• No results found

I detta avsnitt utvecklas vad ändringen i kommunallagen innebär.

I korthet medför lagändringen att följande ska anges i bolagsordningarna för kommunala ak-tiebolag: det kommunala ändamålet, de kommunala principer som utgör ram för verksam-heten samt fullmäktiges möjlighet att ta ställning innan viktigare beslut fattas. Därutöver ska kommunstyrelsen i årliga beslut pröva om den verksamhet som bedrivits i kommunala aktie-bolag under föregående kalenderår har varit förenlig med det fastställda kommunala ända-målet och om den utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna.

Reglerna som trädde ikraft den 1 januari 2013 har inte några särskilda övergångsregler. Av Sveriges kommuner och landstings cirkulär (cirkulär 12:50, diarienummer 12/5722) framgår att regeringens proposition anger att fullmäktige senast 1 januari 2013 ska ha tillsett att kra-ven enligt 3 kap § KL är uppfyllda. Regeringen har bedömt att detta är en skälig omställ-ningstid. Bolagsordningarna måste därför ha ändrats innan 2013 om de inte uppfyller de nya reglerna.

Nedan följer fördjupning av lagtextens innebörd.

3.1. Det kommunala ändamålet

Det kommunala ändamålet avser vad verksamheten syftar till att åstadkomma. När en kom-mun lämnar över den komkom-munala verksamheten till ett aktiebolag kräver komkom-munallagen att verksamheten har anknytning till kommunens område eller dess medlemmar (2 kap. 1 § KL).

Enligt Lag (2009:47) om vissa kommunala befogenheter gäller ej kravet på anknytning till kommunens område eller dess medlemmar som avses i 2 kap. 1 § KL vid tillämpning av föl-jande bestämmelser i denna lag:

Medfinansiering av vissa projekt (2 kap. 3 §)

Bistånd till utländska studerande (2 kap. 4 §)

Kompensation till enskilda inom socialtjänsten (2 kap. 10 §)

Sjuktransporter (3 kap. 2 §)

Kollektivtrafik (3 kap. 3 §)

Samhällsorientering (3 kap. 7 §)

Turism (4 kap. 1 §)

Tjänsteexport och internationellt bistånd (5 kap.) Kommunallagen 3 Kap 17 §

”Om en kommun eller ett landsting med stöd av 16 § lämnar över vården av en kommu-nal angelägenhet till ett aktiebolag där kommunen eller landstinget direkt eller indirekt innehar samtliga aktier, ska fullmäktige se till att det fastställda kommunala ändamå-let”…”anges i bolagsordningen.”

3.2. De kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten

Den kommunala kompetensen är detsamma som vad en kommun har befogenhet att göra.

Befogenheten styrs av vilka kommunalrättsliga principer som gäller för verksamheten. Kom-munala principer tillämpliga för komKom-munala bolag utgörs bland annat av följande:

Lokaliseringsprincipen (2 kap. 1 § KL)

Likställighetsprincipen (2 kap. 2 § KL)

Förbud mot retroaktiva beslut (2 kap. 3 § KL)

Förbudet mot spekulativ verksamhet (2 kap. 7 § KL)

Förbud mot stöd till enskild (2 kap. 8 § KL)

Självkostnadsprincipen (8 kap. 3 c § KL)

Vilka kommunala principer som enligt lag skall anges i bolagsordningen avgörs av huruvida de är aktuella för den specifika verksamheten i bolaget. Det kan vara såväl de kompetens-begränsande principerna, t.ex. förbudet mot spekulativ verksamhet och lokaliseringsprinci-pen som de principer som begränsar hur kompetensenlig verksamhet får bedrivas, t.ex.

självkostnadsprincipen och likställighetsprincipen. Om självkostnadsprincipen inte gäller för en viss verksamhet, exempelvis handel med el, ska principen inte skrivas in i bolagsordning-en. Det blir således en bedömningsfråga för kommunerna att avgöra vilka principer som ska framgå i bolagsordningarna.

3.3. Fullmäktiges möjlighet att ta ställning innan viktigare beslut fattas

Detta innebär att fullmäktige i bolagsordningarna för aktiebolagen ska säkras möjlighet att ta ställning i viktiga eller principiella beslut.

Kommunallagen 3 Kap 17 §

”Om en kommun eller ett landsting med stöd av 16 § lämnar över vården av en kommu-nal angelägenhet till ett aktiebolag där kommunen eller landstinget direkt eller indirekt innehar samtliga aktier, ska fullmäktige”…”se till att”…”de kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten anges i bolagsordningen.”

Kommunallagen 3 Kap 17 §

”Om en kommun eller ett landsting med stöd av 16 § lämnar över vården av en kommu-nal angelägenhet till ett aktiebolag där kommunen eller landstinget direkt eller indirekt innehar samtliga aktier, ska fullmäktige”…”se till att det anges i bolagsordningen att fullmäktige får ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell be-skaffenhet eller annars av större vikt fattas.”

3.4. Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Enligt SKL:s cirkulär (cirkulär 12:50, diarienummer 12/5722) ska prövningen ta sikte på verk-samhetens förenlighet med såväl kompetensbegränsande principer, som principer som be-gränsar på vilket sätt kompetensenlig verksamhet får bedrivas. Uppsiktsplikten kommer då, förutom att redovisas, att leda fram till beslut som kan överklagas enligt 10 kap. KL. Därmed stärks även möjligheterna till rättslig prövning av kompetensenligheten av de kommunala företagens verksamhet.

Regeringen anför att det i normalfallet får anses lämpligt att styrelsens beslut överlämnas till fullmäktige. SKL skriver att en lämplig tidpunkt för detta skulle kunna vara samtidigt som sty-relsen överlämnar årsredovisningen 15 april året efter det år redovisningen avser. Inga detal-jerade regler om återrapportering till fullmäktige har fattats, det är istället styrelsens uppgift att avgöra. Regeringen framhåller dock i propositionen att det är av stor vikt att styrelsen fat-tar årligen återkommande beslut där en bedömning görs av de kommunala bolagens kompe-tensenlighet.

SKL skriver i cirkuläret att kommunerna bör göra en översyn av kommunstyrelsens regle-mente och anpassa regleregle-mentet efter de nya reglerna. Styrelsen bör första året skaffa sig ett grepp om bolagens verksamhet och dokumentera detta på lämpligt sätt i ett beslut. Därefter kan antas att styrelsen kan fokusera på eventuella förändringar.

För att inhämta underlag för sina årliga beslut föreslår SKL ett antal metoder som kommun-styrelsen kan tillämpa för att uppfylla sin uppsiktsplikt;

Genom ägardirektivet se till att bolagsstyrelsen regelmässigt rapporterar hur verk-samheten bedrivits till kommunstyrelsen

Genom ägardirektivet tillse att bolagsstyrelsen i årsredovisningen uttalar sig om verksamhetens förenlighet med bolagsordningen m.m.

Genom bolagsordningen skriva in att kommunstyrelsen har inspektionsrätt i bolaget, vilket ger styrelsen möjlighet att på plats granska bolagets verksamhet.

Genom bolagsstämmans anvisningar ge lekmannarevisorerna särskilt uppdrag att göra de kontroller som krävs för att kommunstyrelsen ska utöva sin uppsiktplikt.

Kommunallagen 6 Kap 1 a b §

Styrelsen ska i årliga beslut för varje sådant aktiebolag som avses i 3 kap. 17 och 18 §§

pröva om den verksamhet som bolaget har bedrivit under föregående kalenderår har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna.

Om styrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nöd-vändiga åtgärder. Styrelsen ska vidta nödnöd-vändiga åtgärder för att säkerställa att de krav som anges i 3 kap. 17 och 18 §§ är uppfyllda i fråga om sådana aktiebolag som avses i dessa bestämmelser.

Related documents