• No results found

Zpracování konstrukce podavače

4. Návrh aktivního podavače nití

4.4 Zpracování konstrukce podavače

Konstrukce podavače byla zpracována s důrazem na možnost výroby běžně dostupnými technologiemi, na snadnou možnost úpravy parametrů silových mechanizmů a snadnou montáž při kompletaci zařízení.

Byly zakomponovány drobnosti zlepšující obsluhu jako je průhledný kryt řemene, kdy obsluha má možnost vizuální kontroly správné funkce pohonu. Snadné dopínání řemenu pomocí otočného držáku. Dobře přístupné napínáky švihadel.

- 40 -

Konstrukce podavače byla rozdělena na tyto části:

1) Rám podavače 2) Vstupní brzdičky

3) Elektromagnetické stopery 4) Pohon + podávací válec 5) Kompenzační brzdičky 6) Švihadla

7) Výstupní vodítko

1) Rám podavače je tvořen ze dvou bočnic a tří příčníků z automatového duralu.

- 41 -

Dalšími díly jsou ocelová tyč pro připevnění švihadel, tři ocelové distanční válečky a držák motoru též z automatového duralu. Rám je tvořen jako kompaktní celek s velkým důrazem na tuhost konstrukce, protože by měl snášet zatížení vibracemi, které vznikají při vysokých otáčkách motoru a podávacího válce. Zároveň ale byla snaha o odbourání nadbytečné hmotnosti a proto jsou velké díly profrézovány. Kromě snížení hmotnosti nám to i otevřelo pohled do podavače z boku stroje a leze lépe kontrolovat chod zařízení.

Na levém boku podavače je na distančních válečkách přišroubován držák motoru s profrézovanými drážkami.

Díky těmto drážkám se dá celý držák otáčet kolem prvního šroubu a tím zvětšovat osovou vzdálenost motoru a podávacího válce. Tím je realizováno dopínání řemínku pro pohon.

Na zadní straně rámu je šest otvorů M8 pro připevnění podavače k rámu stroje, ale je počítáno s tím, že si lze další otvory dodělat na konkrétním místě montáže. Počítá se s tím, že pletací stroj bude mít rám a na ten by bylo vhodné podavač umístit.

- 42 -

1) Vstupní brzdičky jsou tvořeny středovým válečkem a horní otočnou přírubou z oceli. V té je umístěno plastové vodící očko. Celá horní příruba i s očkem je otočná a díky tomu můžeme regulovat třecí odpor nitě.

Povrchy válečků jsou v tomto případě nitridovány, ale pokud by nastala skutečná výroba podavače, byly by pravděpodobně pořízeny válečky keramické. Držák brzdiček je realizován jako ohýbaný plech.

3) Stopery jsou elektromagnety, které při vysunutí sevřou procházející niť. Umístěny jsou v držáku, kterým je ocelový svařenec z pásoviny.

- 43 -

Elektromagnety jsou použity takové, které při nepřipojení do elektrického okruhu jsou zatažené, to znamená, že niť nesvírají. Niť je zabržděna až v okamžiku, kdy do elektromagnetů přivedeme elektrický proud a činná část se vysune dopředu k vodítku, ke kterému niť přitiskne a zabrzdí.

4) Pohon + podávací válec jsou aktivní částí podavače. Bylo zvoleno uložení ve dvou radiálních ložiskách s krytováním.

Montáž do skříně je provedena nasunutím podávacího válce z boku a celek je uzavřen pomocí víčka, které slouží jako pouzdro pro jedno z ložisek. Před montáží podávacího válce, by mělo být provedeno nalisování ložisek a vyvážení podávacího válce na vyvažovačce. Pohon řemenem je letmo vně skříně podavače. To je výhoda pro montáž a seřízení napnutí řemenu. Seřízení se provádí pomocí rotace držáku motoru kolem jednoho ze šroubů. Seřízení osové vzdálenosti je možné +/- 5mm.

- 44 -

Podávací válec je vyroben z jednoho kusu ocelové bezešvé trubky.

Vzhledem k vysokým otáčkám je nutná velká přesnost obrábění, respektive malá obvodová házivost. Toho by bylo možné dosáhnout při obrobení na jedno upnutí. Zároveň je válec vyroben včetně ozubení z jednoho kusu, aby nevznikly nevyváženosti spojováním dílů. Díky tomu by měl.

Válec je povrchově nitridován. Tato povrchová úprava byla zvolena z důvodu vysokého namáhání na otěr a dobré dostupnosti. Pokud by bylo zařízení vyráběno sériově, byl by jako materiál pravděpodobně zvolen keramický válec.

5) Kompenzační brzdičky jsou složeny z ocelových talířků na ocelové tyčce a jsou stlačovány pružinami. Nastavení brzdné síly je regulováno ve třech polohách pomocí pojistného kroužku. Předpokládá se, že změna přítlaku brzdičky bude zapotřebí pouze při změně příze, což by neměl být častý proces, protože stroje zpravidla dělají dlouhé série.

- 45 -

- 46 -

6) Švihadlo je tvořeno

regulátorem momentu a ocelovým drátem, na jehož konci je vodící očko. Regulátor momentu vychyluje drát s očkem o cca 90°. Tím

kompenzátor dovoluje natáhnout celkem 70cm nitě zpět od saní.

Na švihadle se též nachází kovová destička dosedající na elektromagnet. Její funkcí je přidržet švihadlo ve spodní poloze v případě, že není zrovna v tomto pletacím cyklu funkční.

- 47 -

Regulátor momentu nám slouží pro regulaci momentu ve švihadle, kterým docilujeme požadované síly pro napínání přebytečné nitě při zpětném pohybu saní. Jedná se o pouzdro se spirálovou pružinou a pomocí otočného kolečka potom můžeme toto předpětí nastavit. Zadní otočný kroužek je vyroben z bronzu, protože zároveň slouží jako ložisko.

Vnější objímka má vyvrtané na obvodě otvory, do kterých zapadají tři kuličky. Ty nám aretují objímku v dané poloze a dovolují předepínání po 30°. Kuličky jsou tlačeny pružinkami, uloženými ve vyvrtaných otvorech základního kroužku. Ten je upevněn na vodítko, které je součástí rámu pomocí pružného kolíku.

- 48 -

Related documents