• No results found

Závěr

In document BAKALÁ Ř SKÁ PRÁCE (Page 52-56)

Práce se zabývá zkoušením textilních materiálů proti mechanickému namáhání.

První část této práce je zaměřena na rešerši materiálů, které byly zaslány k otestování a jsou zde popsány základní principy mechanického namáhání.

V teoretické části práce je vysvětleno, jaké jsou kladeny požadavky na vrstvení materiálu do sendviče rukavic odolných proti mechanickému namáhání a jaké parametry by měl finální výrobek splňovat. Je zde blíže popsán princip mechanismu průniku jehly textilním materiálem a faktory ovlivňující velikost sil působících při průpichu materiálem.

Cílem této práce bylo experimentálně ověřit odolnost materiálů proti průpichu ocelovou normovanou jehlou a injekční jehlou. V praktické části je nejprve podrobněji popsán postup měření a následně i postup vyhodnocování získaných výsledků.

Jednotlivé materiály byly nejprve podrobeny zkoušce odolnosti proti průpichu, přičemž byly výsledky měřeny a posuzovány pro normovanou jehlu a injekční jehlu zvlášť.

S ohledem na finální použití byly materiály následně vytříděny do jednotlivých vrstev sendviče rukavic (vycházelo se z předpokladu, že rukavice bude navržena jako čtyřvrstvá) a opět seřazeny podle výsledků odolnosti.

Protože výroba rukavic proti mechanickému riziku podléhá českým a evropským normám, byly dodržovány určité požadavky. Při návrhu vhodného materiálového složení do sendviče rukavic odolného proti propíchnutí ocelové jehly se výsledky porovnávaly s třídou provedení zapsanou v normě ČSN EN 388. Pro výběr vhodné skladby proti mechanickému riziku byla vybrána úroveň provedení 4, která říká, že hodnota všech materiálů musí odolávat síle minimálně 150 N. Protože výsledky zkoušek dosahovaly velmi dobrých (vysokých) hodnot v propichu, bylo zadáno rozpětí 150-160 N. Pro zjednodušení byla vytvořena databáze, která vyhodnocovala výsledky dle zadaných parametrů. Výsledkem bylo 117 skladeb, které splňovaly požadavek.

Vzhledem k tomu, že je pro výrobek důležitý také komfort, byly materiály posuzovány i z hlediska tloušťky. Hodnota tloušťky všech čtyř vrstev musela být maximálně 2,5 mm a výběr se tak omezil na pouhých 9 skladeb, které splňovaly podmínky. Pro zachování funkčnosti rukavic bylo vybráno z 9 skladeb to materiálové složení, které dosahuje nejlepších hodnot v odolnosti na vnější straně. Výsledkem bylo materiálové složení C, které znázorňuje tabulka č. 9 a obrázek č. 11 ( z větší a kratší vzdálenosti).

materiál.složení C

Na závěr bylo navrženo složení, které nejvíce odolává propíchnutí jehly v tloušťce a vlastnostech jednotlivých materiál

Nomex Comfort tkanina 75,23

Kevlar NT 100 gr/m² 54,81

membrána 1 tl.0,04mm 6,45

PES pletenina Coolmax 21

157,5

Tabulka č. 9 Materiálové složení C

Obrázek č. 11 Materiálové složení C

r bylo navrženo složení, které nejvíce odolává propíchnutí jehly v

ce a vlastnostech jednotlivých materiálů. Výsledkem bylo materiálové složení uje tabulka č. 4 a obrázek č. 12.

Tabulka č. 4 Materiálové složení Z

52

r bylo navrženo složení, které nejvíce odolává propíchnutí jehly v závislosti na Výsledkem bylo materiálové složení Z,

ocelová jehla

Je patrné, že materiály nejen, že odolávají síle až do 288,33 N, ale zárove i z hlediska vlastností potř

Pokud se jedná o m nedosahují hodnot odolnosti, která má hrot špičatější a ten ukazují, že nejodolnější

síly v průměru 10,19 N. Ostatní materiály odolávaly proto zřejmé, že v odolnosti proti pr

hodnot, a tak se vysledky již dále nevyhodnocovaly.

Vzhledem k tomu, že veškeré hodnoty pr

Obrázek č. 12 Materiálové složení Z

Je patrné, že materiály nejen, že odolávají síle až do 288,33 N, ale zárove hlediska vlastností potřebných pro výrobu ochranných rukavic.

Pokud se jedná o měření injekční jehlou, bylo zjištěno, že

nedosahují hodnot odolnosti, kterých bylo docíleno u normované jehly. Injek

ější a tenčí poměrně o dost lépe procházela materiálem. Výsledky ější se ukázala být hovězinová štípenka, která odolávala velikosti ru 10,19 N. Ostatní materiály odolávaly daleko nižším hodnotám

odolnosti proti průpichu injekční jehly se nedosáhlo k se vysledky již dále nevyhodnocovaly.

tomu, že veškeré hodnoty průpichu jednotlivých materiál

eba ověřit, jaký vliv má vrstvení materiálu na hodnotu výsledné síly ení se provádělo na třech odlišných materiálech a měřila se pr

idáním každé další vrstvy. Tyto výsledky byly následně porovnány s první vrstvy a sledovala se odchylka od tohoto násobku. Měřením bylo zjišt

závislosti na druhu textilie. Aby byly výsledky zcela p provádět také v celé skladbě vybraných materiálů

53 Je patrné, že materiály nejen, že odolávají síle až do 288,33 N, ale zároveň jsou vhodné

no, že výsledky zdaleka normované jehly. Injekční jehla, o dost lépe procházela materiálem. Výsledky zinová štípenka, která odolávala velikosti daleko nižším hodnotám. Bylo se nedosáhlo dostatečných

pichu jednotlivých materiálů byly it, jaký vliv má vrstvení materiálu na hodnotu výsledné síly ěřila se průměrná síla porovnány s násobky sil ěřením bylo zjištěno, že výsledky zcela přesné, je materiálů.

54 Obecně jsem dospěla k názoru, že většina materiálů, které byly poskytnuty k měření, dosahovala velmi dobrých výsledků v mechanické odolnosti proti propíchnutí ocelové jehly. Z hlediska použití pro výrobu ochranných rukavic zcela splňovaly i další požadavky, které jsou pro tento finální výrobek důležité. Pokud by bylo potřeba do budoucna pevnost výrobku zvyšovat, na základě výsledků bych se zaměřla na odolnost 2. vrstvy. U této vrstvy existují určité rezervy, co se týká mechanické odolnosti rukavic.

Z mého pohledu je možné se právě totuto problematikou zabývat v rámci dalšího výzkumu.

55

In document BAKALÁ Ř SKÁ PRÁCE (Page 52-56)

Related documents