• No results found

V této kapitole naleznete porovnání využití jednotlivých nástrojů komunikačního mixu u tří zahraničních dodavatelů. Tito dodavatelé v dotazníku poskytli informace o používaných prostředcích jednotlivých nástrojů marketingové komunikace. Při zpracování dotazníku byly použity sloupcové grafy pro lepší přehlednost.

4.1 Osobní prodej

Procentuální využití prostředků Osobního prodeje v jednotlivých společnostech

80,0

60,0 60,0

0 20 40 60 80 100

Planet Knox Ltd. JF Motorsport GmbH. Lookwell Bikefashion BV

%

Obr. 1 Graf procentuálního využití prostředků osobního prodeje v jednotlivých společnostech

Prostředky osobního prodeje jsou ve všech třech společnostech orientovány především na velkoobchodní partnery. Všichni tři respondenti využívají dvou prostředků osobního prodeje, jsou to obchodní setkání a aktivní programy pro odběratele. Společnosti Planet Knox Ltd. a Lookwell Bikefashion BV používají vzorky pro zvýšení šance prodeje při obchodních jednáních. Společnosti Planet Knox Ltd. a JF Motorsport GmbH se pravidelně účastní prodejních výstav, kde se jejich pracovníci dostávají do přímého kontaktu

s koncovými zákazníky, zatímco společnost Lookwell Bikefashion BV vůbec neprodává

Lookwell Bikefashion BV Planet Knox Ltd. JF Motorsport GmbH.

%

Obr. 2 Graf procentuálního využití prostředků Public Relations v jednotlivých společnostech

Všechny tři společnosti využívají tři stejné prostředky PR, a to články v tisku, sponzorování a projevy. Těmito třemi prostředky se tak velmi dobře dostávají do povědomí potenciálních zákazníků. Společnosti JF Motorsport GmbH a Lookwell Bikefashion BV využívají také prostředku lobování, u společnosti Lookwell Bikefashion BV je jeden z vlastníků společnosti – Jos van Gent jedním z členů představenstva v nizozemské motocyklové federaci. Společnosti Planet Knox Ltd. a JF Motorsport GmbH přispívají finančními i naturálními příspěvky na charitu. Společnosti Lookwell Bikefashion BV a Planet Knox Ltd. pečují o vztahy s místními komunitami a prosazují své produkty v mediálních prezentacích. Nejaktivnější společnost v uplatňování nástroje PR je bezesporu Lookwell Bikefashion BV, která ještě navíc vydává výroční zprávy, firemní časopisy a další vlastní publikace.

4.3 Podpora prodeje

Lookwell Bikefashion BV JF Motorsport GmbH. Planet Knox Ltd.

%

Obr. 3 Graf procentuálního využití prostředků podpory prodeje v jednotlivých společnostech

Pro podporu prodeje všichni tři respondenti používají tyto prostředky: odměny a dárky, výstavy a veletrhy, slevy. Odpovídá to tomu, že všechny tři společnosti nabízejí slevy, odměny a dárky velkoobchodním partnerům. Svou účastí na veletrzích a výstavách pečují o své obchodní vztahy. Na těchto veřejných akcích se ale také snaží o vybudování image svých značek. Společnosti Planet Knox Ltd. a Lookwell Bikefashion BV nabízejí vzorky svých produktů zdarma při představování nových produktů. Společnosti Lookwell Bikefashion BV a JF Motorsport GmbH představují své produkty na slavnostních událostech, tyto společnosti také dělají speciální ukázky používání produktů a jimi poskytované ochrany. Společnost JF Motorsport GmbH navíc pořádá přehlídky přileb pro své velkoobchodní odběratele v Německu. Společnost Lookwell Bikefashion BV zaručuje svým odběratelům možnost výměny starého produktu za nový se slevou – pouze pro konkrétního koncového zákazníka. Žádná ze společností nepoužívá k podpoře prodeje vouchery a dlouhodobé programy.

4.4 Přímý marketing

Procentuální využití prostředků Přímého marketingu v jednotlivých společnostech

100,0

80,0

60,0

0 20 40 60 80 100

Planet Knox Ltd. JF Motorsport GmbH. Lookwell Bikefashion BV

%

Obr. 4 Graf procentuálního využití prostředků přímého marketingu v jednotlivých společnostech

Jako výrobní společnosti připravují tázané firmy každý rok katalog nabízených produktů, který obsahuje veškeré informace o materiálech, variantách a především kvalitní obrazové podklady. Emailové zpravodaje a nabídky zařadily do svých aktivit všechny tři společnosti. Zatímco vlastní internetový obchod provozují společnosti JF Motorsport GmbH a Planet Knox Ltd., společnost Lookwell Bikefashion BV neuskutečňuje vůbec žádný přímý obchod s koncovými zákazníky. Pouze společnost Planet Knox Ltd. oslovuje své zákazníky a odběratele pomocí telemarketingu.

4.5 Reklama

Planet Knox Ltd. JF Motorsport GmbH. Lookwell Bikefashion BV

%

Obr. 5 Graf procentuálního využití prostředků reklamy v jednotlivých společnostech

V oblasti reklamy je mnoho prostředků, které používá každá společnost. Mezi ně patří:

tištěné a vysílané inzeráty, nadpisy na obalech, pohyblivá reklama, brožury a letáky, symboly a loga. Tato sestava prostředků reklamy je nezbytná pro proniknutí do povědomí potenciálních zákazníků a pro vyrovnání se konkurenci. Všechny společnosti opatřují své produkty a obaly produktů logem značky. Společnosti JF Motorsport GmbH a Planet Knox Ltd. vkládají do balení informační a reklamní letáky, využívají audiovizuální média – videospoty na serveru www.youtube.com a umisťují své zvýrazněné kontakty do telefonních seznamů. Společnost JF Motorsport GmbH má v okolí sídla společnosti několik billboardů se svými produkty. Společnost Planet Knox Ltd. si nechává vyrábět poutače s logy nabízených značek a prodává je dealerům svých produktů.

5 Návrh uplatnění vybraných strategií marketingové

Related documents