• No results found

Mellan olika fastighetsägare kan ägarstrukturen variera. Detta leder till att motiven också skiftar mellan olika fastighetsföretag (Fastighetsekonomisk analys). De berörda

fastighetsföretagen har alla samma uppfattning om att äganderollen har betydelse för arbetet mot segregation. HSB Sundsfastigheter anser att kommunala bostadsföretag har ett större ansvar i detta ärende än t.ex. privata bostadsföretag. Svensson menar också att HSB Sundsfastigheter är ett ”halvkommunalt” bolag som även anser samhällsbilden vara viktig (Svensson, HSB Sundsfastigheter). I privata företag har ägaren en stor betydelse och vad han/hon vill med sitt företag. Stena Fastigheters ägare, Dan Ohlsson, har valt att lägga stor vikt på sociala frågor eftersom han tycker det är viktigt och vill att företaget skall arbeta mycket med relationsförvaltning (Welander-Möller, Stena Fastigheter). Eftersom MKB har en styrelse som består utav Malmös valda ombud, tillsatt av kommunfullmäktige, är det påtagligt att företaget har ett socialt ansvar, vilket också står i ägardirektiven (Andersson MKB Fastighets AB).

5 Slutsatser

Ett fastighetsföretag kan inte själva ta på sig rollen som integrationsskapare, men de kan hjälpa till på vägen. Ett nära samarbete med kommun och stadsdelsförvaltning är att föredra då det inte behöver vara själva boendet som är problemet. Företagen kan hjälpa till på olika sätt såsom att subventionera hyror till olika föreningar, samverka med andra aktörer i projekt och skapa nätverk för de boende. Kommun, företag, invandrare och svenskar måste arbeta sida vid sida för att göra utsatta bostadsområden tryggare och mer attraktiva, alla måste vara delaktiga.

En styrning av flyttningsströmmen är svår att utföra på bostadsmarknaden. Människor måste få välja i vilket område de vill bo i och människor med utländsk bakgrund skall ha samma rättigheter som infödda. Samtliga företag som är med i studien anser att blandning av svenskar och invandrare är fördelaktigt att ha i en fastighet. En blandning bidrar till gemenskapen och skapar en god harmoni. Men försiktighet skall tas med människor som inte är kapabla att flytta till ett visst område och styrning kan även leda till diskriminering som företagen självklart vill undvika. Samtidigt påverkar utbildning, inkomst eller yrke var människor kan bosätta sig. Det är lätt att människor delas upp efter de olikheter som finns i kulturen såsom religion, familjesyn, könsroller, språk och seder. Genom att

invandrargrupper bosätter sig nära varandra kan de få trygghet och stöd och bevarar också på så sätt sin etnicitet.

Betalningsanmärkningar är det som främst hindrar bostadssökande att få en lägenhet i allmänhet men även hos Stena Fastigheter och HSB Sundsfastigheter. I MKB bedömer man från fall till fall eftersom varje uthyrningsärende är unikt. Ett fastighetsbolag vill hyra ut sina lägenheter och undvika vakanser för att få verksamheten att gå runt. De är beroende av att hyrorna kommer in varje månad och måste därför bedöma vilka som uppfyller kraven för ett lägenhetskontrakt. Detta leder till att ett maktförhållande skapas mellan hyresvärd och hyresgäst där hyresvärden är den som har övertaget.

Ägandeformen har stor betydelse för arbetet mot segregation. Kommunala bostadsföretag har en politisk styrelse och representeras av kommunens folkvalda ombud. Detta gör att

sociala frågor såsom segregation tydligt finns inskrivna i ägardirektiven. I privata

fastighetsföretag ligger detta beslut hos ägaren och det är därför han/hon som bestämmer om företaget ska arbeta med segregation. I Stena Fastigheter har ägaren valt att lägga stor kraft på relationsförvaltning för att skapa närhet till kunderna. Ett kooperativ är främst till för sina medlemmar och dessa har förtur till lägenheterna företaget äger. Detta leder till att icke-medlemmar får det svårt att få tillgång till en lägenhet. HSB Sundsfastigheter har uppfattningen att arbetet mot segregation främst hört till de kommunala bolagens verksamhet.

6

Diskussion

Det är viktigt att ha i åtanken att myndigheterna skall ha den största rollen i

integrationsprocessen. Fastighetsägarna kan inte på egen hand lösa segregationsproblemet. Samtidigt krävs att alla iblandade aktörer samverkar med varandra för att motverka denna svårighet. Detta involverar även att invandrarna måste visa intresse för att det skall fungera.

Det är mindre bra att HSB Sundsfastigheter skjuter ifrån sig detta problem till MKB. Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma att HSB Sundsfastigheter inte har detta problem i sina fastigheter. Frågan kan då ställas varför de inte har problemet i sitt fastighetsbestånd eftersom de heller inte gör något för att motverka segregationen? Det är stor bostadsbrist i Malmö idag och de som bosparar i Föreningssparbanken har förtur hos HSB

Sundsfastigheter. Detta kombinerat med ett kösystem gör det svårt att få tillgång till en lägenhet i HSB Sundsfastigheter. Det är svårt att tro att nyanlända invandrare börjar bospara det första de gör i det nya landet. Det är mer sannolikt att människor med utländsk bakgrund, som bott i landet ett tag och är mer integrerade i samhället, börjar bospara. Vi tror att detta kan vara en anledning till att HSB Sundsfastigheter inte har problem med segregation i sina fastigheter. På HSB:s hemsida kan vi läsa att alla är välkomna att bli medlem i HSB förutsatt att en medlemsavgift betalas årligen.

Inom den privata fastighetsvärlden är ägaren avgörande för hur mycket tid och pengar ägaren vill att fastighetsföretaget ska lägga ner för att motverka segregationen. Eftersom segregation är ett aktuellt ämne idag och att kunderna blir allt viktigare för dagens

fastighetsföretag är det tydligare att fler privata företag bryr sig mer om relationer och det sociala. Stena Fastigheter har fördelen att ha en ägare som är intresserad av att driva

sociala frågor, såsom segregation. Det kan finnas många anledningar till att företaget väljer att arbeta med sociala frågor. En kan vara att företaget genom att skapa goda relationer med sina kunder på så sätt gör kunderna nöjda så att de stannar kvar som boende hos dem. Det blir en stor utgift för företaget att ha en stor omflyttning i sina fastigheter.

Utvecklingen går också åt det håll att service blir alltmer viktigt som konkurrensmedel för att få kunderna att stanna. Samtidigt finns det en brist på hyreslägenheter i dagens Malmö

och omflyttningen är inte så stor, vilket kan göra att företagen arbetar mycket med nuvarande kunder för att få områdena mer attraktiva. Stena fastigheter med sitt föredömliga arbete mot segregation kan också bli en god förebild för andra privata fastighetsföretag.

Att MKB har en stor roll i det sociala arbetet känns ganska självklart. Detta på grund av att de är ett kommunalt företag och att de har en politisk styrelse. MKB gör väldigt mycket för att bland annat motverka segregation och det känns bra att olika fastighetsföretag

samverkar med varandra i dessa frågor. För framtiden är det också nödvändigt att samarbete sker mellan olika aktörer för att alla ska ha samma chans att komma in i samhället och verka på lika villkor i bostadsmarknaden.

Vi har uppfattningen att fastighetsföretagen gärna vill försöka styra flyttningsströmmen men att det är svårt att åstadkomma. Detta på grund av att det finns risk för diskriminering och att de boende har en egen vilja. Om inte de boende vill, kan eller är motiverade är det svårt att styra dem. Fastighetsföretagen tror att människor med utländsk bakgrund gärna söker sig till områden där andra med liknande bakgrund finns.

Ibland kan det enligt oss vara bra med styrning om syftet blir att integrera invandrare i samhället. Men samtidigt som invandrare bor med svenskar behöver inte detta betyda att de blir mer integrerade i det svenska samhället. Det kanske kan hjälpa till att invandrare inte känner sig lika utanför men vi tror att ett arbete har större betydelse för integrationen än att bo tillsammans med svenskar.

Det är bra att dagens fastighetsägare har insett värdet av kunden. Fortfarande är de ekonomiska målen viktiga men kundens välmående är minst lika viktig idag. Fastighetsföretagen har insett att de inte överlever utan kunden.

Efter att ha studerat fastighetsägarnas roll i Malmös segregation känner vi båda att det här ämnet skulle kunna bearbetas mer. Ett förslag kan vara att undersöka segregationen utifrån de segregerades perspektiv och vilken roll de tycker fastighetsägarna har.

7 Referensförteckning

Related documents