• No results found

Pro tuto učebnici jsem natočil 254 videí, z kterých jsem použil 46. Většina těchto videí je použita dvakrát až třikrát v každém finálním videu, které si můžeme pustit v učebnici. Ze všech použitých videí jsem musel vystříhávat fotografie pro lepší a ideálnější zachycení polohy jezdce během jednotlivých cvičení a jízdy. Celkem je v učebnici použito 49 menu.

Během tvorby této učebnice bylo zapotřebí vybrat vhodnou velikost a typ písma, s jehož formátováním jsem občas dospěl k problémům. Tyto problémy se týkali především s formátováním. Odhalil jsem je většinou až po renderování a musel jsem tyto chyby opravovat ve větším množství, což mi zabralo poměrně dost času.

Další důležitou částí učebnice je vybrání vhodných stylů a pozadí. Úvodní návrh jsem musel ještě celkem pětkrát měnit, než jsem dospěl k finální verzi. Ta se shodovala jak s mými představami, tak s názory dalších mích konzultantů.

6.1.1 Volba programu

Jedním z nejobtížnějších rozhodování pro mě nastalo při výběru vhodného programu pro úpravu videí a následné tvorby multimediální učebnice. Po konzultaci s přáteli, kteří mají zkušenosti s úpravou videí, jsem se rozhodl vyzkoušet program Pinnacle Studio 15. Jelikož je celý v češtině, úpravy jsou velmi snadné a má spoustu

49

možností, rozhodl jsem se pro něj. Jedinou nevýhodou byla absence tvorby vlastních menu. Pinnacle Studio 15 podporuje pouze vlastní menu, která jsou připravena pro práci s celým filmem, což neodpovídalo mým požadavkům. Proto jsem potřeboval obstarat ještě program, v kterém lze vytvářet různá vlastní menu.

Při čtení různých diplomových prací jsem dospěl k názoru vyzkoušet program DVD Lab Pro 2. Po konzultaci s Mgr. Janem Charouskem, který má s tímto programem zkušenosti při tvorbě vlastního dvd, jsem se rozhodl pro něj. Sice je tento program celý v angličtině, ale díky jednoduchosti a praktičnosti jsem jeho ovládání zvládl i se začátečnickými zkušenostmi. DVD Lab Pro 2 je volně dostupný a podporuje tvorbu vlastních menu. Nevadilo ani, že podporuje pouze videa ve formátu Mpeg 2, protože v tomto programu umí ukládat Pinnacle Studio 15 svá rendrovaná videa.

6.1.2 Natáčení videí

Poměrně časově rozsáhlou dobu tvorby tohoto DVD zabralo natáčení potřebných videí. Jelikož jsem byl odkázaný na kvalitní sněhové podmínky, kterým celou zimu 2013/2014 nebylo u nás dopřáno, byl jsem nucen příští podzim odjet do Rakouska na ledovec. Jel jsem společně s několika skibobisty na soustředění na Kitzsteinhorn dotočit potřebná videa.

Volil jsem mezi několika kamerami, nakonec jsem použil videa z GoPro Hero 4.

Díky této mini HD kameře jsem mohl použít videa pořízená při jízdě s modelovým jezdcem. Zbylá videa jsem natočil na kameru Canon HF10, která díky své velikosti a schopností natáčet HD videa byla ideální. Na tuto kameru jsem natočil převážnou většinu snímků a všechny v rakouském Kaprunu na hoře a středisku Kitzsteinhorn.

Základem bylo vytvořit správný scénář, který obsahoval schéma budoucí učebnice, a na konci jeho ramen byla vypsaná všechna videa, která jsem potřeboval natočit. Po každém natáčení (podle podmínek celodenním) jsem musel všechna videa zkontrolovat (jak po stránce tematické, tak kvalitativní), abych je mohl posléze uznat za vhodná, nebo je přetočit.

Všechna pořízená videa jsem poté musel upravit, dodat popisky, hudbu a upravit formát, abych je mohl použít k seskládání a sepsání závěrečné učebnice.

50

6.1.3 Ovládání multimediální učebnice

Největší důraz jsem kladl na jednoduchost a přehlednost jednotlivých menu.

Jednotlivá menu jsou dvojího druhu, buď se seznamem obsahu (cvičení), přes který se můžeme dostat do dalšího menu, nebo s informacemi z daného tématu. Z tohoto pomocí které lze spustit instruktivní video. Po jeho skončení se automaticky vrátíme do menu, z něhož jsme video spustili. Jestliže chceme video ukončit dříve, stačí přesunout posuvník na konec průběhu videa a budeme také odkázáni do předchozího menu.

Dále v každém menu, kromě úvodního, v pravém dolním rohu nalezneme šipku, pomocí které se dostaneme o krok (menu) zpět. Vedle ní máme obrázek domečku, který nás odkáže zpět až do hlavní nabídky. Obě tato tlačítka se při výběru zbarví do modra.

6.1.4 Grafická stránka DVD

Grafickou stánku jsem volil tak, aby především pozadí nenarušovala přehlednost a dodala klid při čtení textu. Dále pak jednoduchost pro snadné prostupování učebnicí až k hledanému tématu. V celé učebnici jsem volil pozadí tmavá se světlým textem pro snadné čtení i z diaprojektoru. Nejen kvůli těmto účelům jsem se při volbě pozadí přiklonil k „retro“ stylu. Naopak videa jsou již plná světlosti, jasnosti a grafických prvků pro nabuzení k přechodu na praktické části výuky.

6.1.5 Textová stránka DVD

V celém DVD jsem se snažil o co největší stručnost a výstižnost s krátkými texty.

Text nadpisů a popisků u videí jsem volil Arial, protože při promítání se bezpatkové písmo těchto krátkých textů lépe čte. Delší odstavce u popisů jednotlivých cvičení, historie, atp. jsou napsané rovněž tímto písmem. Původně jsem chtěl volit nějaké písmo patkové, které lépe vede oči při čtení delších textů, ale jelikož všechny diaprojektory

51

a promítací plochy nejsou schopné vytvořit čistý obraz, zvolil jsem raději variantu bezpatkovou.

Related documents