a českého jazyka. Pro názorné učení jsou v odborných učebnách vycpané modely některých zvířat nebo jejich kostry, stejně tak celá kostra člověka.

Dále různé ukázky hmyzu, rostlin nebo nerostů. Škola je velmi dobře vybavena učebnicemi a učebními pomůckami. V rámci mezipředmětových vztahů propojují vyučující přírodovědu nebo vlastivědu s výtvarnou výchovou či s praktickými činnostmi. Je tedy dobré se zajímat i o odborné učebny pro výuku výtvarné výchovy a technických a pěstitelských prací. Tyto učebny jsou na ZŠ Edisonova taktéž dobře vybaveny. Třídy na prvním stupni mají základní výtvarné pomůcky v kabinetech, případně jsou jimi vybaveny výtvarné boxy žáků. Materiální podmínky pro realizaci praktické části jsou na této škole velmi dobré a vyhovující.

56

4.3 Předmět přírodověda podle ŠVP ZŠ Edisonova

V této podkapitole nahlédneme blíže na předmět přírodověda, a to skrze Školní vzdělávací program ZŠ Edisonova, který lze najít na internetových stránkách školy v sekci Dokumenty. ŠVP vešel v platnost 1. 9. 2007 a program nese název „Myslet, učit se…“.

Časová dotace pro výuku přírodovědy je 1 hodina týdně ve čtvrtém ročníku a 2 hodiny týdně v pátém ročníku. Přírodověda je součástí vzdělávacího oboru Člověk a jeho svět, který je dále členěn do pěti tematických okruhů. Tyto okruhy nesou název Místo, kde žijeme; Lidé kolem nás; Lidé a čas; Rozmanitost přírody a Člověk a jeho zdraví. Předmětem se také prolínají průřezová témata jako Osobnostní a sociální výchova nebo Výchova demokratického občana.

Zejména však Environmentální výchova, kdy se žáci učí kladnému vztahu k prostředí, zodpovědnosti a spoluodpovědnosti za stav životního prostředí a další. První uvedený tematický okruh, Místo, kde žijeme, seznamuje žáky s okolní krajinou, s rostlinstvem a živočichy nebo s tím, jak můžeme na okolní krajinu a prostředí působit my. Okruh Lidé kolem nás předává žákům základy vhodného chování a jednání mezi lidmi, ale také globální problémy konzumní společnosti a přírodního prostředí. Zvládání orientace v čase, hledání v kalendáři nebo organizace denního režimu vycházejí z třetího okruhu Lidé a čas. Rozmanitost přírody přináší žákům pohled na rozdíly a souznění mezi živou i neživou přírodu, její rovnováhu a také vliv lidské činnosti. Dále zde najdeme témata jako Země – planeta sluneční soustavy, živelné pohromy nebo likvidace odpadů. V posledním okruhu žáci rozvíjejí znalosti o lidském těle, fyziologických funkcích a potřebách člověka, také péči o zdraví a první pomoc. Patří sem i základy sexuální výchovy, partnerství a rodičovství. Jednotlivé okruhy se prolínají a žáci jsou vedeni k osvojování klíčových kompetencí. Používají vhodné učební pomůcky, encyklopedie a odbornou literaturu, pozorují přírodu.

4.4 Vybraná třída pro realizaci pedagogických příprav

Pro realizaci praktické části byl vybrán IV. ročník prvního stupně. Jak už bylo zmíněno, v tomto konkrétním ročníku autorka osobně vyučovala v rámci souvislé pedagogické praxe.

Pro závěrečné porovnání autorka vyučovala stejný předmět ve dvou čtvrtých ročnících, přičemž pouze v jedné ze tříd použila pedagogické přípravy založené na třífázovém modelu vyučování E-U-R. Ve IV. A, jakožto třídě, ve které se vyučovalo podle vyučovacího modelu E-U-R, je celkem 30 žáků, z toho 12 dívek a 18 chlapců. Druhou třídu, IV. B, tvoří 29 žáků ve složení

57

14 dívek a 15 chlapců. V každé třídě byl minimálně jeden žák se speciální poruchou učení, přičemž každý z nich měl svého asistenta.

58