• No results found

2. Bakgrund

5.4 Zein 8 år

Bokanvändning

Familjens vanor i fråga om läsning och bokanvändning kommer på något sätt i bak-grunden i samtalet med Ibrahim. Det är som om han avfärdar hur de gör hemma med att de ständigt arbetar. Kanske en tillfällig besvikelse kan ligga bakom den attityden. Han och hans familj går inte till stadsbiblioteket, de samtalar inte om böcker och de vuxna läser inte hemma. Fritiden med kompisarna fyller han med andra aktiviteter än läsning. Trots detta är han mycket positiv och klar över böckernas användningsområden, i sko-lan har böcker en given plats och han förstår att det finns mycket information att hämta i böcker, att läsningen är ett medel till nya kunskaper. Skolans pedagogiska idé med te-maundervisning och biblioteket som en resurs för barnens egen informationssökning kan vi märka när han berättar om sitt rymdprojekt. Han tycker biblioteket är jättebra och att det är roligt att läsa.

5.4 Zein 8 år.

Två intervjuer om 16 respektive 9 minuter.

Zein är mycket pigg, tillmötesgående och duktig på svenska. Han tycker om att prata och svävar gärna ut i långa berättelser. Han verkar ha gott självförtroende och säker på att han har något viktigt att berätta och trygg i kommunikationen med vuxna. Han har flera äldre syskon, som nu har egna familjer, och två som bor hemma. Hans pappa hade tidigare en bokhandel och familjen har ett ”ett helt rum med böcker”, ”högar” av böcker som pappan ”tyckte mycket om”. Pappan läser på arabiska och men mamman ”tittar på tv”. Föräldrarna brukar inte läsa högt för Zein men han säger att han tycker om att läsa själv. Gör det gärna både i skolan och hemma på sitt rum, så hans föräldrar behöver inte säga till honom att läsa. Han brukar heller inte läsa högt för någon hemma. Han går till stadsbiblioteket med sin syster, där har han bland annat lånat Harry Potter som han ”läst halva”. När vi talar om titel och nummerordning på Potterböckerna skiner det igenom att han kanske inte har ”full koll” på innehåll utan vill gärna framhålla att han läser en tjock och framförallt en populär bok. Ibland läser han också böcker från pappans sam-lingar, de är för både barn och vuxna säger Zein och alla är på arabiska. Han säger att han är duktig på svenska och får beröm av lärare att han är så bra. Han ger flera tips om vilka böcker han tycker ska köpas in till biblioteket och är mycket nöjd att Harry Potter-serien ska finnas och han tipsar även om att Kapten Kalsipp borde köpas även på ara-biska. Vi talar om skolan och läsning, det är inte så mycket högläsning på arabiska men varje morgon på svenska, han vet vilken bok som klassen läser just nu och han tycker att den är bra.

Vi kommer in på frågan om språk och Zein verkar inte sätta något språk före det andra och är heller inte medveten om att vare sig föräldrarna eller läraren gör det. Han läser bättre på svenska så därför läser han mer och svårare böcker på svenska än på arabiska. Han framhåller att han är för gammal för Mulle Meck och Alfons Åberg som han berät-tar att han läst på arabiska. Här drar han en historia om när de byggde en helikopter, stor för tre barn, precis som Alfons gör. Han hinner också med att berätta om sina ”underba-ra” semlor som han bakat såhär i semmeltid. En gång önskade han sig en bok i present men den var för dyr, annars räknar han glatt upp vad han får i present istället för böcker. Han brukar heller inte ge bort böcker i present. Kompisar läser han inte ihop med, inte heller brukar de prata om böcker med varandra. Han talar inte med föräldrarna om böcker säger han och han brukar inte låtsas vara personerna eller figurerna i böcker han

51

läser. Han svara mycket seriöst på alla frågor och anstränger sig att minnas och ge alter-nativ. Datorn intresserar honom och han har en bror som är expert på datorer och virus-program, men någon arabisk hemsida vet han inte om.

Som med de andra yngre barnen vi intervjuat, har Zein svårt att förstå frågorna kring ”använd ning” av böcker. Han säger att man har böcker för att lära sig att läsa och inte ens när intervjuaren ger ett konkret exempel på faktabok om rymden så tror han att han kan lära sig något om rymden. Men en kokbok har han använt när han bakade en tårta en gång berättar han stolt. Han berättar dock gärna om böcker han läst, han gillar fram-för allt Kapten Kalsipp som han tycker är rolig. Han har också lånat en bok om Eddie på stadsbiblioteket och han minns att det är Eddie och Maxon Jaxon . Men han minns inte så tydligt innehållet i böckerna men det råder ingen tvekan om att Zein tycker det är roligt att vara på biblioteket och känner igen många av de figurer som är aktuella nu i barnbokssammanhang. Han letar själv upp böcker han vill låna och pratar gärna med vuxna där för att få hjälp att hitta och tips om vad som skulle passa honom att läsa.

5.4.1 Sammanfattning av kärnfrågor: Hur många böcker har ni hemma?

Det finns många böcker hemma i och med faderns förråd av favoritböcker från hans tidigare bokhandel.

På vilket språk? Bara arabiska.

Hur förvaras de?

”Ett helt rum med böcker.”

Brukar du ge eller få böcker i present?

Han brukar inte få eller ge bort böcker i present.

Läser du både på arabiska och svenska?

Han kan läsa både på svenska och arabiska, men det är svårare på arabiska för att bok-stäverna ”är lite mindre”.

Hur letar du upp böcker du vill låna i skolbiblioteket?

Han letar själv i hyllorna men pratar och frågar gärna vuxna i biblioteket.

Tror du dina föräldrar tycker det är viktigt att du läser på svenska eller viktigare på arabiska?

Båda språken är viktiga för föräldrarna enligt Zein. Varför?

-

Vad tycker du? Båda är lika viktiga.

Tror du din lärare tycker det är viktigt att du läser på svenska eller viktigare på arabiska?

52 Varför?

-

Vad har man en bok till: känna igen sig i (låtsas du att du är personen i boken ibland)? Vill veta något (användning)?

Han låtsas inte att han är personen i boken säger han men han berättar att han gillade Alfons Åberg (när han var mindre, nu är han för stor...) och att han och hans kompisar har byggt en helikopter en gång precis som Alfons. Han säger sig inte ha användning av böcker. Böcker har man till att lära sig att läsa.

Pratar du med föräldrar/kompisar om det du läser?

Han säger att han varken talar med föräldrar eller kompisar om böcker.

Känns det som du lär dig något när du läser?

Frågan ej ställd på detta sätt men det är tydligt att Zein tycker att boken är först och främst ett pedagogiskt redskap som man kan öva sig att läsa med.

5.4.2 Analys

Status

För Zein har böcker ett självklart värde. Dels rent konkret i och med att hans pappa ar-betat som bokhandlare och har haft sin inkomst av försäljning av böcker. Dels mer känslomässigt att Zein nu beskriver att pappan samlat sina mest omtyckta böcker i hemmet som upptar en stor del av bostaden dit Zein kan gå och läsa. Där finns både barn och vuxenböcker på arabiska. Däremot talas det inte så mycket om böckernas in-nehåll hemma hos Zein och han talar inte heller med kompisar om böcker vilket verkar lite motsägelsefullt med tanke på pappans intresse. Om mamman säger Zein att hon inte läser bara tittar på tv. Här drar han en parallell mellan tv och läsning troligen kopplar han ihop tidningsläsande informationsinhämtning med tv- tittande informationsinhämt-ning. Han får inte böcker i present men berättar att han en gång önskat sig en jättebra bok men den var för dyr. Inte heller är böcker något som han ger bort till kompisar i present. Han uppfattar att föräldrarna tycker det är viktigt att han läser men det spelar ingen roll om det är på arabiska eller på svenska och han verkar leva i samförstånd med sina föräldrar vad gäller läsning och böckers värde. De behöver inte uppmana honom att läsa han läser ändå mycket hemma säger han.

Förhållningssätt

Han säger att bara lånar böcker på svenska för att han har lättare att läsa på det språket och han markerar att han är stor och vill ha böcker för sin ålder. Han resonerar lite med intervjuaren om att arabiska böcker är för barnsliga tack vare att han själv inte kan läsa så svåra texter på det språket. Han har mycket idéer om vilka titlar han vill att skolbibli-oteket ska köpa in och rekommenderar Kapten Kalsipp nr. 6 på arabiska. Så även om han inte själv bemästrar arabiska skriftspråket så bra just nu ser han vikten av att de finns på skolbiblioteket. Trots att han inte verkar tala så om böcker med kompisar och föräldrar eller säger sig tänka så mycket på vad de handlar om är han förtrogen med många barnboksfigurer. Han känner igen och kommer ihåg böcker och titlar och pratar gärna med oss om dem i alla fall. Tekniken han använder i skolbiblioteket är enligt ho-nom själv att skumma i hyllan men detta beror nog snarare på att han vill verka kompe-tent och duktig gentemot oss som intervjuar än att han känner sig blyg eller utlämnad till sin egen förmåga att hitta det han söker. Han är i övrigt så pass beslutsam och oblyg