• No results found

Ägardirektivgruppens förslag till beslut

In document Kallelse med föredragningslista (Page 27-31)

Sammanfattningsvis föreslår ägardirektivgruppen följande:

Vid en sammanvägning av vad som framkommit och de förutsättningar som presenterarats har ägardirektivgruppen inte funnit någon anledning till att ändra vad som anges i ägardirektiv Ks 2012/168 Finansieringskrav där det anges: ” Bolagets kassaflöde skall på lång sikt möjliggöra att ersättningsinvesteringar ska självfinansieras medan nyinvesteringar kan lånefinansieras. Belåningsgraden för fastigheterna ska på lång sikt inte överstiga 85 procent ”.

Vad gäller byggambition har ägardirektivgruppen vid sammanvägning av vad som framkommit och de förutsättningar som presenterats inte funnit anledning att ändra på Ägaridé i Ägardirektiv Kf § 103/2014 att ”

Österlenhem AB bör under en 5-10 årsperiod bygga cirka 20 lägenheter i genomsnitt per år ”.

Ägardirektivgruppen föreslår att följande prioriteringsordning fastställs vad gäller byggnation:

1. Tomelilla. ”Svärdet (2)”. Granntomt till nu påbörjad byggnation. Ej upptagen i strategiplan.

2. Smedstorp. Torggatan.

3. Tomelilla. Folkets Park. Ej upptagen i strategiplan.

4. Tomelilla. Tennisbanan.

5. Tomelilla. Flundran.

6. Brösarp 11:16.

7. Tomelilla. Hallen.

Kommunens ombud vid bolagsstämma med Österlenhem AB ges i uppdrag att fastställa prioriteringsordningen för byggnation.

Ärendebeskrivning

Tomelilla kommunfullmäktige beslutade vid sitt budgetsammanträde den 18 december 2014 att kommunstyrelsen ska arbeta fram ett särskilt ägardirektiv till Österlenhem ABN, som ska presenteras på

kommunfullmäktiges sammanträde den 22 juni 2015 med förslag på långsiktig finansierings- och byggnationsplan av hyreslägenheter i Brösarp, Smedstorp respektive Tomelilla.

Tomelilla kommuns helägda aktiebolag Österlenhem AB har på uppdrag av dess styrelse arbetat fram en strategiplan för bolagets framtida

byggande. Denna strategiplan, tillsammans med det av

kommunfullmäktige beslutade Bostadsförsörjningsprogrammet, behöver samordnas och prioriteras. En prioritering där ägaren tydligt aviserar vilken finansierings- och byggambition ägaren Tomelilla kommun ger Österlenhem AB.

Kommunstyrelsen inrättade den 4 februari 2015 en beredning för framtagande av särskilt ägardirektiv för Österlen hem AB.

Beredningen ska lämna förslag på ägardirektiv senast till

kommunfullmäktige i juni 2015 omfattande en långsiktig finansierings- och byggnationsplan för Österlenhem AB.

Gruppen har haft fem protokollförda möten.

Ledamöter i gruppen har varit:

Bo Claëson (M ), sammankallande, närvarande vid samtliga möten, Ulrika Steiner (F), ej närvarande vid något möte,

Bengt Lydén (C), närvarande vid samtliga möte, Torgny Larsson (S), närvarande vid samtliga möten, Eva Olsson (SD), närvarande vid fyra möten.

Gruppen har haft tillgång till Österlenhem ABs bolagsordning (Kf § 129/2006), Ägardirektiv – Ekonomiska målsättningar och

avkastningskrav för Österlenhem AB (Kf § 103/2014), Österlenhem ABs strategiplan för byggnation 2014 – 2018 ( 2014.08.21/7 b) och

Bostadsförsörjningsprogram för 2010 – 2016 (Kf §119/2010). Fördjupad marknadsanalys med förslag på projektanpassning av nybyggnation i kv.

Medborgaren (Seniorbostäder i Smedstorp), 2013-05-06.

Finansieringsplan

Vid genomgång av finansiering av nybyggnation har gruppen haft samtal med kommunens ekonomichef Eva Lundberg som redogjort för

kommunens ekonomiska situation och de möjligheter som föreligger för ägaren att tillskjuta medel till bolaget.

Diskussioner har även förts vad avser att få in medel till Österlenhem AB genom försäljning av delar av befintligt bestånd.

föreligger. Inte heller ser gruppen att tillskott från ägaren med de regler och bestämmelser som nu finns är möjlig. Enligt ekonomichefen är inte heller ägarens ekonomi sådan att ett aktieägartillskott i den storleksordning som skulle vara aktuellt är möjlig.

När det gäller försäljning av del av beståndet ser gruppen att detta kan medföra en fara för att bolagets ekonomi ska urholkas. Tidigare försök till försäljning har inte lett till att bud av den storleksordning som erfordras har erhållits. Frågan om försäljning torde vara en fråga för Österlenhem ABs styrelse att vid varje tillfälle ta ställning till utifrån de förutsättningar som då föreligger.

Gruppen har vid en sammanvägning av vad som framkommit och de förutsättningar som presenterarats inte funnit någon anledning till att ändra vad som anges i ägardirektiv Ks 2012/168 Finansieringskrav där det anges: ” Bolagets kassaflöde skall på lång sikt möjliggöra att

ersättningsinvesteringar ska självfinansieras medan nyinvesteringar kan lånefinansieras. Belåningsgraden för fastigheterna ska på lång sikt inte överstiga 85 procent ”.

Byggambition

Gruppen har gått igenom Österlenhem ABs strategiplan och Bostadsförsörjningsplan 2010 – 2016. Därutöver har gruppen haft genomgång med planarkitekt Ulrika Ljung som redovisat de

planförutsättningar som föreligger för de områden som tagits upp i Österlenhem ABs strategiplan.

Gruppen har utifrån de förutsättningar som getts prioriterat de förslag som föreligger i Österlenhem ABs strategiplan. Därutöver redovisar Gruppen förslag som framkommit vid genomgång med Ulrika Ljung och diskussioner i övrigt. Det kan noteras att Gruppen hade möjlighet att studera de olika områdena i den utställning som fanns på andra våningen i Kommunhuset. Bostadsförsörjningsprogram eller motsvarande kommer fortsättningsvis att ingå som en del av den nya översiktsplanen.

Gruppen har gjort följande prioriteringsordning vad gäller byggnation:

2. Smedstorp. Torggatan.

3. Tomelilla. Folkets Park. Ej upptagen i strategiplan.

4. Tomelilla. Tennisbanan.

5. Tomelilla. Flundran.

6. Brösarp 11:16.

7. Tomelilla. Hallen.

Punkt 1 och 2 kan ses som parallella spår.

Vad gäller byggambition har Gruppen vid sammanvägning av vad som framkommit och de förutsättningar som presenterats inte funnit anledning att ändra på Ägaridé i Ägardirektiv Kf § 103/2014 att ” Österlenhem AB bör under en 5-10 årsperiod bygga cirka 20 lägenheter i genomsnitt per år”.

Slutligen noteras att Gruppens förslag gäller produktion av generella lägenheter, med ett kompakt byggande, bra utemiljö och centrala lägen samt för att få kontinuitet i nyproduktionen förutsätts ett nära samarbete mellan Österlenhem och kommunens planavdelning.

Kommunledningskontoret

Christian Björkqvist Kanslichef

Beslutet skickas till:

Kommunstyrelsen

273 80 Tomelilla Växel 0417-180 00 Fax 0417-144 00 Postgiro 126 88-8 Bankgiro 5346-0465 www.tomelilla.se

Handläggare:

Helena Berlin Utvecklingschef Direkt 0417 182 17 Mobil 0709 95 80 32 helena.berlin@tomelilla.se

In document Kallelse med föredragningslista (Page 27-31)

Related documents